Normal

Disse legendene har lagt skoene på hylla i 2014

Nok en bunke med legender har tatt på seg de sorte lærskoene for siste gang. Her minnes vi noen av de som har forsvunnet fra proff-fotballen det siste året, i en ukronologisk rekkefølge.

Legender

Rivaldo, Javier Zanetti, Ryan Giggs og Carles Puyol er blant de som har lagt skoene på hylla i 2014. Her kan du lese om de, og de andre i deres selskap.

Foto: NTB Scanpix

 • Javier Adelmar Zanetti (Argentina)

Javier Zanetti
Foto: MAX ROSSI / REUTERS

Født: 10. august 1973 i Buenos Aires.
Mest kjent for: Kaptein for F.C. Internazionale og flest landskamper i Argentinas historie.
Landskamper: 145 (5).

Javier Zanetti startet karrieren i argentinske Talleres allerede i 1992. Der ble han imidlertid kun et år før han forsvant videre til Banfield. Men det er ikke først og fremst spill i hjemlig serie Zanetti blir husket for. Allerede i 1995 ble han klar for den italienske storheten Inter - en klubb han ble værende i til den bitre slutten. For det så lenge ut til at evigunge Zanetti aldri skulle gi seg - han holdt til og med et høyt nivå helt til slutten. 29. april ble det likevel klart at Zanetti la opp etter sesongen.

Han har nå gått over i rollen som visepresident i klubben, og ser ut til å ha sikret seg godt i karrieren utenfor banen.

Inter-legenden har i tillegg fått fredet sitt draktnummer 4 etter fem seriemesterskap med klubben.

 • Ryan Giggs (Wales)

Ryan Giggs
Foto: Jon Super / Ap

Født: 29. november 1973 i Cardiff
Mest kjent for: 24 år i Manchester United med nesten 700 kamper for klubben, flere av dem som kaptein.
Landskamper: 64 (12).

Allerede som 17-åring ble Giggs tilbudt en proffkontrakt av daværende United-manager Alex Ferguson. Det ble starten på et 23 år langt partnerskap som spiller, kaptein og manager - et vennskap som ble helt karriereavgjørende for Giggs, som fire måneder etter signeringen fikk sin debut for klubben.

Vinner-statistikken svarer for seg selv for United-legenden. 13 seriemesterskap, to mesterliga-trofeer, fire FA-cup-trofeer og en «årets spiller»-tittel.

Det så lenge ut til at Giggs skulle gi seg samtidig med Ferguson, men da Davied Moyes tok over skuta gikk han inn i en spillende trener-rolle. Da Moyes fikk sparken, tok han over som midlertidig manager, og er nå assistent under Louis Van Gaal.

 • Clarence Seedorf (Nederland)

Clarence Seedorf
Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Født: 1. april 1976 i Paramaribo i Surinam.
Mest kjent for: Vunnet Mesterligaen med tre forskjellige klubber. Har en lang karriere i Real Madrid, Ajax, A.C. Milan og Inter.
Landskamper: 87 (11).

Clarence Seedorf startet sin profesjonelle karriere i talent-fabrikken Ajax i 1992. Sammen med legender som Patrick Kluivert, Edgar Davids og Franc De Boer fant han fort sin plass på laget, og allerede som 17-åring gjorde han sitt inntog på laget han to år senere tok sin første triumf i Mesterligaen med.

Til tross for suksess ute i Europa med klubben valgte Seedorf å gå videre til Sampdoria for en snarvisitt, før han til slutt endte opp i Real Madrid. Det endte med en gullmedalje i den spanske ligaen, i tillegg til karrierens andre Mesterliga-pokal.

Så gikk turen videre til Inter, hvor han ble værende i to år før rivalen A.C. Milan stod for tur. Her ble han værende i ti år, og tok to Serie A-gull, i tillegg til karrierens to siste Mesterliga-seiere.

Seedorf forlot Milan-klubben til fordel for Botafogo i 2012. I januar i år la han imidlertid opp for å ta over som hovedtrener for Milan - uten nevneverdig suksess.

 • Carles Puyol (Spania)

FBL-EUR-C1-AC MILAN-BARCELONA
Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Født: 13. april 1978 i Lleida i Catalonia.
Mest kjent for: Kaptein for et Barcelona-lag som dominerte spansk eliteserie. Har også ledet laget til tre triumfer i Mesterligaen.
Landskamper: 100 (3).

Katalaneren Carles Puyol har pustet Barcelona i hele sin fotballkarriere. Den relativt lave, krøllete forsvarsspilleren kom til den spanske klubben allerede i 1995, og har tatt steget helt opp fra c-laget. Det var egentlig keeper han skulle bli, men en skulderskade flyttet Barcelona-helten lengre ut på banen. Først som spiss, og senere på sin rettmessige plass i midtforsvaret.

Som 21-åring fikk han sin debut på førstelaget under regi av Louis Van Gaal. Etter fire år i midtforsvaret til Catalonia-klubben, i en alder av 25, ble han kaptein. Siden debuten har stopper-helten spilt over 500 kamper for klubben, i tillegg til 100 for landslaget.

De siste årene av karrieren ble imidlertid plaget av skader, og i mai i år annonserte han at skoene for godt ble lagt på hylla.

Etter seks seriegull og tre mesterliga-triumfer blir han stående som en av klubbens største legender gjennom historien.

 • Rivaldo (Brasil)

FBL-EUR-C3-AEK-SALZBURG
Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Født: 19. april 1972 i Paulista.
Mest kjent for: Dominerende som offensiv midtbanespiller for Barcelona i fem år. Vant VM-gull med Brasil i 2002.
Landskamper: 74 (35).

Med to La Liga-seiere, Mesterliga-triumf med Milan og VM-medalje har den offensive midtbanespilleren fra Brasil spilt seg inn i fotballhistorien - til tross for at han i mange år av karrieren har spilt i Sør-Amerika og Hellas.

For selv om de fleste sluttet å høre fra Rivaldo i Europa da han forlot A.C. Milan etter to sesonger i 2004, har han holdt karrieren gående - senest i 3. nivåklubben Mogi Mirim Esporte Clube. I mars annonserte han likevel at nok var nok, og i en alder av 41 avsluttet han en over 20 år lang proffkarriere.

Dessverre for Rivaldo ble han, i likhet med mange andre brasilianske landslagsspillere i historien, kraftig kritisert for mangel på mesterskapstriumfer for et kravstort publikum. Det til tross for at han var med å sikre Brasils VM-gull i 2002 da Tyskland ble slått 2-0 i finalen. Rivaldo spilte hele kampen.

Henry blant de største

Disse spillerne er også verdt å nevne, men kom ikke helt opp til topps:

 • Landon Donovan (USA)
 • Juan Sebastián Verón (ARG)
 • Gabriel Heinze (ARG)
 • Juninho (BRA)
 • Eric Abidal (FRA)

Den største av dem alle kan likevel sies å være Thierry Henry. Ettersom NRK tidligere denne måneden laget en større artikkel om Arsenal-helten er han utelatt fra denne listen. Fotballjournalist Thore Haugstad skrev da; «maken til spiller har Premier League aldri sett» om en av ligaens største legender.

Hvilken av disse spillerne husker du best? Skriv din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Siste nytt

 • Keita snudde til seier

  Aboubakar Keita stod for 3-2-målet i det 87. minutt da Stabæk tok tre viktige poeng Ranheim på Nadderud. Mads Reginiussen scoret begge Ranheims mål, mens Franck Boli scoret to for Stabæk.

  Aboubakar Keita
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Håland scoret sitt 10.

  Erling Håland (18) kom opp i tosifret antall seriemål da han ga Molde ledelsen i 2-1-seieren borte mot Strømsgodset. MFK tok med det over bronseplassen, siden Haugesund tapte 1-2 borte mot Kristianseund.

  Eliteserien fotball, menn: Strømsgodset - Molde
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Første borteseier siden 2015

  Start hadde ikke vunnet på bortebane siden mai i 2015, men snudde fra 0-1 til 2-1 mot Bodø/Glimt. Philip Zinckernagel sendte Glimt foran etter 70 minutter. Elliot Käck utlignet for Start, og Mathias Bringaker scoret seiersmålet fem minutter før slutt.

  Start - Bodø/Glimt
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
E-sport: Counter-Strike GO, finale
4-4-2 Eliteserien: Rosenborg - Sarpsborg 08
VM hestesport: Kjøring, presisjon
E-sport: Counter-Strike GO
Team Ingebrigtsen
E-sport: Counter-Strike GO