Hopp til innhold

Disse treningstallene gjorde Skistad-treneren bekymret: – Jeg kan jo nesten ikke ha trent i fjor

BEITOSTØLEN (NRK): Kristine Stavås Skistad lå på treningsmengder sist sesong som var så lave at rekruttlandslagstreneren stusset. Nå har hun økt dosene betraktelig og er uhyre spent før det første møtet med norgeseliten på lang tid.

Skistad

VISTE FREM TRENINGSDATA: Kristine Stavås Skistad, her under pressetreffet på Beitostølen torsdag, lot NRK ta bilde av hvor mange treningstimer hun la ned sist sesong.

Foto: NRK/NTB Scanpix

– Jeg vet jeg aldri har vært bedre enn jeg er nå, sier 20-åringen fra Konnerud – full av selvtillit inn i en ny sesong – til NRK.

– Bekymret

Sist sesong var hun et ordentlig friskt pust i en norsk sprintgjeng som periodevis var blottet for gode resultater.

Da våren kom ble hun flyttet opp et nivå. Siden april har hun vært en del av skiforbundets U23-satsing på damene. «Bedre kapasitet», nevnes som en av effektene av lagbyttet, og hun svarer deretter «en god del», på NRKs spørsmål om hvor mye hun har økt treningsmengden.

– I fjor lå jeg på like under 600 timer. Torstein (rekruttlandslagstrener, journ.anm.) ble veldig overrasket over hvor lite jeg hadde trent de siste to årene, røper Skistad smilende – og blir deretter litt mer alvorlig.

– Han ble bekymret.

DGQDL74HG38

TRENTE MED ELITEN: Kristine Stavås Skistad, her sammen med Heidi Weng, på samling med damer elite.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

– Likte ikke utviklingen

Hun tar deretter opp telefonen for å sjekke en elektronisk treningsdagbok. NRK får lov til å fotografere timetallet for trening sist sesong. Totalen viser 582 timer.

– Jeg kan jo nesten ikke ha trent i fjor. Hadde én økt om dagen. Og ikke så lange økter, sier hun og ler litt av det hele.

Grunnen til bekymringen handlet rett og slett om at Stavås Skistad sist sesong hadde trent mindre enn da hun var enda yngre junior, forteller trener Torstein Drivenes.

– Jeg likte ikke utviklingen, sier han.

Han ønsket å snu situasjonen, bygge en bredere «grunnmur» slik at de kunne klare å heve henne til et nytt nivå.

– Det er avgjørende for å få stabilitet i en lang verdenscupsesong. Det handlet om det og så må man opp på et høyere antall treningstimer hvis man har forhåpninger om å forbedre utholdenheten, noe som er hennes hemsko, forklarer han.

Torstein Drivenes

REKRUTT-TRENER: Torstein Drivenes.

Foto: Norges Skiforbund

– Kan vinne eller ryke rett ut i kvartfinalen

For inn i denne sesongen er situasjonen snudd på hodet. Ifølge Stavås Skistad kommer hun til å trene opp mot 200 timer (!) mer. Fredag venter første test på om endringen har gjort henne bedre. Hun innrømmer at hun er spent.

For da stiller hun på startstreken mot de beste norske sprinterne her til lands.

– Jeg forventer en god prestasjon. Men hun mistet litt trening i sommer, så vi er fortsatt i en fase med trening. Vi ønsker å holde det trykket utover sesongen, sier trener Drivenes.

– Men vet aldri med henne. Hun kan vinne eller ryke rett ut i kvartfinalen. Det er det som er spennende med Kristine. Har hun dagen har hun vanvittig toppkapasitet. Men det er ikke alltid hun har dagen. Det er alltid spennende med sånne løpere, sier damelandslagets assistent, Geir-Endre Rogn.

Siste nytt

 • Slet med sykdom – så vant Kilde hundredelsdrama

  Etter flere dager med forkjølelse var Aleksander Aamodt Kilde tilbake på topp i Beaver Creek. Nordmannen sikret seieren med seks hundredelers margin ned til sin argeste konkurrent Marco Odermatt.

  Rennet pågår fortsatt, men de antatt beste har kjørt og i teorien skal ingen kunne ta tiden til Kilde.

  For bare et par dager siden kjørte han treningen med tjukk boblejakke og i bedagelig tempo. Lørdag klinket han likevel til i «Birds of Prey»-bakken.

  Kilde staket kraftig ut av startbua og kjørte styggfort i toppen av løypa. Nordmannen opprettholdt farten og kjørte i mål til en foreløpig overlegen ledelse.

  Marco Odermatt var som fryktet en sterk konkurrent til seieren i den famøse løypa. Sveitseren ledet på andre mellomtid, men tapte til Kilde i siste del og kjørte i mål seks hundredeler bak nordmannen.

  Seieren er Kildes andre av to mulige i utfor denne sesongen. Han vant også utforrennet i Beaver Creek i fjor.

  Adrian Smiseth Sejersted kjørte med startnummer 28 og endte på 15.-plass.

  APTOPIX WCup Mens Downhill Skiing
  Foto: Robert F. Bukaty / AP
 • Hoppkomet i tårer – beklager utbrudd på sletta

  De norske hoppkvinnene hadde ikke sin beste dag i normalbakken på hjemmebane i Lysgårdsbakken.

  Katharina Althaus fra Tyskland vant sin femte seier på Lillehammer. Eirin Marie Kvandal ble beste norske utøver på en 10. plass.

  En som ikke var fornøyd med egen innsats i kveld var Silje Opseth. Hun var dårligste norske utøver etter førsteomgangen, og fikk det heller ikke til i den andre.

  Tydelig frustrert på sletta slo hun seg selv på låret og skrek ut ukvemsord. På sletta henvendte hun seg til kameraet og sa: «Unnskyld».

  Da hun kom til NRK for å bli intervjuet, rant tårene.

  – Det svartnet for meg på sletta, og jeg beklager for at jeg skrek litt og sa en del stygge ting. Det var ikke mye pent. Det var mye frustrasjon som måtte ut, sier Opseth til NRK.

  – Jeg gjør ikke det jeg skal oppi der. Å hoppe på ski uten energi føles helt håpløst ut. Det var en skikkelig drittdag på jobb,

  Opseth vant verdenscupåpningen i Wisla, men var ikke i nærheten på hjemmebane. Hun ble til slutt nummer 20.

  – Det er hardt og brutalt. Jeg er veldig skuffa, men jeg må bare få lagt dette bak meg, for jeg vet jeg kan mye bedre. Heldigvis så skal vi opp i den store bakken i morgen. Det er en helt annen bakke som jeg vet passer meg mye bedre.

  Maren Lundby ble 19, og var fornøyd med starten på Lillehammer-helgen. Hun har bestemt seg for å ta en pause fra konkurranse igjen etter denne helgen, for å satse helt på VM senere denne sesongen.

  Silje Opseth i tårer
 • Dumfries kopierte Cruyff - herjet da Nederland avanserte

  Nederlands to backer hadde fantastiske dager på jobben da USA ble beseiret 3-1 i åttedelsfinalen: Mens Daley Blind noterte seg for mål og målgivende, hadde Denzel Dumfries mål og to målgivende.

  Sistnevnte er nå en del av en eksklusiv klubb: Bare to nederlandske spillere har vært direkte involvert i tre scoringer i en og samme VM-kamp før ham. De to andre er Rob Rensenbrink (i 1978) og Johan Cruyff (i 1974).

  Dumfries' back-kollega, Daley Blind, feiret 3-1-seieren over USA med sin far og Nederlands assistenttrener, Danny Blind.

  Blind senior spilte selv over 40 kamper for landslaget og var blant de første på den nederlandske trenerbenken til å gratulere sønnen med 2-0-scoringen. Tidligere i kampen hadde Memphis Depay sendt Oranje i føringen.

  USA skapte en rekke store sjanser og tente for alvor håpet om en snuoperasjon i det 76. minutt. Haji Wright møtte et innlegg fra Christian Pulisic og flikket ballen i en lekker bue over keeper og bort i det lengste hjørnet.

  Den amerikanske sluttspurten varte imidlertid bare i fem minutter. Denzel Dumfries satte spikeren i den berømte kista etter et utsøkt innlegg signert Daley Blind.

  Nederland er dermed klare for kvartfinale og møter vinneren av Argentina og Australia. Den kampen starter klokken 20.00 og sendes på NRK 1.

  Denzel Dumfries
  Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste