NRK Meny
Normal

Dominerer totalt i hoppuka: 13 av 21 pallplasser til Østerrike

OBERSTDORF/OSLO (NRK): I hoppsirkuset snakker «alle» om forhåndsfavorittene Peter Prevc fra Slovenia og Severin Freund fra Tyskland. Men Hoppuka har vært Østerrikes lekegrind de siste sju årene.

SKIJUMPING/4HILLS Kraft from Austria celebrates after winning the overall ranking of the 63rd four-hills Ski jumping tournament in Bischofshofen

FJORÅRSVINNER: Stefan Kraft var sist vinter den siste i rekken av seks østerrikske hoppere som har vunnet Hoppuka de siste syv årene.

Foto: DOMINIC EBENBICHLER / Reuters

  • Se åpningsrennet i hoppuka på NRK1 og her tirsdag fra klokken 17.10.

Norge vant fem av sju ganger mellom 1963 og 1969 og hadde hoppere på pallen i ti år på rad, fra dobbeltseieren til Toralf Engang og Torbjørn Yggeseth i 1963 til Ingolf Morks seier i 1972. Men selv om Norge fortsatt har rekorden med antallet år med pallplasser på rad er det ingen overgår dominansen til Østerrike de siste syv årene.

Sju totalseire på rad og 13 av 21 mulige pallplasser sammenlagt siden 2008/09-utgaven sier sitt om den enorme dominansen.

– Jeg føler ikke noe press. Peter og Severin er de to store. Jeg ønsker bare å hoppe langt. Jeg vet at jeg vant tittelen. Vi får se hva som skjer videre, sier fjorårsvinner sammenlagt Stefan Kraft til NRK.

Slet før jul

Men i år har Østerrike slitt overraskende mye. Michael Hayböck er den eneste østerrikske hopperen som har kapret en pallplass i årets sesong. Men i kvalifiseringen viste både han og fjorårsvinner Stefan Kraft seg frem akkurat i tide til å melde seg på i kampen om å vinne Hoppuka.

Anders Jacobsen

Anders Jacobsen vant Hoppuka i 2007. Siden er det bare Janne Ahonen (året etter) som har vunnet Hoppuka av ikke-østerrikske hoppere. Her da Schlierenzauer vant i 2013 med Jacobsen på 2. plass.

Foto: SAMUEL KUBANI / Afp

– Jeg tror ikke det bare kan dreie seg om to personer. Det har vært mange på pallen i år og det er mange gode hoppere. Også i kvalifiseringen mandag ser vi to østerrikere som kommer fra intet. De kommer til å være sterke og det har jeg aldri tvilt på. Norge har også flere hoppere som kan gi oss hodepine, sier Severin Freund til NRK.

Anders Fannemel som ble nummer 11 sammenlagt i fjor er høy på selvtillit før møtet med østerrikerne.

– Vi skal slå dem likevel. Vi hopper bedre på ski enn dem. Vi har generelt bedre teknisk. De er gode som vanlig i hoppuka. Men jeg tror det blir tøft mot Prevc-gutta, sier Fannemel.

Enorm stabilitet

Peter Prevc har en rekke som består av tre 1. plasser, tre 2. plasser og en 11. plass til nå i årets sesong.

– Peter hopper som ei klokke og det er vanskelig å slå de som hopper som ei klokke. Vi kan kanskje være med å utfordre, sier Johann Andre Forfang som ligger på 4. plass i verdenscupen etter en meget sterk sesongstart.

Prevc, som leder verdenscupen med 165 poeng, prøver selv å dempe favorittstemplet.

– Det føles veldig godt å være blant de beste i hoppfamilien. Men når det kommer en ny dag så er alle tilbake på null. Dersom jeg gjør en liten feil, er det fem hoppere foran meg. Jeg kan ikke forutse hvordan det går, sier Prevc.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal