Hopp til innhold

Dødsfallene som rystet idretten

Alexander Dale Oens sjokkerende død er ett av flere, ofte fatale tilfeller av hjertestans som har rammet unge toppidrettsutøvere.

Marc-Vivien Foe

Midtbanespilleren Marc-Vivien Foe døde direkte på TV under en fotballkamp mellom kamerun og Colombia 26. juni 2003.

Foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP

Den norske svømmeren Alexander Dale Oen (26) døde tirsdag morgen under en treningsleir i Flagstaff, Arizona. Oen ble fraktet til sykehus, og erklært død kort tid senere. Den foreløpige dødsårsaken ble oppgitt å være hjertestans.

I noen tilfeller kan det være umulig å oppdage hjertefeil på forhånd, uttalte hjerteekspert Thor Edvardsen til NRK.no tidligere. Ifølge Edvardsen er genforandringer en vanlig årsak til plutselig hjertedød hos unge under 35 år.

Fotball hardt rammet

Spesielt fotball har vært hard rammet, men også i andre idretter har det vært dramatiske tilfeller av plutselig hjertesvikt hos utøvere.

Dette er noen av de mest profilerte idrettsutøverene som har blitt rammet de siste årene:

Den italienske fotballspilleren Piermario Morosini (25) segner om på fotballbanen 14. april i år, under en fotballkamp mellom Serie B-lagene Livorno og Pescara.

Les også: Serie B-spiller (25) døde etter hjertestans på banen

Den tidligere junior-landslagsspilleren er rammet av hjertestans, og får behandling av både lege og med hjertestarter. Livet står ikke til å redde, og Morosini blir erklært død på det lokale sykehuset halvannen time senere.

Video Piermario Morosini

Piermario Morosini døde plutselig under en fotballkamp mellom Livorno og Pescara, 14. april i år.

Muamba død i 78 minutter

Bolton-spilleren Patrice Muamba (24) faller sammen med hjertestans da Bolton møter Tottenham i FA-cupen i fotball 17. mars i år.

Les også: Legen: – Muamba var klinisk død i 78 minutter

Fotballspilleren får førstehjelp på banen, og er klinisk død i 78 minutter. En måned etter den dramatiske episoden blir han skrevet ut av sykehuset, og sier han håper på et comeback på fotballbanen.

Video Patrice Muamba

Bolton-spilleren Patrice Muamba (24) falt sammen under kampen mot Tottenham i FA-cupen i fotball, 17. mars i år.

Dør i sitt siste ritt

16. september 1998 dør syklisten Bjørn Stenersen (28) under et Norgescup-ritt i Trondheim. Etter bare 15 minutter får bergenseren et illebefinnende, og kjører av veien.

Stenersen, som tidligere hadde vært proff i utlandet, får hjertestans og dør i det som skulle ha vært hans siste ritt som aktiv syklist.

Video Syklisten Bjørn Stenersen er død

Syklisten Bjørn Stenersen dør 16. september 1998, i det som skulle vært hans siste ritt.

Dør direkte på TV

Kameruns landslagsstjerne Marc-Vivien Foé (28) dør direkte på TV under en landskamp i fotball mellom Kamerun og Colombia 26. juni 2003.

Midtbanespilleren kollapser i midtsirkelen, og blir båret livøs av banen foran sjokkerte tilskuere og TV-seere.

Minutter etter kampen blir det klart at Foé er død. Obduksjonsrapporten, som ble offentliggjort noen uker senere, fastslo hjerteinfarkt.

Video Marc-Vivien Foé

Kameruns landslagsstjerne Marc-Vivien Foé (28) dør direkte på TV under en landskamp i fotball mellom Kamerun og Colombia 26. juni 2003.

Ender karrieren

Ståle Solbakken måtte avslutte sin karriere som fotballspiller etter at han i 2001 blir rammet av hjertestans under en trening med hans daværende klubb, FC København.

Hjertet til den tidligere landslagsspilleren står stille i over syv minutter, men han reddet livet etter rask hjelp fra lagets lege og bruk av hjertestarter.

Video Intervju med Ståle Solbakken

Intervju med Ståle Solbakken etter hans dramatiske hjertestans i 2001.

Også den tidligere Brann-spilleren Carl-Erik Torp må legge opp som aktiv etter hjertestans på fotballbanen.

25. september i fjor segner han om under en fotballkamp mellom Brann og Sogndal, men også han blir reddet etter rask legehjelp.

Video Carl-Erik Torp

Den tidligere Brann-spilleren Carl-Erik Torp opplevde hjertestans på fotballbanen.

Les også: - Torp er stabil og ved bevissthet

Kollapser to ganger

I august 2007 fikk Sevilla-spilleren Antonio Puerta (22) hjerteinfarkt under den spanske serieåpningen i fotball mellom Sevilla og Getafe.

Den spanske landslagsspilleren faller om etter en halv time, men reiser seg og kan selv gå til garderoben.

I garderoben kollapser han han på ny, og blir sendt til sykehus. Der dør Puerta tre dager senere av hjerneskade og organsvikt som følge av hjertestansen.

Video Antonio Puerta

I august 2007 døde Sevilla-spilleren Antonio Puerta (22) av hjerteinfarkt under den spanske serieåpningen. Her fra begravelsen.

15 dør uforklarlig

Hele 15 unge svenske orienteringsløpere dør uforklarlig av hjertestans mellom 1979 og 1992. Tragediene rammer et forholdsvis lite miljø, og virker tilsynelatende uforklarlig.

Video Plutselige dødsfall blant svenske o-løpere

Mellom 1979 og 1992 dør hele 15 svenske orienteringsløpere på uforklarlig vis. (Begynnelsen på klippet har dessverre dårlig kvalitet)

Mot slutten av 1992 går det så langt at alle svenske orienteringsløpere blir anbefalt å holde seg unna trening og konkurranser i et halvt år. Det var frykt for at dødsfallene kunne skyldes smitte.

Betennelse i hjertemuskelen er antakelig en fellesnevner for løperne som døde, ifølge obduksjonene. Og en periode mistenker man at bakterien TWAR kan ha noe med saken å gjøre, siden den blir påvist i hjertet til en av de døde, men dette blir senere tilbakevist.

Døde på hotellrommet

Den spanske fotballklubben Espanyols kaptein Dani Jarque døde av hjertestans i 2009.

Les: Espanyol-kaptein døde på trening

26-åringen døde av hjertestans på sitt hotellrom under en treningsleir i sesongoppkjøringen.

Forsvarspilleren trente som vanlig sammen med resten av laget, men han ble funnet av lagkamerater da han ikke dukket opp til et måltid senere på dagen.

Både lagets leger og italienske førstehjelpere prøvde å få liv i den spanske spilleren etter at han var funnet, men alle gjenopplivningsforsøk var forgjeves.

Siste nytt

 • Branns kamp mot Lyon utsolgt

  Branns mesterligakamp hjemme mot Ada Hegerberg og Lyon 21. desember ble utsolgt på kort tid.

  Det opplyser Brann på sitt nettsted. Det ble først lagt ut 2000 billetter til sesongkortinnehavere, og mandag åpnet klubben for åpent salg av rundt 1000 billetter. De ble kjapt revet bort.

  Åsane Arena, der kampen skal spilles, tar 3300 tilskuere.

  Brann har startet mesterligaen på solid vis med to strake seirer. To kamper mot Lyon venter, og den første spilles i Frankrike 13. desember. (NTB)

  3Aik27opZI0
  Foto: NTB
 • Amund Skiri blir hovedtrener i Kristiansund BK på fast basis

  Kristiansund Ballklubb og Amund Skiri har kommet til enighet om en avtale som gjør at Skiri fortsetter som fast hovedtrener i klubben.

  Det melder de på klubbens hjemmeside

  – Jeg trives her og har troen på at vi skal få til noe bra i Kristiansund, sier han.

  Skiri kom til KBK 26. august i år, og hadde i første omgang en kontrakt som varte ut 2023.

  Amund Skiri
  Foto: KBK
 • Øverland gir seg som direktør i Norsk Toppfotball

  Etter ti år i sjefsstolen slutter Leif Øverland som administrerende direktør i Norsk Toppfotball. Avgangen skjer til sommeren, melder Hamar Arbeiderblad.

  Øverland ble ansatt i 2013 da han overtok etter Nils Røine. Han vil være 66 år gammel når han etter planen blir sittende fram til august.

  – Jeg er utrolig stolt og takknemlig for at jeg har fått være med på denne reisen med norsk fotball, sier Øverland til HA.

  Til VG legger han til at tiden er inne for å gjøre noe annet:

  – Jeg tror at ti år i en sånn type jobb er passe. Jeg hadde ikke tenkt å være her så lenge da jeg begynte.

  Øverland sier at det er han selv som har bedt om å fratre litt tidligere enn normal pensjonsalder. Han forteller videre at han har noen forretningsideer han har lyst til å teste ut.

  Norsk Toppfotball er interesseorganisasjonen for klubbene på de tre øverste nivåene i herrefotballen og de to fremste på kvinnesiden.

  Erik Hoftun (th) og administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland snakker
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal