NRK Meny
Normal

Ekspertenes dom: - Én av disse vinner Tour de France 2012

Fjorårsvinner Cadel Evans og Team Skys Bradley Wiggins seiler opp som storfavoritter til årets Tour de France. Men hakk i hæl kommer flere outsidere som vil gi dem kamp til siste tråkk.

Evans og Wiggins

Cadel Evans eller Bradley Wiggins vinner den gule trøya i årets Tour de France. Det mener flere sykkeleksperter.

Foto: Afp

Cadel Evans

Cadel Evans stakk av med den gule trøya i Tour de France i 2011. Han blir en mann å regne med i sammendraget også i årets utgave.

Foto: Mal Fairclough / Ap
Bradley Wiggins

Bradley Wiggins får 95 kilometer med individuell tempkjøring å boltre seg på i årets utgave av Tour de France. Det kan den sterke temporytterne bruke til sin fordel.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp
Ryder Hesjedal

Ryder Hesjedal overrasket og imponerte da han tok sammenlagtseieren i Giro d'Italia tidligere i år. Spørsmålet er om han kan vise samme form i Franrike.

Foto: Gian Mattia D'Alberto / Ap
Samuel Sanchez

Samuel Sanchez viste de andre ryggen i kampen om klatretrøya i fjorårets Tour de France. Tempoetappene avgjør om han kan henge med i kampen om sammenlagtseieren i år, mener Ove Eriksen.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp
Frank Schleck

Fränk Schleck må klare seg uten broren Andy Schleck i årest utgave av rittet, men kan han likevel være med i kampen om sammenlagtseieren?

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
Alejandro Valverde

Dag Erik Pedersen holder Alejandro Valverde som en av outsiderne, men tror ikke han klarer å hamle opp med Wiggings og Evans i kampen om den gule trøya.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

– Cadel Evans tilhører det ypperste favorittsjiktet, men det store favorittstempelet må han dele med Bradley Wiggins, sier NRKs sykkelkommentator Ove Eriksen.

Slik ser også begge de tidligere profesjonelle syklistene Mads Kaggestad og Dag Erik Pedersen kampen om den gule trøya i årets Tour de France, som starter lørdag.

– Sammenlagtkampen står utvilsomt mellom Wiggins og Evans. Det er det alt handler om, sier Pedersen.

 • Hvem tror du vinner Tour de France 2012? Gi din stemme og diskutér i bunn av artikkelen.

Mangler ikke favoritter

Årets ritt går uten tidligere sammenlagtfavoritter som Alberto Contador og Andy Schleck. Kaggestad mener likevel dette har liten betydning for favorittstemplene.

– De ville vært vel så store favoritter om Contador hadde stilt til start, og enda større favoritter enn Schleck, sier Kaggestad til NRK.no.

– Wiggins har hatt en helt utrolig sesong til nå. Han virker ekstremt godt forberedt. Men Evans vant i fjor og vet hva han driver med, sier Kaggestad.

Fordel Wiggins?

Under fjorårets Tour de France var det én individuell tempoetappe. I år er det lagt inn enda en individuell tempoetappe, slik at den samlede distansen blir på 95 kilometer.

Det drar sterke temporyttere som Evans og Wiggins nytte av.

– Sammenlagtseieren avgjøres på fjelletappene og tempoetappene. Kanskje har Wiggins en fordel kontra Evans på tempoen på grunn av lengden, sier Eriksen.

– Ulempen for ham er at de også har Mark Cavendish på laget og går for den grønne trøya. Det blir en usedvanlig tøff jobb for hjelperytterne, sier Eriksen, som likevel holder Wiggins som den aller største favoritten.

Det gjør også tidligere sykkelproff Pedersen.

– Normalt sett skal Wiggins klare å dra dette hjem. Han har et superlag, er i god form og er overlegen på tempo. Men har Wiggins et svakt øyeblikk på fjelletappene, kan Evans kjøre ifra, mener han.

Flere outsidere

Selv om disse regnes som de to største favorittene, er det også flere outsidere Eriksen, Pedersen og Kaggestad trekker frem.

– De andre har vært veldig variable, men det er alltid sånn at det blir overraskelser underveis; noen velter og andre viser seg å være i bedre form enn noen gang, sier Kaggestad, som ikke helt vil avskrive at en annen rytter kan overraske.

Ekspertenes outsidere

Ryder Hesjedal:

Kanadieren både imponerte og overrasket da han vant årets Giro d'Italia. Det store spørsmålet er om han har klart å samle nye krefter etter triumfen i mai.

– Det skal mye til at han klarer å vise samme form som i Giro d' Italia, men etter seieren der er han en mann å regne med. Har han tatt seg skikkelig inn, er tilbake i brukbar form og får en ny formtopp under Touren, sitter han med i teten lenge, mener Eriksen.

– Hesjedal er en sterk rytter. Alt er mulig. Han er en av verdens beste etapperyttere. Han er av mine personlige favoritter, sier Kaggestad.

Samuel Sanchez:

Sanchez har flere topplasseringer i Tour de France over mange år. I fjor sikret han seg klatretrøya. Det gir Eriksen og Kaggestad troen på at spanjolen kan gi kamp helt til døra i årets Tour.

– Han har ikke markert seg tidligere i sesongen, og det kan være positivt. Han har det som skal til i bakkene, spørsmålet blir om han henger med på tempoetappene, sier Eriksen.

– Sanchez er en av verdens beste etapperyttere, enkelt og greit. Han er sterk til å klarte, men han må få det til å klaffe på tempoetappene. Kan du ikke kjøre tempo er du sjanseløs, sier Kaggestad.

Alejandro Valverde:

Spanske Valverde er nettopp tilbake fra en dopingdom. Han har tidligere markert seg med VM-medaljer, sammenlagtseier i Spania rundt og flere etappeseiere i Tour de France.

– Han kan kjøre bra i fjellet. Som for Sanchez blir spørsmålet om hvordan han klarer seg på tempoetappene, mener Eriksen.

– Han har selv uttalt at han kjører for en pallplass. Han kan bite godt fra seg, selv om jeg ikke tror noen av outsiderne kan hamle opp med Evans eller Wiggins, sier Pedersen.

Fränck Schleck:

Kaggestad velger blant andre å trekke frem Fränk Schleck som en outsider.

– Men han må takle tempoetappene, der er han dårlig, sier Kaggestad.

Tour de France starter lørdag 30. juni med prolog i Liege.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

 • Ajeti-mål i Allsvenskan

  Bajram Ajeti scoret for Brommapojkarna da de tapte 1–3 mot Malmö FF i et oppgjør i Allsvenskan mandag. Det er nordmannens andre mål denne sesongen.

  Ajetis lag ligger nest sist etter én seier på de fem første kampene.

  Bajram Ajeti
  Foto: Lillestrøm Sportsklubb
 • Seriemeister etter anke-avslag

  AEK er gresk seriemeister etter at PAOK i dag tapte anken etter banestorminga i mars.

  PAOK blei trekt 3 poeng etter at klubbeigaren demonstrerte mot ei dommaravgjerd ved å storme bana med ein pistol.

  No blir poengstraffa ståande, og AEK har 8 poengs leiing på PAOK med to kampar att.

  Ivan Savvides, PAOK-eier
  Foto: HANDOUT / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal