I dag har hun sonet ferdig: – Dopingdommen har gjort Johaug mindre bastant og mer ydmyk

Therese Johaugs nærmeste mener 29-åringen er forandret på en rekke områder etter dopingdommen. Kjæresten mener hun har fått større selvtillit, mens broren synes hun er blitt mer ydmyk.

Karstein og Therese Johaug

VIKTIG STØTTESPILLER: Lillebror Karstein har vært Therese Johaugs viktigste treningspartner i karantenetiden.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Hun har ikke forandret personligheten. Men hun er blitt mer ydmyk og ikke så bastant. Hun er blitt veldig åpen for andres meninger, og hvordan «ting henger sammen», om det er politikk, idrett eller en diskusjon innad i familien, sier Karstein Johaug til NRK.

Therese Johaugs yngre bror har også sett fram til denne dagen, onsdag 18. april. Da er dopingutestengelsen over og skistjerna kan konkurrere igjen.

– Det er jo en markeringsdag for å sette en ordentlig strek for at vi er ferdig med denne perioden, og at vi ser fremover, sier Karstein Johaug videre.

Lillebroren har vært svært tett på søsteren de siste 18 månedene, fra dopingsaken sprakk i mediene frem til i dag.

Som treningspartner har han på nært hold sett hvordan dopingsaken og den påfølgende utestengelsen har forandret en av verdens beste skiløpere.

Er blitt livredde

I september 2016 testet Johaug positivt på det forbudte stoffet clostebol. Skiløperen fikk preparatet i kroppen gjennom en leppesalve for en solforbrent leppe.

Ifølge forklaringen mottok Johaug salven av legen sin, og ingen la merke til dopingvarselet på pakken. Det er nettopp denne tabben som har gjort søsteren mer ydmyk, mener Karstein Johaug.

– Hun ser litt «større» på ting. Jeg tror hun er blitt mer ydmyk dersom folk kommer «borti ting». At du skal sette deg ordentlig inn i saker, og ikke dømme noen før alle fakta er kommet på bordet, sier broren.

Har det vært lett å dømme andre før denne saken?

– Nei, det har ikke vært lett. Men det er bare at hun kanskje ikke har tenkt så grundig over hvordan du skal unngå å komme borti «slike ting» (doping). Slik det er blitt i dag så er vi livredde for å komme borti noe lignende igjen, forteller 24-åringen.

Therese Johaug og Nils Jakob Hoff

MER SELVTILLIT: Nils Jakob Hoff mener kjæresten har klart å snu dopingdommen til noe positivt.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Hele verden ramlet sammen

Therese Johaugs kjæreste Nils Jakob Hoff kom hjem fra butikken og inn i leiligheten i Oslo like etter at samboeren hadde fått vite om den positive dopingtesten.

– Det begynte veldig tungt og litt sånn kriseaktig. Og hele verden som bare ramler i hodet på deg. Men det var viktig å holde tungen «beint i munnen» og klare å få kommunisert ut hva som faktisk hadde skjedd og bevise det. Og deretter ta hele den prosessen som kom rundt det idrettsjuridiske, forteller Hoff.

– Etter hvert er det mye bra som har skjedd. Hun har klart å gjøre noe skikkelig fælt til noe positivt, og det har vært veldig bra, fortsetter han.

– På hvilken måte har hun klart å snu det til noe positivt?

– Det har åpnet andre dører, med muligheter til å bruke tiden på jobben sin, på klærne sine, og trene på en helt annen måte, og stå fri til å disponere livet sitt litt annerledes, og velge mer selv, så det har blitt en fin greie. Men samtidig skulle hun jo vært den siste tiden foruten, sier Hoff.

– På hvilken måte har hun endret seg som person i løpet av denne tida?

– Jeg tror hun har fått enda mer selvtillit. For det første har hun fått trent bra og utviklet seg godt. Samtidig har hun sett at det finnes et liv etter idretten, og det behersker hun veldig bra. Hun har fått utfolde seg selv på andre måter og vokst som person, mener roeren.

Therese Johaug trener på Sjusjøen

ISOLASJONEN OVER: Fra og med i dag er Therese Johaug likestilt med resten av verdens beste langrennsløpere.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

– Var bare kaos

Manager Jørn Ernst har også vært i kretsen rundt som har opplevd Johaug på nært hold. Ernst har blant annet bistått 29-åringen med å håndtere media og sponsorer.

– I hverdagen har hun ikke endret seg så mye. Da er hun den samme jenta alle kjenner henne som. Men hun sier selv at hun har fått andre perspektiver i livet. Alt handler ikke bare om å gå fort på ski. Hun har vært 100 prosent seg selv, og vi har ikke hatt noen strategi på hvordan hun skal fremstå, forteller Ernst.

– Sett i ettertid, hva ville dere gjort annerledes?

– Helt i starten var det bare kaos. Det var som en båt i et elvestryk hvor vi bare måtte holde oss fast. Det hadde kanskje ikke vært mulig å få det perfekt, men den første pressekonferansen kunne vi ha vært mer frempå om vi hadde fått litt mer tid. Men det ble som det ble.

– Det har vært mye snakk om at Johaug ikke har tatt nok ansvar selv. Hva tenker du?

– Hun skulle kanskje vært tydeligere på det. Hun har jo gjort det. Det hun sa var at hun var uskyldig. Men ikke for å ha fått det i seg. Hun mener hun tok ansvaret ved å spørre lege, men det var ikke nok. Så ja, vi kunne vært tidligere ute med å tydeliggjøre at hun tok ansvar, sier Ernst.

Dom i Therese Johaug-saken.

TØFFE TAK: Manager Jørn Ernst har stått ved Therese Johaugs side i møtene med pressen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Dramatisk

Pål Gunnar Mikkelsplass ble hyret inn som trener da Johaug ble utestengt fra landslaget. Han innrømmer motivasjonen for å komme tilbake har vært varierende underveis.

– Det var jo tungt etter CAS-dommen. Det er dramatisk for en utøver å prøve og nullstille, og det tok litt tid. Vi var på samling i Italia og hun trente veldig bra der, og så kom reaksjonen litt etterpå.

– Da hadde hun litt mindre motivasjon, og hun trente mer som det passet henne. Men det var ikke vits å være så motivert da heller, og heldigvis snudde det fort. For meg var det da viktig å støtte opp og la tida gå så hun skulle få lyst igjen, forteller Mikkelsplass, som også mener at Johaug har fått styrket selvtilliten i løpet av utestengelsen.

I tillegg har hun tatt mer ansvaret for den administrative biten ved å være skiløper.

– Hun har ordnet flybilletter, hotell og er reiseleder når vi er på tur, så hun vet mer om hva støtteapparatet rundt henne faktisk gjør og har fått større forståelse for opplegget rundt henne. Jeg tror hun har vokst av dette, som person og total-idrettsutøver, mener treneren.

Selv om ikke detaljene er helt på plass ennå, skal han være tilknyttet Johaug også kommende sesong, bekrefter manager Ernst.

– Jeg er positiv til det, så får vi se hvordan det blir ut ifra den trenerkabalen landslaget legger. Det kan være fint å være med å videreføre det vi har gjort på den reisen vi har hatt sammen. Jeg tror det kan være trygghet, sier Mikkelsplass.

Fri

Fra og med i dag, onsdag 18. april, kan altså Johaug konkurrere for fullt. Første renn hun deltar i, blir Skarverennet mellom Finse og Ustaoset i helgen. Men 29-åringen skal ikke delta i konkurranseklassen, men gå sammen med sponsorene sine.

– Hun følte ikke det var riktig å stille i eliteklassen tre dager etter at hun har vært utestengt hele året. Vi har pratet mye om det, og jeg støtter henne, forklarer treneren.

Dermed blir første skikkelige konkurranse langrennsåpningen på Beitostølen i november.

Selv om skistjerna nå kan kjempe om nye medaljer og verdenscupseirer, tror manageren at dopingdommen kommer til å henge med for alltid.

– Ja, jeg tror dessverre det. Det snakkes jo fortsatt om Hattestads «kyllingsak» ... Men det er vi innforstått med. Og så håper vi det etter hvert vil bli mer og mer borte, sier Jørn Ernst.

Siste nytt

 • Alexander-Arnold forlenget til 2025

  Trent Alexander-Arnold har signert en langtidskontrakt med Liverpool fram til sommeren 2025

  22-åringen er et produkt av klubbens akademi. Siden debuten i oktober 2016 har han spilt 179 kamper for førstelaget.

  Alexander-Arnold gikk glipp av EM for England på grunn av en skade, men backen var tilbake på banen i to treningskamper mot Wacker og Stuttgart i Østerrike sist uke.

  – Det er den eneste klubben jeg egentlig har kjent, så å være her nå og forlenge for å bli her enda lengre, er fantastisk for meg og familien, sier Alexander-Arnold til klubbens nettsider. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Phil Noble / AP
 • Superliga-klubbene fikk gjennomslag

  De tre gjenværende superliga-klubbene, Barcelona, Juventus og Real Madrid, oppnådde en ny seier i kampen mot Uefa.

  Siden de forsøkte å starte en utbryterliga bestående av 15 klubber, har Uefa fordømt dem og forsøkt å straffe dem. Men klubbene vant, og en domstol har bestemt at de ikke kan straffes for superliga-forsøket.

  – Vårt mål er å fortsette å utvikle superligaen på en konstruktiv og samarbeidende måte, alltid med fotballens aktører i bakhodet: Fansen, spillerne, trenerne, klubbene, ligaene, og nasjonale og internasjonale forbund, skriver klubbene i en felles uttalelse.

  De påpeker at det er aspekter ved superligaen som kan bli bedre, og at de jobber med å utvikle konseptet.

  – Vi er glad for at vi ikke lenger skal være et offer for pågående Uefa-trusler, skriver klubbene.

  Soccer Super League Perez's Dream
  Foto: Claude Paris / AP
 • Reginiussen gjør comeback

  To måneder etter at han ga seg som fotballspiller, er Tore Reginussen klar for ungdomsklubben Alta i 2. divisjon.

  10. mai opplyste Reginiussen på Instagram at han ville avslutte sin innholdsrike karriere etter inneværende sesong.

  Finnmarkingen fikk ikke fortsette i Rosenborg etter forrige sesong, til tross for at han ønsket seg en ny avtale. I stedet gikk ferden til St. Pauli i Tyskland. Det ble med halv sesong i klubben.

  Nå er han altså derimot klar for å spill i Alta og får sin debut allerede mot Tromsø i 2. cuprunde på søndag. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2020: Vålerenga - Rosenborg (1-0)
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal