NRK Meny
Normal

Disse legendene har lagt skoene på hylla i 2014

Nok en bunke med legender har tatt på seg de sorte lærskoene for siste gang. Her minnes vi noen av de som har forsvunnet fra proff-fotballen det siste året, i en ukronologisk rekkefølge.

Legender

Rivaldo, Javier Zanetti, Ryan Giggs og Carles Puyol er blant de som har lagt skoene på hylla i 2014. Her kan du lese om de, og de andre i deres selskap.

Foto: NTB Scanpix

 • Javier Adelmar Zanetti (Argentina)

Javier Zanetti
Foto: MAX ROSSI / REUTERS

Født: 10. august 1973 i Buenos Aires.
Mest kjent for: Kaptein for F.C. Internazionale og flest landskamper i Argentinas historie.
Landskamper: 145 (5).

Javier Zanetti startet karrieren i argentinske Talleres allerede i 1992. Der ble han imidlertid kun et år før han forsvant videre til Banfield. Men det er ikke først og fremst spill i hjemlig serie Zanetti blir husket for. Allerede i 1995 ble han klar for den italienske storheten Inter - en klubb han ble værende i til den bitre slutten. For det så lenge ut til at evigunge Zanetti aldri skulle gi seg - han holdt til og med et høyt nivå helt til slutten. 29. april ble det likevel klart at Zanetti la opp etter sesongen.

Han har nå gått over i rollen som visepresident i klubben, og ser ut til å ha sikret seg godt i karrieren utenfor banen.

Inter-legenden har i tillegg fått fredet sitt draktnummer 4 etter fem seriemesterskap med klubben.

 • Ryan Giggs (Wales)

Ryan Giggs
Foto: Jon Super / Ap

Født: 29. november 1973 i Cardiff
Mest kjent for: 24 år i Manchester United med nesten 700 kamper for klubben, flere av dem som kaptein.
Landskamper: 64 (12).

Allerede som 17-åring ble Giggs tilbudt en proffkontrakt av daværende United-manager Alex Ferguson. Det ble starten på et 23 år langt partnerskap som spiller, kaptein og manager - et vennskap som ble helt karriereavgjørende for Giggs, som fire måneder etter signeringen fikk sin debut for klubben.

Vinner-statistikken svarer for seg selv for United-legenden. 13 seriemesterskap, to mesterliga-trofeer, fire FA-cup-trofeer og en «årets spiller»-tittel.

Det så lenge ut til at Giggs skulle gi seg samtidig med Ferguson, men da Davied Moyes tok over skuta gikk han inn i en spillende trener-rolle. Da Moyes fikk sparken, tok han over som midlertidig manager, og er nå assistent under Louis Van Gaal.

 • Clarence Seedorf (Nederland)

Clarence Seedorf
Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Født: 1. april 1976 i Paramaribo i Surinam.
Mest kjent for: Vunnet Mesterligaen med tre forskjellige klubber. Har en lang karriere i Real Madrid, Ajax, A.C. Milan og Inter.
Landskamper: 87 (11).

Clarence Seedorf startet sin profesjonelle karriere i talent-fabrikken Ajax i 1992. Sammen med legender som Patrick Kluivert, Edgar Davids og Franc De Boer fant han fort sin plass på laget, og allerede som 17-åring gjorde han sitt inntog på laget han to år senere tok sin første triumf i Mesterligaen med.

Til tross for suksess ute i Europa med klubben valgte Seedorf å gå videre til Sampdoria for en snarvisitt, før han til slutt endte opp i Real Madrid. Det endte med en gullmedalje i den spanske ligaen, i tillegg til karrierens andre Mesterliga-pokal.

Så gikk turen videre til Inter, hvor han ble værende i to år før rivalen A.C. Milan stod for tur. Her ble han værende i ti år, og tok to Serie A-gull, i tillegg til karrierens to siste Mesterliga-seiere.

Seedorf forlot Milan-klubben til fordel for Botafogo i 2012. I januar i år la han imidlertid opp for å ta over som hovedtrener for Milan - uten nevneverdig suksess.

 • Carles Puyol (Spania)

FBL-EUR-C1-AC MILAN-BARCELONA
Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Født: 13. april 1978 i Lleida i Catalonia.
Mest kjent for: Kaptein for et Barcelona-lag som dominerte spansk eliteserie. Har også ledet laget til tre triumfer i Mesterligaen.
Landskamper: 100 (3).

Katalaneren Carles Puyol har pustet Barcelona i hele sin fotballkarriere. Den relativt lave, krøllete forsvarsspilleren kom til den spanske klubben allerede i 1995, og har tatt steget helt opp fra c-laget. Det var egentlig keeper han skulle bli, men en skulderskade flyttet Barcelona-helten lengre ut på banen. Først som spiss, og senere på sin rettmessige plass i midtforsvaret.

Som 21-åring fikk han sin debut på førstelaget under regi av Louis Van Gaal. Etter fire år i midtforsvaret til Catalonia-klubben, i en alder av 25, ble han kaptein. Siden debuten har stopper-helten spilt over 500 kamper for klubben, i tillegg til 100 for landslaget.

De siste årene av karrieren ble imidlertid plaget av skader, og i mai i år annonserte han at skoene for godt ble lagt på hylla.

Etter seks seriegull og tre mesterliga-triumfer blir han stående som en av klubbens største legender gjennom historien.

 • Rivaldo (Brasil)

FBL-EUR-C3-AEK-SALZBURG
Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Født: 19. april 1972 i Paulista.
Mest kjent for: Dominerende som offensiv midtbanespiller for Barcelona i fem år. Vant VM-gull med Brasil i 2002.
Landskamper: 74 (35).

Med to La Liga-seiere, Mesterliga-triumf med Milan og VM-medalje har den offensive midtbanespilleren fra Brasil spilt seg inn i fotballhistorien - til tross for at han i mange år av karrieren har spilt i Sør-Amerika og Hellas.

For selv om de fleste sluttet å høre fra Rivaldo i Europa da han forlot A.C. Milan etter to sesonger i 2004, har han holdt karrieren gående - senest i 3. nivåklubben Mogi Mirim Esporte Clube. I mars annonserte han likevel at nok var nok, og i en alder av 41 avsluttet han en over 20 år lang proffkarriere.

Dessverre for Rivaldo ble han, i likhet med mange andre brasilianske landslagsspillere i historien, kraftig kritisert for mangel på mesterskapstriumfer for et kravstort publikum. Det til tross for at han var med å sikre Brasils VM-gull i 2002 da Tyskland ble slått 2-0 i finalen. Rivaldo spilte hele kampen.

Henry blant de største

Disse spillerne er også verdt å nevne, men kom ikke helt opp til topps:

 • Landon Donovan (USA)
 • Juan Sebastián Verón (ARG)
 • Gabriel Heinze (ARG)
 • Juninho (BRA)
 • Eric Abidal (FRA)

Den største av dem alle kan likevel sies å være Thierry Henry. Ettersom NRK tidligere denne måneden laget en større artikkel om Arsenal-helten er han utelatt fra denne listen. Fotballjournalist Thore Haugstad skrev da; «maken til spiller har Premier League aldri sett» om en av ligaens største legender.

Hvilken av disse spillerne husker du best? Skriv din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Siste nytt

 • Panathinaikos utestengt

  Den greske klubben Panathinaikos er utestengd frå den neste europeiske turneringa dei kvalifiserer seg for dei tre neste sesongane, har UEFA bestemt.

  Årsaka er at dei ikkje har makta å få orden på økonomien, og har brote dei såkalla økonomisk fair play-reglane.

 • Sandnes Ulfs første poengtap

  Med 0-0 mot HamKam på Hamar tapte Sandnes Ulf sine første poeng i årets 1. divisjon, etter tre sigrar i sesongopninga.

  Sandnes-laget er dermed på tredjeplass, på målskilnaden bak Aalesund og Notodden. HanKam er framleis utan siger, men har tre uavgjorte.

 • Anklaget for å ha solgt laguttak

  Belgias tidligere landslagssjef Marc Wilmots anklager Chelsea-keeper Thibaut Courtois' far for å ha solgt lagoppstillinger til mediene under fotball-EM 2016.

  Overfor TV-kanalen BeIN Sports påstår Wilmots at Courtois lekket uttakene så snart de var gitt til spillerne.

  Marc Wilmots og Thibaut Courtois
  Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Ranheim - Brann og Stabæk - Start
Mesterligaen: Semifinale Bayern München - Real Madrid