Domratsjeva om dopskandalen: – Det er ikke rettferdig

Det hviterussiske skiskytteresset Darja Domratsjeva misliker juksemakerne i skiskyting. I dag ble to nye navn offentliggjort.

Domracheva

Domratsjeva har ingenting til overs for dopingsyndere.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

NRK fortalte lørdag at det ville komme dopingavsløringer i skiskyttersirkuset. I dag bekreftet Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) at fem prøver er positive etter retesting med nye metoder. Fire navn er nå kjent.

Utøvere som jukser er ikke godt likt i skiskyttermiljøet.

– Det er virkelig ikke gode nyheter. Det er utøvere som man kjemper med i hver konkurranse og som du stoler på. Det er ikke rettferdig. Jeg er glad for at antidopingkomitéen jobber hardt og at de tar dem, sier Domratsjeva til NRK.

Tiril Eckhoff er lite imponert over de som prøver å vinne med doping.

– Doping er noe dritt.

Hun får støtte fra lagvenninne Fanny Welle-Strand Horn.

– Det er ikke bra for sporten, men for oss utøvere er det bra at de blir tatt. Jeg har fortsatt tro på at det er mulig å gjøre det bra uten å bruke noe drit i kroppen, sier Horn.

Nye og bedre metoder

IBU-sjef, Anders Besseberg, liker antidopingarbeidet. Med nye testmetoder er det enklere å avsløre utøvere som jukser.

IBU-president Anders Besseberg

Anders Besseberg, president i IBU, roser antidopingarbeidet.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Jeg er fornøyd med at vi har et så godt system at vi klarer å få luket vekk de som ikke skal være med i konkurransene og at vi beskytter de rene utøverne.

I november annonserte IBU at de var i en periode hvor de retestet prøver som de hadde lagret.

– På bakgrunn av atypiske prøver, som vi fant riktig å lagre, ventet vi på nye testmetoder. Da de kom i fjor høst, så åpnet vi prøvene, sier Besseberg.

Har åpnet alle mistenkelige prøver

Fra første januar kan IBU lagre tester i inntil ti år i påvente av nye og forbedrede testmetoder.

– Vi lagrer prøver som vi finner mistenksomme og åpner dem den dagen vi har en ny testmetode hvor vi regner med at vi kan avsløre om det er noe galt.

IBU har nå retestet alle lagrede prøver. De kan ikke brukes igjen.

– Man kan ta en vanlig dopingtest, lagre dem og reteste én gang. Vi har ikke nok, enten blod eller urin, til å kunne teste flere ganger, sier Besseberg.

Siste nytt

 • Nederland tok VM-gull

  Nederland er verdensmester i kvinnehåndball for første gang etter 30-29 over Spania i finalen. Avgjørelsen falt noen sekunder før slutt.

  Nederlenderen ledet 16-13 ved pause foran snaut 10.000 tilskuere i Park Dome. Nederland førte også 29-27, men gjorde feil på feil i sluttfasen. Likevel ble Lois Abbingh helt med sitt straffemål like før slutt.

  Gullaget tapte hele tre kamper i mesterskapet, mest av alle semifinalistene sammen med Norge. Nederlagene kom mot Slovenia, Tyskland og Danmark.

  or0nlaLm-ZE
  Foto: Vidar Ruud
 • Tande friskmeldt

  Daniel-André Tande er friskmeldt og stiller til start i dagens individuelle hopprenn i tyske Klingenthal. Kongsberg-hopparane skada seg i ankelen etter at ein ski gjekk løpsk og trefte han under prøveomgangen fredag. Han seier til NRK at han framleis har smerte, men at det ikkje skal hemme han.

  Daniel-André Tande
  Foto: Andreas Hagen / NRK
 • Dobbelt norsk - Johaug knuste alle

  Therese Johaug tok nok en seier på 10 km fri teknikk i Davos søndag. Allerede ved første passering dro hun i fra. Dalsbygdingen gikk i mål etter ti kilometer på tiden 25:02.7. Heidi Weng kom inn halvminuttet bak Johaug og var i en tidskamp om andreplassen med Jessica Diggins. Men amerikaneren klarte ikke å hente Weng, som tok andreplassen. Magni Smedås leverte sitt beste løp i karrieren og gikk inn til en åttendeplass. Ragnhild Haga endte som nummer 11.

  World Cup 4x5 km stafett kvinner
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal