Smarte briller kan skille gull og fiasko i Rio-OL

RIO DE JANEIRO/OSLO (NRK): Gunn-Rita Dahle Flesjå (42) drømmer om å gjenta OL-gullet fra 2004. Før Rio-OL kan hun få hjelp av helt ny filmteknologi - hjemme i sofaen.

Gunn Rita for fullt mot Rio

FOR FULLT MOT OL: Gunn Rita Dahle er for tida i Rio der hun prøvekjører neste års OL-terreng.

Foto: Geir Olsen, Olsen, Geir / NTB scanpix

Terrengsyklisten Gunn-Rita Dahle Flesjå har i høst prøvekjørt OL-terrenget i forbindelse med prøve-OL. Traséen består av håndlagede hopp og hindre, noe som gjør at løypa blir annerledes enn det de møter til vanlig i verdenscup og VM.

– Det er klart vi driver med en veldig teknisk idrett, og det å prøve elementene i god tid i forkant nesten ett år før OL er kjempeviktig i vår idrett, sier Dahle Flesjå til NRK etter økten i OL-løypa.

Gunn-Rita Dahle

Gunn Rita Dahle Flesjå, her under en pressekonferanse i april.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Ny teknologi

Nå får hun høyteknologisk hjelp.

For selv om Rio-traséen ligger på andre siden av jordkloden, vil hun nå kunne ta med seg løypa helt hjem i egen stue.

– Vi har to karer som har gjort en sinnsyk jobb med å filme løypen. Den kommer til å dure titt og ofte, sier Dahle Flesjå.

Da NRK var til stede i Rio, gikk Olympiatoppens Felix Breitschädel rundt OL-traséen med et spesialkamera på en høy stang. Kameraet gjør det mulig å filme på en helt ny måte.

– Kamerahodet har fem kameraer i alle retninger. Det gir oss et bilde som dekker alle 360 grader, sier Breitshädel til NRK.

VR-biller

TEKNISK HJELPEMIDDEL: Norske utøvere få snart tilbud om å bruke slike «virtual reality»-briller for å se løypene foran seg.

Foto: gpixs.com

Kobler opp til telefonen

Arbeidet betyr at Dahle Flesjå kan sitte hjemme i sofaen og koble opp såkalte virtual reality-briller til en smarttelefon og gå gjennom løypa på en langt mer virkelighetsnær måte enn før.

– På denne måten blir synsfeltet bredere, man ser jo gjerne ikke bakover når man sykler nedover, sier Breitschaldel.

Han skal nå jobbe med å bearbeide filmmaterialet fra Brasil og håper i løpet av et par uker å tilby Dahle Flesjå dette gjennom en app.

– Jeg tror at når vi kommer hit om ett år, så er det ikke noen nifs og skremmende følelse å kjøre rundt løypen. Da sitter den, og vi kommer forberedt og får gjort treningen og forberedelsene som vi pleier når det er store mesterskap, sier 42-åringen etter økten i OL-løypa.

– Det er kjempenifst

Veteranen, som skal være med i sitt femte OL, mener hjelpen trengs. Løypa skremte ved første gjennomkjøring.

– Det kommer nye elementer, man er oppe i lufta og det er mye steiner. Det er klart det er kjempenifst. Vi trener på dette hver dag, men det er likevel nye elementer, så det er skummelt, sier Dahle Flesjå.

Gunn-Rita Dahle Flesjå er i en alder av 42 fortsatt en av verdens beste terrengsyklister. Nå satser hun beinhardt mot OL i Rio.

VIDEO: Se vår Sportsrevy-reportasje om Gunn-Rita Dahle Flesjå.

Siste nytt

 • Nordtveit-tap i Fulham-debuten

  Håvard Nordtveit debuterte for Fulham mot gamleklubben West Ham, men tapte til slutt 3-1. Ryan Babel gav Fulham leiinga, men Chicharito, Issa Diop og Michail Antonio snudde kampen.

  Nordtveit spela heile kampen, og fekk kneet på ballen som gav West Ham utlikning, men klarte ikkje å hindre scoring.

  I den andre kampen fredag scora Gerard Deloufeu tre og Troy Deeney to då Watford banka Cardiff 5-1.

  Håvard Nordtveit
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters
 • Semenya-høring avsluttet

  Idrettens voldgiftsrett (CAS) avsluttet fredag en ukelang høring i saken Caster Semenya har anlagt mot Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). En avgjørelse vil bli fattet senest 26. mars. Spørsmålet til behandling er om kvinnelige utøvere som i likhet med Semenya har naturlig høyt testosteronnivå skal være nødt til å bruke hormonnedsettende medisin for å få lov til å konkurrere som kvinne i eliteidrett.

  Caster Semenya i CAS
  Foto: Laurent Gillieron / AP
 • Arboine klar for Sarpsborg 08

  Pablo Arboine er klar for Sarpsborg 08, melder klubben på sine hjemmesider. Den 20 år gamle midtstopperen, som også kan spille som back, debuterte nylig for Costa Ricas landslag. Han ankom Sarpsborgs treningsleir i spanske Marbella fredag.

  Pablo Arboine
  Foto: Ezequiel Becerra / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal