Steira: – Dette er veldig stort

Kristin Størmer Steira, Hedda Berntsen og Jens Arne Svartedal tildeles idrettsnorges mest prestisjetunge utmerkelse: Egebergs Ærespris.

egerberg

Kristin Stømer Steira, Jens Arne Svartedal og Hedda Berntsen.

Foto: Scanpix

– Dette er veldig stort. Denne prisen henger veldig høyt i Norge, sier en strålende fornøyd Størmer Steira til NRK.

Hun har akkurat fått vite at hun får den presisjetunge prisen, som deles ut til toppidrettsutøvere som har vist allsidighet gjennom sterke resultater i mer enn én idrett.

– Allsidighet gir motivasjon

Hun får prisen for 2011.

– Jeg har alltid vært allsidig, og det har sannsynligvis ført meg dit jeg er i dag, sier OL- og VM-gullvinneren.

– Jeg har satset på friidrett de siste årene for å bli en bedre skiløper, men også fordi det gir meg motivasjon å være i helt forskjellige miljøer. Det er en bra måte å unngå å bli lei på, og jeg anbefaler alle unge utøvere - nesten uansett idrett - til å være allsidige.

Enten VM eller ingenting

Steira har tidligere varslet at hun kan komme til å legge opp etter årets sesong. Nå er hun hjemme i Tana i Finnmark for å gå Tour de Barents og lade batteriene, og hun sier en avgjørelse med tanke på neste sesong fortsatt ikke er tatt.

– Jeg er nok fortsatt i tenkeboksen. Det gjelder å få årets sesong og alle inntrykkene litt på avstand før man tar en avgjørelse.

– Men hvis du fortsetter, blir det da frem til neste mesterskap som er VM i 2013?

– Ja, det blir det. Fortsetter jeg, blir det med to eller tre års perspektiv.

Det er VM i Val di Fiemme i 2013 og OL i Sotsji i 2014.

Prisvinnerne for 2010 ble også offentliggjort tirsdag. Det er langrennsløper Jens Arne Svartedal og skicross-utøver Hedda Berntsen som får hver sin pris for 2010.

Er du enig i utdelingen? Si din mening nederst!

Her er juryens begrunnelser:

Hedda Berntsen
Det er lagt spesielt vekt på at hun har topp internasjonale resultater i tre grener med gullmedalje og bronsemedalje i VM i telemarkkjøring, OL-sølv freestyle/skicross og VM-bronse i alpint/slalåm.

Jens Arne Svartedal
Komiteen har lagt vekt på en lang idrettslig merittliste, med gullmedalje i VM skisprint og verdenscupseier i skisprint. Sideidrett er duathlon (løp og sykkel) hvor han er norsk mester med gullmedalje og sølvmedalje individuelt og to laggull.

Kristin Størmer Steira
Toppen på en lang merittliste i hovedidretten er gullmedaljer i OL og VM i ski/stafett og 2 VM-sølv og 2 VM-bronse i ski/ individuelt. Hennes sideidrett er friidrett hvor hun er norsk mester i terrengløp og på 5000 meter.

Kammerherre Egebergs Ærespris er norsk idretts mest prestisjefylte pris og ble innstiftet i 1919. Den tildeles etter følgende kriterier:

*Fremragende prestasjoner i en idrettsgren: Topp-plassering i internasjonale mesterskap som VM, OL eller Paralympics.

*Utmerket seg i andre idrettsgrener: Nasjonale topp-plasseringer i minst en idrettsgren.

*Prestasjonene må ligge innenfor en «rimelig tidsperiode».

*Å være god rollemodell for idrettens grunnverdier.
Det er Idrettsstyret som forvalter kriteriene for prisen og utnevner komiteen som har ansvaret for tildelingen. Den deles ut under åpningen av Idrettstinget torsdag 5. mai.

Siste nytt

 • Tyskland vant – Forfang disket

  Norge var lenge med å kjempe om en pallplass i lagkonkurransen fra polske Zakopane, så ble Johann André Forfang disket. Etter trøbbel med dressen, fikk ikke Forfang hoppet sitt andre hopp, og den norske pallsjansen var ødelagt. Tyskland vant foran Østerrike og Polen.

  Forfang
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Bjørnstad utenfor pallen

  Espen Bjørnstad klarte ikke å kopiere gårsdagens andreplass i kombinert i estiske Otepää. Han endte på fjerdeplass, men var med i tetkampen hele tiden. Franz-Josef Rehrl fra Østerrike vant, som i går. Jarl-Magnus Riiber ble nummer seks.

  World cup Nordiske grener Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Sterk norsk stafettinnsats

  Frankrike vant dagens skiskytterstafett fra tyske Ruhpolding. Tiril Eckhoff gikk en sterk tredje etappe, og tok sekunder på Frankrike i tet, men luka var for stor. Norge ble med det nummer to. Tyskland tok tredjeplassen.

  Germany Biathlon World Cup
  Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal