NRK Meny
Normal

Holdt tilbake dopingliste – så kom 18 navn

Den franske antidoping-kommisjonen nevnte ikke navn da den presenterte sin rapport onsdag. Så kom lista med 18 syklister som var dopet under Tour de France i 1998.

Jean-Francois Humbert

President i antidopingkommisjonen, Jean-François Humbert, måtte svare på flere spørsmål om den mye omtalte listen, uten at noen navn ble gitt.

Foto: JACQUESDEMARTHON / Afp

Det kom kanskje ikke som noe sjokk, men onsdag ble det i hvert fall bekreftet:

Minst 18 navngitte syklister brukte EPO under Tour de France i 1998.

Før onsdagens presentasjon i regi av kommisjonen som på oppdrag fra franske myndigheter har gransket gamle dopingprøver, var det fra franske medier hevdet at en liste over ryttere som hadde brukt EPO under Tour de France i 1998 ville bli offentliggjort.

Det skjedde imidlertid ikke under selve presentasjonen av rapporten

– Når det gjelder denne berømte listen, kjenner jeg ikke til den, for jeg kjenner ikke navnene på personene. Det som lekkes ut fra nå og fremover er ikke min feil, sa presidenten i antidoping-kommisjonen, Jean-Francois Humbert.

Vil være forsiktige

DOPING-CYCLING/FRANCE File picture of Deutsche Telekom rider Erik Zabel of Germany joking with team-mate Jan Ullrich of Germany during the Tour de France medical visit in Dunkirk

Erik Zabel og Jan Ullrich er begge på lista over ryttere som testet positivt på EPO under Tour de France 1998.

Foto: POOL / Reuters

En journalist refererte til den franske avisen Le Mondes påstander om at Jan Ullrich og Erik Zabel var to av navene på denne listen, og ønsket å vite om dette var opplysninger som stemte.

– Vi skal ikke avsløre noe fra denne berømte listen, var svaret fra presidenten.

Han fikk støtte fra kommisjonsmedlem Jean-Jacques Lozach, som også var tilstede på presseseansen.

– Vi må være ekstra forsiktige med bruk av denne listen og tips rundt den, sa han.

18 navn

Kort tid etter at pressekonferansen var over, kom det meldinger fra det internasjonale nyhetsbyrået AFP om at minst to ryttere likevel er navngitt i rapporten fra kommisjonen. Så ble listen utvidet til fem navn.

Nå har det anerkjente sykkelnettstedet Cyclingnews.com gått igjennom rapporten i detalj, og navngir 18 ryttere med positive EPO-tester. Ytterligere 12 ryttere har «mistenkelige» prøver

De 18 med positive prøver er: Andrea Tafi, Erik Zabel, Bo Hamburger, Laurent Jalabert, Marcos Serrano, Jens Heppner, Jeroen Blijlevens, Nicola Minali, Mario Cipollini, Fabio Sacchi, Eddy Mazzoleni, Jacky Durand, Abraham Olano, Laurent Desbiens, Marco Pantani, Manuel Beltran, Jan Ullrich og Kevin Livingston.

Pantani, som døde i 2004, vant rittet i 1998, mens Jan Ullrich ble nummer to.

Jobbet mot offentliggjøring

Ulrich har innrømmet at han brukte doping som aktiv syklist, mens Patanis familie i forkant av rapportutgivelsen ønsket å hindre at navn kom ut.

– Man oppnår ingenting ved å offentliggjøre navn nå i forbindelse med noe som skjedde for lenge siden, het det i en uttalelse fra familien, og påpekte samtidig at de som utpekes ikke kan forsvare seg ettersom dopingprøvene fra så langt tilbake er ødelagt.

Kommisjonen skal ikke ha funnet bevis at tredjemann i rittet, amerikanske Bobby Julich, skal ha brukt EPO, slik Le Monde skrev tirsdag. Han er likevel blant de 12 som har avlagt såkalt mistenkelige prøver: Ermanno Brignoli, Alain Turicchia, Pascal Chanteur, Frederic Moncassin, Bobby Julich, Roland Meier, Giuseppe Calcaterra, Stefano Zanini, Eddy Mazzoleni, Stephane Barthe, Stuart O'Grady og Axel Merckx.

Ingen norske deltakere deltok i Tour de France i 1998.

Antidoping-tiltak

Hovedmålet med rapporten har vært å bedre antidopingarbeidet i Frankrike.

Humbert åpnet pressekonferansen ved å fortelle om arbeidet kommisjonen har lagt ned. De har blant annet snakket med 84 vitner under ed, og vært i kontakt med mennesker fra ulike idrettsgrener i ulike land.

Humbert presiserte at rapporten handlet om at det er doping i all idrett, ikke bare i sykkelsporten.

Lozach, medlem i antidoping-kommisjonen, la frem 60 forslag for å bedre antidopingarbeidet. Dette dreie seg om tiltak som økt kunnskap, forebyggende arbeid, bedre kontroller, analyser, sanksjonser og straffeutmålinger, samt samarbeid mellom ulike nivåer i idretten.

Siste nytt

 • City vann trass to Napoli-straffer

  Manchester City slo Napoli 2-1 i meisterligaen. Raheem Sterling og Gabriel Jesus gav City 2-0 tidleg.

  Så stoppa det opp for engelskmennene. Napoli bomma først på straffe, men Amadou Diawara scora då Napoli fekk ny straffe.

  City har dermed vunne alle sine tre kampar i gruppespelet.

 • Start med langt steg mot opprykk

  Start slo Ranheim 4-2 og har stø kurs mot opprykk til eliteserien.

  Andreas Rye og Mads Reginiussen gav Ranheim 2-0. Men to av Niels Vorthoren gav 2-2 ved pause, og to av Steffen Lie Skålevik sikra Start-siger.

  Start - Ranheim
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal