NRK Meny
Normal

Djupvik om smøresjokket: – Nå blir godfølelsen satt på prøve

Tidligere landslagstrener Morten Aa Djupvik (39) mener langrennslandslaget nå må dyrke samholdet etter smørefadesen for å unngå splittelser, som det ble i 2010.

Johaug, Weng

Spesielt Therese Johaug (t.v.) og Heidi Weng trøblet med skiene under de to klassisketappene av stafetten lørdag.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Djupvik

Morten Aa Djupvik var landslagstrener i fem år frem til 2011.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix
Nystad

Smøresjef Knut Nystad håper å ha løst smøregåten før herrestafetten søndag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Lørdagens kvinnestafett endte med smørebom, 5.-plass og tårer for storfavoritten Norge.

 • Sverige vant - se alle resultatene fra stafetten nederst i saken!

Egil Kristiansen slo fast at det var en av hans verste dager som landslagstrener, mens smøresjef Knut Nystad beklaget overfor langrennsjentene.

Smørebommen kommer etter to tøffe langrennsdager for Norge, som bare klarte 6.-plass på 15 kilometeren for menn og bronse på 10 kilometeren for kvinner.

– Du får deg en trøkk

Da smurningen sviktet på stafetten, innrømmer tidligere herrelandslagstrener Morten Aa Djupvik at tankene gikk tilbake til Vancouver-OL i 2010.

I Canada ble det helbom allerede på mennenes åpningsdistanse, 15 kilometer fri, og på 30 kilometer med skibytte.

– Det viktige er å se fremover selv om det kan være veldig vanskelig akkurat nå. Det har vært en del stang ut, og i dag ble det bom på det som kanskje skulle være OLs sikreste gull. Det gjør at du får deg en trøkk og godfølelsen blir satt på prøve, sier Djupvik.

Etter Vancouver-OL mente flere ledere at samarbeidet sviktet ved flere anledninger, og smørere skyldte på hverandre.

Djupvik tror ikke stemningen blir så dårlig som den ble i 2010.

– Jeg tror ikke det er en utfordring nå. Det er jo et veldig sterkt kvinnelag, som har vist at de har stått veldig tett sammen tidligere. Jeg tror de har stor tillit til smøregutta, og jeg tror de synes synd på dem i bua. De prøver virkelig alt de kan. Men det er klart det er en fortvilende situasjon, sier Djupvik, som understreker at han ikke har snakket med noen i Sotsji lørdag.

– Bygge opp guttene

Smøresjef Knut Nystad dro umiddelbart ut i løypene for å teste ski etter kvinnenes stafett. Nystad frykter nå at konkurrentene har skjønt noe Norge ikke har skjønt.

– Vi tester som et team. Både smørere, trenere og ledere - og løperne også - er med ut når vi tester. Derfor er det teamwork både når det går godt og når det går dårlig. Men jeg har ikke problemer med å stå frem i media og ta skylden, sa Nystad etter rennet.

Landslagssjef Vidar Løfshus mener langrennsguttene nå må få troen før stafetten.

– Vi må prøve å bygge opp guttene best mulig slik at de har troen på både på ski og kroppen, sa Løfshus til NRK.no tidligere lørdag.

– Må stå sammen

Bortsett fra å løse smøregåten, mener Djupvik at langrennsledelsen kan styrke de norske sjansene ved å få laget til å stå sammen.

– Det jeg mener er viktig, og som jeg er helt sikker på at de gjør nå, er å stå sammen og dyrke samholdet. De må prøve å finne på felles aktiviteter og gjøre ting sammen. Det verste som kan skje, er at løpere og trenere blir sittende å tenke for mye alene på rommet. Jeg tror det er viktig å gjøre ting sammen. Ikke for å glemme, men for å bygge positiv energi til de kommende konkurransene, sier Djupvik.

– Ville du ha jobbet annerledes med samholdet for fire år siden?

– Nå snakker jeg om laget mitt (herrene, journ. anm.), og ikke de samme utfordringene, fordi de har prestert bedre enn det vi gjorde i Vancouver. Men en del av min læring fra Vancouver var at når ting butta, er det utrolig viktig å holde laget samlet og stå sammen. Du må unngå at folk blir sittende for seg selv å tenke, men bygge bedre stemning og få positiv energi, sier Djupvik.

– Nå fikk de en trøkk i trynet fredag og det var en trøkk i dag igjen. Det er klart det er tøft i en prestasjonskultur, og det er vanskelig å snu det. Men jeg tror måten å snu det på, er å gjøre det i fellesskap, sier den tidligere landslagstreneren.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «vvvv» i nytt vindu

Siste nytt

 • Fotballtreneren Henri Michel er død

  Den tidligere franske landslagssjefen i fotball, Henrik Michel, døde tirsdag 70 år gammel. Han ledet Frankrike til OL-gull i Los Angeles i 1984 og var også trener for VM-laget som tok bronse i 1986-VM.

  Henri Michel
  Foto: Issouf Sanogo / AFP
 • Ancelotti favoritt til Italia-jobb

  Carlo Ancelotti er favoritt til å ta over som Italias landslagssjef i fotball. Ifølge flere italienske aviser er han tilbudt jobben. Ancelotti fikk sparken i Bayern München i slutten av september etter 0–3 for PSG i mesterligaen.

  Carlos Ancelotti
  Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters
 • Toronto sikret kamp syv

  Toronto Maple Leafs slo Boston Bruins 3–1 i den sjette kampen i NHL-sluttspillet, og utlignet til 3–3 i kamper.

  Den syvende og avgjørende sluttspillkampen spilles i Boston i morgen.

  Toronto Maple Leafs
  Foto: Frank Gunn / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag
Mesterligaen: Semifinale Liverpool - Roma