Hopp til innhold

Skiskyting, kvinner

Oppsummert

  • 14.15: Fellesstart, 12,5 kilometer
  • Nordmenn på start: Ingrid Landmark Tandrevold, Karoline Knotten, Ranghild Femsteinevik.
  • Den norske troppen til VM i skiskyting er klar

    Norges Skiskytterforbund presenterte mandag kveld hvilke utøvere som skal delta i VM i skiskyting i Nove Mesto.

    Landslagssjef Per Arne Botnan forklarer i pressemeldingen at Norge har en kvote på fire kvinner og seks menn til de individuelle distansene.

    På kvinnesiden tar Norge med seg én reserve, som først blir tatt ut etter EM denne uken.

    Dette er Norges VM-tropp:

    Kvinner: Juni Arnekleiv, Karoline Knotten, Marit Ishol Skogan og
    Ingrid Landmark Tandrevold.

    Menn: Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Vetle Sjaastad Christiansen, Sturla Holm Lægreid, Johannes Dale-Skjevdal og Endre Strømsheim.

    Verdensmesterskapet i Tsjekkia arrangers fra 7. til 18. februar, og sendes på NRK og TV 2.

    Vetle Sjåstad Christiansen og Ingrid Landmark Tandrevold
    Foto: MARCO BERTORELLO / AFP
  • «Totalsprekk» ødela for Tandrevold: – Jeg ble litt usikker

    Sveitsiske Lena Häcki-Gross viste seg fra sin beste side i høyden i Anterselva. Hun skjøt ned 20 blinker og hadde god fart i løypa, dermed kunne hun juble for sin første verdenscupseier.

    Ingrid Landmark Tandrevold sprakk fullstendig på sin andre serie og fikk tre bom. Dermed røk seiersmuligheten for verdenscuplederen.

    – Det er rett og slett en totalsprekk, sa NRKs skiskytterekspert Ola Lunde etter Tandrevolds andre skyting.

    – Ingrid har én drittserie, rett og slett, sa Tiril Eckhoff på TV 2s sending.

    Tandrevold selv sa følgende til NRK etter målgang:

    – Jeg ble litt usikker. Det er veldig små marginer på skyting, særlig her hvor det er mye bevegelse i våpenet. Når man trekker seg litt og ikke helt tør å satse helt, så blir det vanskelig å treffe blinken.

    Tandrevold fullførte likevel løpet godt og det ble med de tre bomskuddene for 27-åringen, som endte på 12. plass.

    Tandrevold beholder også den gule ledertrøya, da heller ikke hennes største konkurrenter i sammendraget kjempet i teten fredag.

    Både Juni Arnekleiv og Karoline Knotten gikk inn til siste skyting med 15 treff. Men begge fikk en bom på siste skyting. Dermed røk en potensiell pallplass for de to.

    Arnekleiv endte på 5. plass, mens Knotten ble nummer 6. Da var det ros å få fra TV 2s skiskytterekspert Ole Einar Bjørndalen.

    – 19 treff i de forholdene her er en fantastisk prestasjon, sa Bjørndalen.

    Ida Lien imponerte i sitt første verdenscuprenn denne sesongen og gikk inn til 9. plass - som er karrierebeste i et normalprogram.

    Marit Ishol Skogan og Maren Kirkeeide var de andre norske fra start, og de ble henholdsvis nummer 60 og 43.

    Kort normaldistanse er nytt på programmet. Distansen er 12,5 kilometer og tidsstraffen for bom er 45 sekunder, mens en vanlig normaldistanse for kvinner er 15 kilometer og hver bom gir ett minutts tilleggstid.

  • Stina Nilsson avbrøt SVT-reporter: – Vil ikke høre

    Stina Nilssons skiskyttersatsing har fått hard medfart den siste tiden. Selv ønsker ikke svensken å vite hva folk sier om henne.

    Den tidligere langrennsprinteren har ikke klart å hevde seg i verdenscupen som skiskytter. I desember ble Nilsson vraket fra den svenske troppen etter en mislykket sesongåpning i Östersund.

    Siden har hun kjørt renn på nivå to. Nylig var Sveriges tidligere landslagstrener Wolfgang Pichler nådeløs i sin dom, og tyskeren kritiserte også Nilssons skigåing.

    I et SVT-intervju stoppet hun alle forsøk på å få gjengitt Pichlers utspill.

    – Du trenger ikke si hva han har sagt. Jeg har bare fått høre at han har sagt noe, og jeg prøver ikke å høre på hva folk sier. Derfor kjenner jeg at jeg ikke engang vil høre sitatene hans, sa Nilsson da hun avbrøt reporteren.

    30-åringen har tre pallplasser i IBU-cupen denne sesongen. Hun utelukker seg selv som en av Sveriges løpere i skiskytter-VM neste måned.

    – Jeg har ikke fått noen beskjed, men jeg er ikke naiv.

    Nilsson var i verdenstoppen i langrenn før hun bestemte seg for å satse på skiskyting foran 2020/21-sesongen. Hun mener folk legger for stor vekt på hva hun fikk til som langrennsløper.

    – Jeg tror mange glemmer at jeg var absolutt best i klassisk sprint, som er ganske så langt unna skøytedistanse som det kan bli. Så jeg synes den sammenligningen er litt spesiell, men akkurat nå føler jeg meg stolt over måten jeg går ski på.

    (NTB)

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Andersson knuste konkurrentene i Lysebotn opp

    Ebba Andersson var suveren i det tradisjonelle løpet Lysebotn Opp under årets Blinkfestival.

    – Det kjennes ut som jeg lykkes med å holde trøkket greit, men jeg fikk kjenne det litt på slutten, sier Andersson til NRK.

    Svensken rykket fra slovenske Eva Urevc og fikk tidlig en luke på 40 meter i den stupbratte bakken. Norsk-amerikanske Sophie Laukli tok opp kampen med Andersson og Urevc, men klarte aldri å komme opp til svensken.

    Laukli tok andreplassen foran Urevc. Ingvild Flugstad Østberg og de andre norske håpene hevdet seg aldri helt i toppen.

    Flugstad Østberg ble beste norske rundt halvannet minutt bak Andersson på en fjerdeplass. Helene Marie Fossesholm ble nummer fem.

    Ebba Andersson
    Foto: Helge Tvedten / NRK
  • Svindelsak i fransk skiskyting: Verdenscupvinner anklages for å ha misbrukt lagvenninnens bankkort

    Det er uro i det franske skiskyttermiljøet. Regjerende verdenscupvinner Julia Simon beskyldes for å ha svindlet OL-mester Justine Braisaz-Bouchet.

    Saken omtales av både L'Equipe og RMC Sport. Anklagene går ut på at Simon skal ha brukt lagvenninnens kredittkort til å kjøpe varer på nettet til verdi på mellom 1000 og 2000 euro.

    Det tilsvarer mellom 11.000 og 23.000 kroner etter dagens kurs. Ifølge rapportene skjedde svindelen mens utøverne deltok på Blinkfestivalen i Sandnes i august i fjor.

    Selv benekter Simon innholdet i beskyldningene.

    – Julia Simons posisjon er klar. Hun bestrider anklagene, sier 26-åringens advokat Jean-Michel Reynaud, ifølge L'Équipe.

    Saken ble tatt opp i et møte i disiplinærkomiteen i Frankrikes skiforbund 1. juni. Der ble det bestemt at man vil vente med å gjøre noe inntil politiet har konkludert i etterforskningen.

    Simon deltar ikke på det franske skiskytterlandslagets treningsleir, som for tiden er lagt til Prémanon. Den offisielle forklaringen er at hun er borte av «personlige årsaker».

    TV 2 omtalte saken først i Norge.

    (©NTB)

    Sesongstart skiskyting
    Foto: Geir Olsen / NTB

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal