Hopp til innhold

Djupvik om smøresjokket: – Nå blir godfølelsen satt på prøve

Tidligere landslagstrener Morten Aa Djupvik (39) mener langrennslandslaget nå må dyrke samholdet etter smørefadesen for å unngå splittelser, som det ble i 2010.

Johaug, Weng

Spesielt Therese Johaug (t.v.) og Heidi Weng trøblet med skiene under de to klassisketappene av stafetten lørdag.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Djupvik

Morten Aa Djupvik var landslagstrener i fem år frem til 2011.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix
Nystad

Smøresjef Knut Nystad håper å ha løst smøregåten før herrestafetten søndag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Lørdagens kvinnestafett endte med smørebom, 5.-plass og tårer for storfavoritten Norge.

  • Sverige vant - se alle resultatene fra stafetten nederst i saken!

Egil Kristiansen slo fast at det var en av hans verste dager som landslagstrener, mens smøresjef Knut Nystad beklaget overfor langrennsjentene.

Smørebommen kommer etter to tøffe langrennsdager for Norge, som bare klarte 6.-plass på 15 kilometeren for menn og bronse på 10 kilometeren for kvinner.

– Du får deg en trøkk

Da smurningen sviktet på stafetten, innrømmer tidligere herrelandslagstrener Morten Aa Djupvik at tankene gikk tilbake til Vancouver-OL i 2010.

I Canada ble det helbom allerede på mennenes åpningsdistanse, 15 kilometer fri, og på 30 kilometer med skibytte.

– Det viktige er å se fremover selv om det kan være veldig vanskelig akkurat nå. Det har vært en del stang ut, og i dag ble det bom på det som kanskje skulle være OLs sikreste gull. Det gjør at du får deg en trøkk og godfølelsen blir satt på prøve, sier Djupvik.

Etter Vancouver-OL mente flere ledere at samarbeidet sviktet ved flere anledninger, og smørere skyldte på hverandre.

Djupvik tror ikke stemningen blir så dårlig som den ble i 2010.

– Jeg tror ikke det er en utfordring nå. Det er jo et veldig sterkt kvinnelag, som har vist at de har stått veldig tett sammen tidligere. Jeg tror de har stor tillit til smøregutta, og jeg tror de synes synd på dem i bua. De prøver virkelig alt de kan. Men det er klart det er en fortvilende situasjon, sier Djupvik, som understreker at han ikke har snakket med noen i Sotsji lørdag.

– Bygge opp guttene

Smøresjef Knut Nystad dro umiddelbart ut i løypene for å teste ski etter kvinnenes stafett. Nystad frykter nå at konkurrentene har skjønt noe Norge ikke har skjønt.

– Vi tester som et team. Både smørere, trenere og ledere - og løperne også - er med ut når vi tester. Derfor er det teamwork både når det går godt og når det går dårlig. Men jeg har ikke problemer med å stå frem i media og ta skylden, sa Nystad etter rennet.

Landslagssjef Vidar Løfshus mener langrennsguttene nå må få troen før stafetten.

– Vi må prøve å bygge opp guttene best mulig slik at de har troen på både på ski og kroppen, sa Løfshus til NRK.no tidligere lørdag.

– Må stå sammen

Bortsett fra å løse smøregåten, mener Djupvik at langrennsledelsen kan styrke de norske sjansene ved å få laget til å stå sammen.

– Det jeg mener er viktig, og som jeg er helt sikker på at de gjør nå, er å stå sammen og dyrke samholdet. De må prøve å finne på felles aktiviteter og gjøre ting sammen. Det verste som kan skje, er at løpere og trenere blir sittende å tenke for mye alene på rommet. Jeg tror det er viktig å gjøre ting sammen. Ikke for å glemme, men for å bygge positiv energi til de kommende konkurransene, sier Djupvik.

– Ville du ha jobbet annerledes med samholdet for fire år siden?

– Nå snakker jeg om laget mitt (herrene, journ. anm.), og ikke de samme utfordringene, fordi de har prestert bedre enn det vi gjorde i Vancouver. Men en del av min læring fra Vancouver var at når ting butta, er det utrolig viktig å holde laget samlet og stå sammen. Du må unngå at folk blir sittende for seg selv å tenke, men bygge bedre stemning og få positiv energi, sier Djupvik.

– Nå fikk de en trøkk i trynet fredag og det var en trøkk i dag igjen. Det er klart det er tøft i en prestasjonskultur, og det er vanskelig å snu det. Men jeg tror måten å snu det på, er å gjøre det i fellesskap, sier den tidligere landslagstreneren.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «vvvv» i nytt vindu

Siste nytt

  • Slind vraker landslaget igjen: – Jeg har ikke lyst til å skuffe noen

    Astrid Øyre Slind takker nei til landslagsplass. Hun har signert ny kontrakt med langløpslaget Aker Dæhlie.

    – Jeg har bestemt meg for å bli på Team Aker Dæhlie. Jeg turte ikke å bytte. Rent sportslig vet jeg at dette har fungert ganske bra, og da er det risikabelt å bytte i en VM-sesong, sier Slind til NRK.

    – De har sluttet å tvinge folk inn på lag, og skjønner at jeg står i det som er trygt, sier Slind.

    Langrennssirkuset er på vei inn i en VM-sesong som krones med mesterskap på hjemmebane i Trondheim. Slind sier forbundet forsøkte å overtale henne, men i påsken ga hun beskjed om at hun takker nei.

    Slind forteller at hun likevel har slitt mye med avgjørelsen, og det faktum at hun har stått utenfor resten av landslaget.

    – Jeg synes det har blitt for mye alvor og negativt rundt et valg som bare er artig. Det er idrett og underholdning. Jeg tror det kan fungere godt for begge lag, istedenfor at man skal ha dårlig samvittighet og skyld for å ikke backe. Det har blitt så mye rundt det som jeg synes har vært tungt.

    – Har du tenkt mye på det?

    – Det har jeg tenkt ganske mye på. Sikkert altfor mye. Jeg har jo ikke lyst til å skuffe noen eller sette noen i et dårlig lys. Jeg har bare lyst til å gå fort på ski. Det har ikke vært så enkelt, sier Slind og slår fast:

    – Det er godt å ha tatt et valg. Det føles som jeg har tatt det riktige valget for meg.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Svensk tennisprofil gjør helomvending – varsler comeback etter dopingutestengelse

    Den svenske tennisspilleren Mikael Ymer la opp etter at han ble utestengt i 18 måneder for brudd på dopingreglene i juli i fjor. Nå åpner han for comeback.

    – Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell tennisspiller. Takk alle sammen for fantastiske minner! For en reise det har vært! Jeg ønsker alle mine gamle kollegaer lykke til videre, skrev han på X i slutten av august 2023.

    Ymer ble måneden før utestengt i 18 måneder for å ha misset tre dopingtester i løpet av ett år. Da var han rangert som verdens 51. beste tennisspiller på herresiden.

    Ymer mente selv at utestengelsen var urettferdig og forklarte at han aldri har brukt eller vært mistenkt for å bruke et ulovlig middel.

    Nå kan det imidlertid se ut til at svensken skal gjøre comeback på tennisbanen.

    – Pensjonisttilværelsen var kjedelig, sees om åtte måneder, skriver han på X.

    Det var Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne som landet på 18 måneders utestengelse av svensken. (NTB)

    Britain Wimbledon Tennis
    Foto: Kin Cheung / AP
  • Tre norske skyttere i finalen i OL-kvalfiseringen i Rio

    Jon-Hermann Hegg, Synnøve Berg og Jeanette Hegg Duestad skal skyte finale på 10 meter luftrifle i OL-kvalifiseringen i Rio de Janeiro.

    Jon-Hermann Hegg ble først finaleklar etter 3.-plass i kvalifiseringen med 632,0 poeng. Hegg har kvoteplass fra tidligere og kjemper ikke om dette i finalen.

    Synnøve Berg er en av bare fire finalister som kan ta en kvoteplass i finalen for kvinne. Jeanette Hegg Duestad har fra tidligere, det samme gjelder franske Oceane Müller, mens Iran har fylt opp kvoten med to plasser så derfor er deres to finalister er heller ikke med i kampen om flere kvoteplasser.

    Jeanette Hegg Duestad best av alle i kvalifiseringen med 633,6 poeng. Synnøve Berg ble overraskende nummer fire med 631,3 poeng etter å ha ledet etter at ett av to lag hadde skutt. Pernille Nor-Woll gjorde også en god konkurranse og ble nummer 19 av de 102 deltakerne med 628,5 poeng.

    Det er to kvoteplasser til OL i Paris som deles ut etter finalen. Berg skal kjempe med Manon Herbulot fra Frankrike, Marlene Pribitzer fra Østerrike og Eszter Mezaros fra Ungarn om plassene. (NTB)

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal