Hopp til innhold

Dropper testing, munnbind og avstand mens smitten herjer i Polen

Mens Polen stemples som «mørkerødt» og har flere koronarestriksjoner er hundrevis av sjakkspillere fra hele verden samlet i landets hovedstad. Der er ikke alle like nøye med reglene.

Korona VM i hurtigsjakk

TETT: Blant spillerne i VM slurves det voldsomt med både avstand og munnbind. Her er spillerne samlet i kø utenfor metalldetektorene foran inngangen til spillersalen.

Foto: JØRUND WESSEL CARLSEN / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

I forkant av turneringen fikk spillerne beskjed om at det kom til å være testing annenhver dag under mesterskapet og at de kom til å ta stikkprøver underveis.

NRK har vært i kontakt med flere spillere. Ingen av dem er testet.

Det er ikke så bra. Det kunne ha vært bedre, sier den norske spilleren Kristian Stuvik Holm om smittevernet.

Jeg er ikke testet, og det er litt alarmerende. Det er tydelig at vi skulle ha blitt testet, men vi har ikke hørt noe, sier Pontus Carlsson, Sveriges eneste deltaker i turneringen.

På arenaen er det legekontor som kan oppsøkes dersom en føler på symptomer. Da NRK besøkte legekontoret for å undersøke om det var mulig å teste seg der, var svaret «nei». Helsepersonellet på stadion hadde ikke tilgjengelige tester eller visste hvor det kunne skaffes.

Hele verden samlet

Polen er inne i en av de største smittebølgene siden mars 2020. Forrige uke døde 2842 mennesker av koronaviruset. Uken før var tallet 3006 døde.

Myndighetene i landet har innført flere tiltak for å bremse smitten. All undervisning på skoler og universiteter skal være digital og barer og restauranter må drive for redusert kapasitet. De får bruke 30 prosent av kapasiteten, men dette omfatter ikke fullvaksinerte.

29. desember var 55,5 prosent av befolkningen fullvaksinert, ifølge VG.

Forrige uke registrerte landet 90.998 nye smittetilfeller, viser tall fra John Hopkins-universitetet.

Samtidig avvikles VM i lyn- og hurtigsjakk i landets hovedstad. Nesten 400 spillere fra hele verden er samlet på nasjonalarenaen i Polen for å kåre fire verdensmestere i sjakk.

På forhånd er det sendt ut regler for smittevern, men flere spillere erkjenner at reglene brytes.

Det blir vanskelig når du har så mange kulturer som møtes. Det er veldig ulikt hvordan verden ser på korona. Ingen land gjør det samme, så det er vanskelig å arrangere dette, forklarer Pontus Carlsson.

Selv om spillere er pålagt å bruke munnbind med en gang de forlater sjakkbrettet, er det svært mange som gir blanke i påleggene fra arrangør. Avstanden mellom bordene er satt til 1,5 meter, men med en gang spillet opphører, forsvinner også halvannenmeteren i Warszawa.

Det er litt så som så, det er ikke til å legge skjul på, sier Kristian Stuvik Holm om smittevernet.

Avstand

AVSTAND: Bordene i lokalet i Warszawa er plassert med god avstand til hverandre.

Foto: Michal Walusza / FIDE

– 150 spillere i én buss

Turneringen skulle egentlig vært arrangert i Nur-Sultan i Kasakhstan, men ble først avlyst før den ble flyttet til Polen. På 16 dager klarte arrangøren i Polen å få turneringen på beina i den polske nasjonalarenaen.

Det er nærmest et julemirakel, sa FIDE-president Arkadij Dvorkovitsj på en pressekonferanse før åpningen.

Han er selv på plass i arenaen, men det internasjonale forbundet har fått mye kritikk, blant annet fra franske Maxime Vachier-Lagrave.

150 spillere ventet i 30 minutter på transport og måtte trykkes sammen i én buss. Ikke ett beklagende ord så vidt jeg vet, meldte Maxime Vachier-Lagrave, den franske stormesteren, på Twitter.

I en melding til franskmannen beklaget turneringsdirektør Lukasz Turlej, men påpekte samtidig at det har vært krevende å få i stand et arrangement i løpet av 16 dager – midt i julehøytiden.

NRK har kontaktet både FIDE og arrangøren, men ingen har besvart spørsmålene om koronareglene under turneringen.

Baadur Jobava

EN AV FÅ: Baadur Jobava er en av svært få som spiller med munnbind, selv om det ikke er pålagt. Han mener det er en propagandagreie.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Vil ikke ha munnbindpåbud

I reglene står det tydelig at spillerne kan ta av seg munnbindet under spill, hvis de skal gjøre intervjuer eller tas bilder av og ved spising og drikking.

Den amerikanske sjakkspilleren Levon Aronian mener opplegget under VM har vært greit.

Jeg synes det er helt greit. Hvis vi fortsetter å tenke på framtiden kan det ikke være helt stengt i overskuelig framtid. Det er naturlig at vi som spillere ikke tenker på det, sier Aronian, som leder VM i lynsjakk etter første dag.

Noen turneringer de siste årene har kjørt knallhardt munnbindpåbud – også under partiene.

Sjakk er en sport, det er masse pusting og pesing. Jeg har spilt med munnbind tidligere, og det vil jeg helst slippe å gjøre igjen, sier Aronian.

Å spille uten munnbind i lynsjakk er ikke noe særlig. Jeg spilte med munnbind på Kreta i sommer, og det er ikke behagelig i 30 grader. Det er ingen som gjør det, nesten ingen, sier Kristian Stuvik Holm.

Jeg synes retningslinjene er OK. Det er ikke så strenge, og det er helt greit at vi ikke har munnbind ved brettet. Jeg har prøvd, og det var helt pyton, sier britiske David Howell.

I turneringens smittevernprotokoll som er sendt ut, står det at turneringsdirektøren har ansvar for at reglene følges. Direktøren er Łukasz Turlej, som også er visepresident i FIDE. NRK har kontaktet ham for å få svar på hvorfor reglene ikke følges og hvor mange tester som er gjennomført. Det har vi ikke fått.

Siste nytt

 • Serbias Juventus-stjerne mister Norge-oppgjør

  Den serbiske angrepsprofilen Dusan Vlahovic sliter med en skade og har trukket seg fra landslagstroppen som skal møte Norge i nasjonsligaen i juni, ifølge VG.

  Vlahovic startet sesongen for Fiorentina, men etter en strålende høstsesong meldte han overgang til Juventus i januar. Totalt står han med 29 mål på 45 kamper i alle turneringer i sesongen som nettopp kom til en slutt. (NTB)

  Italy Soccer Italian Cup
  Foto: Alessandra Tarantino / AP
 • Øygarden FK er konkurs

  Fotballklubben Øygarden FK ble fredag slått konkurs etter flere måneder med usikkerhet, skriver Bergens Tidende.

  Ifølge avisen skal Øygarden, som spiller på nivå tre i norsk fotball, mangle om lag tre millioner kroner for å klare seg ut sesongen. Fredag ble det holdt samtaler med lokalt næringsliv om pengestøtte, uten at det har ført fram.

  – Det er ufattelig trist. Nå er det 18 mann som står uten klubb. Vi er blitt fristilt, sier en av spillerne, Andreas Fantoft til BT.

  Øygarden skulle opprinnelig spilt mot Ørn-Horten lørdag, men den kampen strykes sammen med resten av klubbens kampprogram i serien. Det ventet også en NM-kamp mot Sotra, men det er uklart hva som vil skje med den, skriver avisen. (NTB)

  Førstedivisjon i fotball 2020: Øygarden-Sandnes Ulf (2-1)
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Hovland avanserer i Texas med bogeyfri runde

  Det norske golfesset Viktor Hovland fant fram storspillet på den andre runden av PGA-turneringen i Texas fredag. Han gikk en bogeyfri runde fem slag under par.

  Etter en litt treg start torsdag med ett slag under par, har nordmannen spilt seg godt opp fredag. Med fem birdier kunne han bokføre en 65-runde. Det plasserer ham på en foreløpig delt 5.-plass på seks slag under par. Det skiller tre slag opp til lederen Scott Stallings (USA), men det er flere bakfra som kan senke lederscoren ytterligere utover dagen. (NTB)

  Colonial Golf
  Foto: Tony Gutierrez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste