Stjernefall i vinteridretten: Flere av verdens beste legger opp

Flere av verdens største vinteridrettsutøvere gir seg etter sesongen. Her er en oversikt over de største stjernene som takker for seg.

Dorin Habert, Hellner, Kowalzcyk og Koukalova

LAGT OPP: Marie Dorin Habert (fra venstre), Marcus Hellner, Justyna Kowalczyk og Gabriela Koukalová blir ikke å finne i verdenscupen neste sesong.

Foto: NTB scanpix

Nok et olympisk mesterskap er tilbakelagt. Edelt metall er delt ut. Noen drømmer er knust, andre er gått i oppfyllelse. Men enhver karriere har sin slutt, og etter sesongen har en rekke store idrettsutøvere valgt å gi seg. Gjerne på topp, på grunn av lite motivasjon eller som følge av skader.

Her finner du en oversikt over flere kjente profiler som har valgt å legge opp.

Langrenn, kvinner

Marit Bjørgen (38), Norge
Marit Bjørgen ble tidenes vinterolympier da hun tok sin 15 medalje i OL-sammenheng med gull på tremila i Pyeongchang. Det satte punktum på en fantastisk karriere som til slutt resulterte i 15 OL-medaljer og 26 VM-medaljer, hvorav 26 er av gjeveste valør. Marit Bjørgen har preget skisporten, både internasjonalt og i Norge, gjennom en årrekke. Hun er og forblir selveste «skidronninga».

NM langrenn del 2 Alta

SISTE MÅLGANG: Marit Bjørgen ble tatt imot av lagvenninnene på søndagens tremil under NM i Alta.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Justyna Kowalczyk (35), Polen

Kowalczyk holds the trophy as she celebrates on the podium after winning the ladies' FIS Tour de Ski at the end of the 9km free final climb pursuit start from the lago di Tesero track to Cermis, in Val di Fiemme

TOUR DE SKI: Justyna Kowalczyk har vunnet Tour de Ski sammenlagt fire ganger. Bare Dario Cologna har gjort det samme.

Foto: Alessandro Garofalo / Reuters

Med to VM-gull, to OL-gull og fire sammenlagtseiere i Tour de Ski har Justyna Kowalczyk preget langrenn for kvinner siden hun for første gang konkurrerte i verdenscupen i 2001. Kun Dario Cologna har like mange sammenlagtseire som henne i Tour de Ski. Kowalczyk har gjennom mange år vært Marit Bjørgens argeste konkurrent og kampen mellom dem har til tider vært mer spennende enn nødvendig.

Anna Haag (31), Sverige
Anna Haag fikk sitt store internasjonale gjennombrudd i sesongen 2007/2008. Senere har hun vært en sentral brikke i det svenske langrennslandslaget, og sammen med de svenske lagvenninnene tok hun sølv på stafetten under årets OL i Pyeongchang. Hun avsluttet sin karriere sammen med samboeren Emil Jönsson under årets verdenscuphelg i Falun

SKIDOR HERRAR JAKTSTART

GA SEG SAMTIDIG: Skiparet Emil Jönsson og Anna Haag avsluttet karrieren samtidig under årets verdenscuphelg i Falun.

Foto: Ulf Palm/tt / NTB scanpix

Liz Stephen (31), USA
I 2002 byttet Liz Stephen idrett fra alpint til langrenn. Siden den gang hun har vært en trygg brikke i det amerikanske langrennslandslaget sammen med Sophie Caldwell, Sadie Bjornsen og Jessie Diggins. Selv om medaljene har uteblitt, har Stephen vært en profil i internasjonal langrenn.

Kikkan Randall (35), USA
Kikkan Randall har i en årrekke vært en av de beste sprinterne i internasjonal langrenn. I tillegg markerte hun seg som utøverrepresentant i FIS, hvor hun tok opp saker på vegne av løperne. Hun avsluttet karrieren med å ta gull for USA på lagsprinten i OL sammen med Jessica Diggins.

FILE PHOTO: Pyeongchang 2018 Winter Olympics

SEIERSDANS: Kikkan Randall og Jessica Diggins feiret på podiet etter gullet på team-sprinten i Pyeongchang.

Foto: Eric Gaillard / Reuters

Aino-Kaisa Saarinen (39), Finland
Den finske langrennsløperen Aino-Kaisa Saarinen har konkurrert siden 1998 og gir seg nå i en alder av 39 år. Hun har til sammen 15 medaljer i verdensmesterskap, der fire av dem er gullmedaljer. Saarinen har uttalt at hun nå velger å avslutte karrieren, fordi hun ønsker å prioritere tid med familien.

FIS Cross Country World Cup

HEDRES: Aino-Kaisa Saarinen ble kastet i luften etter hennes siste renn.

Foto: Tt News Agency / Reuters

Martine Ek Hagen (27), Norge
Martine Ek Hagen var et stort juniortalent, og har flere meritter fra både u-23 og juniormesterskap. Ek Hagen tok steget opp i verdenseliten i januar 2015, men sesongene som fulgte bar preg av skader og sykdom. Det resulterte i en Farmen-pause og et comebacket som heller ikke gikk etter planen. Nå har 27-åringen valgt å legge skiene på hylla.

Ek Hagen og Weng

TREMENNINGER: Martine Ek Hagen og Heidi Weng.

Foto: Skiforbundet / NTB scanpix

Langrenn, menn

Ola Vigen Hattestad (36), Norge

Nordmannen står med sprintgull fra OL og VM, men har slitt tungt med sykdom de siste årene. Det gjorde også at han bestemte seg for å legge opp. Tok sin første verdenscupseier i februar 2007, og var i verdenstoppen i både klassisk og fri teknikk. Endte med 13 verdenscupseirer, 32 pallplasser i verdenscupen. han vant sprintverdenscupen sammenlagt i 2008, 2009 og 2014.

Ola Vigen Hattestad

GULLVINNER: Ola Vigen Hattestad tok Ol-gull i Sotsji.

Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Marcus Hellner (32), Sverige

Kanongod rundt 2010, men har slitt tyngre de siste årene. Avgjorde VM-sprinten i «Hellner-bakken» i Oslo i 2011, og står med OL-gull fra 2010. Totalt fire individuelle medaljer i VM og OL, men det siste kom i 2014. Har slitt fælt internasjonalt de siste sesongene, men avsluttet karrieren med to gull og en bronse i det svenske mesterskapet i mars i år.

 Marcus Hellner

VM-GULL: Marcus Hellner tok gull på sprinten i Oslo i 2011.

Foto: Odd Andersen / AFP

Emil Jönsson (32), Sverige
Karl Emil Jönsson fikk sitt store internasjonale gjennombrudd på seniornivå som 21-åring i sesongen 2006/2007. Siden den gang har han vært en av verdens raskeste skiløpere, og hevdet seg i sprintverdenscupen flere sesonger. Svensken har en sølvmedalje ifra verdensmesterskapet i Val di Fiemme i 2013 som beste plassering i karrieren, samt to bronsemedaljer fra VM og OL.

SKIDOR HERRAR JAKTSTART

EMIL JÖNSSON: Sveriges sprintkonge gikk inn til full jubel på hans siste renn.

Foto: Ulf Palm/tt / NTB scanpix

Aleksandr Legkov (34), Russland
Aleksandr Legkov sikret sammenlagtseieren i Tour de Ski, som første russer noen gang. Han har også fire medaljer fra VM og OL, hvorav to av dem er gull fra OL i Sotsji. I ettertid ble Legkov dømt for brudd på dopingreglementet, som førte til at resultatene fra OL i 2014 ble annullert. På tross av utestengelsen i 2017 har Legkov preget internasjonal skisport i mange år, og har flere gode internasjonale plasseringer i verdenscupen.

Devon Kershaw (35), Canada

I verdenstoppen i sprint i en årrekke. Tok VM-gull i lagsprint i Holmenkollen sammen med Alex Harvey. Han står også med en fjerdeplass fra Tour de Ski sammenlagt, og har tre verdenscupseirer å se tilbake på.

Skiskyting, kvinner

Gabriela Koukalová (28), Tsjekkia

Kanskje verdens beste skiskytter de to siste sesongene før hun mistet hele OL-sesongen med skade. Vant verdenscupen sammenlagt i 2017, og ble nummer to i 2016. Gull, sølv og bronse i VM i Hochfilzen i 2017. Tok med seg to sølv og en bronse hjem fra OL i Sotsji.

Har slitt med spiseforstyrrelser, og gikk også glipp av OL i 2018 på grunn av skade. Nå er det klart at hun er ferdig som skiskytter.

Gabriela Koukalova

FERDIG: Gabriela Koukalová er bare 28 år, men gir seg som skiskytter.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Marie Dorin Habert (31), Frankrike

Den ubestridte VM-dronningen fra VM i Oslo; Habert tok med seg tre gull, to sølv og en bronse hjem til Frankrike etter VM i 2016. I 2016 endte hun også på andreplass i verdenscupen sammenlagt.

Står med flere VM-gull (fire) enn verdenscupseirer (tre). Tok sitt eneste OL-gull i mixed stafett i Pyeongchang, og la opp etter verdenscuprennene i Holmenkollen.

Marie Dorin Habert

SKÅL!: Marie Dorin Habert feiret med en flaske vin etter målgang i Holmenkollen denne sesongen. Nå er det over for Habert.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Hilde Fenne (24), Norge
Det kom som en liten overraskelse at Hilde Fenne besluttet å legge børsa på hylla som 24-åring etter årets sesong. Hun har selv uttalt at valget om å legge opp, kom som følge av mangel på motivasjon. Fenne ble juniorverdensmester i sprint i 2012, og fikk stafettgull under VM i skiskyting 2013.

Hilde Fenne under 10 km for kvinner i verdenscupen i skiskyting i Pokljuka, Slovenia, lørdag.

UNG: Hilde Fenne la nylig opp skiskytterkarrieren som 24-åring.

Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

Kaia Wøien Nicolaisen (27), Norge

har vært på elitelandslaget i flere sesonger, men klarte aldri å etablere seg i verdenseliten. Derfor bestemte hun seg for å trappe ned karrieren i en alder av 27 år. Nicolaisen står med syv gull i NM.

Kaia Wøien Nicolaisen

FERDIG: Hun er bare 27 år, men er ferdig som skiskytter på toppnivå.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Skiskyting, menn

Ole Einar Bjørndalen (44), Norge
«Kongen av skiskyting», Ole Einar Bjørndalen, har vunnet det som vinnes kan. 58 medaljer fra OL og VM, hvorav 28 er i gull. Han har også til sammen 95 verdenscupseire, 94 i skiskyting og en i langrenn. I tillegg har han vunnet verdenscupen sammenlagt seks ganger. Ole Einar Bjørndalen har vært en soleklar ener, og en av Norges beste gjennom to tiår.

Emil i kollen

SUPER-SVENDSEN & CO: Emil Hegle Svendsen var ankermann på stafetten under VM i Holmenkollen i 2016. Her sammen med Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø og Ole Einar Bjørndalen.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Emil Hegle Svendsen (32), Norge
«Super-Svendsen» har vært en av Norges største idrettsutøvere siden 2006. En av Norges mest undervurderte utøvere, mener NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith. Det kan være fort gjort å glemme hvilke prestasjoner Emil Hegle Svendsen har levert siden debuten, men allerede som junior hevdet han seg i toppen og ble juniorverdensmester både sesongen 2003/2004 og 2004/2005. Totalt har Svendsen sanket 21 OL- og VM-medaljer, hvorav 16 er av gull. Han har også 37 verdenscupseire gjennom sin karriere.

Lowell Bailey (36), USA

Har vært en sentral skikkelse i miljøet som utøverrepresentant. Flere ganger det siste året har han vært kritisk til IBU, og Bailey var en av utøverne som boikottet sesongavslutningen i Tjumen i år.

Bailey inntok verdenscupen i 2001/2002-sesongen, men måtte vente til 2017 får han fikk sitt virkelige gjennombrudd. Under VM i Hochfilzen tok han gull på normaldistansen. På de øvrige distansene ble han nummer fire, seks, seks og syv.

Lowell Bailey

VERDENSMESTER: Lowell Bailey tok VM-gull i 2017.

Foto: Barbara Gindl / AFP

Tim Burke (36), USA

Sammen med Bailey har han båret USAs skiskytterlandslag på sine skuldre de siste sesongene. Det har vært langt mellom topp-plasseringene, men Burke står med VM-sølv fra 20-kilometeren i 2013. Amerikaneren har 14 sesonger i verdenscupen, og kapret totalt fem pallplasser.

Kombinert

Mikko Kokslien (33), Norge
Da Mikko Kokslien hoppet sitt siste hopprenn var det datteren Vilja som vinket han i gang. Kokslien avsluttet karrieren under verdenscupkonkurransen i Holmenkollen, og står igjen med seks NM-seire og to sølv fra både verdensmesterskapet i 2015 og 2017. Han har også et gull fra junior-VM i 2004.

Kombinert Holmenkollen

VILJA: Mikko Kokslien og datteren Vilja etter hans siste kombinertrenn i Holmenkollen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Bjoern Kircheisen (34), Tyskland
Gjennom en lang karriere har Bjoern Kircheisen samlet opp en bunke av medaljer og titler. Som junior vant han seks gullmedaljer i junior-VM over kun tre år, og på seniornivå har han flere medaljer i både VM og OL. Blant annet var han med å sikre tysk gull på lagkonkurransen under verdensmesterskapet i Lahti i 2017.

Jason Lamy Chappuis (31), Frankrike
Jason Lamy Chappuis kan defineres som en av de store innenfor kombinert. Han debuterte for første gang i verdenscupen i Holmenkollen i 2004, og har vunnet verdenscupen sammenlagt tre ganger. Gjennom karrieren har han sikret tre VM-gull og ett OL- gull. Under mesterskapet i Falun i 2015, annonserte Chappuis at karrieren var slutt, men før årets sesong gjorde han comeback for å delta i OL i Pyeongchang.

Pyeongchang 2018 Winter Olympics

COMEBACK-KID: Jason Lamy Chappuis gjorde comeback før OL i Pyeongchang.

Foto: Jorge Silva / Reuters

Hannu Manninen (39), Finland

HANNU MANNINEN

ELSKER Å FLY: Hannu Manninen la kombinertkarrieren på hylla i 2011 for å satse på karrieren som pilot.

Foto: Jan Pitman / AP

Manninen var en suveren verdensener i en årrekke på 2000-tallet. Finnen debuterte internasjonalt under OL på Lillehammer i 1994, før han var fylt 16 år. Gjennom karrieren sikret han seg 48 seire i verdenscupen og flere OL- og VM-medaljer. Manninen la opp i 2011 for å satse på pilotkarrieren, men gjorde comeback for å delta i VM på hjemmebane i Lahti. Han deltok også under OL i Pyeongchang.

Bryan Fletcher (31), USA
Som treåring fikk Bryan Fletcher leukemi. I syv år kjempet han mot kreften. Samtidig oppdaget han skihopping og langrenn, og brukte mesteparten av tiden imellom cellegift på dette. Som profilert idrettsutøver har han brukt mye tid på å samle inn penger til kreftsaken. Hans beste resultat var verdenscupseieren han tok i Holmenkollen i 2012.

Alpint, kvinner

Julia Mancuso (34), USA
Amerikanske Julia Mancuso debuterte i verdenscupen som 15-åring. Karrierens høydepunkt kom under OL i Torino i 2006 der hun tok en overraskende gullmedalje i storslalåm. Gjennom karrieren har hun tatt en rekke medaljer både i VM og OL. Julia «Wonder Woman» Mancuso avsluttet karrieren ikledd en Wonder Woman-drakt ned utforløypa i Cortina.

Julia Mancuso

WONDER-WOMAN: Julia Mancuso fikk kjøre sitt siste utfor iført Wonderwoman-kostyme.

Foto: Gabriele Facciotti / AP

Michaela Kirchgasser (33), Østerrike

Slalåm i kjole

STOR KLEM: Michaela Kirchgasser avsluttet sin karriere i tutu, og kjørte inn til en stor bjørneklem.

Foto: Gabriele Facciotti / AP

Michaela Kirchgasser står igjen med tre VM-gull i team event, etter å ha besluttet å legge karrieren på hylla. Hun debuterte i verdenscupen som 16-åring og ble junior verdensmester i 2003. Kirchgasser har flere topplasseringer i verdenscupen, og har vært en sentral profil i internasjonal alpint. Hun avsluttet sin karrierer i en knallrosa tysk folkedrakt.

Veronika Velez Zuzulova (33), Slovakia
Zuzulova startet å stå på ski som treåring. I 2000 gjorde hun sin debut i verdenscupen, og i 2002 ble hun junior verdensmester. Zuzulova vant sitt første verdenscuprenn i Semmering i 2012. Hennes beste plassering i karrieren er likevel sølvet i lagkonkurransen, som hun tok under VM i St. Moritz i 2017. I likhet med de to damene overfor avsluttet Zuzulova karrieren iført noe annet enn konkurransedrakt, i en tradisjonell folkedrakt fra Slovakia.

slalåm i kjole

I KJOLE: Veronika Velez Zuzulova.

Foto: Marco Tacca / AP

Alpint, menn

Jan Hudec (36), Canada
Jan Hudec er en Tsjekkisk alpinist som har representert Canada. Under OL i Sotsji i 2014 tok han bronse i super-G, som var den første olympiske medaljen for Canada på 20 år. I tillegg tok Hudec en sølvmedalje i utfor under verdensmesterskapet i Åre i 2007. Hudec besluttet å kjøre for det tsjekkiske laget denne sesongen, som også ble hans siste.

sotsji

OL-BRONSE: Jan Hudec kjørte inn til bronsemedalje i super-G under OL i Sotsji. Kjetil Jansrud tok gullet.

Foto: Andrej Isakovic / AFP

Hopp, menn

Tom Hilde (30), Norge

Etter flere år uten de helt store resultatene har Tom Hilde valgt å legge opp. Hilde står med tre individuelle seirer i verdenscupen, ved siden av en del seirer i laghopp. Han står også med fire VM-sølv i laghopp.

Med sviktende resultater i bakken, har Hilde stått utenfor landslaget de siste sesongene. Konkurransen har vært knallhard, og han har måttet konkurrere en del i COC-cup, nivået under verdenscupen. Nå har han satt sitt siste telemarknedslag.

NM i hopp 2017: Midtstubakken

LAGT OPP: Tom Hilde, her avbildet under NM i hopp i 2017.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Thomas Diethart (26), Østerrike

Østerrikeren Thomas Diethart er også ferdig på toppnivå. Han er bare 26 år gammel, men har falt stygt flere ganger de siste årene. Diethart vant hoppuka i 2014, og har OL-sølv i laghopp fra 2014.

Thomas Diethart

HOPPUKEVINNER: Thomas Diethart.

Foto: Kerstin Joensson / AP

Sportsnyheter

Arsenal og Ødegaard ydmyket erkerivalen

I løpet av 22 minutter i den første omgangen hadde Arsenal scoret tre ganger i byderbyet mot Tottenham.

Siste nytt

 • Kjempetabbe avgjorde for Vålerenga

  Agnete Nielsen utnyttet en tabbe av gjestene og senket erkerivalene rett før slutt. Malin Brenn mistet ballen på klønete vis, og Nielsen kunne enkelt avgjøre kampen.

  – Det skjedde veldig plutselig. Jeg hadde bare en tanke i hode, og det var at den ballen skal bare inn. Det var deilig. sier Nielsen.

  Det var også Vålerenga som kom best i gang i hovedstaden. Etter en halvtimes spill chippet Marie Dølvik Markussen Vålerenga i ledelsen etter en strålende kontring.

  Kampen var tett og jevn gjennom samtlige 90 minutter. Og LSK slo tilbake et kvarter før slutt. Mimmi Löfwenius ble truffet av innlegget til Emilie Haavi, og ballen skrudde så vidt inn ved lengste stolpe.

  Men drøye ti minutt før slutt avgjorde Agnete Nielsen, og sendte Vålerenga opp i ryggen på LSK på tabellen. Seieren holder også liv i medaljedrømmen til hovedstadslaget.

  – Det var en veldig viktig kamp rent innbyrdes også, for tabellen. Jeg har hørt at disse kampene er spesielle, og det var mange på stadion og god stemning, avslutter Nielsen.

 • Hoelgaard imponerte i VM

  Markus Hoelgaard kom seg med i bruddet som skulle vise seg å gjøre opp om VM-medaljene på fellestarten. Franske Julian Alaphilippe skaffet seg en luke med under 20 kilometer igjen, og syklet alene over mål til sitt andre strake VM-gull. Dylan van Baarle fra Nederland tok sølvet, foran danske Michael Valgren.

  Hoelgaard kom i mål til en sterk 12.-plass.

  – Jeg kjører et veldig bra løp og er stolt av måten jeg kjører på, men jeg er skuffet over at jeg ikke henger på når de går før siste runden, så jeg føler det er en mulighet som glipper der, sier han til NRK.

  Norges største håp, Alexander Kristoff, kom inn med hovedfeltet, over seks minutter bak vinneren.

 • Tok seier nummer 100 i regndrama

  Lewis Hamilton nådde en enorm milepæl i formel 1-sirkuset søndag. Da tok Mercedes-føreren sin seier nummer 100.

  – Herlig innsats, jeg er så takknemlig for de hundre, sa Hamilton på lagets radio like etter at han kjørte over målstreken etter et kjempedrama i Sotsji.

  For det som så ut til å bli en helt ordinær kamp om seieren mellom Hamilton og McLarens Lando Norris, ble i stedet noe helt annet.

  Med få runder igjen begynte det nemlig å regne. Forholdene ble nær umulige med dekkene førerne brukte.

  Etter hvert tok Hamilton turen til pit stop for å bytte dekk. Selv om briten tapte stort i begynnelsen, ble regnværet bare verre på få minutter.

  Det kan Norris skrive under på. Han beholdt dekkene lengre. Det førte til at han knapt klarte å holde bilen på banen og fullstendig krise.

  Hamilton tok enkelt igjen hele forspranget og kunne kjøre i mål til seier.

  For Norris var det allerede for sent da han valgte å kjøre inn til pit stopp for dekkskifte. Han endte til slutt på syvendeplass.

  Det var også andre som jublet for forholdene. Max Verstappen startet sist i feltet under søndagens løp. God kjøring og en tidlig avgjørelse om å bytte dekk tidsnok førte ham til slutt helt opp på andreplass.

  – Da jeg våknet i dag morges forventet jeg ikke dette resultatet, sier en glisende Verstappen i et intervju vist på Viaplay.

  Hamilton overtok ledelsen i formel 1-verdensmesterskapet. Han står med 246,5 poeng med Verstappen bare to poeng bak.

  ObBeMAWtwnA
  Foto: YURI KOCHETKOV / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal