Formel-1-bil delt i to - føreren kom ut av brennende vrak

Romain Grosjean hoppet ut av en brennende bil etter en voldsom krasj på den første runden av Formel 1-løpet i Bahrain. 34-åringen slapp unna med mindre brannskader.

DRAMATISK: Det så veldig skummelt ut da bilen til Romain Grosjean tok fullstendig fyr da den traff autovernet. Bilder med tillatelse fra V Sport 1.

På den første runden av Bahrain Grand Prix krasjet franske Romain Grosjean stygt.

Haas-føreren mistet kontroll på bilen, etter at han kolliderte med Danil Kvyat og kjørte rett ut i autovernet, hvor bilen delte seg i to og nærmest eksploderte.

I nesten 30 sekunder oppholdt Grosjean seg i den brennende bilen, men heldigvis gikk alt bra med føreren som til slutt kom seg ut .

Svært dramatiske bilder viste franskmannen som hoppet vekk fra den brennende bilen.

– Det er noe av det villeste jeg har sett på mange år. Man har sett mange stygge ulykker i Formel 1 og som regel går det bra. Det var godt å se at Grosjean kom gående ut, sier den norske motorsportlegenden Harald Huysman til NRK.

Grosjean måtte bli hjulpet bort hinkende fra bilvraket. Flere innen racingsporten er takknemlig for at Grosjean kom fra krasjet med helsen i behold.

– Jeg er så takknemlig for at Romain er trygg. Wow, risikoen vi tar er ingen spøk, skriver verdensmester Lewis Hamilton på Twitter.

– Det er et mirakel at det gikk bra, sa den tidligere formel 1-føreren Martin Brundle i Sky Sports' sending.

– Flaks at det gikk bra

Grosjeans lag, Haas, skriver på Twitter at de har hørt på radioen at det går bra med franskmannen, som skal undersøkes av medisinsk personell.

Haas sin teamsjef Günther Steiner forteller at Grosjean har sluppet fra det med bare mindre skader. Haas-føreren skal ha fått brannskader på hender og ankler.

– Han har dratt til sykehus, men han er ok. Han har mindre brannskader, men er ved bevissthet. Om det er noe mer finner de det på sykehuset. Han virker ålreit, beroliger Steiner.

Bahrain krasj

Løpet ble midlertidig stoppet etter bilen eksploderte.

Foto: Tolga Bozoglu / AFP

Han mener det bare er snakk om flaks at alt gikk så bra og takket legeteamet for deres innsats.

– Når du ser noe som dette, bare håper man at man har flaks. Det er det eneste man tenker på. Jeg vil takke doktorene og stewardene hos FIA som fikk ham raskt vekk fra vraket.

Bedret sikkerhet

En av årsaken til at dette gikk så bra som det gjorde var utformingen av de moderne Formel-1-bilene. En «halo», et beskyttelsessystem med tre stolper har blitt påbudt foran og over hodet til førerne.

– De jobber hele tiden med å forbedre den strukturelle stabiliteten til bilene, og det reddet livet hans. Det er ekstraordinært, sa Brundle.

Bildene av vrakrestene viser at haloen på Grosjeans bil er inntakt. Det kan ha vært avgjørende for å redde Grosjean fra en langt mer alvorlig ulykke.

Halo Haas

Den utbrente bilvraket med en fortsatt inntakt beskyttelsesstag over cockpiten til Grosjean.

Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

– FIA har jobbet mye med sikkerheten til førerne siden dødsulykken til Ayrton Senna. Det omkom to førerne den dagen i Imola i 1994. Det er en stadig utvikling omkring sikkerhet, som det jobbes med hvert år hele tiden, sier Huysman.

Ny krasj

Løpet ble umiddelbart stoppet, men ble startet igjen da autovernet var restaurert og bilrestene fjernet.

– Det er som i utfor og alpint, de kjører videre. Hadde ulykken fått et tragisk utfall hadde de kanskej ikke start igjen, men siden han kom gående ut selv, kjører de på, sier den tidligere racerføreren.

På den første runden etter krasjen endte det med en ny krasj da Racing Point-bilen til Lance Stroll rullet etter en kollisjon.

Stroll går rundt
Foto: Giuseppe Cacace / Reuters

Likevel tror ikke Huysman at de mange krasjene påvirker resten av racet.

– Alle førerne har opplevd slike situasjoner, så man er litt herdet. De preges av det, men går tilbake til sin egen racingboble, sier Huysman.

Det ble et meget spesielt løp i Bahrain. Til slutt vant Lewis Hamilton foran Max Verstappen og Alexander Albon. Løpet ble avsluttet bak en sikkerhetsbil, da motoren til Racing Points andre sjåfør, Sergio Perez tok fyr med tre runder igjen.

Siste nytt

 • Stang ut for kombinertherrene

  Jørgen Graabak og Espen Bjørnstad var i en god posisjon før langrennsdelen av lagsprint i Val di Fiemme, men sprakk fullstendig.

  Tyskland og Østerrike lå i tet gjennom det meste av løpet, men i sluttspurten kom også Finland 1 og Tyskland 2 opp i teten. Dermed måtte Graabak og Bjørnstad ta til takke med en femteplass.

  Andreas Skoglund og Kasper Moen Flatla tok sjetteplassen – dermed gikk de seg opp to plasser fra hoppdelen.

  RjF56TkcDdg
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Magetrøbbel i VM-troppen

  Christian O'Sullivan, som mistet åpningskampen mot Frankrike med sykdom, er sannsynligvis klar til lørdagens nøkkelkamp mot Sveits i håndball-VM.

  Samtidig forteller landslagssjef Christian Berge at nye spillere sliter med magetrøbbel.

  – Det har kommet positive signaler om O'Sullivan. Men vi har utfordringer med to spillere med mageproblemer, sier Berge.

  Han vil ikke si hvem det dreier seg om, men det er uansett ikke optimalt for en norsk lag som allerede har kniven mot strupen i kveldens kamp mot Sveits.

  Håndball VM for menn 2021 i Egypt, Norge - Frankrike, sluttresultat 24-28.2021 IHF Handball World Championship - Preliminary Round Group E - Norway v France
  Foto: Anne-christine Poujoulat / Afp / Pool / NTB
 • Foss Solevåg mistet pallplassen

  Sebastian Foss-Solevåg hadde et godt utgangspunkt før finaleomgangen av slalåmen i Flachau. Han lå som nummer to og hadde 23 hundredeler å ta inn på ledende Clément Noël.

  Nordmannen fikk det dessverre ikke til å stemme like bra i andre omgang og tapte jevnt og trutt hele veien. Dermed måtte han ta til takke med en sur fjerdeplass.

  Manuel Feller vant til slutt foran Noël. Henrik Kristoffersen fikk det nok en gang ikke til å stemme og ble til slutt nummer 18.

Sendeplan

Kl. Program Kanal