Hopp til innhold

Diggins slår tilbake mot ekspertene – Northug står på sitt

Da Jessie Diggins slet i Tour de Ski, sa både Petter Northug og Åge Skinstad at hun burde bryte. Etter en ny opptur i Toblach, kommer den amerikanske stjernen med en advarsel til ekspertene.

Northug og Diggins

SVARER: Jessie Diggins svarer nå tilbake på kritikken hun fikk fra blant annet Petter Northug under Tour de Ski, både i sporet og i et intervju med NRK.

Foto: NTB

Til tross for fall, ble Diggins nummer to på lørdagens 10 kilometer fristil i Toblach. Dermed står hun med tre pallplasser på like mange fristilsrenn etter Tour de Ski.

Hun har ettertrykkelig svart på kritikken som kom da hun ikke fikk det til på de første etappene i touren. 3. januar ble hun bare nummer 40 på 10-kilometeren i Oberstdorf.

– Det man konkludere på, er det man ser, og det er en veldig kraftløs Diggins som går i diagonalgang, sa NRKs ekspertkommentator Fredrik Aukland da.

TV 2-ekspert Petter Northug og Viaplay-ekspert Åge Skinstad gikk lenger. Begge mente Diggins burde bryte Tour de Ski, etter flere svake løp og et kroppsspråk som Northug kritiserte.

– For å være ærlig, er det litt vanskelig, fordi noen ganger går folk glipp av poenget. «Hvis du ikke kan vinne, bør du reise hjem» det er ikke poenget for meg. Jeg tenker at det ikke er riktig budskap å sende til unge utøvere, sier Jessie Diggins i et større intervju med NRK denne helgen.

Northug står på sitt

Selv om amerikaneren nå virkelig er tilbake i langrennstoppen, uten å ha brutt Tour de Ski, vil ikke Northug si at han og andre eksperter ga Diggins et dårlig råd.

– Vi så jo at det var dårlige ski, men vi så jo og at det ikke var den vanlige Jessie Diggins som vi kjenner igjen. Det var jo på en måte flere løp på rad hvor det var det samme kroppsspråket. Da må man bedømme ut ifra det, sier Northug til NRK.

Petter Northug

MENER HAN TOK RETT: Petter Northug.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Den tidligere langrennskongen står fortsatt på at hun burde trukket seg fra Tour de Ski.

– Jeg mener det ut ifra det jeg så. Men klart det er Jessie Diggins som kjenner dette her best selv, og det er hun som kjenner sin egen kropp. Vi bedømmer ut ifra det TV-bildene viser, og når det var såpass tydelig over flere dager mener jeg at det var riktig, sier han.

– Kjenner ikke hele historien

Da NRK møter Diggins, er hun tydelig på hva hun mener om kritikken hun fikk etter et skuffende Tour de Ski hvor hun ble nummer elleve sammenlagt.

– At du ikke vinner eller har en dårlig dag, betyr ikke at du bør gi opp bare fordi det er vanskelig. Noen ganger er det viktig å ta et steg tilbake og huske at utøvere er mennesker med følelser, men også at noen ganger handler det ikke bare om å vinne.

Jessie Diggins

FEIL SIGNAL: Mener den amerikanske langrennsstjernen Jessie Diggins.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Provoserer det deg når noen sier at «hun er ikke i god form, hun burde gjøre noe annet»?

– Folk vet ikke om det er formen din eller ikke. Ingen vet det. Når du dømmer andre, er det viktig å huske at du ikke kjenner hele historien, sier Diggins og utdyper:

– For eksempel da jeg slet med spiseforstyrrelser, tror jeg det var mange som felte dommer over meg, men de kjente ikke hele historien, og det kunne virkelig såre meg. Før du kaster ord etter noen, kan det av og til være lurt å ta et steg tilbake og tenke på at du sannsynligvis ikke vet hva som skjer i livene deres.

– Hun blir en farlig dame

Northug skjønner at Diggins reagerer, og husker tilbake til sin egen karriere da langrennseksperter hadde til enhver tid en mening om hva han burde gjøre.

– Jeg har nok blitt litt irritert, men da likte jeg å slå tilbake da, akkurat som vi så Jessie Diggins gjorde, sier han.

Den amerikanske stjernen mener det er viktig å ikke gi seg, selv om man ikke har sjanse til å vinne lenger, og kaller det å gi seg et dårlig signal.

France FIS Cross Country World Cup

I FORM: Jessie Diggins har tre pallplasser på rad i fristil. Lørdag ble hun nummer to bak Ebba Andersson i Toblach.

Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP

– Det handler om å virkelig prøve hardt. Noen av utøverne jeg respekterer og beundrer mest, de har løp der de ikke har vunnet, men de ga alt. Det er så kult, så å si at du bør bryte hvis du ikke kan vinne, det er ikke noe jeg tror på, sier Diggins.

– Det er jeg for øvrig enig i. Jeg likte å gå i mål, enten jeg hadde en svart dag eller jeg hadde en bra dag. Litt samme konkurransehode har Jessie Diggins og. Så tror jeg at hun liker å motbevise, og det er jo gledelig. Det ser ut som at hun er i balanse nå, og det er jo det viktigste. Da blir jo hun en farlig dame å hamle opp med i VM, svarer Northug.

VM i Planica starter 21. februar til 5. mars. Siste test før VM er stafett i italienske Toblach søndag.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal