Hopp til innhold

Dommervold i Norge: Åtte grove hendelser siden 2012

Hvert år forekommer det alvorlige voldsepisoder på norske fotballarenaer, viser tall fra NFF. Tom Henning Øvrebø er overrasket, og mener den økende volden er blitt et samfunnsproblem.

Skremmende NFF-tall

OVERRASKET: Tidligere toppdommer Tom Henning Øvrebø synes det er et samfunnsproblem at dommere blir angrepet av tilskuere og spillere.

Foto: NRK/Privat

Et dokument NRK har fått tilsendt fra Norges Fotballforbund (NFF) viser en oversikt over de mest alvorlige voldssakene mot dommere som NFFs doms- og sanksjonsutvalg har behandlet de siste ti årene.

Oversikten viser at det har vært åtte grove voldshendelser mot dommere fra spillere, lagledere eller trenere siden 2012. I tillegg er det registrert flere mindre alvorlige hendelser i kretser og klubber som ikke er med i oversikten.

Dommervold i Norge

DOMMERVOLD: Siden 2012 har det vært åtte alvorlige voldshendelser med norske dommere i Norge.

Tidligere toppdommer Tom Henning Øvrebø er overrasket over tallene fra NFF.

– Dette er svært alvorlig, sier Øvrebø til NRK, før han fortsetter:

– Men jeg ser ikke på det som et fotballproblem, det er et samfunnsproblem. Jeg håper politikerne jobber forebyggende i områder av Oslo hvor det kan være ekstra utfordringer.

Hendelsene som NFF har registrert har funnet sted helt ned i G15-kamper, og opp til 4.-divisjonsfotball.

I ett av tilfellene ble en spiller suspendert i 16 måneder for å ha «skallet og sparket kampens hoveddommer to ganger i ribbeina/ryggen».

I et annet tilfelle ble en spiller suspendert i ti måneder for å «først ha kastet en vannflaske mot kampens dommer, deretter slått dommeren med flat hånd i ansiktet og dyttet han kraftig tilbake slik at dommeren falt overende».

Dommersjef i NFF, Terje Hauge, ser alvorlig på voldsproblemene som har rammet breddefotballen de siste årene.

– Vi har omtrent en alvorlig sak hvert år, det er én for mye, sier dommersjefen til NRK.

– Utsetter folk for livsfare

Onsdag skrev NRK om Said Shafi som trodde han skulle dø, etter at han ble angrepet av en liten gruppe fremmøtte tilskuere etter en 5.-divisjonskamp tidligere i år.

Said Shafi

SKADET: Said Shafi ble alvorlig skadet etter å ha blitt overfalt etter kampslutt.

Det som startet med skjellsord eskalerte til slag og spark, og 24-åringen fikk tydelige merker, sår og bloduttredelser rundt halsen etter overfallet.

Det er den siste alvorlige voldsepisoden mot en dommer på en norsk fotballarena. Men slike hendelser må bli politianmeldt, ettersom NFFS domsorganer ikke behandler saker hvor det er tilskuerne som står bak volden. Dermed er heller ikke dette inkludert i oversikten.

Shafi har politianmeldt hendelsen.

– Det gjør meg trist på Shafis vegne, fotballens vegne og samfunnets vegne at vi har slike straffbare handlinger som utsetter folk for livsfare i verste fall, sier Øvrebø etter å ha blitt vist intervjuet og skadene til Shafi.

– Nulltoleranse for vold og sjikanering

Øvrebø har selv opplevd drapstrusler gjennom en lang dommerkarriere, men mener angrepene på Shafi tilhører sjeldenhetene.

– Hva gjør det med en person å få drapstrusler?

– For min egen del har jeg aldri brydd meg noe særlig om disse verbale truslene, men det gjør noe med fotballgleden når man får denne typen meldinger, sier han, og legger til:

– Men det som Shafi har opplevd her er en helt annen liga, og det er klart dette kan merke en person for livet.

Han er klar på at slike straffbare handlinger bør straffeforfølges.

– Jeg håper alle som blir utsatt for slik type vold anmelder sakene slik at det blir tatt alvorlig av politiet. For dette kan vi ikke tolerere, hverken i idretten eller på andre arenaer i samfunnet, sier han, og får støtte fra dommersjefen.

– Nå blir det viktig å finne ut hvem som gjorde dette slik at de får den straffen de fortjener for handlingene de har gjort. På denne måten kan vi statuere et eksempel på at det er null toleranse for vold og sjikanering av fotballdommere. Det skal være trygt og godt å være på en fotballarena, med gode opplevelser, sier Hauge.

Øvrebø er dommer- og fair-play-ansvarlig i bydelsklubben Klemmetsrud, og sier at de har gjort en del forebyggende arbeid for å unngå slike hendelser.

– Vi har prøvd å jobbe mye med fair play og riktige holdninger, men det er viktig at det er mer enn det. Det er viktig med et godt nærmiljø med ordentlige idrettsanlegg og gode andre type aktiviteter slik at de kan søke andre retninger enn hva disse ungdommene har gjort, avslutter han.

Sportsnyheter

Kane

Fikk EM-drømmen knust igjen: – Så vondt som det kan bli

Spania stakk seirende ut av en høydramatisk EM-finale og snøt England på tampen.

En radiobil med en røykboks blir fjernet fra gressmatten på Romssa Arena under midnattssolkampen.

Supporterklubb med uttalelse etter VAR-protest: – Dette ble dråpen for oss

Tennisballene fløy inn på nok en Eliteseriearena. Så fikk KFUM-spiller Momodou Lion Njie en flaske etter seg.

Henriette Jæger jubler etter å ha sett tiden på 300 meter i Trond Mohn Games

Jæger brøt drømmegrense: – Har revolusjonert distansen på kort tid

Henriette Jæger løp søndag inn til 49,85 og ny norsk rekord på 400 meter. NRKs friidrettsekspert mener det er revolusjonerende.

Siste nytt

 • Finalen i Copa America utsatt en halvtime

  Finalen mellom i Copa America ble utsatt i en halvtime grunnet supporterkaos, melder AFP.

  Det ble problemer da publikum skulle inn på stadion. Bilder derfra viser fotballsupportere som bryter sikkerhetsporter ved stadion i Florida. Flere har også fått medisinsk hjelp.

  Finalen spilles mellom Argentina og Colombia.

  Copa America 2
  Foto: Nathan Ray Seebeck / Reuters
 • Southgate overrasker i lagoppstillingen

  Startoppstillingen er klar fra spanjolene, og det er ingen store overraskelser. Dani Carvajal er tilbake i lagoppstillingen sammen med Robin Le Normand. Begge var suspendert mot Frankrike.

  Slik starter Spania mot England:

  Unai Simon – Dani Carvajal, Robin Le Normand, Aymeric Laporte, Marc Cucurella – Rodri, Fabián Ruiz – Lamine Yamal, Dani Olmo, Nico Williams – Álvaro Morata.

  Luke Shaw starter for England for første gang siden 19. juni 2023. Forrige gang engelskmannen startet for Manchester United var 18. februar.

  Kieran Trippier må dermed finne seg en plass på benken.

  Slik starter England:

  Jordan Pickford – Kyle Walker, Marc Guéhi, John Stones, Luke Shaw – Kobbie Mainoo, Declan Rice – Bukayo Saka, Jude Bellingham, Phil Foden – Harry Kane.

  Euro 2024 Soccer Netherlands England
  Foto: Andreea Alexandru / AP
 • Sandvolleyball: Anders Mol og Christian Sørum vant finalen i Wien

  Anders Mol og Christian Sørum vant finalen på verdenstouren i sandvolleyball i Wien mot polske Michal Bryl og Bartosz Losiak med settsifrene 25-23, 21-12.

  Det lover godt for et av Norges største gullhåp i sommerens OL i Paris, to uker før deres første kamp i lekene.

  – Vi drar definitivt nytte av denne seieren i Wien. Det var akkurat hva vi trengte, å finne litt selvtillit i spillet vårt. Vi har ikke hatt mange turneringer i år, så det er uvurderlig å komme hit til finalen og spille så mange kamper, sa Mol etter kampen.

  Tittelforsvarerne fra sist OL hadde aldri tapt mot deres polske motstander før og var heller aldri særlig truet på sanden i Wien.

  Det første settet var riktignok jevnt og den polske duoen forsvarte noen settballer fra nordmennene, før Mol og Sørum sikret 25-23.

  I andre sett tok den norske duoen initiativet fra start og sikret seieren med 21-12.

  Søndagens finale var den norske duoens første på verdenstouren i sandvolleyball denne sesongen. Nordmennene har ikke fått deltatt i så mange turneringer som ønsket i år, etter at Mol pådro seg brudd i foten i mars.

  I Paris-OL kan duoen bli tidenes første sandvolleyballpar på herresiden som forsvarer et OL-gull.

  I Frankrike er de imidlertid ikke like store favoritter som sist. Den unge svenske duoen Jonatan Hellvig og David Åhman har tatt sandvolleyballverden med storm de siste årene og er verdensenere.

  Svenskene deltok ikke i Wien. (NTB)

  Mol Sørum
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal