Hopp til innhold

Domratsjeva om dopskandalen: – Det er ikke rettferdig

Det hviterussiske skiskytteresset Darja Domratsjeva misliker juksemakerne i skiskyting. I dag ble to nye navn offentliggjort.

Domracheva

Domratsjeva har ingenting til overs for dopingsyndere.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

NRK fortalte lørdag at det ville komme dopingavsløringer i skiskyttersirkuset. I dag bekreftet Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) at fem prøver er positive etter retesting med nye metoder. Fire navn er nå kjent.

Utøvere som jukser er ikke godt likt i skiskyttermiljøet.

– Det er virkelig ikke gode nyheter. Det er utøvere som man kjemper med i hver konkurranse og som du stoler på. Det er ikke rettferdig. Jeg er glad for at antidopingkomitéen jobber hardt og at de tar dem, sier Domratsjeva til NRK.

Tiril Eckhoff er lite imponert over de som prøver å vinne med doping.

– Doping er noe dritt.

Hun får støtte fra lagvenninne Fanny Welle-Strand Horn.

– Det er ikke bra for sporten, men for oss utøvere er det bra at de blir tatt. Jeg har fortsatt tro på at det er mulig å gjøre det bra uten å bruke noe drit i kroppen, sier Horn.

Nye og bedre metoder

IBU-sjef, Anders Besseberg, liker antidopingarbeidet. Med nye testmetoder er det enklere å avsløre utøvere som jukser.

IBU-president Anders Besseberg

Anders Besseberg, president i IBU, roser antidopingarbeidet.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Jeg er fornøyd med at vi har et så godt system at vi klarer å få luket vekk de som ikke skal være med i konkurransene og at vi beskytter de rene utøverne.

I november annonserte IBU at de var i en periode hvor de retestet prøver som de hadde lagret.

– På bakgrunn av atypiske prøver, som vi fant riktig å lagre, ventet vi på nye testmetoder. Da de kom i fjor høst, så åpnet vi prøvene, sier Besseberg.

Har åpnet alle mistenkelige prøver

Fra første januar kan IBU lagre tester i inntil ti år i påvente av nye og forbedrede testmetoder.

– Vi lagrer prøver som vi finner mistenksomme og åpner dem den dagen vi har en ny testmetode hvor vi regner med at vi kan avsløre om det er noe galt.

IBU har nå retestet alle lagrede prøver. De kan ikke brukes igjen.

– Man kan ta en vanlig dopingtest, lagre dem og reteste én gang. Vi har ikke nok, enten blod eller urin, til å kunne teste flere ganger, sier Besseberg.

Siste nytt

  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsaklig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    – På renndager mobiliserer jeg og håndterer smertene i et run. Treningsdager er en helt annen historie, skriver Fossland på Instagram.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belstning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal