NRK Meny
Normal

Domratsjeva om dopskandalen: – Det er ikke rettferdig

Det hviterussiske skiskytteresset Darja Domratsjeva misliker juksemakerne i skiskyting. I dag ble to nye navn offentliggjort.

Domracheva

Domratsjeva har ingenting til overs for dopingsyndere.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

NRK fortalte lørdag at det ville komme dopingavsløringer i skiskyttersirkuset. I dag bekreftet Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) at fem prøver er positive etter retesting med nye metoder. Fire navn er nå kjent.

Utøvere som jukser er ikke godt likt i skiskyttermiljøet.

– Det er virkelig ikke gode nyheter. Det er utøvere som man kjemper med i hver konkurranse og som du stoler på. Det er ikke rettferdig. Jeg er glad for at antidopingkomitéen jobber hardt og at de tar dem, sier Domratsjeva til NRK.

Tiril Eckhoff er lite imponert over de som prøver å vinne med doping.

– Doping er noe dritt.

Hun får støtte fra lagvenninne Fanny Welle-Strand Horn.

– Det er ikke bra for sporten, men for oss utøvere er det bra at de blir tatt. Jeg har fortsatt tro på at det er mulig å gjøre det bra uten å bruke noe drit i kroppen, sier Horn.

Nye og bedre metoder

IBU-sjef, Anders Besseberg, liker antidopingarbeidet. Med nye testmetoder er det enklere å avsløre utøvere som jukser.

IBU-president Anders Besseberg

Anders Besseberg, president i IBU, roser antidopingarbeidet.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Jeg er fornøyd med at vi har et så godt system at vi klarer å få luket vekk de som ikke skal være med i konkurransene og at vi beskytter de rene utøverne.

I november annonserte IBU at de var i en periode hvor de retestet prøver som de hadde lagret.

– På bakgrunn av atypiske prøver, som vi fant riktig å lagre, ventet vi på nye testmetoder. Da de kom i fjor høst, så åpnet vi prøvene, sier Besseberg.

Har åpnet alle mistenkelige prøver

Fra første januar kan IBU lagre tester i inntil ti år i påvente av nye og forbedrede testmetoder.

– Vi lagrer prøver som vi finner mistenksomme og åpner dem den dagen vi har en ny testmetode hvor vi regner med at vi kan avsløre om det er noe galt.

IBU har nå retestet alle lagrede prøver. De kan ikke brukes igjen.

– Man kan ta en vanlig dopingtest, lagre dem og reteste én gang. Vi har ikke nok, enten blod eller urin, til å kunne teste flere ganger, sier Besseberg.

Siste nytt

 • Ødegaard ikke med til Tallinn

  Martin Ødegaard er som eneste spiller vraket fra Real Madrid-troppen til kampen mot Atlético Madrid i Tallinn onsdag kveld. Det tolkes som at han er på vei bort. Fra 30-mannstroppen som møtte AC Milan manglet nemlig kun Ødegaard.

  Martin Ødegaard
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Kan bli slutt på OL-ishockey

  Ishockey for menn kan bli teke heilt ut av OL-programmet i Beijing i 2022, ifølgje presidenten i det internasjonale ishockeyforbundet René Fasel, melder sportbladet.se.

  Det er eitt av fire alternativ IIHF har lagt fram. Dei tre andre er å få med NHL-spelarane som tidlegare, ei turnering utan NHL-spelarar slik som sist vinter, og å arrangere OL som U23-turnering.

  Ishockey under OL
  Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters
 • Jim «The Anvil» Neidhart er død

  Den tidligere World Wrestling Entertainment-utøveren Jim «The Anvil» Neidhart (63) døde i går av hodeskader etter et fall i hjemmet sitt i Florida. Neidhart varaktiv i ringen fra 1985 til 1997.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag