Hopp til innhold

Disse «kråkepasseringene» viser Warholms enorme potensial

AMSTERDAM (NRK): Hvis supertalentet Karsten Warholm (20) får skikk på den siste hekken, kan han være på god vei mot OL-billett.

Karsten Warholm

UTSLITT: Karsten Warholm kommer seg over den siste hekken på Bislett Games, full av melkesyre.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Kråkepasseringer er vel det beste ordet, sier Karsten Warholm til NRK.

Han snakker om sine egne passeringer på siste hekk i det siste. 20-åringen fra Ulsteinvik har klokket inn på banebrytende tider på 400 meter hekk, men er fortsatt så fersk at han egentlig ikke har fått helt fullklaff ennå.

Det lover godt for talentet, som bare er fem hundredeler bak det internasjonale OL-kravet med sin norske rekord på 49,45.

Helt ny som spesialist på hekk

– Jeg føler at jeg har mer i kroppen. Det er det fineste med at jeg nettopp har begynt med 400 meter hekk. Det er alltid nye ting å lære. Det jeg lærer er ikke engang på detaljnivå, jeg jobber fortsatt med de store tingene. Så det er litt gøy, mestringsfølelsen er der hele tiden.

Warholm satset lenge på mangekamp, men i år bestemte han seg for å gå «all in» på 400 meter hekk for å klare OL-kravet. Dermed har han fått bratt læringskurve. Det har allerede ført til norsk rekord to ganger, men unggutten har planer om mer.

– Med litt mindre kråkepasseringer så er vi der, gliser han.

For et utrent øye er det ikke så lett å se hva Warholm gjør feil. Her er avslutningene på et par av løpene hans i det siste. Først i Florø, der han vinner, og deretter på Bislett, hvor han ble nummer fem:

Karsten Warholm har problemer med å passere siste hekken på 400m hekk.

VIDEO: Karsten Warholms avslutninger i Florø og på Bislett i sommer.

Mener siste hekken kan være en risiko

Lagkamerat Øyvind Strømmen Kjerpeset, som har spesielisert seg på distansen lenge, advarer: Det er lettere sagt enn gjort å bli god i avslutningen.

– Man er veldig stiv, man bare lukker øynene og håper at beina løftes høyt nok. Det er på mange måter en risiko, men man må bare satse alt. Jeg har tryna selv der.

– Det er veldig vanskelig å komme seg over på en god måte. Hvis han klarer det allerede er det imponerende, sier Kjerpeset, som selv røk ut på distansen i forsøket.

– Evnen til å tenke rasjonelt forsvinner

Warholm innser at det er tøft.

– Det er litt lettere sagt enn gjort, man har syre opp til øra, og da forsvinner evnen til å tenke rasjonelt. Men man prøver å legge en plan, og for min del er den planen fortsatt under utbygging, sier Warholm til NRK.

Hvis du vil se Warholm prøve å treffe på slutten på 400 meter hekk i EM, så sender vi hans semifinale her klokka 16.15.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal