Hopp til innhold

Dommervold i Norge: Åtte grove hendelser siden 2012

Hvert år forekommer det alvorlige voldsepisoder på norske fotballarenaer, viser tall fra NFF. Tom Henning Øvrebø er overrasket, og mener den økende volden er blitt et samfunnsproblem.

Skremmende NFF-tall

OVERRASKET: Tidligere toppdommer Tom Henning Øvrebø synes det er et samfunnsproblem at dommere blir angrepet av tilskuere og spillere.

Foto: NRK/Privat

Et dokument NRK har fått tilsendt fra Norges Fotballforbund (NFF) viser en oversikt over de mest alvorlige voldssakene mot dommere som NFFs doms- og sanksjonsutvalg har behandlet de siste ti årene.

Oversikten viser at det har vært åtte grove voldshendelser mot dommere fra spillere, lagledere eller trenere siden 2012. I tillegg er det registrert flere mindre alvorlige hendelser i kretser og klubber som ikke er med i oversikten.

Dommervold i Norge

DOMMERVOLD: Siden 2012 har det vært åtte alvorlige voldshendelser med norske dommere i Norge.

Tidligere toppdommer Tom Henning Øvrebø er overrasket over tallene fra NFF.

– Dette er svært alvorlig, sier Øvrebø til NRK, før han fortsetter:

– Men jeg ser ikke på det som et fotballproblem, det er et samfunnsproblem. Jeg håper politikerne jobber forebyggende i områder av Oslo hvor det kan være ekstra utfordringer.

Hendelsene som NFF har registrert har funnet sted helt ned i G15-kamper, og opp til 4.-divisjonsfotball.

I ett av tilfellene ble en spiller suspendert i 16 måneder for å ha «skallet og sparket kampens hoveddommer to ganger i ribbeina/ryggen».

I et annet tilfelle ble en spiller suspendert i ti måneder for å «først ha kastet en vannflaske mot kampens dommer, deretter slått dommeren med flat hånd i ansiktet og dyttet han kraftig tilbake slik at dommeren falt overende».

Dommersjef i NFF, Terje Hauge, ser alvorlig på voldsproblemene som har rammet breddefotballen de siste årene.

– Vi har omtrent en alvorlig sak hvert år, det er én for mye, sier dommersjefen til NRK.

– Utsetter folk for livsfare

Onsdag skrev NRK om Said Shafi som trodde han skulle dø, etter at han ble angrepet av en liten gruppe fremmøtte tilskuere etter en 5.-divisjonskamp tidligere i år.

Said Shafi

SKADET: Said Shafi ble alvorlig skadet etter å ha blitt overfalt etter kampslutt.

Det som startet med skjellsord eskalerte til slag og spark, og 24-åringen fikk tydelige merker, sår og bloduttredelser rundt halsen etter overfallet.

Det er den siste alvorlige voldsepisoden mot en dommer på en norsk fotballarena. Men slike hendelser må bli politianmeldt, ettersom NFFS domsorganer ikke behandler saker hvor det er tilskuerne som står bak volden. Dermed er heller ikke dette inkludert i oversikten.

Shafi har politianmeldt hendelsen.

– Det gjør meg trist på Shafis vegne, fotballens vegne og samfunnets vegne at vi har slike straffbare handlinger som utsetter folk for livsfare i verste fall, sier Øvrebø etter å ha blitt vist intervjuet og skadene til Shafi.

– Nulltoleranse for vold og sjikanering

Øvrebø har selv opplevd drapstrusler gjennom en lang dommerkarriere, men mener angrepene på Shafi tilhører sjeldenhetene.

– Hva gjør det med en person å få drapstrusler?

– For min egen del har jeg aldri brydd meg noe særlig om disse verbale truslene, men det gjør noe med fotballgleden når man får denne typen meldinger, sier han, og legger til:

– Men det som Shafi har opplevd her er en helt annen liga, og det er klart dette kan merke en person for livet.

Han er klar på at slike straffbare handlinger bør straffeforfølges.

– Jeg håper alle som blir utsatt for slik type vold anmelder sakene slik at det blir tatt alvorlig av politiet. For dette kan vi ikke tolerere, hverken i idretten eller på andre arenaer i samfunnet, sier han, og får støtte fra dommersjefen.

– Nå blir det viktig å finne ut hvem som gjorde dette slik at de får den straffen de fortjener for handlingene de har gjort. På denne måten kan vi statuere et eksempel på at det er null toleranse for vold og sjikanering av fotballdommere. Det skal være trygt og godt å være på en fotballarena, med gode opplevelser, sier Hauge.

Øvrebø er dommer- og fair-play-ansvarlig i bydelsklubben Klemmetsrud, og sier at de har gjort en del forebyggende arbeid for å unngå slike hendelser.

– Vi har prøvd å jobbe mye med fair play og riktige holdninger, men det er viktig at det er mer enn det. Det er viktig med et godt nærmiljø med ordentlige idrettsanlegg og gode andre type aktiviteter slik at de kan søke andre retninger enn hva disse ungdommene har gjort, avslutter han.

Siste nytt

 • Hauger klatret 12 plasser: – Litt flaks

  Dennis Hauger hadde en vanskelig start i Monaco, men bykset opp fra 17.- til 5.-plass i søndagens Formel 2-løp. Det gjorde at Hauger var blant de åtte førerne som plukket VM-poeng.

  – Det er ikke en skuffelse fra hvor jeg startet, så jeg er fornøyd. Jeg hadde selvfølgelig litt flaks, men det var deilig å ha det på min side i dag. En liten opptur, sier Dennis Hauger til Viaplay.

  20-åringen var påskrudd fra start og startet klatringen umiddelbart. Han var på nummer seks i feltet da det ble full stans i hovedløpet etter 24 runder. Rødflagget kom som følge av at Jack Doohans krasjet og påfølgende bilbrann et par runder tidligere.

  Et forsinket tidsskjema fikk arrangøren til å kutte ned på antall runder. Det var heller ingen ulempe for Hauger

  – Her må du ha maks uttelling for at det skal funke, og det har han hatt for en gangs skyld. Det er vel første gang i år at slike ting har vært på vår side, sa Tom Erik Hauger om sønnens kjøring i en pauseprat med Viaplay, ifølge NTB.

  Dennis Hauger
  Foto: NTB
 • Skotheim mot rekord

  Sander Skotheim imponerer i mangekampstevnet Hypomeeting Götzis. 20-åringen, som tok EM-sølv innendørs i Istanbul, startet dag to med å sette personlig rekord på 110 meter hekk. Det gjør at han øker forspranget til sin egen personlige rekord på 8298 poeng. I diskos ble det 43.01 meter og Skotheim er nummer tre sammenlagt, med tre øvelser igjen.

  European Athletics Indoor Championships
  Foto: MURAD SEZER / Reuters
 • Crouser satte verdensrekord

  Kulestøter Ryan Crouser viser tidlig form, og i natt slo han sin egen verdensrekord under et stevne i Los Angeles. 30-åringen, som tok gullet i forrige OL og VM, slo til med 23.56, 19 centimeter lenger enn den forrige verdensrekorden. Etterpå fortalte han til media at han ikke følte det var et perfekt støt.

  – Jeg tror 23.70 er veldig mulig, og jeg tror 24 meter er mulig for et menneske, sier Crouser til Citius Mag.

  Ryan Crouser
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste