Iversen fleipet med egen taktikk-plan: – Skulle hjelpe Iivo opp slik at vi kunne ydmyke ham

RUKA/OSLO (NRK): Det var kanskje noen som stusset da Emil Iversen loset hjemmehåpet Iivo Niskanen opp til Johannes Høsflot Klæbo på jaktstarten søndag. Men Iversen hevder at han hadde planlagt å gjøre det kvelden før.

4UHzdsedxfk

TETT DUELL: Mellom Johannes Høsflot Klæbo (venstre), Iivo Niskanen (midten) og Emil Iversen (høyre) på søndagens jaktstart i Ruka.

Foto: LEHTIKUVA

– Vi hadde en avtale om at jeg skulle prøve å hjelpe Iivo opp i tet, slik at vi kunne ydmyke ham, sier Emil Iversen fleipende, mens han gliser i pressesonen.

– Det gikk akkurat som planlagt, sier 28-åringen – og gliser enda litt til.

Iversen er i strålende humør etter å ha blitt nummer to på jaktstarten i mini-touren i Ruka søndag, bak Johannes Høsflot Klæbo og foran Iivo Niskanen.

Wr6NehQnZjg

STERK TOUR-INNSATS: Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo her i diskusjon i målområdet etter jaktstarten i Ruka søndag.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Tauet Niskanen

Det skjedde ikke uten et lite snev av dramatikk underveis.

For det var Klæbo som gikk ut først fra start. Med et lite forsprang på henholdsvis 16 og 18 sekunder til de to. Der gjorde Iversen store deler av drajobben og etter hvert fikk Klæbo selskap av den jaktende duoen.

Trioen fulgte hverandre i to runder. Men i det siste partiet før mål smalt Klæbo til.

VIDEO: Se hvordan Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen rykker fra Iivo Niskanen.

Kun Iversen maktet å følge, men kunne ikke svare på Klæbos spurt. Dermed ble det dobbelt norsk. Niskanen måtte ta til takke med tredjeplassen.

Iversen forsvarer taktikken i etterkant. Han var aldri bekymret for hva som kom til å skje i avslutningen.

– Johannes er verdens raskeste skiløper. Det gjør ikke noe for ham å bli tatt igjen av noen få løpere.

Styrer selv

Klæbo flirer godt, men rister på hodet når han får høre Iversens utspill om å ydmyke Niskanen. 23-åringen forteller at han aldri har hørt noe om den planen Iversen snakker om, som skulle være lagt lørdag kveld.

Han følte seg uansett trygg på seg selv da Iversen og Niskanen nærmet seg. Klæbo følte seg nemlig ikke i nærheten av «å være i kjelleren» i det hele tatt. Han hadde mye å gå med de siste fem kilometerne.

– Nordmenn har gjort det bra i helgen. Vi har vært heldige, men skal være ydmyke for at det skal gås 40 verdenscuprenn i år. Jeg tror ikke vi skal falle for fristelsen til å ta seieren på forskudd. La oss telle opp etter avslutningshelgen i mars, sier Klæbo til NRK.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum forteller til NRK at taktikk er noe utøverne stort sett får styre med selv.

– De er bedre skiløpere enn det jeg er. Det eneste jeg sa var at Emil ikke skulle taue Niskanen hele veien opp, jeg skjønte at de kom til å komme sammen. Det skjønte Klæbo og, så han skrudde litt ned på tempo, sier lhan.

Seks nordmenn blant de åtte beste

Det ble for øvrig en sterk norsk dag den siste dagen av mini-touren. Pål Golberg gikk et solid løp og kom inn som nummer fire. Deretter fulgte Aleksandr Bolsjunov, Hans Christer Holund, Didrik Tønseth og Sjur Røthe på de neste plassene.

Holund kunne smile ekstra bredt etter at han stakk av med etappeseieren, som teller som verdenscupseier.

– Det gir litt selvtillit, og det er en del 15-kilometer med enkeltstart, som på papiret skal passe meg bra, men som jeg aldri har mestret helt. At jeg kan gå fort på en 15-kilometer i fri stil, det gir selvtillit utover i sesongen, sier Holund.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Ray Kennedy er død

  Den engelske fotballprofilen Ray Kennedy (70) har gått bort. Han vant fem ligatitler og tre pokaler i den gjeveste europacupen med Liverpool.

  Det er lokalavisen Liverpool Echo som melder om Kennedys bortgang. Han led av Parkinsons sykdom i 35 år.

  Kennedy ble hentet til Liverpool fra Arsenal i 1974. Han ble opprinnelig kjøpt som spiss, men ble utviklet til en midtbanespiller under Bob Paisley. I alt scoret han 72 mål på 393 kamper for Merseyside-klubben.

  To av hans mest berømte Liverpool-scoringer kom i serievinnercupen (forgjengeren til dagens mesterliga). Han fant nettmaskene i en 3-1-seier i kvartfinalen mot Saint-Étienne i 1977 og i semifinalen mot Bayern München fire år senere.

  Kennedy var med på å vinne den engelske ligaen med Liverpool i 1976, 1977, 1979, 1980, 1982. I tillegg vant han den største europacupen i 1977, 1978 og 1981.

  I Arsenal scoret han vinnermålet mot Tottenham som sikret ligatittelen i 1971. Laget vant også FA-cupen og ble andre lag i det 20. århundre med seier i serie og cup samme år. (NTB)

 • Ragnick må vente på United-debuten

  Michael Carrick leder Manchester United også i torsdagens Premier League-oppgjør mot Arsenal. Årsaken er at Ralf Rangnicks arbeidstillatelse lar vente på seg.

  Dermed tar den tidligere midtbanemannen fatt på sin tredje kamp som hovedtrener for de røde djevlene. De to første endte i 2-0 mot Villarreal i mesterligaen og 1-1 mot ligaleder Chelsea i Premier League.

  Tyske Rangnick er bekreftet som midlertidig United-manager ut sesongen, men han trenger å få godkjent sin arbeidstillatelse, noe som har latt vente på seg. Han skal etter planen gå inn i en konsulentrolle etter inneværende sesong.

  Det er ventet at Rangnick vil være klar til kampen mot Crystal Palace i ligaen til helgen.

  Rangnick
  Foto: HASAN BRATIC / AFP
 • Dropper OL – reiser til Paralympics

  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har bestemt seg for ikke å reise til OL i Beijing. Hun besøker norske utøvere i Paralympics senere i februar.

  Kommunikasjonssjef Marius Bakke i Kulturdepartementet skriver i en e-post til NTB at regjeringen kommer til å være representert også under OL i starten av februar, men at det fortsatt er uklart på hvilken måte.

  «Når jeg velger å takke ja til invitasjonen fra NIF og besøke Paralympics, ser jeg på det som en mulighet til å sette søkelys på en gruppe utøvere som i aller høyeste grad lever opp til de olympiske idealer», skriver Trettebergstuen i en e-post til NTB.

  Hun lover å ta opp sensitive politiske temaer med kinesiske myndigheter.

  «Når vi reiser til Kina, vil vi selvsagt benytte anledningen til å ta opp norske myndigheters standpunkt når det gjelder menneskerettighetssituasjonen i Kina». (NTB)

  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen
  Foto: NTB/Statsministerens kontor

Sendeplan

Kl. Program Kanal