Hopp til innhold

Russiske og belarusiske utøvere får delta i Paralympics: – Stor seier for Putin

Russiske og belarusiske idrettsutøvere får delta i Paralympics i Paris neste år. Norges Idrettsforbund fortviler og NRKs kommentator er skuffet.

Putin paralympics

PUTIN-SEIER: NRKs kommentator Jan Petter Saltvedt frykter president Vladimir Putin vil bruke Russlands Paralympics-deltakelse som krigspropaganda.

Foto: AP

– For alle som bryr seg om Ukraina og deres utøvere, så er dette en gedigen nedtur, sier sportskommentator Jan Petter Saltvedt i NRK.

På kongressen i Bahrain er norske representanter fortvilet over utfallet. Russland får delta som nøytrale.

– Det er trykket stemning i lunsjen ved de nordiske landene, sier assisterende generalsekretær Else Marthe Sørlie Lybekk i Norges Idrettsforbund.

Else Marthe Sørlie Lybekk

SKUFFET: Assisterende generalsekretær Else Marthe Sørlie Lybekk i Norges Idrettsforbund.

Foto: NTB

På kongressen i Bahrain stemte medlemmene rundt hvorvidt Russland skulle utelukkes fullstendig fra sommerlekene i Frankrike.

Utfallet her ble at 74 stemte mot, mens 65 stemte for utestengelse.

13 avsto fra å avgi stemme.

– Dette kan ikke kalles annet enn en stor seier for Putin og hans regime, og vi kan være sikre på at denne avgjørelsen blir utnyttet for alt den er verdt i propagandaøyemed. Dessverre skaper dette også en presedens som gjør veien til russisk og belarusisk deltagelse også i OL i Paris ganske mye kortere, sier Saltvedt.

Fredag ettermiddag ble det også klart at belarusiske utøvere skal få delta.

74 stemte mot en fullstendig utstengelse, mens 56 stemte for. 15 avsto fra å avgi stemme.

Kongressen stemte senere rundt hvorvidt russiske og belarusiske utøvere skulle delvis utestenges. Her stemte 90 for og 56 mot angående Russland, mens 79 stemte for og 57 imot angående Belarus, noe som betyr at utøverne ikke kan konkurrere under eget flagg.

Istedenfor vil de kunne delta som nøytrale utøvere.

Skarstein deltar

Visepresident Arne Dalhaug i Norges Idrettsforbund er også til stede.

– Du har tjenestegjort i Ukraina. Hvordan oppleves det her for deg?

– Det var sterkt å høre innlegget til den ukrainske representanten, som fortalte om konsekvensen for paraidretten, forteller han.

Dalhaug var sivil observatør for OSSE i Ukraina mellom 2016 og 2018.

Birgit Skarstein er blant delegatene som deltar på generalforsamlingen i Bahrain. Hun deltar som medlem av utøverkomiteen i IPC. NRK har forsøkt å kontakte Skarstein.

34-åringen bistår i stemmetellingen og kan ikke kommentere utfallet før alle avstemmingene er gjennomført.

Birgit Skarstein etter EM-gullet i München i 2022.

TIL STEDE: Birgit Skarstein deltar på kongressen i Bahrain. Bildet er tatt ved en tidligere anledning

Foto: Synne Sofie Christiansen / NRK

Russland invaderte Ukraina 24. februar 2022, fire dager etter vinter-OL i Beijing og åtte dager før de paralympiske leker ble innledet samme sted. Invasjonen skjedde under «den olympiske fred», som skal sikre våpenhvile mellom deltakernasjonene i de to månedene rundt OL og Paralympics.

Russland har brutt den olympiske fred ved ytterligere to anledninger: Da landet invaderte Krim-halvøya i 2014 og da det involverte seg i konflikten mellom Georgia og den russiskvennlige utbryterrepublikken Sør-Ossetia i 2008.

Siste nytt

  • Deloitte: Kvinneidretten henter inn 1,2 milliarder dollar neste år

    Globale inntekter i kvinneidrett vil runde 1 milliard dollar for første gang i løpet av 2024, har finanseksperter regnet seg fram til.

    Fotballinntektene ventes å nå 555 millioner dollar neste år, melder revisjonsfirmaet Deloitte. Selv om fotball er stort i Europa, er det fortsatt Nord-Amerika som står for de største inntektskildene i kvinneidretten.

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) arrangerte i sommer et suksessfullt VM i Australia og New Zealand.

    Den totale inntekten spås å lande på 1,2 milliarder dollar (12,7 milliarder kroner) i løpet av 2024. (NTB)

    Treningskamp: Rosenborg - Barcelona (0-3).
    Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Woods ble overrasket og frustrert etter sammenslåing

    Golfikonet Tiger Woods kjempet seg inn i PGA-styret etter å ha blitt utelatt i diskusjonene om den kontroversielle sammenslåingen i sommer.

    Avtalen mellom LIV, PGA og europatouren slo ned som en bombe i golfverden i juni. I etterkant var flere spillere tydelig frustrerte over å ikke bli innlemmet i samtalene som førte til enigheten. Woods uttrykte det samme da han snakket med pressen tirsdag.

    – Jeg ble veldig overrasket og jeg tror flere spillere ble satt ut. Det skjedde så fort uten noe form for informasjon rundt det. Det var en rar prosess, sa Woods.

    I august ble legenden en del av PGAs styre.

    – Vi var veldig frustrerte med hvordan det skjedde og vi tok grep for å forsikre oss om at vi ikke kom til å bli utelatt i viktige diskusjoner igjen. Ett av grepene vi gjorde var å få meg inn i styret, sa Woods.

    Rammeavtalen går ut ved nyttår, men Woods sier at de jobber for å ha en ordentlig avtale på plass ved utgangen av året. (NTB)

    Tiger Woods
    Foto: AP
  • Wild stanset tapsrekke etter trenerbytte

    Sju tap på rad var nok for Minnesota Wild. John Hynes debut som Wild-trener endte med 3-1-seier over St. Louis Blues i Saint Paul i Minnesota.

    Mats Zuccarellos Minnesota Wild kvittet denne uken seg både med hovedtrener Dean Evason og assistenten Bob Woods etter sju strake NHL-tap. Resultatet viste seg raskt. Dagen etter at trenerne fikk sparken, vant Wild for første gang etter sju strake tap. Dette er lagets sjette seier på 20 kamper denne sesongen.

    Wild fikk en sterk start og det første målet kom etter bare to minutter og 41 sekunder da Joel Eriksson Ek satte pucken i mål med en assist fra Zuccarello.

    St. Louis Blues eneste mål kom etter 10 minutter ut i første periode. Åtte minutter kom det andre målet for Wild, mens 3-1-målet kom 17 minutter ut i siste periode.

    Mats Zuccarello fikk 18 minutter og fire sekunder på isen. (NTB)

    yKcfeQCCke8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal