NRK Meny
Normal

Drømmer om VM-kamp i New York

CHENNAI (NRK.no): Dersom Magnus Carlsen (22) skulle bli verdensmester, vil ikke teamet hans ha noe imot å spille neste års VM-kamp på taket av New York City.

Magnus Carlsen og Espen Agdestein

Magnus Carlsen og hans manager Espen Agdestein var lite fornøyd med at VM-kampen mot Vishy Anand avholdes i indiske Chennai. Dersom det skulle bli VM-tittel på sjakkspilleren, håper han neste års mesterskap blir holdt i USA. Eller Norge.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Det er veldig mange i New York som ønsker å se Carlsen spille VM-kamp der. Det ville vært et fantastisk løft for sjakk i USA, og det er mange som har interesser av det, sier Carlsen-manager Espen Agdestein til NRK.no.

Magnus Carlsen

CRUISER MOT SEIER: Magnus Carlsen har et klart overtak i VM-kampen mot Vishy Anand.

Foto: BABU / Reuters

Magnus Carlsen har lagt et glimrende utgangspunkt før VM-kampens fire siste partier.

Nordmannen leder med to hele poeng (5-3), og Carlsen har tilsynelatende hatt små problemer med å nøytralisere Anands forsøk på å true ledelsen hans.

Tirsdagens åttende parti endte med et kortspilt remis. I dag er det hviledag.

Vil ha budrunde

Med Carlsens VM-suksess, har Team Carlsen så smått begynt å se for seg et eventuelt sjakk-VM i november 2014. Der vil Carlsen - om alt skulle gå veien - være regjerende mester.

Carlsen har med årene fått en stor stjerne i USA, med en rekke oppdrag både som modell og i talkshow-sammenheng.

Det amerikanske dokumentarprogrammet «60 Minutes» viet blant annet en hel sending til den genierklærte nordmannen.

Agdestein håper uansett at det internasjonale sjakkforbundet legger arrangementet ut på anbud, slik at det blir en ryddig prosess.

– Nå må han først vinne matchen, vi skal ikke innkassere seieren på forskudd. Men med tanke på et eventuelt VM til neste år, er det vårt ønske at det blir en prosess med en ordentlig budrunde. Det er FIDE (det internasjonale sjakkforbundet journ.anm.) som avgjør hvem som arrangerer, sier Agdestein.

– Dere har ingenting dere skulle ha sagt?

– Det er ikke vi som tar avgjørelsen, men vi vil ha sterke interesser i det. Så vi vil være veldig engasjert i en sånn prosess, sier Agdestein til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Magnus Carlsen i New York

Magnus Carlsen har flere ganger vært på jobb i New York. Her fra da han ble utvalgt til en av verdens 100 mest betydningsfulle mennesker av Time Magazine.

Foto: Svendsen, Jo Vemund / NTB scanpix

Omdiskutert med India

Valget på indiske Chennai som arrangør av årets VM, falt ikke i god jord hos Carlsen-leiren.

Chennai er nemlig Anands hjemby, og Carlsen og hans støtteapparart mente arrangementet burde vært avholdt på nøytral grunn.

Vanligvis pleier det nemlig å være en budprosess rundt hvem som får arrangere mesterskapet, men denne gangen trumfet FIDE gjennom og valgte Chennai som vertsby uten budrunde.

Agdestein mener det ikke er utenkelig at også Norge kunne hengt seg på i en eventuell budrunde om å få arrangere neste års mesterskap.

– Det ville vært veldig stas hvis Norge ville legge inn et bud. Arrangementet kan jo ha en enorm verdi, og er forholdsvis billig å arrangere sammenlignet med andre store mesterskap, sier Agdestein, og ramser opp Holmenkollen og operaen i Bjørvika som drømmesteder for en VM-kamp.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Carlsen og amerikanske kjendiser

Magnus Carlsen (i bakgrunnen) er en celeber person i USA. Her fra en basketkamp i New York City sammen med noen av verdens største stjerner.

Foto: RAY STUBBLEBINE / Reuters

VM i Empire State Building?

Under prosessen rundt årets sjakk-VM var New York aktuell som arrangør, men FIDEs valg falt istedet på Chennai i India.

Dermed stiller den amerikanske millionbyen trolig sterkt dersom de søker til neste år. Chennai var nemlig søkerby også i 2012, men tapte for Moskva.

Året etter fikk de arrangere likevel.

– Det er en fordel å holde arrangement i de store verdensbyene med tanke på media og PR, sier Agdestein.

Sjakk-VM i 1995, mellom Vishy Anand og Garry Kasparov, ble avholdt i New York. Den gang ble partiene spilt i de nå terrorstyrtede World Trade Center-tårnene.

Noe lignende hadde ikke vært Agdestein imot.

– Det er viktig med litt spektakulære lokaler. Det setter en spiss på arrangementet. Det er viktig at det er litt show, sier Agdestein.

CHESS WORLD

Vishy Anand (t.v.) spilte VM-kamp mot Garry Kasparov i World Trade Center ii 1995. Kasparov tok en soleklar seier.

Foto: REUTERS

Siste nytt

 • Bjørgen måtte utsette høydeopphold

  Marit Bjørgen har vært smittet av streptokokker og måtte utsette avreisen til landslagets høydesamling i Val Senales, skriver Adresseavisen. 37-åringen skulle egentlig slutte seg til landslaget i Italia onsdag, men ankommer først søndag, skriver avisen.

  Bjørgen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Márquez økte VM-ledelsen

  Marc Márquez har 33 poeng til nestemann i VM-sammendraget etter å ha kjørt inn til en overlegen seier i Australias Grand Prix i roadracing. Triumfen sørget for at Márquez har ytterligere 22 poeng ned til Andrea Dovizioso i sammendraget, skriver NTB.

  Marquez
  Foto: Andy Brownbill / AP
 • Zekhnini ute av kamptroppen igjen

  Etter å ha returnert til kamptroppen til Fiorentina til forrige serierunde, er Rafik Zekhnini ute av varmen igjen til søndagens Serie A-kamp mot Benevento, melder NTB. Zekhnini og co. står med ti poeng etter tre seirer, én uavgjort og fire tap.

  Zekhnini
  Foto: Paul White / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien fotball: Brann - Rosenborg