Hopp til innhold

Dramaet i USA: Thorkildsen ga opp etter makstest

Etter å ha forsøkt å belaste kroppen maksimalt under treningsleiren i USA, kom Andreas Thorkildsen med den nedslående beskjeden: «Det gikk ikke».

Thorkildsen

LEGGER OPP: Andreas Thorkildsen har bestemt seg for å legge bort spydet for godt.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Martinsen

LANGT SAMARBEID: Trener Åsmund Martinsen har fulgt Andreas Thorkildsen hele karrieren.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Det forteller friidrettsforbundets generalsekretær Kjetil Hildeskor til NRK.

Hildeskor har hatt dialog med Thorkildsen i USA før spydkasteren bestemte seg for å legge opp.

– Han tok kontakt med meg for to dager siden og sa: «Det gikk ikke». Han hadde prøvd å kaste med fullt tilløp og full fart, sånn som du må kunne. Og da ga hofta etter, forteller Hildeskor.

Tålte ikke belastningen

Det er gått snart to år siden Thorkildsen gikk gjennom en hofteoperasjon og startet på en ni månder lang rehabilitering.

Siden da har alt handlet om å komme tilbake på toppnivå før OL i Rio de Janeiro.

I april reiste Thorkildsen og Martinsen til San Diego for å forberede seg og kaste mer enn han har gjort til nå.

Bare ett spydkast er en enorm belastning for kroppen. Stambeinet må tåle et trykk opp mot et tonn.

Thorkildsen ønsket å delta på Diomand League-stevnet i Eugene 27. mai, og da måtte intensiteten bli skrudd opp.

Men det er her kroppen ofte har sagt nei de siste sesongene. Nå skjedde det igjen.

– Det ble vondt i hofta når han skulle stå i mot stemmet. Han har vært klar over at det var en stor risiko. Det kunne gå – og det kunne ikke gå. Men nå ser han at han ikke kaste som han vil, og det var jo hans klare ambisjon om å ta medalje i OL. Det går dessverre ikke, sier Hildeskor.

Det er lenge siden vi har sett noe til denne mannen - norsk friidretts store gullgutt. Dette er norgeshistoriens mestvinnende friidrettsutøvers første møte med media på nesten fem måneder.

– Det er trist

Du er nødt til å kunne kaste med full intensitet for å gå konkurranser. Da Thorkildsen skjønte at kroppen ikke var klar for OL, satte han strek for godt.

– Han vurderte det dithen at det (OL) ikke var mulig nå. Og det var ikke noen ambisjon for ham å komme tilbake halvveis, sier Hildeskor.

NRK har forsøkt å kontakte både Thorkildsen og Martinsen, som begge er i USA, uten å lykkes.

Friidrettsforbundet opplyser at den pensjonerte spydkasteren foreløpig ikke er tilgjengelig for pressen.

Generalsekretær Hildeskor synes Thorkildsens beskjed var en tung nyhet å få.

– Det er trist. Han er jo den mestvinnende i norsk friidrett. Men samtidig har han hatt en fantastisk karriere som få kan oppnå, sier Hildeskor.

Vebjørn Rodal og friidrettspresident Tore Hordnes mener Thorkildsen er tidenes største sommerutøver i Norge.

– Min første reaksjon var at jeg ble trist på hans vegne, for han har lagt mye arbeid ned for å komme tilbake, sier Hordnes.

Sportsnyheter

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren

Det var dramatisk i Stavanger da Jerv-spiller Erlend Hustad fikk sitt andre gule kort. Eksperter mener Hustad har en god sak, men hoveddommeren står på sitt.

Siste nytt

 • Palumbo fikk Juventus-debuten

  Norske Martin Palumbo fikk sine første minutter for Juventus da han ble byttet inn 12 minutter før full tid. 20-åringen er på utlån fra serierival Udinese.

  Juventus tok imot Lazio i senkampen og ledet 2-0 til pause etter mål fra Dusan Vlahovic og Álvaro Morata. Juve-back Alex Sandro scoret selvmål tidlig i andre omgang, slik at det sto 2-1.

  Det så lenge ut til å gå mot tre poeng for vertene, men seks minutter på overtid sørget Sergej Milinkovic-Savic for balanse i regnskapet. (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • Arsenal-smell i mesterligakampen

  Martin Ødegaard og Arsenal røk 0-2 for Newcastle mandag og snublet dermed stygt i kampen om den siste mesterligabilletten i Premier League.

  Scoringene som avgjorde kampen kom i annen omgang. Etter 56 minutter satte Arsenal-midtstopper Ben White ballen i eget mål etter et hardt innlegg fra Newcastles Joelinton. Fem minutter før full tid hamret Bruno Guimarães inn 2-0 etter massivt Newcastle-press.

  Ufortjent var det ikke at de tre poengene ble værende igjen på St. James' Park. Hjemmelaget satte tidlig trykk på Arsenal. Gjestene fikk aldri festet noe skikkelig grep om kampen, men måtte i stedet tåle en blytung kveld.

  Tapet betyr nemlig at London-rival Tottenham har to poeng til gode på Arsenal i kampen om fjerdeplassen i Premier League foran siste serierunde. Dermed kan mesterligadrømmen glippe for Martin Ødegaard og lagkameratene. Det vil naturlig nok være et hardt slag. (NTB)

 • Ruud møter franske Paire i 2. runde i Genève-turneringen

  Casper Ruud møter franske Benoît Paire i andre runde av ATP-turneringen i tennis i Genève.

  Ruud hadde walkover i første runde. Han er andreseedet i Genève bak Daniil Medvedev. Nordmannen gikk helt til topps i Sveits i fjor.

  Nordmannen, som kommer rett fra tap i semifinalen i Roma, har møtt franske Paire fire ganger tidligere. Han har vunnet alle møtene på grus og sist gang i Gstaad i fjor.

  Benoît Paire tok det første settet 7-5 i 1. rundeoppgjøret mot finske Emil Ruusuvuori mandag. Deretter slo finnen tilbake med samme sifre i sett nummer to, før Paire vant det tredje med 6-4. (NTB)

  Italy Tennis Open
  Foto: Alessandra Tarantino / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste