Hopp til innhold

Idrettslederne: – Dopingpåstandene er ny informasjon for oss

Generalsekretær i Norges skiskytterforbund, Rakel Rauntun, kjenner ikke til de nye påstandene om at norske utøvere skal ha benyttet EPO.

Rakel Rauntun

Generalsekretær i Norges skiskytterforbund, Rakel Rauntun: – Jeg er veldig komfortabel med den jobben IBU har gjort.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Svein Arne Hansen

President i Norges Friidrettsforbund, Svein Arne Hansen: – Jeg har aldri hørt noe som helst om dette.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Det er i boken «Den store dopingbløffen» at tidligere ansatt i Antidoping Norge, Mads Drange, skriver om angivelige funn av EPO eller blodoverføring hos norske utøvere.

– Flere ganger måtte jeg dobbel- og trippelsjekke om det jeg så stemte, skriver han.

For generalsekretær i Skiskytterforbundet Rakel Rauntun er påstandene helt ny informasjon, sier hun til NRK.no.

– I forhold til vår idrett har vi hatt et veldig bra system når det gjelder doping og antidopingarbeid, der Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) på et veldig tidspunkt tok kontroll over blodprøver og samlet blodprofiler til utøvere for å ha et sammenligningsgrunnlag over lang tid.

– Jeg er veldig komfortabel med den jobben IBU har gjort de siste 20 åra, sier hun.

Frykter udokumenterte påstander

Sykkelidretten har opplevd mange dopingskandaler, men sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen sier til NRK.no at han ikke har hørt om påstandene som kommer frem i boka tidligere.

– Dette har jeg ikke hørt om tidligere, og jeg vet heller ikke hvilken idrett han sikter til, sier han.

Er det en fare for at boken mistenkeliggjør utøvere eller idretter?

Harald Tiedemann Hansen

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen: - Jeg håper den er konkret.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det er det en fare for hvis det kommer udokumenterte påstander man ikke kan gå inn i, mener han

– Det er helt greit hvis det er en bok som prøver å belyse situasjonen i norsk idrett, men jeg håper at den er såpass konkret at man kan gå videre med saken. Jeg synes det vil være veldig uheldig hvis det kommer ut en bok som slenger ut påstander som ikke kan dokumenteres, forteller Tiedemann Hansen.

– Har ingen mistanker

President i Norges Friidrettsforbund, Svein Arne Hansen, har i likhet med de andre idrettslederne ennå ikke fått lest boken.

– Det er jo veldig vanskelig å vite hva han mener da. Jeg tror ikke jeg skal sette meg til doms over dette. Det er en vanskelig sak og sterke påstander, men jeg har ikke mistanker mot norske utøvere, sier han til NRK.

– Jeg har aldri hørt noe som helst om dette, med unntak av liknende påstander som kom i den dokumentaren fra Sverige («Blodracet», red. anm.).

– Frykter du at ditt eller andre forbund blir mistenkeliggjort?

Eldar Rønning

Eldar Rønning: - Spesielt å henge ut en hel idrettsnasjon

Foto: NRK

– Vi har ikke resultater i friidrett som tilsier det. Jeg har tro på antidoping-arbeidet som blir gjort i Norge. Forskjellen på Norge og internasjonalt er den kulturen vi har. Her har vi vært gjennom noen saker, og i media er det nesten verre enn mord. Jeg tror kulturen sier sitt, og vi har tro på alle våre utøvere, sier Hansen.

Profilene reagerer sterkt

Leder i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, ønsker ikke å kommentere boken før han har lest den, men ga onsdag følgende uttalelse til NRK:

– Jeg har ikke hatt mulighet til å sette meg inn i boken, og kjenner derfor ikke til det som er skrevet. Jeg vil selvsagt gjøre det i løpet av de nærmeste dagene, skriver Andersen i en melding.

Han vil først uttale seg når han kjenner saken og innholdet i boken til Drange bedre.

Det har ikke lyktes NRK.no å få en kommentar fra skipresident Erik Røste i denne saken onsdag kveld, men flere profilerte langrennsutøvere har reagert kraftig på bokutgivelsen.

– Jeg synes det er litt spesielt å henge ut en hel idrettsnasjon, sier Eldar Rønning.

– Det kaster en mørk skygge over idretten. Men hva skal jeg si, jeg tror ikke det stemmer, kommenterer Martin Johnsrud Sundby.

En tidligere avdelingsleder i Antidoping Norge hevder han fant spor av doping hos norske toppidrettsutøvere. Langrennsløper Eldar Rønning mener den tidligere antidopingjegeren henger ut en hel idrettsnasjon. Reporter: Jørn Lien, foto: Georg Eustice, redigering: Per Christian Gråberg


Siste nytt

  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP
  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Tøff start for norske golfere

    Golfprofilen Kristoffer Ventura fikk et tungt comeback på PGA-touren og ligger på 113.-plass etter første runde av Houston Open.

    Etter én ferdigspilt runde i Houston ligger han tre slag over par og ni slag bak Taylor Moore og Wilson Furr, som deler førsteplassen.

    Det gikk ikke bedre for Celine Borge i LPGA-turneringen i Arizona. Borge gikk sin åpningsrunde ett slag over par.

    Det gir en foreløpig 123.-plass, nesten 60 plasser bak den forventede cuten.

    (NTB)

    it7lekDvsTU
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal