Hopp til innhold

Smarte briller kan skille gull og fiasko i Rio-OL

RIO DE JANEIRO/OSLO (NRK): Gunn-Rita Dahle Flesjå (42) drømmer om å gjenta OL-gullet fra 2004. Før Rio-OL kan hun få hjelp av helt ny filmteknologi - hjemme i sofaen.

Gunn Rita for fullt mot Rio

FOR FULLT MOT OL: Gunn Rita Dahle er for tida i Rio der hun prøvekjører neste års OL-terreng.

Foto: Geir Olsen, Olsen, Geir / NTB scanpix

Terrengsyklisten Gunn-Rita Dahle Flesjå har i høst prøvekjørt OL-terrenget i forbindelse med prøve-OL. Traséen består av håndlagede hopp og hindre, noe som gjør at løypa blir annerledes enn det de møter til vanlig i verdenscup og VM.

– Det er klart vi driver med en veldig teknisk idrett, og det å prøve elementene i god tid i forkant nesten ett år før OL er kjempeviktig i vår idrett, sier Dahle Flesjå til NRK etter økten i OL-løypa.

Gunn-Rita Dahle

Gunn Rita Dahle Flesjå, her under en pressekonferanse i april.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Ny teknologi

Nå får hun høyteknologisk hjelp.

For selv om Rio-traséen ligger på andre siden av jordkloden, vil hun nå kunne ta med seg løypa helt hjem i egen stue.

– Vi har to karer som har gjort en sinnsyk jobb med å filme løypen. Den kommer til å dure titt og ofte, sier Dahle Flesjå.

Da NRK var til stede i Rio, gikk Olympiatoppens Felix Breitschädel rundt OL-traséen med et spesialkamera på en høy stang. Kameraet gjør det mulig å filme på en helt ny måte.

– Kamerahodet har fem kameraer i alle retninger. Det gir oss et bilde som dekker alle 360 grader, sier Breitshädel til NRK.

VR-biller

TEKNISK HJELPEMIDDEL: Norske utøvere få snart tilbud om å bruke slike «virtual reality»-briller for å se løypene foran seg.

Foto: gpixs.com

Kobler opp til telefonen

Arbeidet betyr at Dahle Flesjå kan sitte hjemme i sofaen og koble opp såkalte virtual reality-briller til en smarttelefon og gå gjennom løypa på en langt mer virkelighetsnær måte enn før.

– På denne måten blir synsfeltet bredere, man ser jo gjerne ikke bakover når man sykler nedover, sier Breitschaldel.

Han skal nå jobbe med å bearbeide filmmaterialet fra Brasil og håper i løpet av et par uker å tilby Dahle Flesjå dette gjennom en app.

– Jeg tror at når vi kommer hit om ett år, så er det ikke noen nifs og skremmende følelse å kjøre rundt løypen. Da sitter den, og vi kommer forberedt og får gjort treningen og forberedelsene som vi pleier når det er store mesterskap, sier 42-åringen etter økten i OL-løypa.

– Det er kjempenifst

Veteranen, som skal være med i sitt femte OL, mener hjelpen trengs. Løypa skremte ved første gjennomkjøring.

– Det kommer nye elementer, man er oppe i lufta og det er mye steiner. Det er klart det er kjempenifst. Vi trener på dette hver dag, men det er likevel nye elementer, så det er skummelt, sier Dahle Flesjå.

Gunn-Rita Dahle Flesjå er i en alder av 42 fortsatt en av verdens beste terrengsyklister. Nå satser hun beinhardt mot OL i Rio.

VIDEO: Se vår Sportsrevy-reportasje om Gunn-Rita Dahle Flesjå.

Siste nytt

  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsaklig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    – På renndager mobiliserer jeg og håndterer smertene i et run. Treningsdager er en helt annen historie, skriver Fossland på Instagram.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belstning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal