Bakenga knallhardt ut mot Kitolano-hets: – Det er nok tull. Vi er mennesker vi, også.

VALLE (NRK): John Kitolano legger seg flat etter taklingen på Aron Dønnum. Samtidig forteller Odd-spilleren at han har mottatt meldinger med hets etter kampslutt.

Dønnum

SMERTEFULLT: Landslagsspiller Aron Dønnum måtte forlate banen etter taklingen fra John Kitolano.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Det som ble kampens avgjørende situasjon skjedde etter 22 minutters spill: Dønnum avanserte med ballen da Kitolano kom susende i stor fart og feide ned kantspilleren.

Kitolano sneiet så vidt borti ballen før han utsatte Dønnum for stor fare, og Vålerenga-spilleren ble liggende med store smerter.

Like etterpå måtte Dønnum forlate banen med skade, mens Kitolano slapp unna med bare gult kort.

Etter kampen er både lagkamerat Mushaga Bakenga og Odd-trener Jan Frode Nornes fortvilet over at Kitolano har fått mange stygge meldinger etter hendelsen.

Hovedpersonen ønsker ikke gå inn på innholdet i meldingene, men han er klar på det er ubehagelig.

– Ingen fortjener slike meldinger uansett om du spiller fotball eller ikke. Jeg fatter ikke at folk bruker energien på det. Da synker du veldig lavt. Når du lager nye brukere for å sende meldinger, synes jeg er trist. At folk har så mye energi for å hetse mot en 22-åring som spiller for å ha det gøy, sier Kitolano.

Kitolano

REAGERER: John Kitolano.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Odd-backen er klar på at han kun forsøkte å ta ballen fra Dønnum.

– Det (skaden) er ikke noe jeg ville at skulle skje. Det var en duell jeg ville vinne «fair», og jeg ville jo ikke at han skulle ut, sier Kitolano.

– Folk må slutte

Odd-backen har også fått oppmerksomhet for kommentarene han ga før kampen. Da backen ble spurt av Eurosport om hvordan han skulle vinne duellen mot Dønnum, svarte han:

– Det er å være tett på og være litt stygg i starten. Få han ut av balanse.

Kitolano understreker at det ikke var slik han mente det.

– Det var ikke sånn jeg ville at vi skulle spille stygt. Som alle vet er jeg ikke en spiller som spiller stygt. Jeg er en gladgutt, og det var ikke det jeg mente. Jeg tenkte på duellene, som vi har tapt mye av, sier Kitolano.

Lagkamerat Bakenga har ingen problemer med å se at det burde vært et rødt kort, men spissen reagerer kraftigere på det som skjer etter kampen.

– Mobilen har blåst opp. Folk må slutte. Det er nok tull. Vi er mennesker vi, også, og det går an å gjøre feil. Det var stygge meldinger, og mannen er lei seg for skaden. Det trengs ikke. John er en fin fyr. Alle de voksne mennene med falske brukernavn må gå i seg selv og skjerpe seg, sier Bakenga til NRK og ser inn i kameraet.

Han får støtte av Odd-trener Nornes.

– Alle i Odd håper Aron har det bra. Vi har ikke ønske om å skade motspillere. Ingen i Eliteserien ønsker det. Hetsing på mobil og i sosiale medier må vi slutte med. Vi skal være rollemodeller for de unge. Jeg må snakke med John etterpå, og så skal vi ta vare på John de neste dagene, sier Nornes.

Skaffet straffe

Kitolano skulle spille en sentral rolle også etter taklingen.

Etter at Henrik Udahl sendte Vålerenga i ledelsen allerede etter 11 minutter, fikk nemlig Odd og Kitolano et korrekt tildelt straffespark like før pause.

Mushaga Bakenga var sikkerheten selv fra 11-meteren.

Taklingen og utligningen skjer bare tre dager etter at Dag-Eilev Fagermo mente Veton Berisha burde vært utvist for Viking på stillingen 1-0 til Vålerenga.

Berisha, som ble værende på banen, ble til slutt stående med to mål og to målgivende pasninger da Viking vant 4–1.

Dermed står Vålerenga med 12 poeng – sju poeng bak serieleder Bodø/Glimt.

Siste nytt

 • Thor Helland er død

  Friidrettsprofilen Thor Helland døde natt til 2. august, 84 år gammel. Han løp inn til åttendeplass på 5000 meter i Tokyo-OL i 1964.

  Helland gikk bort mens han var innlagt på Aker sykehus, skriver VG. BUL omtaler dødsfallet i et minneord på Oslo-klubbens nettsider.

  – Det er veldig spesielt at Thor skulle sovne inn midt under OL i Tokyo 57 år senere. Han har betydd enormt mye for BUL og norsk friidrett, sier Rune Stenersen til VG.

  Stenersen var selv aktiv i BUL gjennom mange år. I en periode var han trener sammen med Helland for klubbens mellom- og langdistanseløpere.

  Helland tok i alt tolv NM-gull på 1500, 5000 og 10.000 meter samt terrengløp. Han ble nummer åtte på 5000-meteren i 1964-OL i Tokyo med tiden 13.57,0. USAs gullvinner Bob Schul vant på 13.48,8. Plasseringen var den beste av Norges friidrettsutøvere i lekene.

  Thor Helland og Ron Clarke
  Foto: Jan Greve / NTB
 • Peter Sagan klar for nytt lag

  Stjernerytteren Peter Sagan melder ved årsskiftet overgang til franske TotalEnergies. Slovaken forlater Bora-hansgrohe etter fem sesonger.

  Forrige uke bekreftet Bora-laget at Sagan ikke forlenger kontrakten når den løper ut etter inneværende sesong. Tirsdag kveld kom bekreftelsen på det som var alt annet enn en skjult hemmelighet.

  31-åringen skal de to neste sesongene kjempe om seirer for TotalEnergies, der Edvald Boasson Hagen er på utgående kontrakt.

  – Dette nye eventyret er veldig spennende. Jeg håper å vinne mange løp under nye farger, sier Sagan i en pressemelding.

  Slovaken vant sykkel-VM tre år på rad mellom 2015 og 2017. Han står med tolv etappeseirer i Tour de France, der han har også har vunnet den grønne poengtrøya hele sju ganger. Sagan måtte bryte årets utgave og stå over OL på grunn av knetrøbbel.

  Slovakiske Peter Sagan
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Malmö held liv i meisterligadraumen

  Malmö var på veg mot ein solid siger over Rangers i 3. runde i meisterligaen. Med to mål og ingen baklengs ville utgangspunktet framfor returmøtet i Skottland neste veke vere godt.

  Men Steven Davies' redusering fem minutt på overtid kan vise seg kostbart for svanskane. For med berre 2-1 å gå på, blir oppgåva langt vanskelegare.

  Søren Rieks og Veljko Birmancevic scora to raske for Malmö like etter pause. Jo Inge Berget spela heile kampen for Malmö.

  Men det gjekk betydeleg verre for den danske meister. Midtjylland tapte 0-3 for PSV Eindhoven i Nederland. PSV scora tre mål på 13 minutt i første omgang, og gir danskane eit veldig vanskeleg utgangspunkt i heimekampen.

  Andre kampar i kveld: Sparta Praha - Monaco 0-2, Cluj - Young Boys 1-1, Genk - Shakhktar Dontesk 1-2, Olympiakos - Ludogorets 1-1, Czvena Zvezda - Sheriff Tiraspol 1-1.

  Oscar Lewicki, Scott Arfield
  Foto: Andreas Hillergren / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal