Hopp til innhold

Dominerer totalt i hoppuka: 13 av 21 pallplasser til Østerrike

OBERSTDORF/OSLO (NRK): I hoppsirkuset snakker «alle» om forhåndsfavorittene Peter Prevc fra Slovenia og Severin Freund fra Tyskland. Men Hoppuka har vært Østerrikes lekegrind de siste sju årene.

SKIJUMPING/4HILLS Kraft from Austria celebrates after winning the overall ranking of the 63rd four-hills Ski jumping tournament in Bischofshofen

FJORÅRSVINNER: Stefan Kraft var sist vinter den siste i rekken av seks østerrikske hoppere som har vunnet Hoppuka de siste syv årene.

Foto: DOMINIC EBENBICHLER / Reuters

  • Se åpningsrennet i hoppuka på NRK1 og her tirsdag fra klokken 17.10.

Norge vant fem av sju ganger mellom 1963 og 1969 og hadde hoppere på pallen i ti år på rad, fra dobbeltseieren til Toralf Engang og Torbjørn Yggeseth i 1963 til Ingolf Morks seier i 1972. Men selv om Norge fortsatt har rekorden med antallet år med pallplasser på rad er det ingen overgår dominansen til Østerrike de siste syv årene.

Sju totalseire på rad og 13 av 21 mulige pallplasser sammenlagt siden 2008/09-utgaven sier sitt om den enorme dominansen.

– Jeg føler ikke noe press. Peter og Severin er de to store. Jeg ønsker bare å hoppe langt. Jeg vet at jeg vant tittelen. Vi får se hva som skjer videre, sier fjorårsvinner sammenlagt Stefan Kraft til NRK.

Slet før jul

Men i år har Østerrike slitt overraskende mye. Michael Hayböck er den eneste østerrikske hopperen som har kapret en pallplass i årets sesong. Men i kvalifiseringen viste både han og fjorårsvinner Stefan Kraft seg frem akkurat i tide til å melde seg på i kampen om å vinne Hoppuka.

Anders Jacobsen

Anders Jacobsen vant Hoppuka i 2007. Siden er det bare Janne Ahonen (året etter) som har vunnet Hoppuka av ikke-østerrikske hoppere. Her da Schlierenzauer vant i 2013 med Jacobsen på 2. plass.

Foto: SAMUEL KUBANI / Afp

– Jeg tror ikke det bare kan dreie seg om to personer. Det har vært mange på pallen i år og det er mange gode hoppere. Også i kvalifiseringen mandag ser vi to østerrikere som kommer fra intet. De kommer til å være sterke og det har jeg aldri tvilt på. Norge har også flere hoppere som kan gi oss hodepine, sier Severin Freund til NRK.

Anders Fannemel som ble nummer 11 sammenlagt i fjor er høy på selvtillit før møtet med østerrikerne.

– Vi skal slå dem likevel. Vi hopper bedre på ski enn dem. Vi har generelt bedre teknisk. De er gode som vanlig i hoppuka. Men jeg tror det blir tøft mot Prevc-gutta, sier Fannemel.

Enorm stabilitet

Peter Prevc har en rekke som består av tre 1. plasser, tre 2. plasser og en 11. plass til nå i årets sesong.

– Peter hopper som ei klokke og det er vanskelig å slå de som hopper som ei klokke. Vi kan kanskje være med å utfordre, sier Johann Andre Forfang som ligger på 4. plass i verdenscupen etter en meget sterk sesongstart.

Prevc, som leder verdenscupen med 165 poeng, prøver selv å dempe favorittstemplet.

– Det føles veldig godt å være blant de beste i hoppfamilien. Men når det kommer en ny dag så er alle tilbake på null. Dersom jeg gjør en liten feil, er det fem hoppere foran meg. Jeg kan ikke forutse hvordan det går, sier Prevc.

Siste nytt

  • Nordås klarte VM-kravet i Paris etter superløp

    Narve Gilje Nordås har hatt en strålende sesong og i et stevne i Paris lørdag kveld klarte han VM-kravet med et strålende løp på 3.32,39.

    Før sesongen hadde Nordås en personlig rekord på 3.36,23.

    Det er en tid han har forbedret to ganger tidligere i sesongen, før han lørdag altså kom under VM-kravet på 3.34,20 med det strålende løpet på 3.32,39.

    Det er også to tideler under Jakob Ingebrigtsens sesongbeste på 1500 meter og dermed den beste norske tiden på 1500 meter i år.

    Nordås vant også løpet i Paris.

    Narve Gilje Nordås
    Foto: NTB
  • Lotta Udnes Weng raskest i Holmenkollen Skishow

    Lotta Udnes Weng rykket før oppløpet og vant kvinnenes rulleskirenn over ni kilometer under Holmenkollen Skishow.

    Weng leverte en kjempeavslutning og vant 3,1 sekunder foran Helene Marie Fossesholm og 6,8 foran tvillingsøsteren Tiril Udnes Weng.

    De tre utgjorde en tettrio gjennom hele løpet. Ned til firer Ingvild Flugstad Østberg skilte det 50,8 sekunder.

    Gode prestasjoner i prologen ga en fordel i selve løpet. Tiril Udnes Weng startet med fem sekunders forsprang på søsteren Lotta, mens Fossesholm startet ytterligere fem sekunder bak.

    Deretter skilte det fem sekunder til Elena Rise Johnsen, som igjen hadde fem sekunders forsprang til kvartetten Mathilde Myhrvold, Linn Sömskar (Sverige), Maria Hartz Melling og Hedda Østberg Amundsen.

    Østberg startet 30 sekunder bak prologvinneren. (NTB)

    Kvinnelandslag langrenn
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Haaland starter finalen i Mesterligaen

    Som ventet starter Erling Braut Haaland finalen i Mesterligaen mot Inter.

    Slik stiller de to lagene:

    Manchester City: Ederson - Akanji, Dias, Aké - Stones, Rodri - Silva, De Bruyne, Gündogan, Grealish - Haaland.

    Inter: Onana - Darmian, Acerbi, Bastoni - Dumfries, Barella, Brozovic, Calhanoglu, Dimarco - Martínez, Dzeko.

    Haaland er den første nordmannen som spiller en finale i Mesterligaen for herrer siden John Arne Riise i 2007. Riise spilte for da Liverpool, som tapte mot AC Milan.

    Riise er også den siste norske herren som har vært på det vinnende laget i en finale i Mesterligaen, noe som skjedde da Liverpool slo nevnte Milan i 2005.

    Lørdag er det igjen et Milano-lag som skal prøve å stoppe laget med en norsk spiller, når Inter spiller mot Manchester City.

    Erling Braut Haaland
    Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste