Hopp til innhold

Disse øyeblikkene taler til Northugs fordel

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Petter Northug (28) gir sin egen form terningkast tre. Men «alle» forventer en sisteetappe til terningkast seks på dagens herrestafett. Grunnen ser du her!

Her ser du Petter Northugs innspurter fra de fire siste VM-stafettene.

Her kan du se Northugs strafettbragder fra Sapporo, Librec, Holmenkollen og Val di Fiemme.

Northug

Petter Northug har hatt en tøff start på Sotsji-OL.

Foto: MAJA SUSLIN / NTB Scanpix

– Han er forbi! Se på Petter Northug. Se på han! Oi, oi, oi. Han distanserer de andre. Det blir 100 meter. Det blir kilometer!

NRKs tidligere langrennskommentator Jon Herwig Carlsen og Norges store langrennskonge Petter Northug skapte i 2007 et øyeblikk det var umulig å ikke frysninger av.

«Northug-rykket»

En 21 år gammel skiløper fra Mosvik gikk sisteetappen for Norge under VM i Sapporo – og presenterte for første gang «Northug-rykket» for en hel skiverden.

Svenske Anders Södergren og russiske Jevgenij Dementjev ble rett og slett statister på slutten av den fjerde etappen på stafetten. Norge som lag tok gull, men det alle snakket etter løpet var Northugs vanvittige spurt.

Og slik har det fortsatt i årene som har fulgt. Her er flere eksempler:

  • Liberec 2009: Northug stikker fra Tysklands Axel Teichmann inn på stadionet og går i ensom majestet over målstreken.
  • Holmenkollen 2011: Northug parkerer Sverige og Tyskland når han padler opp siste bakke i Kollen, hysjer mot publikum og går sidelengs over målstreken. Utklassing på hjemmebane!
  • Val di Fiemme 2013: Northug rykker fra Calle Halvarsson på oppløpet, slår oppgitt ut med hendene og fikser et enkelt VM-gull til Norge.

Det er ingen hemmelighet at Mosvik-ekspressen har slitt med å få opp dampen under Sotsji-OL. Han gir sin egen form terningkast tre og ble vraket av landslagsledelsen til 15-kilometeren, men han får likevel gå ankeretappen for Norge.

De nevnte øyeblikkene er trolig noe av grunnen til det.

– Han er «fit for fight»

Morten Aa Djupvik har vært landslagstrener for Norge under flere av de magiske stafettene, og har sett Northugs monsterrykk på nært hold utallige ganger.

Han tror Northug har mulighet til å redde en gullmedalje til Norge selv om formen ikke er slik som den pleier å være i mesterskap.

– Jeg tror han har det. Når Petter var ute og prøvde kroppen lørdag, forsto jeg at han hadde gitt positive tilbakemeldinger. Han kjenner seg selv så bra at hvis kroppen er bedre enn den har vært, er jeg sikker på at han er «fit for fight», sier Djupvik.

– Jeg tror ikke alt er snudd og at han er i den råeste formen, men nå er det 10 kilometer skøyting og jeg tror det blir mye taktisk gåing underveis, legger han til.

Smørebom

Men skal Northug og Norge ta gull på stafetten, bør smøreteamet levere langt bedre ski enn de gjorde under kvinnenes stafett fredag. Norge var soleklare favoritter, men smørebommen gjorde at Marit Bjørgen og Co. gikk inn til en skuffende femteplass.

Landslagssjef Vidar Løfshus mener langrennsguttene nå må få troen før stafetten.

– Vi må prøve å bygge opp guttene best mulig slik at de har troen på både på ski og kroppen, sa Løfshus til NRK.no lørdag.

Siste nytt

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal