Drømmen i oppfyllelse for Diggins: – En enorm gave til skimiljøet

Sent fredag kveld delte den amerikanske skiyndlingen Jessica Diggins nyheten med sine følgere på sosiale medier: Verdenscupen i langrenn kommer til USA.

Pyeongchang Olympics Reactions Photo Gallery Jessica Diggins, of the United States, celebrates after winning the gold medal in the during women's team sprint freestyle cross-country skiing final at the 2018 Winter Olympics in Pyeongchang, South Korea, Wednesday, Feb. 21, 2018. (AP Photo/Matthias Schrader)

YNDLING: Jessica Diggins har åpnet mange amerikaneres øyne for en sport som normalt går langt under radaren i USA.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Akkurat nå er folk i USA veldig interessert i langrenn, og min største drøm er at vi kan ha verdenscup der en dag. Det hadde vært veldig morsomt, sa Jessica Diggins til NRK 8. mars.

Hun trengte ikke vente lenge. Det internasjonale skiforbundet (FIS) er meget interessert i å utnytte entusiasmen som har oppstått i USA etter at de amerikanske langrennsprofilene Diggins og Kikkan Randall tok de forente staters aller første OL-gull i langrenn på lagsprinten i Pyeongchang.

Fredag vedtok de at det blir verdenscup i langrenn i USA i 2020. Nærmere bestemt i Minneapolis, Minnesota – bare en tre kvarters kjøretur fra Jessica Diggins' hjemsted Afton.

Sist det var verdenscuplangrenn i USA, var prøve-OL i Soldier Hollow i januar 2001.

Jessica Diggins, instagram live

BOBLENDE GLAD: Jessica Diggins gleder seg over at barna i Minnesota skal få oppleve noe hun selv ikke fikk oppleve som barn.

Så langrenn på VHS

Da nyheten nådde Diggins, fant hun fram telefonen for å dele gleden med sine 95.000 følgere på Instagram.

– Jeg har aldri før gått ut med en «live» video, men jeg fant ut at dette er et bra tidspunkt for å starte, for vi har fått store nyheter! Det er offisielt nå, vi skal ha et verdenscuprenn i Minneapolis i mars 2020. Det er enorme nyheter, sier en oppglødd Diggins.

27-åringen tenker tilbake på da hun selv var yngre.

– Da jeg var et barn, var den eneste måten å se verdenscupen på gamle VHS-kassetter i kjelleren, og jeg så videoene måneder etter at det faktisk skjedde, sammen med pappa. Det var så nær jeg kom, påpeker hun.

TOPSHOT-OLY-2018-PYEONGCHANG-MEDALS-BACKSTAGE

HISTORISK ØYEBLIKK: Jessica Diggins og Kikkan Randall med de første olympiske gullmedaljene USA har vunnet i langrenn.

Foto: MARTIN BUREAU / AFP

– En enorm gave

– Å få muligheten til å gi barna muligheten til å se dette i min egen bakgård, det er en enorm gave til skimiljøet. Det er alt jeg ønsket da jeg var yngre, men da var det ikke mulig, sier Jessica Diggins.

Vegard Ulvang, som er leder i langrennskomiteen i FIS, er også glad for at USA er inne på terminlista.

– Vi har ønsket å ha dem inn i mange år, men de har ikke hatt finansielt grunnlag. Nå har de løpere, da må vi snu oss fort rundt, sier han til NRK.

Ulvang påpeker samtidig at det er noen detaljer som skal på plass før Minneapolis blir endelig bekreftet som verdenscuparrangør i FIS Council om to uker.

Rennet i Minneapolis blir en sprint i fristil, og kommer mellom verdenscuphelgene i Quebec og Canmore i Canada.

– Om det blir en del av verdenscupfinalen i Canmore, eller om det blir et enkeltstående renn, er en av tingene som ikke er helt avklart, forteller Vegard Ulvang.

Sportsnyheter

VM-kvalifisering i fotball for damer: Norge - Armenia

Landslagsdebutanten åpnet målfesten: – Jeg tenkte «åh, hva gjør jeg her?»

ULLEVAAL (NRK): I sin aller første kamp for det norske landslaget åpnet Guro Bergsvand (27) ballet for det som ble en målrik affære for det norske landslaget.

Simone Biles: – Vi ble sviktet av systemet

Simone Biles og tre turnkollegaer fortalte Senatet om overgrepene de ble utsatt for av landslagslegen, Larry Nasser. FBI beskyldes for løgn og ansvarsfraskrivelse.

Siste nytt

 • Glimt med drømmeåpning i Europa

  Bodø/Glimt fikk en drømmestart i sin første sesong i europeisk fotball og vant 3-1 i første gruppespillskamp i serieligaen.

  – Vi ble nesten litt overrumplet og ble litt utålmodige i spillet. Heldigvis fikk vi justert oss inn, og da synes jeg det er klasseforskjell, sier Ulrik Saltnes når han overfor Viasat 4 oppsummerer kampen sett fra sitt ståsted.

  For etter en omgang med nerver kom Glimt ut i hundre og kjørte over Zorja Lugansk etter pause.

  Da scoret først Saltnes etter 48 minutter. Bare minuttet etter la Ola Solbakken på til 2-0. Luften så ut til å ha gått ut av gjestene fra Ukraina.

  Etter en time vartet Amahl Pellegrino med kampens prestasjon. Langskuddet hans gikk i en fin bue over bortelagets keeper. 3-0 var et faktum og kampen i realiteten avgjort.

  På tampen av kampen fikk Zorja en sjanse til å pynte på resultatet. Den utnyttet de godt og reduserte til 3-1.

  – Det er det største jeg har opplevd på en fotballbane, sier Ola Solbakken til Viasat 4 etter kampen.

  HwZXJaxsdpU
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Carlsen tok teten i Norway Chess

  Magnus Carlsen var under press mot Sergej Karjakin i Norway Chess, men vendte partiet da russeren spilte uforsiktig. Carlsen vant duellen i klassisk sjakk og har fire seire på rad.

  Med tre nye poeng torsdag overtar den norske verdensmesteren ledelsen i storturneringen i Stavanger. Det skjer bare tre dager etter at Carlsen lå 3,5 poeng bak daværende turneringsleder Richard Rapport fra Ungarn.

  gBz9cDZ8M_Y
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Solskjær svarer etter kritikken

  Kritikken har haglet mot Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær etter tirsdagens mesterligafadese.

  – Vi forventer mer av oss selv, innrømmer Solskjær på pressekonferansen før helgens Premier League-runde.

  Manchester United returnerte tomhendt fra gruppespillets første kamp i Sveits, etter å ha blitt senket fem minutter på overtid av Young Boys' Jordan Siebatcheu.

  Jesse Lingard tabbet seg ut med et svakt tilbakespill, men kritikken ble først og fremst rettet mot storklubbens norske manager etter 1–2-tapet.

  – I media blir man ofte dømt på oppførsel og utfall, heller enn intensjonen. Selvfølgelig blir det svart og hvitt.

  – Vi går inn i kampene med gode intensjoner, gjør endringer med gode gode intensjoner, vi takler med gode intensjoner, vi spiller pasninger med gode intensjoner, sier Solskjær.

  Manchester United fikk en drømmestart med Cristiano Ronaldo-mål etter 13 minutter, men fikk så utvist Aaron Wan-Bissaka og røk deretter på en smell.

  – Det er alltid resultatet som avgjør hvilke overskrifter vi får se, mener Solskjær.

  Manchester United leder Premier League med ti poeng etter fire kamper. Søndag venter West Ham borte i serien.

  Manchester United's Norwegian manager Ole Gunnar Solskjaer looks on prior to the UEFA Champions League Group F football match between Young Boys and Manchester United at Wankdorf stadium in Bern, on September 14, 2021. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)
  Foto: Sebastien Bozon / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal