Hopp til innhold

Drømmen i oppfyllelse for Diggins: – En enorm gave til skimiljøet

Sent fredag kveld delte den amerikanske skiyndlingen Jessica Diggins nyheten med sine følgere på sosiale medier: Verdenscupen i langrenn kommer til USA.

Pyeongchang Olympics Reactions Photo Gallery Jessica Diggins, of the United States, celebrates after winning the gold medal in the during women's team sprint freestyle cross-country skiing final at the 2018 Winter Olympics in Pyeongchang, South Korea, Wednesday, Feb. 21, 2018. (AP Photo/Matthias Schrader)

YNDLING: Jessica Diggins har åpnet mange amerikaneres øyne for en sport som normalt går langt under radaren i USA.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Akkurat nå er folk i USA veldig interessert i langrenn, og min største drøm er at vi kan ha verdenscup der en dag. Det hadde vært veldig morsomt, sa Jessica Diggins til NRK 8. mars.

Hun trengte ikke vente lenge. Det internasjonale skiforbundet (FIS) er meget interessert i å utnytte entusiasmen som har oppstått i USA etter at de amerikanske langrennsprofilene Diggins og Kikkan Randall tok de forente staters aller første OL-gull i langrenn på lagsprinten i Pyeongchang.

Fredag vedtok de at det blir verdenscup i langrenn i USA i 2020. Nærmere bestemt i Minneapolis, Minnesota – bare en tre kvarters kjøretur fra Jessica Diggins' hjemsted Afton.

Sist det var verdenscuplangrenn i USA, var prøve-OL i Soldier Hollow i januar 2001.

Jessica Diggins, instagram live

BOBLENDE GLAD: Jessica Diggins gleder seg over at barna i Minnesota skal få oppleve noe hun selv ikke fikk oppleve som barn.

Så langrenn på VHS

Da nyheten nådde Diggins, fant hun fram telefonen for å dele gleden med sine 95.000 følgere på Instagram.

– Jeg har aldri før gått ut med en «live» video, men jeg fant ut at dette er et bra tidspunkt for å starte, for vi har fått store nyheter! Det er offisielt nå, vi skal ha et verdenscuprenn i Minneapolis i mars 2020. Det er enorme nyheter, sier en oppglødd Diggins.

27-åringen tenker tilbake på da hun selv var yngre.

– Da jeg var et barn, var den eneste måten å se verdenscupen på gamle VHS-kassetter i kjelleren, og jeg så videoene måneder etter at det faktisk skjedde, sammen med pappa. Det var så nær jeg kom, påpeker hun.

TOPSHOT-OLY-2018-PYEONGCHANG-MEDALS-BACKSTAGE

HISTORISK ØYEBLIKK: Jessica Diggins og Kikkan Randall med de første olympiske gullmedaljene USA har vunnet i langrenn.

Foto: MARTIN BUREAU / AFP

– En enorm gave

– Å få muligheten til å gi barna muligheten til å se dette i min egen bakgård, det er en enorm gave til skimiljøet. Det er alt jeg ønsket da jeg var yngre, men da var det ikke mulig, sier Jessica Diggins.

Vegard Ulvang, som er leder i langrennskomiteen i FIS, er også glad for at USA er inne på terminlista.

– Vi har ønsket å ha dem inn i mange år, men de har ikke hatt finansielt grunnlag. Nå har de løpere, da må vi snu oss fort rundt, sier han til NRK.

Ulvang påpeker samtidig at det er noen detaljer som skal på plass før Minneapolis blir endelig bekreftet som verdenscuparrangør i FIS Council om to uker.

Rennet i Minneapolis blir en sprint i fristil, og kommer mellom verdenscuphelgene i Quebec og Canmore i Canada.

– Om det blir en del av verdenscupfinalen i Canmore, eller om det blir et enkeltstående renn, er en av tingene som ikke er helt avklart, forteller Vegard Ulvang.

Siste nytt

 • Borterekken brutt for Manchester United

  Etter tre strake Premier League-seire ble seiersrekken brutt for Manchester United da de tapte borte mot Newcastle lørdag kveld.

  22 år gamle Anthony Gordon ble matchvinner etter at han sendte vertene i ledelsen ti minutter etter sidebytte.

  Manchester United-angriper Antony trodde han utlignet og reddet ett poeng på overtid, men ballen gikk via en offsideplassert Harry Maguire og målet ble korrekt annullert for offside.

  Manchester United jaktet sin femte strake borteseier, men Newcastle, som har vært ett av sesongens beste hjemmelag i Premier League, satte tidlig gjestene fra Manchester under et voldsomt press. Nærmest var Kieran Trippier da han kun var millimeter unna et drømmemål fem minutter før pause da han smalt et frispark i tverrliggeren og ned på linja.

  Med sesongens åttende seier klatrer Newcastle til en femteplass med 26 poeng, syv poeng bak ligaleder Arsenal.

  Etter 14 serierunder står Manchester United, som på kort varsel måtte bytte ut fly med busstransport til Newcastle lørdag formiddag etter værutfordringer, med 24 poeng og befinner seg på en syvendeplass.

  Bruno Fernandes
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Hovland spilte med Tiger Woods og tok ham igjen

  Viktor Hovland gikk i ball med selveste Tiger Woods på 3. runde i World Challenge og var ett slag bedre enn ham på runden.

  Hovlands 70-runde gjorde at han tok igjen Woods så de er på delt 16.-plass blant de 20 deltakerne før den avsluttende runden søndag. Begge er på par totalt.

  Nordmannen kom til Bahamas i håp om å ta sin tredje strake seier i Tiger Woods' egen turnering, men sjansen var borte etter 73-runder både torsdag og fredag. Hovland var to slag over par og elleve bak lederduoen, men han fikk gå den tredje runden sammen med Woods.

  Den amerikanske legenden startet med bogey på de to første hullene, mens Hovland noterte birdie på 3. og 5. hull og var to under par. Woods ville ikke la seg herje med, og innen halvspilt runde hadde han senket fire birdieputter slik at han selv var to under par.

  Da Hovland måtte tåle bogey på 9. hull, var han plutselig bak Woods ikke bare i sammendraget, men også for dagen.

  Woods fikk bogey på 11. hull, og de var likt igjen. Begge greide birdie på 14. hull, men Hovlands birdie på det neste hullet ble utslagsgivende for miniduellen på lørdagens runde. Begge misset parputter på 18. hull og måtte tåle bogey der.

  (©NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: Mads Thygesen / NRK
 • Topp ti etter sterk finaleomgang

  Thea Louise Stjernesund leverte en sterk andreomgang i canadiske Tremblant, og kjørte seg opp seks plasser i finaleomgangen til en niendeplass i lørdagens storslalåmrenn.

  Lagvenninnene Ragnhild Mowinckel og Kristin Lysdahl ble henholdsvis nummer 19 og 25. Mina Fürst Holtmann kjørte ut i første omgang.

  Italienske Federica Brignone vant, 19 hundredeler foran slovenske Petra Vlhova, mens amerikaske Mikalea Shiffrin ble nummer tre.

  Thea Louise Stjernesund ned Mount Tremblant i Canada.
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal