Hopp til innhold

Bø fyrte løs mot dopingtatt russisk verdensmester: – Han fortjener ikke å stå her

ANTERSELVA (NRK): Tarjei Bø liker svært dårlig at russiske Aleksandr Loginov, tidligere utestengt for bruk av EPO, dyttet ham ut av pallen og ble verdensmester. Selv inviterer russeren alle hjem til seg for å vise at han er ren.

Loginov

OMSTRIDT: Russiske Aleksandr Loginov har vært utestengt for doping. I 2016 var utestengelsen ferdig sonet og han fikk konkurrere igjen. Lørdag tok han et VM-gull som er svært upopulært blant flere av konkurrentene.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Han som vinner gull tror jeg egentlig vi bare kan fjerne. Han fortjener ikke å stå her. Han har blitt tatt for EPO, sier Tarjei Bø til NRK om Loginov, før han nådeløst fortsetter:

Vi har svart på hvitt at han er en jukser, og jeg har ikke respekt for folk som jukser.

Russeren, som tidligere har vært utestengt for bruk av EPO, dyttet lørdag Bø ut av pallen og ned til den sure 4.-plassen på VM-sprinten.

– Med den bakgrunnen vi alle kjenner, og det svake langrennet han har vist i år, så er det jo litt rart, sier Johannes Thingnes Bø om gullvinneren som han for fem år siden håpet at aldri ville komme tilbake.

På den siste sprinten før VM endte Aleksandr Loginov på 11.-plass hele 44 sekunder bak Fourcade som vant, selv om begge skjøt feilfritt. I snitt har han gått 42 sekunder saktere på sprint enn Thingnes Bø, som lørdag ble nummer fem. Loginov ligger på 6.-plass i verdenscupen og var på pallen to ganger i Hochfilzen før jul.

Tarjei Bø

FORBANNA: Tarjei Bø langet ut mot Aleksandr Loginov etter lørdagens VM-sprint.

Foto: NRK

Inviterte alle hjem

Loginov gikk rett igjennom hele pressesonen uten å snakke med noen etter seieren, men på pressekonferansen senere svarte han på noen spørsmål.

– Hvorfor bør vi stole på deg, og hvor mange ganger har du blitt testet denne sesongen?

– 12 – 16 ganger denne sesongen, tror jeg. I det siste har jeg og konen min flyttet inn i en større leilighet, og alle som vil komme er velkommen for å se min daglige rutine, å se at det jeg gjør ikke er ulovlig, sier Loginov.

NRK spurte hva han synes om kritikken fra norske utøvere, men svaret var unnlatende.

– Jeg har ikke fått med meg deres kritikk.

– Men jeg er åpen for å prate, med alle løpere om alle temaer. Jeg har ikke anledning til å arrangere en pressekonferanse, men er åpen for å prate, sier han.

Aleksandre Loginov blir stilt til veggs på pressekonferansen i Anterselva, etter at han tok et overraskende gull på skiskyttersprinten.

SVARER: Oversettelsen starter etter 36 sekunder. På denne pressekonferansen etter rennet sier Aleksandr Loginov at han selv mener han er åpen og snakker med alle løpere om alle temaer.

Utestengt i 2014

Loginov ble utestengt for EPO-bruk i november 2014 etter retesting av en prøve fra november 2013. Han ble ilagt en toårsutestengelse.

Dopingdommen var fullført i november 2016, og han returnerte til skiskyttersirkuset umiddelbart, og tok blant annet stafettbronse i VM 2017. Flere utøvere har vært svært kritiske til at Loginov aldri har bedt om unnskyldning, blant andre Martin Fourcade, som lørdag tok bronsen bak landsmannen Quentin Fillon Maillet på sølvplass.

– Jeg tror at ærlighet er viktig og det å være åpen. Men når man ikke sier noe, og når man bare snakker russisk på alle pressekonferanser og ikke forstår engelsk, hjelper det ikke for å bygge tillit, svarer Fourcade på NRKs spørsmål om hva Loginov må gjøre for å få respekt i skiskyttermiljøet.

– Lagt seg selv på huggestabben

NRK forsøkte å få en kommentar fra verdensmesteren på vei til smørebussen, og spurte:

Kan jeg få en kommentar på gullet?

– Jeg kan ikke si noe, jeg er ikke så god i engelsk, sa Loginov til NRKs reporter.

Aleksander Loginov skylder på dårlig engelsk og vil ikke la seg intervjue av NRK etter seieren i VM.

VIL IKKE INTERVJUES: Aleksandr Loginov sier han snakker dårlig engelsk og vil ikke la seg intervjue av NRK etter VM-gullet.

Tarjei Bø mener Loginov bør stille opp for pressen også etter renn.

– Jeg tipper han synes det er kjipt selv å måtte stå i det. Jeg kan skjønne at han føler seg litt sånn som at han har lagt seg selv litt på huggestabben ved å vinne. Det kan jeg forstå, for han skjønner vel at det ikke er gratulasjonsspørsmål, men heller litt tøffere spørsmål. Det kan jeg skjønne, men det er en del av bieffekten av å gjøre det han har gjort, sier eldstebror Bø.

Ikke et tema i hjemlandet

Heller ikke russisk presse får snakke med deres største stjerne under mesterskapet, akkurat som i VM i fjor – da det også ble medalje. Også der var overraskelsen stor over Loginovs gull.

– Han har hatt dårlige resultater i år, så det er fantastisk og uvanlig, sier Evgeny Dzichkovskiy i Match TV.

«Fantastisk» lød også overskriften på nettsiden. Journalisten poengterer at han selv er sterk motstander av doping, men at få i hjemlandet er opptatt av skiskytterens fortid. Selv mener Dzichkovskiy at Loginov var offer for det statlige dopingprogrammet i landet.

– Et stort problem for russere er at doping ikke er uvanlig for oss. Det er ikke nulltoleranse som i Norge. For russere er han bare en stor idrettsutøver, forteller han.

– Tror han er ren nå

Tidligere lørdag ble det kjent at et antidopingpanel i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har avgjort at russiske Jevgenij Ustjugov er fratatt sine resultater i 2013/14-sesongen på grunn av doping. Det gjør at Norge får med seg en OL-bronse fra Sotsji.

Tarjei Bø

FRUSTRERT: Tarjei Bø like etter målgang på VM-sprinten der han skjøt to fulle hus, men likevel endte på den sure 4.-plassen. Etterpå fyrte han løs mot den russiske verdensmesteren som tidligere har vært utestengt for doping.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det er Russland som lager overskriftene. I dag tidlig fikk vi en OL-bronse fordi de har jukset, og i dag taper jeg en bronsemedalje på grunn av det samme. Det er kjedelig, men vi får trekke ham fra resultatlisten, så får vi feire litt i kveld, likevel, sier Bø.

Vil du å gratulere ham?

– Jeg vet ikke. Vi skal sikkert opp på en seremoni og da skal jeg strekke fram en hånd, i alle fall.

Men Bø tror ikke han vil få en ny medalje ettersendt i posten.

– Det har ingenting å gjøre med det han gjør nå. Han er helt sikkert ren nå. Det er ikke det. Det er historisk det jeg snakker om. Vi har en kjempebra skiskytterfamilie med mange gode dueller. I dag ble det en fransk-norsk duell, som vi trodde på forhånd, og så kommer det en russer og blander seg inn. Det gikk ut over meg i dag, understreker Bø.

Johannes Thingnes Bø

SKUFFET: Johannes Thingnes Bø endte på 5.-plass etter å ha åpnet i et forrykende tempo. Lørdagens VM-sprint er den første på herresiden siden 1997 uten norske medaljer.

Foto: Marco Bertorello / AFP

Sjokkåpning

Johannes Thingnes Bø lå lenge an til å ta medalje etter en kjempeåpning. Bø passerte 1,9 kilometer nesten 16 sekunder foran italienske Lukas Hofer, en utøver som slett ikke er så verst i sporet. På det punktet lå Loginov ti sekunder bak nordmannen.

– Det er den villeste åpningen jeg kan huske å ha sett noensinne, nærmest ropte NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

Men til slutt ble Bø straffet for den harde åpningen og endte på 5.-plass etter en tung sisterunde.

– Jeg åpnet nok kanskje for hardt, men det er slik jeg har gjort det i hele år. Jeg gikk et bra løp, og det beste jeg kunne i dag, så jeg er fornøyd, sier Thingnes Bø.

Årets VM-sprint ble med det den første siden 1997 der Norge ikke tok medalje på herresiden.

I stedet handlet alt om en kontroversiell russer. Og søndag er det jaktstart.

Johannes Thingnes Bø bommer på sitt aller første skudd på dagens sprint i VM.

VIDEO: Johannes Thingnes Bø bommer på det første skudd på VM-sprinten.

Siste nytt

  • Stavkongen Duplantis satte verdensrekord: – Beklager skrikingen

    Stavkongen Armand Duplantis forbedret sin egen verdensrekord da han svingte seg over 6,24 meter i Diamond League-stevnet i kinesiske Xiamen.

    Han tok verdensrekordhøyden på første forsøk etter å ha løftet lista fra seks meter i foregående hopp.

    Da verdensrekorden var et faktum, tok det helt av i NRK-boksen.

    – Hvor høyt er det her? Beklager hvis jeg skrek. Vi ble bare så sjokkerte her, utbrøt NRK-kommentator Christina Vukicevic Demidov.

    Det er åttende gang at Duplantis setter verdensrekord i stav. Alt tyder på at det kommer nye rekordhopp denne sesongen. Målinger viste at lørdagens hopp ville vært nok til å svinge seg over 6,29.

    – Han er så spinnvill, sa NRK-kommentator Jann Post etter hoppet.

    Den neste drømmegrensen for svensken blir 6,30.

    Duplantis gikk naturligvis til topps i stevnet som er det første i Diamond League-sesongen.

    (NRK / NTB)

    Duplantis
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Skarverennet stoppet av uvær – politiet måtte hente ut tre løpere

    Det tradisjonsrike Skarverennet i langrenn måtte stanses på kort varsel lørdag som følge av dårlig vær, melder Hallingdølen.

    Sterk vind skapte problemer for arrangørene av rennet lørdag. Den tok seg opp, og etter hvert måtte arrangørene si stopp.

    – Det er for dårlig sikt. Det blir dessverre ikke mer skirenn. Løperne ser ikke fra stikke til stikke, var beskjeden fra Finse ifølge Hallingdølen.

    Målgang er på Ustaoset.

    Løpere som ikke hadde kommet seg ut i løypa, ble vist tilbake til togvognene for retur til Ustaoset.

    Politiet skriver lørdag formiddag at de måtte bistå i forbindelse med uværet.

    – Politiet har bistått med å hente ut tre langrennsløpere utenfor løypa. De tre kom utenfor skisporene ved tett tåke. Dette i forbindelse med Skarverennet. De er ivaretatt av helse og er ved god behold, skriver politiet.

    På startstreken sto blant annet Therese Johaug, som for for en måned siden slo knockout på langrennseliten under 30-kilometeren i NM.

    Johaug har vunnet Skarverennet en rekke ganger, men denne gangen får hverken hun eller andre gå rennet.

    «Som for 50 år siden, blir rennet stoppa og konkurransen avlyst», skriver lokalavisen.

    (NTB / NRK)

  • Medier: 23 kinesiske svømmere fikk delta i OL tross positive dopingprøver

    23 kinesiske svømmere skal ha fått grønt lys til å konkurrere under OL i Tokyo til tross for at de testet positivt for doping. Konklusjonen var at testene var forurensede.

    Det er skriver blant annet Daily Telegraph, New York Times og ARD.

    De aktuelle svømmerne testet positivt for det forbudte stoffet trimetazidin.

    Prøvene med hjertemedisinen ble avgitt under en treningsleir som ble gjennomført noen måneder før starten av Tokyo-lekene i 2021. Mesterskapet ble som kjent utsatt ett år som følge av covidpandemien.

    Kinesiske antidopingmyndigheter konkluderte innledningsvis med at dopingtestene inneholdt avvikende analytiske funn (AAF), men frikjente senere svømmerne for straff etter at undersøkelser viste at testene var utsatt for såkalt kontaminering.

    De kinesiske svømmerne med 30 medlemmer vant seks medaljer i Tokyo, inkludert tre gull.

    Daily Telegraph skriver at Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale svømmeforbundet ble varslet om de positive prøvene, men at også de stilte seg bak konklusjonen om at de positive testresultatene var forårsaket av forurensing.

    (NTB)

    Winter Olympics Salt Lake City
    Foto: Rick Bowmer / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal