Hopp til innhold

Selv med gull får Sundby bare gå én VM-distanse – prioriterer hjemmeværende reserve

Selv om Martin Johnsrud Sundby skulle forsvare VM-gullet sitt på 15 km, er han ikke aktuell for å gå andre VM-distanser i Oberstdorf. Landslagsledelsen sparer heller en plass i troppen til en hjemmeværende reserve som foreløpig ikke er tatt ut.

NM på ski 2021

VRAKET: Martin Johnsrud Sundby er ikke med i VM-troppen, men har friplass til 15 kilometer.

Foto: Geir Olsen / NTB

Onsdag presenterte langrennssjef Espen Bjervig den norske troppen til VM i Oberstdorf.

Der fant han ikke plass til Martin Johnsrud Sundby innenfor den norske kvoten på 12 herreløpere. Det betyr at Sundby kun kan gå 15-kilometeren, der han har personlig friplass som titelforsvarer etter VM-gullet fra Seefeld for to år siden.

11 øvrige herreløpere har fått VM-billett. Ytterligere én blir tatt ut før påmeldingsfristen. Dette skal ifølge Bjervig være en hjemmeværende reserve.

Selv om Sundby skulle ta medalje på distansen der han er tittelforsvarer, vil han følgelig ikke være aktuell for verken stafetten eller femmila.

Slik forklarer landslagstrener Eirik Myhr Nossum hvorfor de heller vil ha en hjemmeværende reserve enn å kunne bruke Sundby på andre distanser:

– Dessverre har ikke Martin kvalifisert seg for så mye annet enn det han er kvalifisert for gjennom friplass. Andre har gått bedre enn Martin i vinter.

– Fornuftig med hjemmeværende reserve

– Men det betyr at han ikke vil kunne være aktuell for stafettlaget selv om han skulle vinne gull på 15 km?

– Det vil han ikke, men samtidig er vi nødt til å ta ut en tropp ut fra resultatene. Vi mener dessuten det er fornuftig å ha en hjemmeværende reserve i tilfelle det skulle bli smitte i troppen. Jeg håper naturligvis vi ikke trenger det, men i et sånt perspektiv er det fornuftig med en hjemmeværende reserve, sier Nossum til NRK.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn støtter Nossums vurderinger, men tror at Sundby er skuffet.

– Det finnes sikkert noen som mener at han bør være i troppen, men jeg er ikke en av dem. Jeg kan skjønne at Martin selv er skuffet, fordi han har en imponerende merittliste. Samtidig så må vi stikke fingeren i jorda og si at han ikke har gått særlig fort på ski denne vinteren. Da synes jeg i det store bildet at det er riktig å gi unge løpere sjansen, sier Bjørn.

Martin Johnsrud Sundby har slitt med store ryggproblemer det siste året, og har ikke prestert som han hadde håpet. Etter NM i Granåsen innså veteranen at han nepper var aktuell for andre distanser i VM enn den har har friplass på.

Den øvrige uttakskabalen har imidlertid blitt såpass oversiktlig at kanskje ikke mer enn ni norske herreløpere, pluss Sundby, kommer til å gå distanser i Oberstdorf. Dermed hadde landslagsledelsen hatt mulighet til å innlemme ham i 12-mannstroppen, i tilfelle han skulle få skikk på ryggen tidsnok.

– Har noen i sikte

I stedet velger de altså å ha en hjemmeværende reserve.

– Er det Finn-Hågen Krogh som ligger best an til å bli hjemmeværende reserve?

– Det er flere som ligger like godt an. Vi har jo noen i sikte, og nå har vi litt tid på å ta ut vedkommende – som vi forhåpentligvis slipper å bruke, sier Eirik Myhr Nossum.

– Men den tolvte mannen som skal inn i troppen bør være en allsidig utøver. Og de to navnene jeg tenker mest på da er Sindre Bjørnstad Skar og Finn-Hågen Krogh, sier Torgeir Bjørn.

Onsdagens VM-uttak inneholdt for øvrig ingen store overraskelser.

På kvinnesiden velger Norge å ikke fylle kvoten på 12. Men blant de 11 som skal reise, finner man – i tillegg til de store stjernene – litt mindre kjente navn som Mathild Skjærdalen Myhrvold og Anne Kjersti Kalvå.

Mål: Slåss om gull i alle løp

– Uttak til et VM på ski er ikke enkelt. Men nå mener jeg at vi har landet på en tropp som er veldig sterk. Målet vårt er å slåss om gull på samtlige distanser og være beste nasjon på antall medaljer når VM er ferdig, sier Espen Bjervig til NRK.

– Kriteriet for uttaket er verdenscup, NM og norgescup i prioritert rekkefølge. I tillegg velger vi å prioritere utøvere som har kapasitet til å ta medalje, fremfor utøvere som har levert jevne resultater, fortsetter han.

Hvem som skal gå hvilken øvelse blir klart dagen før hver øvelse.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er ikke overrasket over uttaket.

– Det er et ganske ventet uttak. Først setter man opp de som er medaljekandidater. Det å være en medaljekandidat er viktigere enn å være jevn i flere øvelser, sier Bjørn.

Eksperten påpeker også at det er en del ungt i troppene. Harald Østberg Amundsen og Mathilde Skjærdalen Myhrvold er blant dem.

VM-programmet

Mesterskapet starter med den tradisjonelle intervallstarten med utøvere som ikke er nok FIS-poeng før VM.

Men for de norske starter alvoret dagen etter, 25. februar, med klassisk sprint for både damer og herrer.

27. februar gyver de løs på skiathlon med skibytte, 15 kilometer for kvinner og 30 kilometer for menn.

VM ski 2019. Medaljeseremonien

FAVORITT: Også i år er Therese Johaug favoritt i flere disipliner.

Foto: Tore Meek / NTB

Dagen etter er det lagsprint, der nordmennene er naturlige favoritter på herresiden.

2. og 3. mars er det intervallstart for kvinner og menn, mens 4. og 5. mars er det stafett for kvinner og menn.

VM for langrennsutøverne avsluttes naturligvis med 3 mila for kvinner på lørdagen og 5 mila for menn på søndagen.

Siste nytt

 • Boksestjernen Tyson Fury bekrefter karriereslutt igjen

  Tungvektsbokseren Tyson Fury avslutter karrieren med umiddelbar virkning. Dermed blir det likevel ikke noe comeback.

  Det opplyser briten i en melding på sin Twitter-konto fredag.

  «Tusen takk til alle som har hatt innvirkning på min karriere gjennom årene. Etter lange harde samtaler har jeg bestemt meg for å gi meg», heter det blant annet der.

  Deretter takker han en rekke navngitte personer som har vært viktige støttespillere i og utenfor bokseringen.

  Så sent som tirsdag denne uken postet Fury en melding i sosiale medier der han oppgir å gjøre comeback i bokseringen. Kamper mot Dereck Chisora skulle da være på planleggingsstadiet. Nå er de planene tydelig gjort om på igjen. (NTB)

  Tyson Fury
  Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
 • Klopp avviser panikk-kjøp tross dårlig skadenytt

  Liverpool må klare seg uten midtbanespilleren Thiago i fire til seks uker, men manager Jürgen Klopp vil ikke automatisk hente inn en erstatter.

  Thiago har pådratt seg en lårskade, hvilket betyr at Klopp har fått redusert kraftige alternativene i midtbaneleddet. Alex Oxlade-Chamberlain og Curtis Jones er også skadet.

  På en pressekonferanse fredag avviste likevel tyskeren at han har det travelt med å hente inn forsterkninger.

  – Jeg er fornøyd med styrken, størrelsen og kvaliteten på troppen min. Vi har skader. Nå er spørsmålet hvor lenge spillerne er ute, og vi ser på ulike løsninger, sa Klopp.

  – Én, og det finnes mange, er overgangsmarkedet, men overgangsmarkedet gir bare mening hvis du kan hente inn den rette spilleren, ikke en hvilken som helst spiller, fortsatte han.

  Klopp ser ingen umiddelbare løsninger.

  – Hvis den riktige løsningen fantes der ute, så hadde vi allerede gjort det. Hvis den rette spilleren var tilgjengelig, ville vi ha gjort det, men jeg ser ikke at det skjer, fordi vi har hatt mange samtaler allerede, og det ser ikke ut til at noe vil skje, sa Liverpool-sjefen.

  Liverpool møter Crystal Palace mandag. (NTB)

  Jurgen Klopp
  Foto: ROSLAN RAHMAN / AFP
 • Positivt skadenytt for Glimt-keeperen

  Bodø/Glimt-keeper Nikita Haikin ser ut til å være klar til kamp mot Dinamo Zagreb etter skaden han pådro seg mot Zalgiris.

  – Slik det ser ut nå, ser det ut som jeg mest sannsynlig kan spille, sier Haikin til TV 2.

  Haikin blir derimot ikke å se i fredagens kamp mot Sarpsborg. Da blir det trolig Julian Faye Lund i målet. Han fikk sin Glimt-debut mot Zalgiris.

  Haikin måtte bli byttet ut mot det litauiske laget tirsdag etter å ha blitt taklet stygt. Etter kampen hadde han krykker.

  – Det går bedre og bedre. Foten er litt hoven, men definitivt ikke brukket, og det ser positivt ut, legger han til.

  Tirsdag kveld spiller Glimt sin første kamp mot Dinamo Zagreb i playoffrunden i mesterligaen. Det skal spilles om en lukrativ billett til gruppespillet over to kamper. Taperen er uansett sikret spill i europaligaen. (NTB)

  Første runde i kvalifisering til Champions League 2022/2023: Bodø/Glimt - Klaksvik (3-0)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste