Disse talentene kan dominere norsk idrett i fremtiden

All idrett er satt på vent, og i mellomtiden er det lov å drømme litt om alt vi kan ha i vente.

supertalenter

SER LYST UT: Fremtiden har sjelden sett mer lys ut enn akkurat nå for norsk idrett.

Foto: NTB SCANPIX

Norsk idretts fremtid har sjelden sett mer lys ut enn akkurat nå. Vi har allerede en rekke unge idrettsutøvere som er blitt, eller er i ferd med å bli, verdensstjerner i sine idretter.

Erling Braut Haaland, Martin Ødegaard, Ada Stolsmo Hegerberg, Sander Sagosen, Karsten Warholm, Jakob Ingebrigtsen, Casper Ruud... og så videre. Her kunne vi ramset opp en lang liste.

Men det er faktisk enda flere norske talenter som er på vei opp og frem. Vi har snakket med eksperter og laget en liste over noen av de andre, største talentene fra Norge, som det kan bli ekstra spennende å følge med på når idretten en dag starter opp igjen.

Friidrett: Henriette Jæger (16)

Qaob-UOjFOA

Henriette Jæger vant 60-meteren i innendørs-NM i vinter.

Foto: Vidar Ruud

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal trekker frem to navn som har markert seg ekstra på juniorsiden i Norge.

Den ene er Henriette Jæger, som bare er 16 år. Hun har allerede sjokkert norsk friidrett ved å slå mer etablerte sprintere som Helene Rønningen i NM. Jæger satser på mangekamp.

Friidrett: Pål Haugen Lillefosse (18)

qc68Qwc4qW4

Pål Haugen Lillefosse satser i stavhopp, og tok gullet i NM. Der var vel å merke ikke Norges beste stavhopper akkurat nå, Sondre Guttormsen, med.

Foto: Vidar Ruud

Det andre navnet Rodal trekker frem, er stavhopperen Pål Haugen Lillefosse. Han vant innendørs-NM i vinter med sterke 5,65 meter.

– Det er ganske kult å bli trukket frem, og spesielt av Vebjørn som er en legende. Man må huske på at stav er en gren der mange detaljer må være på plass for å prestere på et høyt nivå, men jeg tror jeg har mye potensial som kan komme ut i løpet av de neste to årene, sier Lillefosse.

Kjenner du et press nå?

– Jeg tror ikke det er noe negativt i dette. Det gjør at jeg klarer å få ut det lille ekstra. Det gir meg motivasjon.

Svømming: Tomoe Hvas (19)

Tomoe Zenimoto Hvas
Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix

19 år gamle Hvas har allerede en imponerende merittliste: Han har satt juniorverdensrekord på 100 meter butterfly, og i 2018 vant han gull i ungdoms-OL på samme distanse. Som 17-åring tok han EM-bronse på seniornivå i 200 meter medley.

Håndball: Henny Ella Reistad (21)

Henny Reistad på banen for det norske landslaget

Henny Reistad var skadet sist Norge spilte mesterskap, men var med i EM året før. Hun ble etter hvert fast i startoppstillingen i det som var hennes mesterskapsdebut.

Reistad har både bikket 20 og vært på det norske landslaget en stund, men hun er umulig å forbigå om man skal snakke om norske utøvere som kan dominere sin idrett på sikt.

– Hun har vært noe skadeplaget, men holder hun seg unna skader kan man se mye av det samme som med Sander Sagosen. Hun dominerer i ung alder og har allerede fått gjennombruddet både i mesterligaen og på landslagsnivå, sier NRKs håndballkommentator Patrick Rowlands om den ekstremt gjennombruddssterke bakspilleren.

Triatlon: Vetle Bergsvik Thorn (20)

De siste årene har Norge begynt å dominere i triatlon, og en av utøverne man tror snart tar steget, er supertalentet Thorn. Han ble junioreuropamester i 2018, og imponerte stort da han tok en tredjeplass på seniornivå i europacupen i fjor. Han har også en fjerdeplass fra senior-EM.

Fotball: Emil Konradsen Ceide (18)

4BxUi63DDsE
Foto: Ole Martin Wold

I norsk fotball er det mange talenter som kan trekkes frem, men Ceide er en av dem som har imponert NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp litt ekstra.

– Når man følger med på yngre landslag får man av og til en følelse av at akkurat den spilleren der har man trua på. Og med Ceide fikk jeg det for to år siden da jeg så han for U17-landslaget. Jeg tror han får et «wow-år». Han er en direkte kantspiller med gode offensive kvaliteter, sier Torp.

RBKs stortalent fikk spille i to kamper i Europaligaen forrige sesong, og slapp også til i en rekke kamper i eliteserien. Torp tror Ceide snart spiller seg inn i startoppstillingen på fast basis.

Fotball: Thea Bjelde (19)

Bjelde fra Sogndal har for lengst etablert seg på U23-landslaget til Norge, og hun er den Torp er litt ekstra spent på å følge når Toppserien starter igjen.

– Jeg blir ikke overrasket om hun blir dratt inn i a-landslagstroppen allerede i år. Hun har vært et talent lenge, men slitt litt med skader. Thea er hjernen bak spillet, god med ballen, spiller sjeldent vekk ballen og finner som oftest gode løsninger, sier Torp om Bjelde, som spiller for Arna-Bjørnar.

Langrenn: Helene Marie Fossesholm (18)

IwSH0DHfhCo

Det store spørsmålet har vært om Fossesholm ville velge langrenn eller terrengsykling. Hun har fortsatt ikke bestemt seg helt.

Foto: Geir Olsen

Fossesholm har to individuelle og ett stafettgull fra junior-VM, og har også markert seg med blant annet en femteplass i verdenscupen. Da Fossesholm for alvor presenterte seg norgeseliten med NM-bronse, var Therese Johaug blant dem som var imponert:

– Det er enormt stort. Hun er fremtidens håp, sa Johaug om Fossesholm.

Alpint: Lucas Braathen

Lucas Braathen presenterte seg for alvor for verdensscenen i Østerrike da han klinte til med en suveren 1. omgang i Kitzbühel. 19-åringen overrasket 19-åringen alle.

– Jeg er den neste, kom det kontant fra 19-åringen, på spørsmål fra NRK om hvem han er.

Karate: Nora Handelsby (17)

Har to sølv i junior-VM, og har blitt rangert som nummer en i verden i sin alders- og vektklasse.

Skyting: Jeanette Hegg Duestad (20)

Rifleskytter Duestad har satt to junior-verdensrekorder, og har tatt seg til en rekke finaler på det øverste, internasjonale nivået i skyting. I vinter tok hun en fjerdeplass i senior-EM.

– Jeg håper selvfølgelig at jeg blir blant dem som dominerer i norsk idrett i fremtiden. Selv om jeg er førsteårs senior, har jeg vært oppe og lukta på toppnivået og sikret flere seniormedaljer i mesterskap, sier Duestad.

EM-gull skyting

I MIDTEN: F.v. Katrine Lund, Jeanette Hegg Duestad og Jenny Stene sørget for at Norge vant EM-gull og satte verdensrekord i lagkonkurransen på 50 meter helmatch under skyte-EM i italienske Bologna i september.

Foto: Norges Skytterforbund / NTB scanpix

– Jeg hadde håpet å kunne få vist meg frem i OL i år, men nå er det utsatt. Det er kanskje bra for meg. Jeg får tid til å bli enda bedre, og dette er noe jeg har ser for meg at jeg driver i mange år fremover. Målet er å ta VM- og OL-medaljer, sier hun selvsikkert.

Hva tenker du om merkelappen som settes på deg?

– Jeg elsker det! Det får meg til å ville jobbe enda hardere, gi enda mer gass. Det er bare positivt, smiler rifleskytteren.

Sykkel: Andreas Leknessund (20)

I en lang rekke norske sykkeltalenter er kanskje Leknessund det største vi har og har hatt, mener NRKs sykkelkommentator Ole Kristian Stoltenberg.

– Til tross for ung alder har han allerede markert seg og tatt over den norske tempotronen foran rutinerte Edvald Boasson Hagen. Kjøresterk, rå og uredd, og storlaget Team Sunweb har allerede sikret seg Tromsøværingen fra 2021.

Leknessund EM

VANT: Andres Leknessund tok gull i junior-EM i Danmark i 2017.

Foto: Norges Cykleforbund

Skiskyting: Martin Nevland (19)

Norge vasser i skiskyttertalenter.

98-modellene Vebjørn Sørum og Sivert Bakken har allerede markert seg i juniorklassen. Bak disse kommer Martin Nevland fra Ålgård susende i ungdomsklassen. Tre gull i vinterens ungdoms-VM er klasse.

– Han skiller seg ut som en råtass i sporet og er også god til å skyte, mener Stoltenberg.

Martin Nevland (t.v.)

TALENTFULL: Det gror godt i skiskyttermiljøet. Nevland er en av flere norske skiskyttertalenter.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Skiskyting: Åsne Skrede (20)

Skrede markerte seg i junior-VM denne sesongen. Tok to individuelle sølv i konkurranse med både ett og to år eldre konkurrenter. Hun har også i senior EM med sterke resultater.

– Skiskytteren fra Geilo er et stort talent med høy fart i sporet. Nå som skytingen sitter bedre og bedre får vi tro hun sikter seg inn mot verdenstoppen, er dommen fra NRKs kommentator Stoltenberg.

Kombinert: Jens Luraas Oftebro (19)

Oftebro debuterte i verdenscupen denne sesongen, og overrasket alle med sine sterke resultater. Til slutt endte han som nummer fire i verdenscupsammendraget.

Racing: Dennis Hauger (17)

Dennis Hauger har, sin unge alder til tross, allerede etablert seg godt i racing-miljøet. Hauger er regjerende italiensk F4-mester og skulle denne sesongen tatt steget opp til Formel 3, før koronaviruset satte en stopper for det.

16-åringen tar stadig nye skritt mot Formel 1-drømmen.

Siste nytt

 • Molde tapte mot Sogndal

  Regjerende seriemester Molde måtte ble slått 2-1 av 1.-divisjonsklubben Sogndal i en treningskamp søndag.

  – Det var nok en liten vekker for oss, sier Molde-trener Erling Moe til Romsdals Budstikke.

  Selv om Molde byttet ut så å si hele laget i pausen, mener treneren det ikke finnes noen unnskyldning for nederlaget.

  – Jeg forventer ikke at vi ikke vinner hjemme mot Sogndal, sier Moen.

  Kristoffer Hoven og Per-Magnus Steiring scoret for Sogndal, mens Leke James puttet for Molde.

  Erling Moe
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Ighalo nærmer seg forlenget avtale

  Odion Ighalo skal nærme seg en forlengelse av utlånsavtalen til Manchester United, det bekrefter agenten hans, Atta Aneke, til VG.

  Spissen var i utgangspunktet på lån til Manchester United frem til 1. juni 2020, men nå skal spissen muligens bli i United frem til 30. januar 2020, skriver avisen.

  FA Cup Fifth Round - Derby County v Manchester United
  Foto: Andrew Yates / Reuters
 • PSG kjøper Mauro Icardi

  Mauro Icardi har signert en fireårskontrakt med PSG. 27-åringen har vært lånt ut til den franske storklubben fra Inter siden september.

  Det bekrefter klubbene på sine nettsteder søndag.

  Ifølge storavisen L'Equipe betaler PSG snaut 650 millioner kroner for å sikre seg spissens tjenester på permanent basis. Summen er 100 millioner kroner lavere enn opsjonen klubbene avtalte i september, og årsaken er koronapandemien.

  FILE PHOTO: Coupe de France - Round of 16 - Pau v Paris St Germain
  Foto: Regis Duvignau / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal