Hopp til innhold

Dramatikk da kamerakabel falt ned under flyshow i VM: – En arrangørskandale

ST. MORITZ (NRK): En kamerakabel ble kuttet midt under et flyshow mellom storslalåmomgangene i VM. Kameraet falt rett ned i målområdet, og vaieren traff stolheisen der alpinistene satt.

Det ble dramatikk i St.Moritz da spitfire-flyene fra flyshowet traff en kabel slik at vaierkameraet datt ned i målområdet.

DRAMA: Her treffer et av flyene kabelen som holder et av TV-kameraene oppe over løypa.

– Dette var skikkelig ubehagelig. En arrangørskandale, sier NRKs kommentator Andreas Toft.

SWISS-TRANSPORT

UNDERHOLDNING: Det har vært flyshow nærmest daglig i St. Moritz. Fredag var det Swiss Air Force som hadde oppvisningen.

Foto: RUBEN SPRICH / Reuters

Et flyshow skulle underholde publikum i pausen mellom første og andre omgang i storslalåmrennet i VM, i stedet traff et av flyene en kamerakabel, som går over hele løypa. Den ble kuttet ogkameraet falt ned i målområdet – like ved NRKs studio.

På veien traff vaieren stolheisen, der mange av alpinistene satt. Denne ble stoppet i over 10 minutter og løperne kom dermed for sent opp til toppen, og til besiktigelse av løypa. Andre omgang ble derfor utsatt en halvtime.

– Heldigvis gikk det bra. Vi slapp unna, så det går fint. Nå er alle på vei opp, mens vi har vært oppe en stund. Vi har hatt besiktigelse helt alene og det kan være en liten fordel, sier landslagssjef Christian Mitter til NRK.

– Gutta her oppe fikk det ikke med seg, men det blir jo fort rykter og litt dramatikk. Men nå er det rolig og man kan le litt av det, forteller fysisk trener, Lars Mæland.

– Jeg har aldri opplevd noe slik. Sveitserne fikk fort opp folk i heisene og sjekket at det ikke var noen personskader. Det var vel hell i uhell kan man si, sier sportssjef Claus Ryste, og forklarer at meldingene på radio gikk i høyt tempo etter at ulykken inntraff.

– Kommer til å få etterspill

Kameraets hensikt er å gi et fugleperspektiv av kjørerne i løypa. Det er heller ikke første gang at alpintsirkuset rystes av kameraer som faller i bakken. Under slalåmrennet i Madonna i 2015 deiset en drone i bakken like ved superstjernen Marcel Hirscher.

Siden den gang ble droner droppet i verdenscupen, og derfor har de strukket en vaier over bakken for å få bilder fra fugleperspektiv.

– Det er et veldig kult grep for å få bilder fra andre vinkler, men det ble stygt, uttaler Toft.

– Tenk hva slags konsekvenser det kunne fått om det falt ned over tusenvis av publikummere. Dette er alvorlig og kommer til å få etterspill, mer enn den dronen som nesten traff Hirscher den gangen. Det var dramatisk, sier han videre.

ALPINE-WORLD/MEN

FALT NED: En frivillig plukker opp kameraet som har falt ned i målområdet.

Foto: RUBEN SPRICH / Reuters

– Det er kjempeskummelt når slike ting skjer, mener NRKs ekspertkommentator Marius Arnesen.

– Sikkerhet må komme først

Hirscher var blant utøverne som ble sittende fast i stolheisen.

– Det var udramatisk for Marcel, han er profesjonell. Det er ikke noe problem, men man begynner jo å tenke på hva som vil skje hvis kameraene detter ned og treffer folk. Det vil vi i hvert fall tenke på på neste arrangement, sier manageren hans, Stefan Illek.

– Trenger vi slike flyshow i et VM, når man risikerer at noen kan få noe i hodet?

– Jeg mener nei, sier han.

Også Kjetil André Aamodt poengterer at det må være viktigere med sikkerhet enn show under et renn.

– Det kan være gøy å se på, men sikkerheten må komme først, mener NRKs ekspert.

– De gutta som flyr her er verdenskjente, men jeg tror evaluering og systemet vil bli tatt hånd om i etterkant, sier Ryste.

På en pressekonferanse litt over klokken 13.00 uttalte politiet at dette var en trist ulykke for sveitsisk luftfart.

– Heldigvis ble ingen skadet. Piloten kunne lande flyet selv. Poltiiet skal etterforske saken nærmere.

Politi etter kabelkutt

ETTERFORSKER: Masse politi har kommet til målområdet der kamerakabelen røk.

Foto: Andreas Toft / NRK

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal