NRK Meny
Normal

Disse putene skal hindre norsk skytesprekk

SJUSJØEN/VAL SENALES (NRK): De norske skiskyttergutta har ikke vært på samme nivå som den store stjernen Martin Fourcade når konkurransene avgjøres. Balanseputer er et av våpnene for å snu trenden.

Emil Hegle Svendsen

I BALANSE: Emil Hegle Svendsen på balanseputer i Nord-Italia denne måneden. Foto: Nils Chr. Mangelrød

Skiskyting handler om små detaljer, og der har den franske skiskytterstjernen vist at han har vært klart best jevnt over de siste årene.

Fourcade treffer på nærmere ni av ti skudd i snitt på stående skyting (88 prosent). NRKs ekspert Ola Lunde fører omfattende statistikk gjennom hele sesongen. Han har sett at hovedtrekket er at de norske ligger rundt 80 prosent. Det vil si rundt et skudd bak i snitt på stående skyting per konkurranse.

Inn mot sesongen har det norske laget brukt balanseputer som en av del av skytetreningen som skal utjevne forskjellen.

– Det er for å gjøre det vanskeligere. Når vi skyter med høy puls er det mer bevegelse i siktet og når man har rene skyte-økter, da blir det ofte lett å skyte. Det er for å få det litt likere hard belastning. Vi får trent mest mulig på det vi skal gjøre til vinteren, sier Tarjei Bø til NRK.

Enkel løsning

Idéen er enkel. Landslagstrener Egil Gjelland har kappet en tykk balansepute i to og hatt med på trening, der utøverne må balansere med våpnene i posisjon.

– Det blir litt mer bevegelse, og man må korrigere nede i ankelen. Klarer man å stå rolig, så klarer man å stå i balanse på balansematte også, sier Gjelland.

Henrik L´Abée Lund på matte

TROR PÅ DETALJER: Henrik L´Abée Lund mener detaljtrening som trening med balanseputer kan utgjøre forskjellen i sesongen. Foto: Nils Chr. Mangelrød

Landslagsløper Henrik L´Abée Lund mener arbeidet med balanseputene er en av de detaljene som kan bli avgjørende.

– Ja, helt klart. Å trene på ting som er vanskelig å få til inne, som å stå på uromomenter som myke matter, er viktig. Så det kan være det som bikker det i vår favør til vinteren, sier skiskytteren.

– Viktig å endre treningen

Tarjei Bø tok flere bronsemedaljer sist vinter, men har ikke vunnet renn de to siste sesongene. Han mener man er nødt å tenke nytt i treningen for å få et løft.

– Det er viktig å endre treningen litt. Med slike utfordringer blir det artigere å gå på økta og så får du en ting du må mestre, sier Tarjei Bø.

Siste nytt

 • Tredje strake remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte sin tredje strake remis i Shamkir-turneringen i sjakk i Aserbajdsjan.

  Han møtte hjemmehåpet Rauf Mamedov med svarte brikker lørdag.

  I morgen møter Carlsen Timour Radjabov i turneringen som avsluttes neste helg.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Reiten-mål sikret LSK-seier

  Guro Reiten scoret kampens eneste mål da LSK Kvinner slo Stabæk lørdag. Det var hennes femte scoring på fire kamper, og LSK er fortsatt ubeseiret denne sesongen.

  Fotball: Toppserien VIF-LSK (0-5)
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Overbevisende Roma-seier

  Roma slo nedrykkstruede SPAL 3–0 på bortebane i det som var den siste kampen før semifinalen i mesterligaen mot Liverpool tirsdag.

  Vicari, Nainggolan og Schick satte målene for Roma som ligger på tredjeplass i den italianske toppdivisjonen.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Elisabetta Baracchi / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Brann - Stabæk