«Alle» bak Armstrong er dopingimplisert

– Det står fem nye vinnere klare til å overta titlene som alle har vært i det samme klisteret, sier NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen.

Dopingimpliserte syklister

18 av de 20 rytterne som ble topp fem i Tour de France de årene Lance Armstrong vant, er enten dømt eller implisert i dopingsaker.

Foto: Bildemontasje NRK / NTBscanpix

Etter at Lance Armstrong i natt ga opp kampen for å unngå å bli dopingdømt, står det knapt et eneste «rent» navn igjen på listen over de beste rytterne i årene Armstrong var på topp.

Lance Armstrong vant Tour de France fem år på rad, fra 1999 til 2005.

Bare to av de 20 rytterne som ble topp fem i Tour de France de årene Lance Armstrong vant, er ikke implisert i dopingsaker.

De to eneste «rene» navnene på listen er kazakstanske Andrei Kivilev (nummer fire i 2001) og spanske Haimar Zubeldia (nummer fem i 2003).

Kivilev mistet forøvrig livet etter en ulykke under sykkelrittet Paris-Nice i 2003.

– Det er flott for sykkelsporten at de som jukser blir tatt, men det løser ikke så mye for sykkelsporten det som når skjer, sier Dag Erik Pedersen til NRK etter det er klart at Lance Armstrong blir kjent skyldig i dopingbruk.

Ullrich x tre

Den som på papiret vil nyte best av at Armstrong blir fratatt titlene er tyske Jan Ullrich.

Han ble nummer to i Tour de France bak Armstrong tre ganger, i 2000, 2001 og 2003.

Tyskeren har imidlertid blitt knyttet til dopingbruk en rekke ganger i løpet av karrieren.

I 2002 ble han tatt for bruk av amfetamin og utestengt i seks måneder.

Fire år senere ble han innblandet i den spanske bloddopingskandalen Operacion Puerto, og i februar i år ble han funnet skyldig i dopingbruk i idrettens voldgiftsdomstol CAS.

Alle hans resultater siden 2005 ble da strøket fra resultatlistene.

Uklart hvem som får titlene

– Det er ganske mye uklarhet rundt det som nå skjer. Hvilken myndighet har det amerikanske antidopingbyrået til å ta fra Armstrong titlene i Tour de France, sier Dag Erik Pedersen.

Det er ikke noen automatikk i at syklister som blir tatt for eller innrømmer dopingbruk i ettertid, blir fratatt Tour de France-titlene.

Danske Bjarne Riis innrømmet i 2007 at han brukte EPO regelmessig mellom 1993 og 1998, men står likevel fortsatt i listene som vinner av Tour de France i 1996.

Marion Jones

En mulig løsning er å ta fra Armstrong titlene uten å utnevne noen ny vinner.

Det er løsningen som Den internasjonale olympiske komite IOC kom frem til etter at den tok fra Marion Jones gullet på 100 meter under OL i Sydney.

Etter at Marion Jones i 2007 innrømmet dopingbruk skulle egentlig greske Ekaterini Thanou rykket opp på gullplass.

Fordi Thanou selv var involvert i en dopingsak i forkant av OL i 2004 mente IOC at det ville være feil å gi henne gullmedaljen.

Etter to års drøftelser endte IOC med å flytte bronsevinner Tanya Lawrence opp på 2. plass og Merlene Ottey opp fra 4. plass til bronse.

Thanou ble stående som sølvvinner, med det resultat at på de offisielle resultatlistene er det ingen gullvinner, to sølvvinnere med forskjellige tider, og én bronsevinner.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen løp med virus

  Gjert Ingebrigtsen varslet umiddelbar legesjekk da Jakob Ingebrigtsen lørdag måtte bryte Hytteplanmila. Nå foreligger svaret på hvorfor 20-åringen fikk problemet i løpet der han var ventet å løpe for ny norsk bestenotering på 10 km gateløp.

  – Det viser seg at Jakob løp med et virus. Det er ikke snakk om covid, men et såkalt rhinovirus, som er et veldig vanlig forkjølelsesvirus, sier Gjert Ingebrigtsen til NRK.

  Han antyder at sønnen pådro seg viruset i forbindelse med mediedag i Oslo onsdag i forrige uke, tre dager før løpet. Jakob Ingebrigtsen hadde ikke følt seg dårlig i dagene før løpet, og reaksjonen kom derfor overraskende.

  Ingebrigtsen er tilbake i lett trening, men skal fortsatt igjennom ytterligere en medisinsk test for å få fastslått at viruset alene var årsaken til misforholdet som oppsto mellom fart og puls tidlig i løpet, som igjen gjorde at han valgte å stoppe.

  Jakob Ingebrigtsen
  Foto: Cicilie S. Andersen / NRK
 • Norge opp én rankingplass

  Norge klatrer til 43.-plass på siste Fifa-ranking. Det er én plass opp. Belgia er fortsatt rangert som verdens beste herrelandslag, foran Frankrike og Brasil. Danmark (13.-plass), Sverige (19) og Island (39) er de tre beste nordiske landene.

  Nicolae Stanciu fortviler etter Erling Braut Haalands andre mål
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • – OL-utsettelse øker medaljesjansen

  Landslagssjef Johan Flodin mener at dobbeltfireren med Olaf Tufte har større sjanser til OL-medalje neste år enn om OL skulle gått som planlagt i år. – De tre andre har fått ett år til på seg, og vi har sett en kapasitetsøkning hos flere av dem.

  Olaf Tufte
  Foto: Vidar Ruud

Sendeplan

Kl. Program Kanal