Svindal med historisk OL-gull foran Jansrud: – Går jo ikke an å få det bedre

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Aksel Lund Svindal (35) er tidenes første norske OL-vinner i utfor. Kjetil Jansrud (32) kan i tillegg juble for OL-sølv.

Aksel Lund Svindal skapte historie i dag, da han tok Norges første OL-gull.

OLYMPISK MESTER: Aksel Lund Svindal.

Laster innhold, vennligst vent..

– Jeg har det veldig, veldig bra. Det her var deilig, sier en fornøyd Svindal til NRK.

Aksel Lund Svindal tapte fart i starten av løpet, men veteranen kjørte seg kraftig opp og gikk i mål 18 hundredeler foran sveitsiske Beat Feuz. Men da Kjetil Jansrud satte utfor like etter på så det en stund mørkt ut for Svindal.

– Det ser jo fryktelig stygt ut for meg når han passerer andre hoppet og er fire tideler foran, sier Svindal.

– Jeg ga full gass ut fra start, men hadde egentlig ikke spesielt god flyt øverst i bakken. Og det synes jo når Kjetil kommer. Han er jo helt vill der oppe. To tredjedeler av løypa kjører jeg veldig bra, der traff jeg der jeg ville og dro med meg bra med hastighet, og heldigvis var det grønne tall da jeg kom ned til mål, sier 35-åringen.

OLYMPICS-2018-ALPS-M-DH/

PALLEN: Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Beat Feuz.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Historisk OL-gull

Ingen annen nordmenn har klart å vinne OL-gull i utfor før. Akkurat det bryr ikke Svindal seg så mye om akkurat nå.

– Bare det å ta OL-gull... Om noen har gjort det før eller ikke, bryr jeg meg ikke noe særlig om. Det kan jeg tenke på senere. OL-utforen har blitt utsatt og utsatt. Spenningen bygger seg opp, også blir vi en og to i dag. Det går jo ikke an å få det bedre. Det er helt nydelig, sier Svindal.

Svindal har vært skadeforfulgt store deler av karrieren. For to år siden falt han stygt i Kitzbühel. Fallet ga ham en alvorlig skade i kneet, en skade han fortsatt sliter med.

Svindal valgte nemlig å trekke seg fra OL-kombinasjonen på grunn av at han ville spare kneet sitt til utforen. Mye kan tyde på at dette var en klok avgjørelse.

– Aksel, din råtass

Kort tid etter kjørte Kjetil Jansrud og han ledet lenge på lagkompis Svindal, og på et tidspunkt var han 43 hundredeler foran. Men før femte mellomtid tapte han hele forspranget, og i mål var han 12 hundredeler bak Svindal.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Alpint menn.

Kjetil Jansrud

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Aksel, din råtass, ropte Kjetil Jansrud i målområdet.

– Det er veldig fortjent for Aksel. Det blir en helt sinnssyk dag for laget. Jeg er vanvittig fornøyd.

– Det kjentes bra ut på toppen. Det er ikke overraskende at jeg taper tid på Aksel. Jeg prøvde å kjøre en aggressiv linje. Man må risikere alt man har. Enten går det eller ikke. Vi prøver det vi har, sier Jansrud til NRK.

– Dette er en dag vi skal nyte

Selveste Kronprins Haakon var til stede på stadion da Svindal sikret OL-gullet. Han fikk i tillegg være med på bestiktelse før rennet.

– Jada. Han kikka på noen nøkkelsteder han. Det er mye kulere å se på noe hvis man har fått litt mer «insigh», så vi ga han en radio også, så han kunne følge med på aktiviteten på laget hele tiden, slik at han hadde full kontroll, sier Svindal.

Og Kronprinsen var strålende fornøyd med det han ble vitne til torsdag.

– Det er utrolig imponerende at de klarer å kjøre så fort når det teller som mest. De er opplagt ekstremt dyktige idrettsutøvere, men så er de veldig flinke mentalt også.

– Det å være oppe i løypa og få se hvor bratt og isete det er. Jeg var glad det ikke var jeg som skulle kjøre rett ned den løypa. Det gjør jo bare at jeg blir enda mer imponert over det de klarer å prestere, sier Kronprins Haakon.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Alpint menn.

IMPONERT: Kronprins Haakon var imponert over Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg gratulerte de norske alpinguttene på Twitter:

Laster Twitter-innhold

Sportssjef i alpint, Claus Ryste, finner nesten ikke ord for å beskrive denne prestasjonen.

– De har jobbet så hardt, så henter begge guttene ut det beste på en slik dag. Sinnssyke utøvere som leverer når det gjelder som mest. Dette er en dag vi skal nyte, sier Ryste til NRK.

Ingen annen nordmenn har klart å vinne OL-gull i utfor før. Mest sannsynlig er dette Svindals siste OL, og derfor smakte gullmedaljen ekstra godt.

Se intervju med Aksel Lund Svindal her.

Kilde på 15.-plass

Aleksander Aamodt Kilde begynte godt og var 18 hundredeler foran Svindal på toppen, men gjorde noen feil lenger ned i bakken og havnet til slutt 1,93 sekunder bak lagkameraten.

– Jeg startet bra, men så var det sånn som det har vært i hele år egentlig. Jeg legger igjen farten i en sving, og da går tiden fort. Spesielt mot rakettene på toppen der, sier Kilde.

OLYMPICS-2018-ALPS-M-DH/

Aleksander Aamodt Kilde.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Vinden har skapt mye trøbbel for alpint hittil i OL i Pyeongchang, men været så ut til å ha lettet betraktelig torsdag.

Siste nytt

 • Russisk proffbokser døde etter kamp

  Maksim Dadasjev (28) døde av skadene han pådro seg under proffkampen mot Subriel Matias fredag. Bokseren kastet inn håndkleet etter elleve av tolv runder i boksestevnet i Maryland, USA. Russeren ble så kjørt til sykehus. Legene konstaterte at hjernen hans hadde hovnet opp og forsøke å operere ham, men livet sto ikke til å redde.

  Dadashev
  Foto: Steve Marcus / AFP
 • Sarpsborg-keeper solgt

  Sarpsborg 08s russiske keeper Aleksandr Vasjutin er solgt til Zenit St. Petersburg. Det bekrefter klubbene tirsdag kveld. 24 år gamle Vasjutin kom til Sarpsborg fra finske Lahti i fjor sommer.

  Eliteserien fotball, menn (15. Runde): Stabæk - Sarpsborg 08 (3-3)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Utestenges i fire år

  De to østerrikske langrennsløperne Max Hauke og Dominik Baldauf har fått fire års utestengelse etter dopingskandalen i ski-VM i Seefeld i februar. Det bekrefter det østerrikske antidopingbyrået ÖADR tirsdag. Hauke ble tatt på fersken av politiet med en nål i armen.

  Max Hauke

Sendeplan

Kl. Program Kanal