NRK Meny
Normal

Disse øyeblikkene taler til Northugs fordel

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Petter Northug (28) gir sin egen form terningkast tre. Men «alle» forventer en sisteetappe til terningkast seks på dagens herrestafett. Grunnen ser du her!

Her ser du Petter Northugs innspurter fra de fire siste VM-stafettene.

Her kan du se Northugs strafettbragder fra Sapporo, Librec, Holmenkollen og Val di Fiemme.

Northug

Petter Northug har hatt en tøff start på Sotsji-OL.

Foto: MAJA SUSLIN / NTB Scanpix

– Han er forbi! Se på Petter Northug. Se på han! Oi, oi, oi. Han distanserer de andre. Det blir 100 meter. Det blir kilometer!

NRKs tidligere langrennskommentator Jon Herwig Carlsen og Norges store langrennskonge Petter Northug skapte i 2007 et øyeblikk det var umulig å ikke frysninger av.

«Northug-rykket»

En 21 år gammel skiløper fra Mosvik gikk sisteetappen for Norge under VM i Sapporo – og presenterte for første gang «Northug-rykket» for en hel skiverden.

Svenske Anders Södergren og russiske Jevgenij Dementjev ble rett og slett statister på slutten av den fjerde etappen på stafetten. Norge som lag tok gull, men det alle snakket etter løpet var Northugs vanvittige spurt.

Og slik har det fortsatt i årene som har fulgt. Her er flere eksempler:

  • Liberec 2009: Northug stikker fra Tysklands Axel Teichmann inn på stadionet og går i ensom majestet over målstreken.
  • Holmenkollen 2011: Northug parkerer Sverige og Tyskland når han padler opp siste bakke i Kollen, hysjer mot publikum og går sidelengs over målstreken. Utklassing på hjemmebane!
  • Val di Fiemme 2013: Northug rykker fra Calle Halvarsson på oppløpet, slår oppgitt ut med hendene og fikser et enkelt VM-gull til Norge.

Det er ingen hemmelighet at Mosvik-ekspressen har slitt med å få opp dampen under Sotsji-OL. Han gir sin egen form terningkast tre og ble vraket av landslagsledelsen til 15-kilometeren, men han får likevel gå ankeretappen for Norge.

De nevnte øyeblikkene er trolig noe av grunnen til det.

– Han er «fit for fight»

Morten Aa Djupvik har vært landslagstrener for Norge under flere av de magiske stafettene, og har sett Northugs monsterrykk på nært hold utallige ganger.

Han tror Northug har mulighet til å redde en gullmedalje til Norge selv om formen ikke er slik som den pleier å være i mesterskap.

– Jeg tror han har det. Når Petter var ute og prøvde kroppen lørdag, forsto jeg at han hadde gitt positive tilbakemeldinger. Han kjenner seg selv så bra at hvis kroppen er bedre enn den har vært, er jeg sikker på at han er «fit for fight», sier Djupvik.

– Jeg tror ikke alt er snudd og at han er i den råeste formen, men nå er det 10 kilometer skøyting og jeg tror det blir mye taktisk gåing underveis, legger han til.

Smørebom

Men skal Northug og Norge ta gull på stafetten, bør smøreteamet levere langt bedre ski enn de gjorde under kvinnenes stafett fredag. Norge var soleklare favoritter, men smørebommen gjorde at Marit Bjørgen og Co. gikk inn til en skuffende femteplass.

Landslagssjef Vidar Løfshus mener langrennsguttene nå må få troen før stafetten.

– Vi må prøve å bygge opp guttene best mulig slik at de har troen på både på ski og kroppen, sa Løfshus til NRK.no lørdag.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Tromsø - Odd
Eliteserien: Tromsø - Odd og semifinale cupen
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
Cupen: Semifinale, Molde - Lillestrøm
Semifinale i cupen, menn
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
Etter Kamp
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm