NRK Meny
Normal

Domratsjeva om dopskandalen: – Det er ikke rettferdig

Det hviterussiske skiskytteresset Darja Domratsjeva misliker juksemakerne i skiskyting. I dag ble to nye navn offentliggjort.

Domracheva

Domratsjeva har ingenting til overs for dopingsyndere.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

NRK fortalte lørdag at det ville komme dopingavsløringer i skiskyttersirkuset. I dag bekreftet Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) at fem prøver er positive etter retesting med nye metoder. Fire navn er nå kjent.

Utøvere som jukser er ikke godt likt i skiskyttermiljøet.

– Det er virkelig ikke gode nyheter. Det er utøvere som man kjemper med i hver konkurranse og som du stoler på. Det er ikke rettferdig. Jeg er glad for at antidopingkomitéen jobber hardt og at de tar dem, sier Domratsjeva til NRK.

Tiril Eckhoff er lite imponert over de som prøver å vinne med doping.

– Doping er noe dritt.

Hun får støtte fra lagvenninne Fanny Welle-Strand Horn.

– Det er ikke bra for sporten, men for oss utøvere er det bra at de blir tatt. Jeg har fortsatt tro på at det er mulig å gjøre det bra uten å bruke noe drit i kroppen, sier Horn.

Nye og bedre metoder

IBU-sjef, Anders Besseberg, liker antidopingarbeidet. Med nye testmetoder er det enklere å avsløre utøvere som jukser.

IBU-president Anders Besseberg

Anders Besseberg, president i IBU, roser antidopingarbeidet.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Jeg er fornøyd med at vi har et så godt system at vi klarer å få luket vekk de som ikke skal være med i konkurransene og at vi beskytter de rene utøverne.

I november annonserte IBU at de var i en periode hvor de retestet prøver som de hadde lagret.

– På bakgrunn av atypiske prøver, som vi fant riktig å lagre, ventet vi på nye testmetoder. Da de kom i fjor høst, så åpnet vi prøvene, sier Besseberg.

Har åpnet alle mistenkelige prøver

Fra første januar kan IBU lagre tester i inntil ti år i påvente av nye og forbedrede testmetoder.

– Vi lagrer prøver som vi finner mistenksomme og åpner dem den dagen vi har en ny testmetode hvor vi regner med at vi kan avsløre om det er noe galt.

IBU har nå retestet alle lagrede prøver. De kan ikke brukes igjen.

– Man kan ta en vanlig dopingtest, lagre dem og reteste én gang. Vi har ikke nok, enten blod eller urin, til å kunne teste flere ganger, sier Besseberg.

Siste nytt

 • Verdensmester mister trolig OL

  Den slovenske alpinisten Ilka Štuhec har røket korsbåndet og mister trolig OL i Pyeongchang. Štuhec tok i fjor VM-gull i utfor og vant også utforcupen for kvinner.

  Laster Twitter-innhold
 • Hauger mester i Tyskland

  Motorsport-talentet Dennis Hauger (14) vant søndag det tyske mesterskapet i gokart. Han er den yngste vinneren gjennom tidene i mesterskapet som er går for å være det tøffeste og største i verden med fører fra et 20-talls nasjoner. Hauger er nå ferdig med gokart og tar steget opp til formelbil neste år.

  Dennis Hauger
  Foto: CRG

Sendeplan

Kl. Program Kanal