Hopp til innhold

Disse bildene fikk ikke TV-seerne se: – Problematisk

Samtidig som Qatar fikk bank av Ecuador i VMs åpningskamp, forlot publikum stadion i hopetall. Men det ville ikke Fifa vise TV-seerne.

Tomme tribuner under kampen mellom Qatar og Ecuador i VM.

PUBLIKUMSFLUKT: Mange forlot stadion tidlig i andre omgang i kampen mellom Qatar og Ecuador. Men det fikk ikke TV-seerne se.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group A - Qatar v Ecuador

PUBLIKUMSFLUKT: Mange forlot stadion tidlig i andre omgang i kampen mellom Qatar og Ecuador. Men det fikk ikke TV-seerne se.

Publikum under åpningskampen mellom Qatar og Ecuador.

PUBLIKUMSFLUKT: Mange forlot stadion tidlig i andre omgang i kampen mellom Qatar og Ecuador. Men det fikk ikke TV-seerne se.

Qatar

PUBLIKUMSFLUKT: Mange forlot stadion tidlig i andre omgang i kampen mellom Qatar og Ecuador. Men det fikk ikke TV-seerne se.

publikum forlater åpningskampen

PUBLIKUMSFLUKT: Mange forlot stadion tidlig i andre omgang i kampen mellom Qatar og Ecuador. Men det fikk ikke TV-seerne se.

ecuador qatar

PUBLIKUMSFLUKT: Mange forlot stadion tidlig i andre omgang i kampen mellom Qatar og Ecuador. Men det fikk ikke TV-seerne se.

Da andre omgang av åpningskampen mellom vertsnasjon Qatar og Ecuador ble sparket i gang, var det mange som ikke hadde funnet tilbake til setene sine. Utover i omgangen forlot flere og flere stadion.

Det fikk imidlertid ikke de som fulgte kampen gjennom TV-skjermen se.

NRK har studert bildene. Det kom ikke et eneste bilde som viste at folk forlot stadion under kampen, men bilder tatt av journalister på stedet viste en publikumsflukt.

Det TV-titterne som oftest fikk se av supportere på stadion, var den høylytte grupperingen av supportere i burgunderrøde T-skjorter. Bortsett fra det holdt kameraene seg på aktører på banen, som spillere og trenere.

STORE FOLKEMENGDER: Det var mange som valgte å gå tidlig fra åpningskampen.

– Problematisk

Fifa skriver til NRK at de streber etter å vise en rettferdig og omfattende dekning av handlingen på banen, blandet med bilder av fans på tribunen.

– Jeg synes ikke de fikk til det akkurat i den kampen der, sier Eystein Thue, fotballsjef i TV 2, til NRK.

Eystein W. Thue

FOTBALLSJEF: Eystein Thue i TV 2 sier det er beklagelig at TV-publikum ikke fikk sett publikumsflukten.

Foto: TV2

På spørsmål om TV 2, som viste kampen, kunne påvirket bildene som ble vist på skjermen, svarer Thue følgende:

– Vi vurderte ikke å bryte av feeden og vise bilder av publikumsflukten tidligere. Dette viste vi like etter kampen. Mye av dette skjedde jo i pausen, da vi lå i reklame, ikke under spillets gang. Vi legger uansett listen høyt for å klippe inn og ut av kampfeeden. Men bør nok legge listen lavere og være mer på hugget under dette mesterskapet.

Hvordan skal publikum forholde seg til TV-bildene fra VM når Fifa ikke viser hele bildet?

– Det er problematisk i nesten alle store internasjonale arrangementer. Det er alltid bilder man skulle ønske ble vist, som ikke blir det. Det er derfor viktig at vi har kommentatorer og/eller reportere på stedet som kan plukke opp det som skjer og utfylle.

Thue sier at det var kommentatorene som fikk med seg tilskuerflukten og som trakk det frem under kampen, og at deres reporter gikk ut og dokumenterte dert. Han påpeker viktigheten av å være til stede og ikke kommentere hjemmefra.

Det gjør også NRKs sportsredaktør Espen Olsen Langfeldt, som sier dette er en problemstilling NRK var forberedt på.

Espen Olsen Langfeldt

SPORTSREDAKTØR: Espen Olsen Langfeldt sier NRK er forberedt på problemstillingen.

Foto: Ole Kaland

– Vi er klar over at Fifa redigerer bildene sine fra Qatar, og derfor sendte vi ut et eget team som dokumenterte publikumsflukten. Dette bekrefter viktigheten av å ha våre egne øyne til stede under hele mesterskapet. Vi vil selvsagt avbryte kamper dersom det skjer store, dramatiske hendelser, sier Langfeldt.

Les også: Publikum forlot åpningskampen: – Dette er triste bilder

Publikum under åpningskampen mellom Qatar og Ecuador.
Publikum under åpningskampen mellom Qatar og Ecuador.

– Feil plass til feil tid

NRKs VM-ekspert Kristoffer Løkberg reagerer sterkt på selve bildene.

– Det er jo en ytterligere påminnelse om at VM er lagt til et land uten fotballkultur, sier Løkberg.

– Jeg forstår tanken om at man skal spre fotballentusiasmen til steder som ikke har hatt tradisjon for det, men du må jo ha en viss grad av glød for å skape vekst. Publikumsflukten viser at VM er på totalt feil plass til feil tid, fortsetter eksperten.

Kristoffer Løkberg

OPPGITT: VM-eksperten mener publikumsflukten nok en gang viser at VM avholdes i et land uten fotballkultur.

Foto: Nicolai Eid Trondal / NRK

Tete Lidbom sier seg enig med sin kollega og legger til at de qatarske tilskuerne kanskje hadde en annen forventning.

– Kanskje de var skuffet, det er i så fall naturlig. Men det handler nok også mye om infrastrukturen rundt stadion i ørkenen. Flere måtte møte opp fem-seks timer før åpningsseremonien, sier Lidbom.

TV 2s fotballsjef synes ikke infrastrukturen er en god nok begrunnelse for å reise midt i kampen.

– Jeg hadde trodd at den qatarske fansen ville vise sin lojalitet og respekt for mesterskapet. Hele verden fulgte jo med. Selv om man ønsker å unngå trafikk, går man ikke midt i en fotballkamp, mener Thue.

Sportsnyheter

Ronaldo benk

Ronaldo slaktes av egen trener etter disse bildene

Cristiano Ronaldo har blitt byttet ut i alle tre VM-kampene til Portugal. Bilder fra benken får Portugals trener til å se rødt.

Siste nytt

 • Flere nye får sjansen i kombinert-renn

  Gyda Westvold Hansen og flere nye fjes får sjansen under kommende helgs kontinentalcuprenn i kombinert på Lillehammer.

  Ved siden av seiersmaskinen Westvold Hansen består den norske troppen Ida Marie Hagen (Haslum IF), Marte Leinan Lund (Tolga IL), Thea Øihaugen (Gausdal Skilag), Mille Marie Hagen (Haslum IF), Ingrid Låte (Strandbygda IL) og Kjersti Græsli (Tydal IL).

  – Rennene på fredag og lørdag gir unge utøvere muligheten til å kapre COC-poeng. Det betyr at døren åpner seg for å gå verdenscup senere i sesongen. Dette er en stor mulighet som både vi og våre utenlandske konkurrenter ønsker å gripe med begge hender, sier landslagstrener Thomas Kjelbotn.

  Gyda Westvold Hansen vant begge verdenscuprennene på Lillehammer sist helg. I lørdagens renn sørget Ida Marie Hagen for norsk dobbeltseier med sin annenplass. (NTB)

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Bergdølmo blir ny trener for LSK Kvinner

  André Bergdølmo blir ny trener for LSK Kvinner. Det bekrefter han til NRK.

  – Det å få tilbudet av LSK Kvinner det synes jeg var stort. Det er en toppklubb med masse meritter som ønsker en liten «restart». At de viser meg den tilliten det takker jeg for. Så jeg er en stolt mann i dag, sier Bergdølmo til NRK.

  Den tidligere fotballspilleren spilte selv i Lillestrøm på 90-tallet og har en selv et nært forhold til klubben.

  – Jeg kom hit selv som 13-åring. Var her i 12 sesonger og kommer tilbake som trener. Vinner gull med juniorlaget for første gang på mange år. Kjenner mange som jobber og har jobbet her, har et veldig godt forhold til klubben og Lillestrøm og Romerike generelt, forteller han.

  Utenom de kanarigule har han spilt for blant annet Rosenborg, Ajax, Borussia Dortmund og FC København. Bergdølmo har også 63 landskamper for Norge.

  Som trener er han litt mindre merittert, men har blant annet vært trener for juniorlaget til Lillestrøm, samt at han har erfaring som trener fra Kongsvinger og sist i junior- og kvinnelagene til Sarpsborg 08.

  – I André får vi inn en person med masse erfaring, både som spiller og trener. I samtalene med han skjønte vi fort at han er en person som er flink med mennesker, og det traff oss veldig, sier daglig leder i LSK Kvinner Stein Ellingsen til NRK.

  André Bergdølmo.
  Foto: Hallgeir Aunan / NRK
 • Bento gir seg som Sør-Korea-trener etter VM-exiten

  Mandag stoppet den sørkoreanske VM-drømmen da Brasil danset seg videre til kvartfinale. Det ble også den siste dansen for Paulo Bento.

  På pressekonferansen etter åttedelsfinale-tapet bekreftet 53-åringen at han gir seg som sørkoreansk landslagstrener.

  – Jeg har akkurat fortalt spillerne og fotballpresidenten at dette var en avgjørelse jeg tok i september. Det er skrevet i stein, sa Bento til pressekorpset.

  Portugisiske Bento har ledet Sør-Korea siden 2018 og vant 35 av 57 kamper som landslagstrener. Sør-Korea ble et av overraskelseslagene i Qatar da de tok seg til åttedelsfinale. De sikret plass i utslagsrundene etter en imponerende snuoperasjon mot Portugal i den siste gruppespillskampen.

  Bento er en av flere landslagstrenere som har gitt seg etter VM. Roberto Martinez (Belgia) og Otto Addo (Ghana) er blant dem som har gitt seg. Det samme har Gerardo «Tata» Martino (Mexico) gjort.

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Brazil v South Korea
  Foto: CARL RECINE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste