Hopp til innhold

Drømmen i oppfyllelse for Diggins: – En enorm gave til skimiljøet

Sent fredag kveld delte den amerikanske skiyndlingen Jessica Diggins nyheten med sine følgere på sosiale medier: Verdenscupen i langrenn kommer til USA.

Pyeongchang Olympics Reactions Photo Gallery Jessica Diggins, of the United States, celebrates after winning the gold medal in the during women's team sprint freestyle cross-country skiing final at the 2018 Winter Olympics in Pyeongchang, South Korea, Wednesday, Feb. 21, 2018. (AP Photo/Matthias Schrader)

YNDLING: Jessica Diggins har åpnet mange amerikaneres øyne for en sport som normalt går langt under radaren i USA.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Akkurat nå er folk i USA veldig interessert i langrenn, og min største drøm er at vi kan ha verdenscup der en dag. Det hadde vært veldig morsomt, sa Jessica Diggins til NRK 8. mars.

Hun trengte ikke vente lenge. Det internasjonale skiforbundet (FIS) er meget interessert i å utnytte entusiasmen som har oppstått i USA etter at de amerikanske langrennsprofilene Diggins og Kikkan Randall tok de forente staters aller første OL-gull i langrenn på lagsprinten i Pyeongchang.

Fredag vedtok de at det blir verdenscup i langrenn i USA i 2020. Nærmere bestemt i Minneapolis, Minnesota – bare en tre kvarters kjøretur fra Jessica Diggins' hjemsted Afton.

Sist det var verdenscuplangrenn i USA, var prøve-OL i Soldier Hollow i januar 2001.

Jessica Diggins, instagram live

BOBLENDE GLAD: Jessica Diggins gleder seg over at barna i Minnesota skal få oppleve noe hun selv ikke fikk oppleve som barn.

Så langrenn på VHS

Da nyheten nådde Diggins, fant hun fram telefonen for å dele gleden med sine 95.000 følgere på Instagram.

– Jeg har aldri før gått ut med en «live» video, men jeg fant ut at dette er et bra tidspunkt for å starte, for vi har fått store nyheter! Det er offisielt nå, vi skal ha et verdenscuprenn i Minneapolis i mars 2020. Det er enorme nyheter, sier en oppglødd Diggins.

27-åringen tenker tilbake på da hun selv var yngre.

– Da jeg var et barn, var den eneste måten å se verdenscupen på gamle VHS-kassetter i kjelleren, og jeg så videoene måneder etter at det faktisk skjedde, sammen med pappa. Det var så nær jeg kom, påpeker hun.

TOPSHOT-OLY-2018-PYEONGCHANG-MEDALS-BACKSTAGE

HISTORISK ØYEBLIKK: Jessica Diggins og Kikkan Randall med de første olympiske gullmedaljene USA har vunnet i langrenn.

Foto: MARTIN BUREAU / AFP

– En enorm gave

– Å få muligheten til å gi barna muligheten til å se dette i min egen bakgård, det er en enorm gave til skimiljøet. Det er alt jeg ønsket da jeg var yngre, men da var det ikke mulig, sier Jessica Diggins.

Vegard Ulvang, som er leder i langrennskomiteen i FIS, er også glad for at USA er inne på terminlista.

– Vi har ønsket å ha dem inn i mange år, men de har ikke hatt finansielt grunnlag. Nå har de løpere, da må vi snu oss fort rundt, sier han til NRK.

Ulvang påpeker samtidig at det er noen detaljer som skal på plass før Minneapolis blir endelig bekreftet som verdenscuparrangør i FIS Council om to uker.

Rennet i Minneapolis blir en sprint i fristil, og kommer mellom verdenscuphelgene i Quebec og Canmore i Canada.

– Om det blir en del av verdenscupfinalen i Canmore, eller om det blir et enkeltstående renn, er en av tingene som ikke er helt avklart, forteller Vegard Ulvang.

Sportsnyheter

Treneren lo av nytt Haaland-show: – Født med det instinktet

Det var spilt under sju minutter av mesterligakampen mot FC København da Erling Braut Haaland scoret sitt første av to mål. Manageren både lo og ristet på hodet på sidelinjen, men tok nordmannen av banen i pausen.

Siste nytt

 • Første Chelsea-seier

  Chelsea hadde få problemer hjemme mot AC Milan i Mesterligaen, og vant til slutt 3-0. London-klubbens første seier i årets gruppespill. De står da med fire poeng i gruppe E, og er foran italienerne på bedre målforskjell. Det er RedBull Salzburg som leder gruppa, etter at de slo Dinamo Zagreb 1-0 onsdag kveld.

  Chelsea
  Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters
 • Okafor senket Dinamo Zagreb

  Noah Okafor (22) scoret sitt tredje mål på like mange mesterligakamper da han var sikker fra elleve meter i 1–0-seieren over Dinamo Zagreb.

  Sveitseren er i målform og står med seks nettkjenninger på sine åtte siste kamper.

  Dinamo Zagrebs Sadegh Moharrami var for hardhendt og laget straffespark med 20 minutter igjen av kampen. Der sto Okafor fram. Iskaldt sendte han vertene i føringen.

  Okafor har med det scoret samtlige av Salzburgs mål i gruppespillet etter de to innledende 1–1-kampene mot Milan og Chelsea.

  Salzburg leder mesterligaens gruppe E før Chelsea og Milan har spilt sin kamp. (NTB)

  Okafor
  Foto: KRUGFOTO / AFP
 • Vipers vant toppkampen

  Vipers Kristiansand er fortsatt uten poengtap i eliteserien håndball etter å ha slått Storhamar 35–30 i oppgjøret mellom Norges to mesterligadeltakere.

  Anna Vjakhireva førte an for Vipers med åtte scoringer, mens Maja Jakobsen scoret like mange for Storhamar.

  Laget har fire strake seirer i serien og tre i mesterligaen. Lørdag venter tyske Bietigheim på bortebane.

  Storhamar har hatt et tøft program i sesongåpningen og har i øyeblikket bare to lag bak seg på tabellen etter å ha nøyd seg med tre poeng på fire kamper. Laget har i mesterliga og serie møtt tre av de fire CL-semifinalistene fra forrige sesong i tre bortekamper på rad. Søndag kommer tyrkiske Kastamonu Belediyesi på besøk. (NTB)

  Eliteserien håndball kvinner, Larvik - Vipers Kristiansand (18-35)
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste