Hopp til innhold

Formel-1-bil delt i to - føreren kom ut av brennende vrak

Romain Grosjean hoppet ut av en brennende bil etter en voldsom krasj på den første runden av Formel 1-løpet i Bahrain. 34-åringen slapp unna med mindre brannskader.

DRAMATISK: Det så veldig skummelt ut da bilen til Romain Grosjean tok fullstendig fyr da den traff autovernet. Bilder med tillatelse fra V Sport 1.

På den første runden av Bahrain Grand Prix krasjet franske Romain Grosjean stygt.

Haas-føreren mistet kontroll på bilen, etter at han kolliderte med Danil Kvyat og kjørte rett ut i autovernet, hvor bilen delte seg i to og nærmest eksploderte.

I nesten 30 sekunder oppholdt Grosjean seg i den brennende bilen, men heldigvis gikk alt bra med føreren som til slutt kom seg ut .

Svært dramatiske bilder viste franskmannen som hoppet vekk fra den brennende bilen.

– Det er noe av det villeste jeg har sett på mange år. Man har sett mange stygge ulykker i Formel 1 og som regel går det bra. Det var godt å se at Grosjean kom gående ut, sier den norske motorsportlegenden Harald Huysman til NRK.

Grosjean måtte bli hjulpet bort hinkende fra bilvraket. Flere innen racingsporten er takknemlig for at Grosjean kom fra krasjet med helsen i behold.

– Jeg er så takknemlig for at Romain er trygg. Wow, risikoen vi tar er ingen spøk, skriver verdensmester Lewis Hamilton på Twitter.

– Det er et mirakel at det gikk bra, sa den tidligere formel 1-føreren Martin Brundle i Sky Sports' sending.

– Flaks at det gikk bra

Grosjeans lag, Haas, skriver på Twitter at de har hørt på radioen at det går bra med franskmannen, som skal undersøkes av medisinsk personell.

Haas sin teamsjef Günther Steiner forteller at Grosjean har sluppet fra det med bare mindre skader. Haas-føreren skal ha fått brannskader på hender og ankler.

– Han har dratt til sykehus, men han er ok. Han har mindre brannskader, men er ved bevissthet. Om det er noe mer finner de det på sykehuset. Han virker ålreit, beroliger Steiner.

Bahrain krasj

Løpet ble midlertidig stoppet etter bilen eksploderte.

Foto: Tolga Bozoglu / AFP

Han mener det bare er snakk om flaks at alt gikk så bra og takket legeteamet for deres innsats.

– Når du ser noe som dette, bare håper man at man har flaks. Det er det eneste man tenker på. Jeg vil takke doktorene og stewardene hos FIA som fikk ham raskt vekk fra vraket.

Bedret sikkerhet

En av årsaken til at dette gikk så bra som det gjorde var utformingen av de moderne Formel-1-bilene. En «halo», et beskyttelsessystem med tre stolper har blitt påbudt foran og over hodet til førerne.

– De jobber hele tiden med å forbedre den strukturelle stabiliteten til bilene, og det reddet livet hans. Det er ekstraordinært, sa Brundle.

Bildene av vrakrestene viser at haloen på Grosjeans bil er inntakt. Det kan ha vært avgjørende for å redde Grosjean fra en langt mer alvorlig ulykke.

Halo Haas

Den utbrente bilvraket med en fortsatt inntakt beskyttelsesstag over cockpiten til Grosjean.

Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

– FIA har jobbet mye med sikkerheten til førerne siden dødsulykken til Ayrton Senna. Det omkom to førerne den dagen i Imola i 1994. Det er en stadig utvikling omkring sikkerhet, som det jobbes med hvert år hele tiden, sier Huysman.

Ny krasj

Løpet ble umiddelbart stoppet, men ble startet igjen da autovernet var restaurert og bilrestene fjernet.

– Det er som i utfor og alpint, de kjører videre. Hadde ulykken fått et tragisk utfall hadde de kanskej ikke start igjen, men siden han kom gående ut selv, kjører de på, sier den tidligere racerføreren.

På den første runden etter krasjen endte det med en ny krasj da Racing Point-bilen til Lance Stroll rullet etter en kollisjon.

Stroll går rundt
Foto: Giuseppe Cacace / Reuters

Likevel tror ikke Huysman at de mange krasjene påvirker resten av racet.

– Alle førerne har opplevd slike situasjoner, så man er litt herdet. De preges av det, men går tilbake til sin egen racingboble, sier Huysman.

Det ble et meget spesielt løp i Bahrain. Til slutt vant Lewis Hamilton foran Max Verstappen og Alexander Albon. Løpet ble avsluttet bak en sikkerhetsbil, da motoren til Racing Points andre sjåfør, Sergio Perez tok fyr med tre runder igjen.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal