NRK Meny
Normal

Dopingtatte Gay får konkurrere i sommer

Det går mot snarlig comeback for Tyson Gay. Sprinteren får redusert straff for å ha samarbeidet godt med det amerikanske antidopingbyrået etter at han ble tatt for doping i fjor.

OLY-ATHL-ATM100/(ATM001101)

Tyson Gay leverte supertider på denne tiden i fjor - før han ble tatt for bruk av et ulovlig stoff.

Allerede i juni kan Gay bli å se på friidrettsbanen igjen.

Sprinteren risikerte to års utestengelse etter at han ble tatt for bruk av et ulovlig stoff i fjor sommer.

Det ble antatt at han ville bli utestengt i to år, noe som er relativt standard prosedyre, men på en pressekonferanse fredag ble det klart at Gay har fått straffen sin redusert.

Kan delta i VM og OL

34-åringen har nemlig samarbeidet godt med det amerikanske antidopingbyrået (USADA) etter at de positive dopingprøvene ble kjent.

– Han kan returnere til konkurranser i juni, og kan delta i kommende OL og VM, sier USADA-sjef Travis Tygart.

Det slo ned som en bombe da det ble kjent at Gay hadde testet positivt på flere dopingprøver i fjor. Han hadde hatt de beste tidene av alle så langt i sesongen, og virket å være på full vei tilbake i toppen etter å ha slitt med skader i lengre tid.

Etter dopingfellelsen innrømmet Gay at han hadde brukt et forbudt stoff etter «å ha stolt på noen han ikke ha burde ha gjort».

– Jeg har ingen historie om sabotasje. Jeg har kort og godt stolt på noen og blitt lurt, sa Tyson Gay da han 14. juli bekreftet at han hadde testet positivt på et ulovlig stoff i mai 2013.

Gay var tårevåt da han bedyret sin uskyld og understreket at han ikke er en utøver som jukser.

Har levert tilbake sølvmedalje

På fredagens pressekonferanse ble det også kjent at han har levert tilbake sølvmedaljen han var med på å vinne for USA på 4 x 100 meter i London-OL i 2012.

– Vi er takknemlig fordi han kom til oss og ville samarbeide, sier USADA-sjef Travis Tygart.

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) og Verdens Antidopingbyrå (WADA) har ennå ikke sagt sitt siste ord i saken.

Gay ble verdensmester i 2007, men mange og langvarige skadeproblemer har preget karrieren hans. Han virket å være i sitt livs form i starten av sesongen i fjor. Da leverte han tiden 9,79 sekunder på 100-meter og 19,74 på 200-meter.

Siste nytt

 • Han kan smile for siste plassen

  FC København slo AGF 4-1 og tok Danmarks siste plass i kvalifiseringa til europaligaen neste sesong.

  Ståle Solbakkens klubb redda dermed årets sesong frå nærmast katastrofe, og kan framleis skryte av å ha vore i europa-kvalifisering kvart år sidan 2001.

  Ståle Solbakken
  Foto: Anders Kjærbye / NTB scanpix
 • Chris Froome vann og leiar

  Chris Froome stakk åtte mil før mål og vann dagens fjelletappe i Giro d'Italia med tre minutts margin. Han overtok også leiartrøya frå Simon Yates som kollapsa totalt.

  Froome leier no med 40 sekund på Tom Dumoulin som no er nr 2.

  Rittet blir avslutta søndag.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Ruud møter Jordan Thompson

  Casper Ruud skal møte australske Jordan Thompson (24) i første runde i Roland Garros-turneringa i tennis. Thompson er rangert som nummer 85 i verda. Kampen går måndag eller tysdag.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal