Hopp til innhold

Dobbelt olympisk mester delte scene med Putin – utestenges i ni måneder

Den russiske svømmestjernen Jevgenij Rylov er utestengt fra internasjonale konkurranser etter å ha vist støtte til Vladimir Putin i mars. Nå tror NRKs sportskommentator på en dominoeffekt i internasjonal idrett.

Rylov

UTESTENGT: Jevgenij Rylov (i midten) fikk fredag en ni måneder lang utestengelse for opptredenen på Putins propagandashow.

Foto: Dmitry Azarov / Polaris

– De fremstår med den handlekraften jeg synes veldig mange flere forbund burde ha, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt om Det internasjonale svømmeforbundet (Fina).

Fredag bestemte nemlig forbundet å utestenge den russiske svømmestjernen Jevgenij Rylov i ni måneder etter at han deltok på Vladimir Putins propaganda-show i slutten av mars.

Der var Rylov sammen med flere russiske idrettsstjerner som Aleksandr Bolsjunov, turneren Viktorija Listunova og den profilerte TV-kommentatoren Dmitrij Gubernijev.

Tokyo Olympics Swimming

OLYMPISK MESTER: Rylov tok to gull under OL i Tokyo i fjor sommer.

Foto: Matthias Schrader / AP

På scenen stilte svømmestjernen med en stor og tydelig «Z» på brystet. Det er symbolet Russland har brukt i forbindelse med invasjonen og krigføringen i Ukraina.

Rylov har selv ikke kommentert utestengelsen, men talsmann for Kreml, Dmitrij Peskov, fordømmer utestengelsen.

– Vi mener dette er helt uforenlig med ideene om sport. Når de sterkeste utøverne mister muligheten til å delta, skader dette igjen det internasjonale forbundet og de internasjonale utøverne, sier Peskov i en kommentar til Reuters.

Under OL i Tokyo i fjor sommer tok Rylov gull på både 100 og 200 meter rygg. Han tok også med seg en sølvmedalje fra lekene.

Les også: Bolsjunov brukt i propagandashow før Putin-tale: – Står fram som uhyggjeleg

OL-helter før Putin sin tale.
OL-helter før Putin sin tale.

19 dagers «ekstrastraff»

Kort tid etter Rylovs opptreden med Putin på Luzjniki stadion mistet den dobbelte olympiske mesteren sponsoravtalen med Speedo. Som flere andre idrettsstjerner ble han ambassadør for en utstyrsleverandør som har koblinger helt til toppen av Russlands politiske system.

At en så profilert utøver nå blir utestengt, tror Saltvedt at kan føre til en dominoeffekt i internasjonal idrett.

Jappen

DOMINO: NRKs kommentator håper dominobrikkene nå vil begynne å falle.

– Nå begynner vi å se et signal om at krigen i Ukraina må få en ordentlig konsekvens. Når det gjelder lengde på utestengelse er dette en god start, selv om den reelle konsekvensen av det her er liten, sier sportskommentatoren.

For samtidig som utestengelsen av Rylov ble offentliggjort, bekreftet Fina at de ikke vil invitere noen russiske og hviterussiske utøvere til sine arrangement i 2022.

Utestengelsen av Rylov trådde i kraft 20. april, og dermed er den ekstra straffen for Rylov i praksis 19 dager.

– Forbundet skjønner det en del andre ikke har forstått, og det er å fremstå som prinsipielle på et tidspunkt hvor de bare kan vinne på det, mens de reelle konsekvensene av dette er ytterst små, sier Saltvedt og slår fast:

– Jeg mener man burde vært enda strengere, men dette er i hvert fall en start.

Slo tilbake mot etterforskning

Da det ble kjent at Fina åpnet etterforskning mot Rylov etter propaganda-showet, mente russeren at han ble angrepet på grunn av suksessen i OL.

– Jeg tror hele poenget er at jeg er ansiktet til svømming i verden og er dobbelt så populær. Under OL tiltrakk jeg meg mye oppmerksomhet og nå slår det tilbake mot meg i alle aspekter av livet, sa Rylov til den russiske avisen Sport Express.

Les også: Skiskytterprofil ledet Putins propagandashow: – Veldig sjokkerende

Den forklaringen kjøper ikke Saltvedt.

– Han er et veldig klart og tydelig eksempel på en som har gått utover å være mer enn en deltaker og en sportsutøver. Han har gitt seg selv politisk symbolverdi i denne sammenhengen og må ta konsekvensen av det. Det er helt ubestridt, mener han.

Kommentatoren mener man ikke må glemme hva situasjonen er for ukrainske utøvere.

– Det Russland har gjort gir dessverre konsekvenser for uskyldige utøvere, men det er ikke noen urimelig konsekvens av dette. Det tror jeg russerne egentlig vet godt selv, også. Så får vi bare håpe at det gir den ønskede effekten. At det gir et så tydelig signal at det kanskje kan gi en bitte liten forståelse oppe i det hele.

Siste nytt

 • Meir trøbbel for Skeid

  Verken Stabæk eller Fredrikstad klarte å sette ballen i mål og måtte sjå seg fornøgd med eitt poeng kvar. Skeid gjekk på sitt fjerde strake tap i 1. divisjon.

  Toppkampen mellom Stabæk og Fredrikstad blei eit sjansesløseri utan like og enda 0–0 på Nadderud. Bærums-laget legg seg dermed inn på tredjeplass på tabellen. Fredrikstad er heilt nede på 10.-plass.

  I kampen mellom Raufoss og Skeid fekk Oslo-laget seg nok ein trykk. Skeid står med fire strake tap og berre tre poeng denne sesongen. Med ein målforskjell på 12–23 ligg dei helt sist i ligaen. Markus Seehusen Karlsbakk sikra 1-0-seier for Raufoss.

  Start gjekk på eit forsmedeleg heimetap mot nyopprykka Kongsvinger. Det var superveteranen Adem Güven som sikra sigeren for gjestene i det 74. speleminutt. Med 1-0-siger på Sørlandet klatrar Kongsvinger opp til 11.-plass, medan Start er på 8.-plass.

  Skeid depper
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Klæbo vant massespurten på Kanalrennet

  Johannes Høsflot Klæbo sikret seieren i massespurten på Kanalrennet i Telemarksveka. Martin Løwstrøm Nyenget og Mikael Gunnulfsen ble nummer to og tre.

  – Det er alltid godt å vinne skirenn. Jeg går rolig i store deler av løpet, sier Klæbo til TV 2.

  Rennet endte i en massespurt med ti løpere, hvor det var OL-kongen fra Beijing som gikk av med seieren.

  En annen som imponerte var pensjonist Petter Northug jr. Langrennsstjernen holdt godt følge med teten nesten hele veien og viste god form i Lunde.

  Northug endte til slutt som nummer 13 foran blant annet landslagsløper Emil Iversen.

  – Jeg syns det er greit. Sist var det Anders Aukland som tok meg, sier Iversen.

  Kvinnerennet ble vunnet av Lotta Udnes Weng. Amalie Håkonsen Ous ble nummer to, mens svenske Linn Sömskar tok 3.-plassen.

  – Det føles bra. Det ble massespurt, og det er ikke så ofte man får være med på noe sånt. Det var en tålmodighetsprøve, sa Weng til TV 2. (NTB)

  Langrennslandslag Menn Elite Sprint & Allround på treningssamling i Meråker.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Disse er klare for VM i friidrett

  Toppidrettssjefen Erlend Slokvik kunne etter helgens NM i Stjørdal bekrefte utøverne som er VM-klare.

  De som har tatt VM-kravet er:
  Karsten Warholm, Amalie Iuel, Line Kloster, Jakob og Filip Ingebrigtsen, Jacob Boutera, Eivind Henriksen, Pål Haugen Lillefosse, Sondre Guttormsen.

  Men det er flere norske utøvere som ligger an til å komme med på ranking:
  Hedda Hynne, Marcus Thomsen, Simen Guttormsen, Sander Aae Skotheim, Elisabeth Slettum.

  Slokvik melder også om flere andre norske utøvere som kan bli VM-klare. I tillegg skal et stafettlag på 4x400 meter tas ut.

  –Jeg tenker at valgene er ganske enkle, det har vært mange gode prestasjoner, forteller Solvik om VM-uttaket til NRK.

  NM friidrett Stjørdal
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste