Hopp til innhold

Maren Lundby ble «Årets navn» på Idrettsgallaen

Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm og Maren Lundby vant alle prestisjefylte priser.

Idrettsgala 2022

ÅRETS NAVN: Maren Lundby vant årets navn under Idrettsgallaen 2022.

Foto: Heiko Junge / NTB

Årets Idrettsgalla var preget av store stjerner og kanskje flere sommerutøvere enn vanlig etter et knallsterkt OL i Tokyo.

Det viste seg også i prisutdelingene, der Birgit Skarstein, Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen var blant sommerutøverne som fikk priser.

Men det var altså Maren Lundby som stakk av med den kanskje gjeveste prisen lørdag kveld, da hun ble stemt frem som årets navn av seerne.

Det er kanskje ikke så rart, da hun ble første kvinne i historien til å vinne VM-gull i stor bakke. Det var en øvelse hun selv kjempet for at kvinner kunne delta i.

At jeg skulle stikke avgårde med denne prisen, det blir nesten litt tullete. Jeg ser slik opp til alle som er nominert, og jeg må bare takke alle som har stemt på meg og har hatt lyst at jeg skulle få prisen. Jeg skal prøve så godt jeg kan å oppnå det samme som de andre i samme klasse, sa hun rørt.

I tillegg fikk Lundby stor oppmerksomhet og mye støtte da hun stod frem med sine vektproblemer, noe som gjør at hun mister hele den pågående sesongen, inkludert OL i Beijing.

Tøff konkurranse

Karsten Warholm var blant tolv utøvere som ble nominert til årets mannlige utøver. Men etter OL-gull og ny verdensrekord var det ikke spesielt overraskende at det ble sunnmøringen.

Warholm og Alnes

SUKSESSDUO: Karsten Warholm og Leif Olav Alnes.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det må ha vært vanskelig å velge ut blant bare vinnere, sa Warholm da han fikk prisen. Han takka samtidig blant annet foreldrene, besteforeldrene, Dimna IL og treneren Leif Olav Alnes.

Han tror aldri det har vært tøffere konkurranse på Idrettsgallaen.

– Jeg tror aldri det har vært tøffere konkurranse, eller jeg vet det aldri har vært tøffere konkurranse for min del. Jeg håper ikke det blir vanskeligere i fremtida. Jeg tror vi må glede oss over totalen her, sier han.

Han tror at 2021 stikker seg ut som tidenes sportsår for Norge.

– Sett med norske øyne, så vil jeg tro dette er kanskje det beste. Den bredden som er nå ... Vi er best i vinteridrett og vi er gode i sommeridrett. Bare skru på TV-en i helga, så er det noen idretter med nordmenn, sier Warholm.

Det var nettopp Alnes som stakk av med prisen som årets trener.

Det er utrolig sterk konkurranse. Det er nesten trist at bare en får. Jeg må takke juryen, for de har en forferdelig oppgave, sa Alnes, som konkurrerte med blant annet suksesstreneren bak Ingebrigtsen-brødrene, Gjert Ingebrigtsen.

Disse fikk pris

Årets kvinnelige parautøver: Birgit Skarstein, roing.

De nominerte: Aida Dahlen (bordtennis), Ann Cathrin Lübbe (ryttersport), Vilde Nilsen (langrenn), Helle Sofie Sagøy (badmington), Birgit Skarstein (roing).

Årets trener: Leif Olav Alnes, friidrett.

De nominerte: Leif Olav Alnes (friidrett), Johan Flodin (roing), Thorir Hergeirsson (håndball), Gjert Ingebrigtsen (friidrett), Kåre Mol (sandvolleyball), Patrick Oberegger (skiskyting), Arild Tveiten (triatlon).

Årets lag: Anders Mol/Christian Sørum, sandvolleyball.

De nominerte: Bodø/Glimt (fotball), Norges kvinnelandslag i håndball, Mol og Sørum (sandvolleyball), Vipers Kristiansand (håndball), 49er FX med Helen Næss og Marie Rønningen (seiling).

Utøvernes pris: Jakob Ingebrigtsen, friidrett.

Årets mannlige parautøver: Salum Ageze Kashafali, friidrett.

De nominerte: Jens Lasse Dokkan (ryttersport), Salum Ageze Kashafali (friidrett), Jesper Saltvik Pedersen (alpint), Tommy Urhaug (bordtennis).

Årets forbilde: Kvinnelandslaget, beachhåndball.

Årets ildsjel: Terje Redtrøen, Tylldal langrenn.

De nominerte: Vera Schnabel (Bodø Bokseklubb), Tor-Helge Skretting (Sola Cykleklubb), Terje Redtrøen (Tylldal IL).

Årets kvinnelige utøver: Therese Johaug, langrenn.

De nominerte: Jeanette Hegg Duestad (skyting), Tiril Kampenhaug Eckhoff (skiskyting), Karoline Bjerkeli Grøvdal (friidrett), Caroline Graham Hansen (fotball), Therese Johaug (langrenn), Solfrid Koanda (vektløfting), Maren Lundby (hopp), Gyda Westvold Hansen (kombinert), Ragne Wiklund (skøyter).

VM på ski 2021 i Oberstdorf

VM-DRONNING: Therese Johaug tok fire VM-gull i Oberstdorf.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Årets gjennombrudd: Sturla Holm Lægreid, skiskyting.

De nominerte: Harald Østberg Amundsen (langrenn), Lucas Braathen (alpint), Halvor Egner Granerud (hopp), Gyda Westvold Hansen (kombinert), Sturla Holm Lægreid (skiskyting), Oskar Marvik (bryting), Ragne Wiklund (skøyting).

Årets mannlige utøver: Karsten Warholm, friidrett.

De nominerte: Kristian Blummenfelt (triatlon), Kjetil Borch (roing), Erling Braut Haaland (fotball), Eivind Henriksen (friidrett), Viktor Hovland (golf), Jakob Ingebrigtsen (friidrett), Johannes Høsflot Klæbo (langrenn), Sturla Holm Lægreid (skiskyting), Jarl Magnus Riiber (kombinert), Casper Ruud (tennis), Sebastian Foss Solevåg (alpint), Karsten Warholm (friidrett).

Pictures of the Year

GULLVINNER: Karsten Warholm tok OL-gull i Tokyo.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

Årets navn: Maren Lundby, hopp.

De nominerte: Erling Braut Haaland (fotball), Kristian Blummenfelt (triatlon), Viktor Hovland (golf), Jakob Ingebrigtsen (friidrett), Maren Lundy (hopp), Karsten Warholm (friidrett).

Årets hederspris: Karen Espelund, fotball.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal