Formel-1-bil delt i to - føreren kom ut av brennende vrak

Romain Grosjean hoppet ut av en brennende bil etter en voldsom krasj på den første runden av Formel 1-løpet i Bahrain. 34-åringen slapp unna med mindre brannskader.

DRAMATISK: Det så veldig skummelt ut da bilen til Romain Grosjean tok fullstendig fyr da den traff autovernet. Bilder med tillatelse fra V Sport 1.

På den første runden av Bahrain Grand Prix krasjet franske Romain Grosjean stygt.

Haas-føreren mistet kontroll på bilen, etter at han kolliderte med Danil Kvyat og kjørte rett ut i autovernet, hvor bilen delte seg i to og nærmest eksploderte.

I nesten 30 sekunder oppholdt Grosjean seg i den brennende bilen, men heldigvis gikk alt bra med føreren som til slutt kom seg ut .

Svært dramatiske bilder viste franskmannen som hoppet vekk fra den brennende bilen.

– Det er noe av det villeste jeg har sett på mange år. Man har sett mange stygge ulykker i Formel 1 og som regel går det bra. Det var godt å se at Grosjean kom gående ut, sier den norske motorsportlegenden Harald Huysman til NRK.

Grosjean måtte bli hjulpet bort hinkende fra bilvraket. Flere innen racingsporten er takknemlig for at Grosjean kom fra krasjet med helsen i behold.

– Jeg er så takknemlig for at Romain er trygg. Wow, risikoen vi tar er ingen spøk, skriver verdensmester Lewis Hamilton på Twitter.

– Det er et mirakel at det gikk bra, sa den tidligere formel 1-føreren Martin Brundle i Sky Sports' sending.

– Flaks at det gikk bra

Grosjeans lag, Haas, skriver på Twitter at de har hørt på radioen at det går bra med franskmannen, som skal undersøkes av medisinsk personell.

Haas sin teamsjef Günther Steiner forteller at Grosjean har sluppet fra det med bare mindre skader. Haas-føreren skal ha fått brannskader på hender og ankler.

– Han har dratt til sykehus, men han er ok. Han har mindre brannskader, men er ved bevissthet. Om det er noe mer finner de det på sykehuset. Han virker ålreit, beroliger Steiner.

Bahrain krasj

Løpet ble midlertidig stoppet etter bilen eksploderte.

Foto: Tolga Bozoglu / AFP

Han mener det bare er snakk om flaks at alt gikk så bra og takket legeteamet for deres innsats.

– Når du ser noe som dette, bare håper man at man har flaks. Det er det eneste man tenker på. Jeg vil takke doktorene og stewardene hos FIA som fikk ham raskt vekk fra vraket.

Bedret sikkerhet

En av årsaken til at dette gikk så bra som det gjorde var utformingen av de moderne Formel-1-bilene. En «halo», et beskyttelsessystem med tre stolper har blitt påbudt foran og over hodet til førerne.

– De jobber hele tiden med å forbedre den strukturelle stabiliteten til bilene, og det reddet livet hans. Det er ekstraordinært, sa Brundle.

Bildene av vrakrestene viser at haloen på Grosjeans bil er inntakt. Det kan ha vært avgjørende for å redde Grosjean fra en langt mer alvorlig ulykke.

Halo Haas

Den utbrente bilvraket med en fortsatt inntakt beskyttelsesstag over cockpiten til Grosjean.

Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

– FIA har jobbet mye med sikkerheten til førerne siden dødsulykken til Ayrton Senna. Det omkom to førerne den dagen i Imola i 1994. Det er en stadig utvikling omkring sikkerhet, som det jobbes med hvert år hele tiden, sier Huysman.

Ny krasj

Løpet ble umiddelbart stoppet, men ble startet igjen da autovernet var restaurert og bilrestene fjernet.

– Det er som i utfor og alpint, de kjører videre. Hadde ulykken fått et tragisk utfall hadde de kanskej ikke start igjen, men siden han kom gående ut selv, kjører de på, sier den tidligere racerføreren.

På den første runden etter krasjen endte det med en ny krasj da Racing Point-bilen til Lance Stroll rullet etter en kollisjon.

Stroll går rundt
Foto: Giuseppe Cacace / Reuters

Likevel tror ikke Huysman at de mange krasjene påvirker resten av racet.

– Alle førerne har opplevd slike situasjoner, så man er litt herdet. De preges av det, men går tilbake til sin egen racingboble, sier Huysman.

Det ble et meget spesielt løp i Bahrain. Til slutt vant Lewis Hamilton foran Max Verstappen og Alexander Albon. Løpet ble avsluttet bak en sikkerhetsbil, da motoren til Racing Points andre sjåfør, Sergio Perez tok fyr med tre runder igjen.

Siste nytt

 • OL-utøvere testes på Gardemoen

  Flere av norges OL-håp var på plass på Gardemoen for avreise til Beijing-OL.

  Blant dem alpinist Aleksander Aamodt Kilde, som er en stor medaljekandidat før OL.

  – Tror du det går bra å sitte på dette flyet med tanke på smitte, Aleksander?

  – Det går helt sikkert veldig fint, svarer Kilde kort til NRK.

  Skiskytterne Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff og smøresjef Tobias Dahl Fenre fløy inn med privatfly tidligere på dagen for å reise med samme fly som Kilde og co.

  Skøytelandslaget med Håvard Lorentzen var også på plass, sammen langrennsjef Espen Bjervig og idrettspresident Berit Kjøll.

  Gardermoen ankomst Olympiatoppen
  Foto: Anders Boine Verstad / NRK
 • Vilde Nilsen testet positivt på korona

  Vilde Nilsen har reist hjem fra World Cup Para i Østersund etter å ha fått påvist korona.

  – Vilde har fått påvist korona, men føler seg i god form og er ved godt mot. Vi tror og håper hun snart er tilbake i trening og i god rute til å prestere godt i Paralympics. Det er en måneds tid igjen før avreise til Kina. Vilde har fortsatt god tid, sier Ulf Morten Aune, sportslig ansvarlig Langrennslandslaget para elite.

  Nilsen er nå på vei til Norge, der hun kjører egen bil fra Østersund. Indira Liseth og trener Magnus Evenby er nærkontakter, opplyser Norges Skiforbund.

  VM snøsport for parautøvere
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Mowinckel dropper OL-øvelse

  Alpinist Ragnhild Mowinckel (29) er klar for sitt tredje OL, men kjører ikke fire konkurranser som i Sotsji og Pyeongchang.

  Det opplyste Rival-kjøreren til NTB under et digitalt pressetreff torsdag.

  – Jeg har nok med disiplinene jeg har nå. Ut fra skadesituasjonen og det som har skjedd, har jeg ikke kapasitet lenger til å stille i det. Det blir forhåpentligvis tre disipliner for min del, sa hun.

  Det betyr at det blir utfor, super-G og storslalåm og ikke kombinasjonen på programmet for Mowinckel. Hun står med en 6.-plass og 4.-plass i OL-sammenheng i disiplinen hun må la vike i Beijing.

  – Det er en naturlig overgang. Man ser på dem som har vært gjennom det samme, at på et tidspunkt må noe ryke. Jeg lar heller det ryke enn at noe annet ryker. Jeg er litt for glad i de andre disiplinene som er igjen der. Selv om det har gått bra der før, føler jeg at det er andre faktorer som påvirker, forklarte hun.

  Alpinlanslaget holder pressetreff
  Foto: Javad Parsa / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal