Steira: – Dette er veldig stort

Kristin Størmer Steira, Hedda Berntsen og Jens Arne Svartedal tildeles idrettsnorges mest prestisjetunge utmerkelse: Egebergs Ærespris.

egerberg

Kristin Stømer Steira, Jens Arne Svartedal og Hedda Berntsen.

Foto: Scanpix

– Dette er veldig stort. Denne prisen henger veldig høyt i Norge, sier en strålende fornøyd Størmer Steira til NRK.

Hun har akkurat fått vite at hun får den presisjetunge prisen, som deles ut til toppidrettsutøvere som har vist allsidighet gjennom sterke resultater i mer enn én idrett.

– Allsidighet gir motivasjon

Hun får prisen for 2011.

– Jeg har alltid vært allsidig, og det har sannsynligvis ført meg dit jeg er i dag, sier OL- og VM-gullvinneren.

– Jeg har satset på friidrett de siste årene for å bli en bedre skiløper, men også fordi det gir meg motivasjon å være i helt forskjellige miljøer. Det er en bra måte å unngå å bli lei på, og jeg anbefaler alle unge utøvere - nesten uansett idrett - til å være allsidige.

Enten VM eller ingenting

Steira har tidligere varslet at hun kan komme til å legge opp etter årets sesong. Nå er hun hjemme i Tana i Finnmark for å gå Tour de Barents og lade batteriene, og hun sier en avgjørelse med tanke på neste sesong fortsatt ikke er tatt.

– Jeg er nok fortsatt i tenkeboksen. Det gjelder å få årets sesong og alle inntrykkene litt på avstand før man tar en avgjørelse.

– Men hvis du fortsetter, blir det da frem til neste mesterskap som er VM i 2013?

– Ja, det blir det. Fortsetter jeg, blir det med to eller tre års perspektiv.

Det er VM i Val di Fiemme i 2013 og OL i Sotsji i 2014.

Prisvinnerne for 2010 ble også offentliggjort tirsdag. Det er langrennsløper Jens Arne Svartedal og skicross-utøver Hedda Berntsen som får hver sin pris for 2010.

Er du enig i utdelingen? Si din mening nederst!

Her er juryens begrunnelser:

Hedda Berntsen
Det er lagt spesielt vekt på at hun har topp internasjonale resultater i tre grener med gullmedalje og bronsemedalje i VM i telemarkkjøring, OL-sølv freestyle/skicross og VM-bronse i alpint/slalåm.

Jens Arne Svartedal
Komiteen har lagt vekt på en lang idrettslig merittliste, med gullmedalje i VM skisprint og verdenscupseier i skisprint. Sideidrett er duathlon (løp og sykkel) hvor han er norsk mester med gullmedalje og sølvmedalje individuelt og to laggull.

Kristin Størmer Steira
Toppen på en lang merittliste i hovedidretten er gullmedaljer i OL og VM i ski/stafett og 2 VM-sølv og 2 VM-bronse i ski/ individuelt. Hennes sideidrett er friidrett hvor hun er norsk mester i terrengløp og på 5000 meter.

Kammerherre Egebergs Ærespris er norsk idretts mest prestisjefylte pris og ble innstiftet i 1919. Den tildeles etter følgende kriterier:

*Fremragende prestasjoner i en idrettsgren: Topp-plassering i internasjonale mesterskap som VM, OL eller Paralympics.

*Utmerket seg i andre idrettsgrener: Nasjonale topp-plasseringer i minst en idrettsgren.

*Prestasjonene må ligge innenfor en «rimelig tidsperiode».

*Å være god rollemodell for idrettens grunnverdier.
Det er Idrettsstyret som forvalter kriteriene for prisen og utnevner komiteen som har ansvaret for tildelingen. Den deles ut under åpningen av Idrettstinget torsdag 5. mai.

Sportsnyheter

Roy Keane kritiserer Nederland: – Dei blir avslørte når dei møter topplaga

Då Nederland var i ferd med å rote bort ein sikker siger fordi forsvaret ikkje heldt mål, fann Denzel Dumfries tida inne til å score sitt første landslagsmål.

Siste nytt

 • Målløs Sarpsborg-debut for Bohinen

  Den ferske Sarpsborg-treneren Lars Bohinen fikk se sine elever spille 0-0 hjemme mot Brann i Eliteserien søndag.

  Det skjedde i en kamp uten mange store sjanser, men der Sarpsborg kan være noe lettet over at Branns Moonga Simba ble stoppet av tverrliggeren drøye ti minutter før slutt.

  – Det var vel kanskje ikke festspill, men jeg synes vi spesielt i første omgang prøver på en del av det vi har trent på og avtalt. I 2. omgang mister vi litt struktur, gir bort ballen for tidlig og klarer ikke å etablere nok angrep, sa Bohinen til Discovery.

  Vertene hadde lenge god kontroll defensivt og var også det lille hakket bedre enn gjestene fra Bergen i første omgang.

  Ibrahima Koné headet like over etter et kvarter, mens Ole Jørgen Halvorsen ble stoppet av keeper da han kom alene igjennom like før pause.

  Etter en drøy time skulle Brann muligens hatt straffe da Koné ble dyttet hardt i ryggen av Vegard Forren på et innlegg i Brann-boksen, men dommer vinket spillet videre.

  Brann noterte ikke et eneste skudd på mål, men kom likevel svært nær scoring etter 78 minutter. I et flott angrep headet Daniel Pedersen ballen via hodet til Simba og opp i tverrliggeren bak en utspilt Anders Kristiansen.

  Også en Koné-heading på tampen strøk tverrliggeren, og Sarpsborg lyktes ikke i å vinne i Bohinens trenerdebut.

  For Brann fikk Niklas Jensen Wassberg (17) sin første kamp fra start. Han er barnebarnet til Roald "Kniksen" Jensen, som også Brann-debuterte som 17-åring, skriver BT.

  diLSqske_Q8
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Sørli-dobbel sendte Glimt til topps

  Bodø/Glimt kjempet mot Mjøndalen-muren i nesten en hel omgang. Så utnyttet Sondre Sørli en gratissjanse på vei mot 2-0-seier i Eliteserien. I forkant av 1-0 gjorde nemlig Nikolas Walstad en grov feilvurdering som ryddet vei for Sørli. Ulrik Saltnes sto bak Sørlis andre mål for kvelden. Et frispark fant Sørli som kontant overlistet Makani.

  Sørli
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Rødt kort og straffedrama på Åråsen

  Lillestrøm vant fortjent 2-1 mot Haugesund søndag kveld.

  Lillestrøm har fått mye kritikk for forsvarsspillet denne sesongen, og med rette. LSK-trener Geir Bakke eksperimenterte før kampen og la om til tre stoppere og en 3-4-3-formasjon, men forsvarstrøbbelet forsvant nemlig ikke av den grunn.

  Etter 21 minutters spill skulle Lars Ranger heade ballen tilbake til Philip Slørdahl, men klønet det til og sendte i stedet Sondre Liseth alene gjennom. Alene med Mads Hedenstad Christiansen satte han inn 1-0.

  – Herregud, Lillestrøm. Hvis dere lurer på hvorfor dere ligger på nedrykkssplass, er svaret der. fryktelig forsvarsspill, et nedrykks-forsvarsspill, sa Eurosport-ekspert Joacim Jonsson etter scoringen.

  – Klovner i kamp, illustrerte Bengt Eriksen.

  Thomas Lehne Olsen slo tilbake kort tid senere og utlignet til 1-1 for LSK da en heading fra spissen skiftet retning og havnet i mål.

  Samme mann økte til 2-1 på straffespark rett før pause. Dommeren pekte korrekt på ellevemeteren da Alexander Stølås hadde felt Lars Ranger i boksen.

  LSK kunne øke til 3-1 da Lehne Olsen gikk i bakken i starten av andre omgang, men Egil Selvik reddet forsøket fra Kaan Kairinen enkelt.

  Alioune «Badou» Ndour ble byttet inn for Haugesund i det 72. minutt, men etter kun åtte minutter ble han utvist etter å ha havnet i tumulter med LSK-spillere.

  – Det er fullstendig hodemist av oss som lag å havne i slike situasjoner. Når du jager mål lager du ikke frispark eller løper bort og dytter på folk. Det er for dårlig, sa Haugesunds Sondre Liseth etter kampen til Eurosport.

  Dermed ebbet kampen ut med fortjent 2-1-seier til hjemmelaget.

  LRq-v6qqb-E
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal