Hopp til innhold

Drømmer om VM-kamp i New York

CHENNAI (NRK.no): Dersom Magnus Carlsen (22) skulle bli verdensmester, vil ikke teamet hans ha noe imot å spille neste års VM-kamp på taket av New York City.

Magnus Carlsen og Espen Agdestein

Magnus Carlsen og hans manager Espen Agdestein var lite fornøyd med at VM-kampen mot Vishy Anand avholdes i indiske Chennai. Dersom det skulle bli VM-tittel på sjakkspilleren, håper han neste års mesterskap blir holdt i USA. Eller Norge.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Det er veldig mange i New York som ønsker å se Carlsen spille VM-kamp der. Det ville vært et fantastisk løft for sjakk i USA, og det er mange som har interesser av det, sier Carlsen-manager Espen Agdestein til NRK.no.

Magnus Carlsen

CRUISER MOT SEIER: Magnus Carlsen har et klart overtak i VM-kampen mot Vishy Anand.

Foto: BABU / Reuters

Magnus Carlsen har lagt et glimrende utgangspunkt før VM-kampens fire siste partier.

Nordmannen leder med to hele poeng (5-3), og Carlsen har tilsynelatende hatt små problemer med å nøytralisere Anands forsøk på å true ledelsen hans.

Tirsdagens åttende parti endte med et kortspilt remis. I dag er det hviledag.

Vil ha budrunde

Med Carlsens VM-suksess, har Team Carlsen så smått begynt å se for seg et eventuelt sjakk-VM i november 2014. Der vil Carlsen - om alt skulle gå veien - være regjerende mester.

Carlsen har med årene fått en stor stjerne i USA, med en rekke oppdrag både som modell og i talkshow-sammenheng.

Det amerikanske dokumentarprogrammet «60 Minutes» viet blant annet en hel sending til den genierklærte nordmannen.

Agdestein håper uansett at det internasjonale sjakkforbundet legger arrangementet ut på anbud, slik at det blir en ryddig prosess.

– Nå må han først vinne matchen, vi skal ikke innkassere seieren på forskudd. Men med tanke på et eventuelt VM til neste år, er det vårt ønske at det blir en prosess med en ordentlig budrunde. Det er FIDE (det internasjonale sjakkforbundet journ.anm.) som avgjør hvem som arrangerer, sier Agdestein.

– Dere har ingenting dere skulle ha sagt?

– Det er ikke vi som tar avgjørelsen, men vi vil ha sterke interesser i det. Så vi vil være veldig engasjert i en sånn prosess, sier Agdestein til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Magnus Carlsen i New York

Magnus Carlsen har flere ganger vært på jobb i New York. Her fra da han ble utvalgt til en av verdens 100 mest betydningsfulle mennesker av Time Magazine.

Foto: Svendsen, Jo Vemund / NTB scanpix

Omdiskutert med India

Valget på indiske Chennai som arrangør av årets VM, falt ikke i god jord hos Carlsen-leiren.

Chennai er nemlig Anands hjemby, og Carlsen og hans støtteapparart mente arrangementet burde vært avholdt på nøytral grunn.

Vanligvis pleier det nemlig å være en budprosess rundt hvem som får arrangere mesterskapet, men denne gangen trumfet FIDE gjennom og valgte Chennai som vertsby uten budrunde.

Agdestein mener det ikke er utenkelig at også Norge kunne hengt seg på i en eventuell budrunde om å få arrangere neste års mesterskap.

– Det ville vært veldig stas hvis Norge ville legge inn et bud. Arrangementet kan jo ha en enorm verdi, og er forholdsvis billig å arrangere sammenlignet med andre store mesterskap, sier Agdestein, og ramser opp Holmenkollen og operaen i Bjørvika som drømmesteder for en VM-kamp.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Carlsen og amerikanske kjendiser

Magnus Carlsen (i bakgrunnen) er en celeber person i USA. Her fra en basketkamp i New York City sammen med noen av verdens største stjerner.

Foto: RAY STUBBLEBINE / Reuters

VM i Empire State Building?

Under prosessen rundt årets sjakk-VM var New York aktuell som arrangør, men FIDEs valg falt istedet på Chennai i India.

Dermed stiller den amerikanske millionbyen trolig sterkt dersom de søker til neste år. Chennai var nemlig søkerby også i 2012, men tapte for Moskva.

Året etter fikk de arrangere likevel.

– Det er en fordel å holde arrangement i de store verdensbyene med tanke på media og PR, sier Agdestein.

Sjakk-VM i 1995, mellom Vishy Anand og Garry Kasparov, ble avholdt i New York. Den gang ble partiene spilt i de nå terrorstyrtede World Trade Center-tårnene.

Noe lignende hadde ikke vært Agdestein imot.

– Det er viktig med litt spektakulære lokaler. Det setter en spiss på arrangementet. Det er viktig at det er litt show, sier Agdestein.

CHESS WORLD

Vishy Anand (t.v.) spilte VM-kamp mot Garry Kasparov i World Trade Center ii 1995. Kasparov tok en soleklar seier.

Foto: REUTERS

Siste nytt

 • Ruud vil snakke ut med Rune

  Munnhoggeriet mellom Holger Rune og Casper Ruud blei igjen tema på pressemøtet framfor Wimbledon.

  Dansken raste mot Ruud etter å ha tapt mot nordmannen i kvartfinalen i Roland-Garros i mai. Rune uttalte då at Ruud hadde ropt «JAAA» opp i ansiktet på han då dei to var på veg inn i garderoben, ein påstand Ruud bestemt har avvist.

  – Det er feil, det han påstår. Det er verkeleg ikkje det som skjedde. Ei stor løgn, og det er skuffande å bli loge om, sa den norske tennisstjerna til Discovery.

  På spørsmål frå ein dansk journalist før storturneringa i England svarar Ruud at han ønskjer å rydde opp med det danske talentet.

  – Eg har ikkje sett Holger sidan kampen i Paris, så eg har ikkje hatt sjanse til å snakke med han. Han fortalde løgner til media, og eg var ganske tydeleg på at det ikkje skjedde. Eg respekterer Holger som ein ung, god og fryktlaus spelar, seier Ruud og held fram:

  – Som eg sa etter kampen, oppfører han seg litt vilt, og det har vi alle sett på TV. Eg vil ikkje seie så mykje meir, men eg håpar eg kan snakke med han her eller i Båstad, så vi kan kome oss vidare frå dette.

  Holger Rune og Casper Ruud
  Foto: Christophe Archimbault/Anne-Christine Poujoulat / AFP
 • Glimt tar seieren i slitekamp

  Bodø/Glimt måtte jobbe for poengene hjemme mot Aalesund og ble reddet av to fantastiske mål av Amahl Pellegrino og Brice Wembangomo.Etter første omgangen hadde kampen gått i sjansesløseri og stillingen var 0-0.

  I andre omgang løsnet det for Glimt. Brice Wembangomo setter kampens andre og siste mål da han driblet seg forbi tre-fire spillere og bredsidet ballen i mål.

  – Det er alltid kult å score, og på den måten her også. Jeg er veldig fornøyd, sier Wembangomo til Discovery.

  De regjerende seriemesterne har ikke fått den starten de ønsket på sesongen, med 19 poeng på sine 11 første kamper. Det holder kun til 5.-plass på tabellen.

  Eliteserien i fotball 2022: Bodø/Glimt-Aalesund
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Sandefjord med etterlengtet hjemmepoeng – seieren glapp på tampen

  Tromsø slo tilbake etter å ha kommet under to ganger og berget 2-2 borte mot Sandefjord i Eliteserien. Det var Sandefjords første poeng på hjemmebane i år.

  2-2-resultatet kom i en kamp som var svært sjansefattig før pause, men som åpnet seg fullstendig opp etter sidebytte. William Kurtovic hadde gitt Sandefjord 1-0 kort før hvilen, men ledelsen skulle ikke holde lenge.

  – Det er en kamp som går opp og ned. Tromsø er bra med ballen, og det blir en tøff annenomgang. Det er ett poeng, og det tar vi med oss, sa Kurtovic til Discovery etter kampen. (NTB)

  Eliteserien fotball 2021: Sandefjord - Tromsø (1-1)
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste