Disse putene skal hindre norsk skytesprekk

SJUSJØEN/VAL SENALES (NRK): De norske skiskyttergutta har ikke vært på samme nivå som den store stjernen Martin Fourcade når konkurransene avgjøres. Balanseputer er et av våpnene for å snu trenden.

Emil Hegle Svendsen

I BALANSE: Emil Hegle Svendsen på balanseputer i Nord-Italia denne måneden. Foto: Nils Chr. Mangelrød

Skiskyting handler om små detaljer, og der har den franske skiskytterstjernen vist at han har vært klart best jevnt over de siste årene.

Fourcade treffer på nærmere ni av ti skudd i snitt på stående skyting (88 prosent). NRKs ekspert Ola Lunde fører omfattende statistikk gjennom hele sesongen. Han har sett at hovedtrekket er at de norske ligger rundt 80 prosent. Det vil si rundt et skudd bak i snitt på stående skyting per konkurranse.

Inn mot sesongen har det norske laget brukt balanseputer som en av del av skytetreningen som skal utjevne forskjellen.

– Det er for å gjøre det vanskeligere. Når vi skyter med høy puls er det mer bevegelse i siktet og når man har rene skyte-økter, da blir det ofte lett å skyte. Det er for å få det litt likere hard belastning. Vi får trent mest mulig på det vi skal gjøre til vinteren, sier Tarjei Bø til NRK.

Enkel løsning

Idéen er enkel. Landslagstrener Egil Gjelland har kappet en tykk balansepute i to og hatt med på trening, der utøverne må balansere med våpnene i posisjon.

– Det blir litt mer bevegelse, og man må korrigere nede i ankelen. Klarer man å stå rolig, så klarer man å stå i balanse på balansematte også, sier Gjelland.

Henrik L´Abée Lund på matte

TROR PÅ DETALJER: Henrik L´Abée Lund mener detaljtrening som trening med balanseputer kan utgjøre forskjellen i sesongen. Foto: Nils Chr. Mangelrød

Landslagsløper Henrik L´Abée Lund mener arbeidet med balanseputene er en av de detaljene som kan bli avgjørende.

– Ja, helt klart. Å trene på ting som er vanskelig å få til inne, som å stå på uromomenter som myke matter, er viktig. Så det kan være det som bikker det i vår favør til vinteren, sier skiskytteren.

– Viktig å endre treningen

Tarjei Bø tok flere bronsemedaljer sist vinter, men har ikke vunnet renn de to siste sesongene. Han mener man er nødt å tenke nytt i treningen for å få et løft.

– Det er viktig å endre treningen litt. Med slike utfordringer blir det artigere å gå på økta og så får du en ting du må mestre, sier Tarjei Bø.

Siste nytt

 • Agüero sa unnskyld etter pinlig bom

  Sergio Agüero har fått kritikk for straffebommen mot Chelsea. Han forsøkte å lobbe straffen, men Chelsea-keeperen sto på streken og reddet.

  Agüero la lørdag kveld ut en unnskyldning på Twitter.

  – Unnskyld til lagkamerater, støtteapparat og tilhengere for at jeg bommet. Det var en dårlig vurdering og jeg tar alt ansvar, skriver spissen.

  Laster Twitter-innhold
 • Mesterligahåpet lever for Liverpool

  Med 2-0 seier over Southampton, sikret Liverpool særs viktige poeng. Sadio Mané scoret etter en drøy halvtime for vertene. Det så lenge ut til å bli kampens eneste mål, før Thiago Alcantara la på til 2-0 på overtid.

  At både Leicester og Tottenham avga poeng denne runden er også gode nyheter for Liverpool, som nå ligger på sjetteplass med 57 poeng. De rødkledde har også én kamp mindre spilt enn Spurs. Likevel er det fremdeles seks poeng opp til Leicester på mesterligaplass.

  Liverpool har nå fire kamper igjen. Borte mot Manchester United, West Bromwich og Burnley, før de avslutter Premier League-sesongen hjemme mot Crystal Palace.

  Thiago og Sadio Mané under kampen mot Southampton 08.05.21.
  Foto: Phil Noble / AFP
 • Nok et semifinaletap for Ruud

  Italienske Matteo Berrettini ble hakket for sterk for Norges tennisstjerne og vant med sifrene 6-4, 6-4. I sin tredje strake semifinale på ATP-1000-nivå, ble det også det tredje tapet. Det betyr at det er Berrettini som møter Alexander Zverev i finalen i Madrid.

  – Det er som det er. Vi må akseptere tap, det er ikke noe å gjøre med det. Jeg synes at Berrettini servet fantastisk bra i dag, sa pappa og trener Christian Ruud til Eurosport etter kampen.

  Ruud må derfor vente videre på sin første Masters-finale. Tidligere har han kommet til kort i semifinaler mot verdensstjernene Novak Djokovic (Roma, 2020) og Andrej Rublev (Monte Carlo, 2021).

  Ruud servet noe svakere enn han har gjort tidligere i turneringen. I tillegg fikk han flere bruddballer mot seg. Før semifinalen hadde han kun fått én bruddball mot seg i hele turneringen. Men tross tap i semifinalen, har det vært en sterk turnering av Ruud.

  – Vi kan ikke være skuffet, det har vært mye bra tennis. Jeg tror Berrettini spiller opp mot sitt aller beste i dag, sier pappa Ruud til Eurosport.

  Spain Tennis. Casper Ruud.
  Foto: Paul White / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal