Drillo advarer Lagerbäck mot eksperimentering med Norge

Siden VM-toget er gått for Norge, kan landslagssjef Lars Lagerbäck eksperimentere mer før EM-kvaliken. Men ikke for mye, advarer Norges mest suksessrike landslagssjef.

drillo

ADVARER: Tidligere landslagssjef Egil Olsen mener Lars Lagerbäck må finne balansen mellom rutinert og ungt i den norske landslagstroppen. Her etter eliteseriekampen mellom Sarpsborg og Molde i 2015.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Det er ikke slik at kampene mot Tsjekkia og Sverige er ubetydelige. Særlig den første kampen betyr litt, både når det gjelder ranking og selvtillit, å gå for langt med eksperimenteringen vil jeg være litt forsiktig med, sier Drillo.

VM kvalifiseringskamp i fotball Nord-Irland-Norge 2-0.

NY TROPP: Landslagssjef Lars Lagerbäck tar ut landslagsstroppen mot Tsjekkia og Sverige tirsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tirsdag tar Lagerbäck ut sin andre landslagstropp til hjemmekampene mot Tsjekkia (VM-kvalik) og Sverige (privatlandskamp) i juni.

Tapet for Nord-Irland i Lagerbäck-debuten knuste det siste VM-håpet, og dermed er EM i 2020 det neste store målet.

Svensken har tidligere uttalt til NRK at han vil prøve nye og ferske spillere i landslagsstroppen i resten av VM-kvaliken.

– Til og med så langt tilbake som i min tid, og ikke minst under Per-Mathias Høgmo ble det eksperimentert en god del med unge spillere – det kan ha noe for seg. Men det er viktig å finne balansen mellom å eksperimentere med spennende unge spillere. Og å satse på formspillere som nødvendigvis ikke er under 20 år. Men at han finner frem til en bra balanse er jeg ganske sikker på, fortsetter Drillo.

– Ferskvare

Også NRKs fotballekspert Tom Nordlie påpeker at VM-exiten gir Lagerbäck større rom for å teste og feile, men landslagstreneren bør heller ikke eksperimentere for mye, mener eksperten.

– Han (Lagerbäck) skal vinne kamper, men samtidig må det ikke gå utover et slagkraftig lag i EM-kvaliken, sier Nordlie.

Skeidtrener Tom Nordlie

NRK-EKSPERT: Tom Nordlie

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Forgjenger Høgmo, som tok over i VM-kvaliken høsten 2013, brukte tid på å «utvikle landslaget».

Det er en felle Lagerbäck bør styre unna, mener Nordlie.

– Ja, fotball er ferskvare – særlig på landslagsnivå. Det handler om resultater. Du må kunne tenke kortsiktig og sette en stamme i et lag og la noen spennende typer prøve seg samtidig. Brorparten av troppen må være de han er sikre på, og så må han finne ut av enkeltplasser, sier Nordlie.

– Må skape tro og glød

Eksperten får støtte av Sandefjord-trener Lars Bohinen.

– Jeg synes han bør ta ut de 11 beste spillerne, enkelt og greit. Om de er unge eller gamle eller nye, interesserer meg ikke. A-landslaget skal vinne fotballkamper.

Ronny Deila

GLØD: Vålerenga-trener Ronny Deila mener Lagerbäck må skape tro rundt landslaget.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Vålerenga-trener Ronny Deila mener landslagssjefen heller ikke må bytte for mye på mannskapet.

– Han må bygge et lag som får kontinuitet over tid. Det nytter ikke å spille med et lag og bytte 15 mann neste kamp. Da blir det vanskelig.

– Å sette et lag for at spillerne skal bli gode om to år, blir bare surr. Det må være en god blanding, og vi må også skape tro og glød i det norske folk igjen slik at vi har tro på at det skal skje noe. Da må du ha prestasjoner og resultater. Det håper jeg vi får se nå, sier han.

Siste nytt

 • Disse er forhåndsuttatt til OL

  19 utøvere ble onsdag tatt ut til OL i Tokyo. Blant dem Olaf Tufte, som med det er klar for sitt sjuende sommer-OL.

  Første uttak:
  Roing: Kjetil Borch, Kristoffer Brun, Are Strandli, Martin Helseth, Oscar Stabe Helvig, Erik Solbakken og Olaf Tufte.
  Håndballandslagene, kvinner og menn.
  Seiling: Line Flem Høst, Nicholas Fadler Martinsen, Martine Steller Mortensen, Helen Næss, Marie Rønningen, Hermann Tomasgaard, Anders Pedersen.
  Svømming: Henrik Christiansen.
  Sykkel bane: Anita Stenberg.
  Triatlon: Kristian Blummenfelt og Gustav Iden.
  Taekwondo: Richard André Ordemann.

  Flere utøvere er allerede kvalifisering, men blant annet friidrett og golf ønsket ikke å innstille sine utøvere ennå. Neste uttak er 15. juni.

  Gerhard Heiberg og Olaf Tufte
  Foto: Cornelius Poppe / NTB
 • Klarsignal for OL-vaksiner

  Toppidrettssjef Tore Øvrebø bekreftet onsdag at Olympiatoppen jobber med å sørge for at norske OL-utøvere får koronavaksine gjennom IOC.

  Øvrebø bekreftet den siste utviklingen i vaksine-saken da han møtte pressen digitalt i forbindelse med uttak av de første utøverne til Japan-lekene.

  – Vi har kommet et steg videre og har fått klarsignal fra Helse- og omsorgsdepartementet at vi kan jobbe med initiativet til IOC om leveranse fra Pfizer. Det begynner å rulle ganske snart og vi er spent på hvor fort vi kommer i gang med det, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

  IOC tilbød alle OL-utøvere vaksiner før avreise til Tokyo. Norges Idrettsforbund forteller nå at det er utvikling i prosessen.

  OL-vaksine. Covid-19-vaksine og OL-ringene.
 • Åpner disiplinærsak mot utbrytere

  Det europeiske fotballforbundet skal etterforske Barcelona, Real Madrid og Juventus for klubbenes rolle i planene om en europeisk superliga.

  Uefa bekrefter at det er opprettet disiplinærsak mot klubbene, og at inspektører skal se nærmere på saken.

  Supporter imot superliga
  Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal