Hopp til innhold

Dropper testing, munnbind og avstand mens smitten herjer i Polen

Mens Polen stemples som «mørkerødt» og har flere koronarestriksjoner er hundrevis av sjakkspillere fra hele verden samlet i landets hovedstad. Der er ikke alle like nøye med reglene.

Korona VM i hurtigsjakk

TETT: Blant spillerne i VM slurves det voldsomt med både avstand og munnbind. Her er spillerne samlet i kø utenfor metalldetektorene foran inngangen til spillersalen.

Foto: JØRUND WESSEL CARLSEN / NRK

I forkant av turneringen fikk spillerne beskjed om at det kom til å være testing annenhver dag under mesterskapet og at de kom til å ta stikkprøver underveis.

NRK har vært i kontakt med flere spillere. Ingen av dem er testet.

Det er ikke så bra. Det kunne ha vært bedre, sier den norske spilleren Kristian Stuvik Holm om smittevernet.

Jeg er ikke testet, og det er litt alarmerende. Det er tydelig at vi skulle ha blitt testet, men vi har ikke hørt noe, sier Pontus Carlsson, Sveriges eneste deltaker i turneringen.

På arenaen er det legekontor som kan oppsøkes dersom en føler på symptomer. Da NRK besøkte legekontoret for å undersøke om det var mulig å teste seg der, var svaret «nei». Helsepersonellet på stadion hadde ikke tilgjengelige tester eller visste hvor det kunne skaffes.

Hele verden samlet

Polen er inne i en av de største smittebølgene siden mars 2020. Forrige uke døde 2842 mennesker av koronaviruset. Uken før var tallet 3006 døde.

Myndighetene i landet har innført flere tiltak for å bremse smitten. All undervisning på skoler og universiteter skal være digital og barer og restauranter må drive for redusert kapasitet. De får bruke 30 prosent av kapasiteten, men dette omfatter ikke fullvaksinerte.

29. desember var 55,5 prosent av befolkningen fullvaksinert, ifølge VG.

Forrige uke registrerte landet 90.998 nye smittetilfeller, viser tall fra John Hopkins-universitetet.

Samtidig avvikles VM i lyn- og hurtigsjakk i landets hovedstad. Nesten 400 spillere fra hele verden er samlet på nasjonalarenaen i Polen for å kåre fire verdensmestere i sjakk.

På forhånd er det sendt ut regler for smittevern, men flere spillere erkjenner at reglene brytes.

Det blir vanskelig når du har så mange kulturer som møtes. Det er veldig ulikt hvordan verden ser på korona. Ingen land gjør det samme, så det er vanskelig å arrangere dette, forklarer Pontus Carlsson.

Selv om spillere er pålagt å bruke munnbind med en gang de forlater sjakkbrettet, er det svært mange som gir blanke i påleggene fra arrangør. Avstanden mellom bordene er satt til 1,5 meter, men med en gang spillet opphører, forsvinner også halvannenmeteren i Warszawa.

Det er litt så som så, det er ikke til å legge skjul på, sier Kristian Stuvik Holm om smittevernet.

Avstand

AVSTAND: Bordene i lokalet i Warszawa er plassert med god avstand til hverandre.

Foto: Michal Walusza / FIDE

– 150 spillere i én buss

Turneringen skulle egentlig vært arrangert i Nur-Sultan i Kasakhstan, men ble først avlyst før den ble flyttet til Polen. På 16 dager klarte arrangøren i Polen å få turneringen på beina i den polske nasjonalarenaen.

Det er nærmest et julemirakel, sa FIDE-president Arkadij Dvorkovitsj på en pressekonferanse før åpningen.

Han er selv på plass i arenaen, men det internasjonale forbundet har fått mye kritikk, blant annet fra franske Maxime Vachier-Lagrave.

150 spillere ventet i 30 minutter på transport og måtte trykkes sammen i én buss. Ikke ett beklagende ord så vidt jeg vet, meldte Maxime Vachier-Lagrave, den franske stormesteren, på Twitter.

I en melding til franskmannen beklaget turneringsdirektør Lukasz Turlej, men påpekte samtidig at det har vært krevende å få i stand et arrangement i løpet av 16 dager – midt i julehøytiden.

NRK har kontaktet både FIDE og arrangøren, men ingen har besvart spørsmålene om koronareglene under turneringen.

Baadur Jobava

EN AV FÅ: Baadur Jobava er en av svært få som spiller med munnbind, selv om det ikke er pålagt. Han mener det er en propagandagreie.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Vil ikke ha munnbindpåbud

I reglene står det tydelig at spillerne kan ta av seg munnbindet under spill, hvis de skal gjøre intervjuer eller tas bilder av og ved spising og drikking.

Den amerikanske sjakkspilleren Levon Aronian mener opplegget under VM har vært greit.

Jeg synes det er helt greit. Hvis vi fortsetter å tenke på framtiden kan det ikke være helt stengt i overskuelig framtid. Det er naturlig at vi som spillere ikke tenker på det, sier Aronian, som leder VM i lynsjakk etter første dag.

Noen turneringer de siste årene har kjørt knallhardt munnbindpåbud – også under partiene.

Sjakk er en sport, det er masse pusting og pesing. Jeg har spilt med munnbind tidligere, og det vil jeg helst slippe å gjøre igjen, sier Aronian.

Å spille uten munnbind i lynsjakk er ikke noe særlig. Jeg spilte med munnbind på Kreta i sommer, og det er ikke behagelig i 30 grader. Det er ingen som gjør det, nesten ingen, sier Kristian Stuvik Holm.

Jeg synes retningslinjene er OK. Det er ikke så strenge, og det er helt greit at vi ikke har munnbind ved brettet. Jeg har prøvd, og det var helt pyton, sier britiske David Howell.

I turneringens smittevernprotokoll som er sendt ut, står det at turneringsdirektøren har ansvar for at reglene følges. Direktøren er Łukasz Turlej, som også er visepresident i FIDE. NRK har kontaktet ham for å få svar på hvorfor reglene ikke følges og hvor mange tester som er gjennomført. Det har vi ikke fått.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal