Hopp til innhold

Den amerikanske stjernens beskjed til FIS: – En stor feil

Jessica Diggins sier klart ifra hva hun synes om vinterens terminliste. Ikke minst vil hun ha stafettene tilbake.

Jessica Diggins

VIL HA STAFETT: Jessica Diggins vet hvor viktig det er for små langrennsnasjoner å komme på pallen i en stafett.

Foto: GEIRR LARSEN / NRK

– Det er vanskelig å være politisk korrekt.

Slik svarer Jessica Diggins når NRK spør hva den amerikanske stjernen synes om at det ikke er en eneste stafett i verdenscupen i langrenn kommende vinter.

Så kommer det:

– Jeg er en lagspiller, og laget er min familie. Å ta ut et av de mest spennende og meningsfulle løpene er en stor feil, sier 26-åringen fra Minnesota på Skype fra New Zealand.

Der er jenta med fire VM-medaljer i langrenn for å forberede seg til en sesong der hun jakter sin første OL-medalje.

– Kjedelig

Selv om det er OL-sesong, er hun opptatt av verdenscupen. Og mangelen på stafetter er ikke det eneste som frustrerer henne.

Terminlista inneholder nemlig 14 10-kilometere, 10 sprinter, én fellesstart med skibytte, ei tremil, en monsterbakke og en lagsprint. Variasjonen er mindre enn noen gang siden de moderne langrennsøvelsene kom på programmet rundt årtusenskiftet.

Argumentet fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) er at mindre variasjon i programmet skal gjøre langrenn lettere å forstå for TV-publikummet rundt om i verden.

Diggins mener det tvert imot gjør sporten mer fattig.

– Det er veldig kjedelig å ikke ha en eneste 5-kilometer, det er ingen prologer, det er ingen stafetter og bare én lagsprint. Idretten vår er mer enn 10-kilometersløp, fastslår hun.

Diggins stafett

EKTE IDRETTSGLEDE: Slik jubler amerikanske langrennsjenter for en pallplass med stafettsokkene på beina.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Spennende når det er uforutsigbart

Ikke minst tror Diggins at færre øvelser vil gjøre det enda vanskeligere for andre nasjoner enn Norge å hevde seg.

Stafettene har vært en slik mulighet, særlig etter at Norge fra og med sist vinter maks fikk stille med to lag. Sist vinter så man elleville jubelscener fra både tyske og amerikanske jenter som fikk stå på seierspallen.

Diggins påpeker at prologene – som brukte å innlede tourer, men som ikke lenger er på terminlista – var en annen mulighet.

Flere nasjoner på pallen skaper entusiasme.

– Den første gangen jeg vant i verdenscupen kom alle nasjonene til meg og sa det var fantastisk, at var kult. Sport er spennende når det ikke er forutsigbart, når folk som ser på ikke vet hva som kommer til å skje. Hvis noen forteller slutten før du ser filmen, ødelegger det litt, påpeker Diggins, som frykter mange kjedelige filmer til vinteren.

Norge ville ha stafett

Det er langrennskomiteen i FIS som vedtar terminlista. Der er Åge Skinstad Norges representant.

– Vi (Norge) prøvde å få til en stafett, men arrangørene må ha et program som passer til deres fasiliteter og ønsker, forklarte Skinstad til NRK da vedtaket ble fattet i mai.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal