NRK Meny
Normal

Den amerikanske stjernens beskjed til FIS: – En stor feil

Jessica Diggins sier klart ifra hva hun synes om vinterens terminliste. Ikke minst vil hun ha stafettene tilbake.

Jessica Diggins

VIL HA STAFETT: Jessica Diggins vet hvor viktig det er for små langrennsnasjoner å komme på pallen i en stafett.

Foto: GEIRR LARSEN / NRK

– Det er vanskelig å være politisk korrekt.

Slik svarer Jessica Diggins når NRK spør hva den amerikanske stjernen synes om at det ikke er en eneste stafett i verdenscupen i langrenn kommende vinter.

Så kommer det:

– Jeg er en lagspiller, og laget er min familie. Å ta ut et av de mest spennende og meningsfulle løpene er en stor feil, sier 26-åringen fra Minnesota på Skype fra New Zealand.

Der er jenta med fire VM-medaljer i langrenn for å forberede seg til en sesong der hun jakter sin første OL-medalje.

– Kjedelig

Selv om det er OL-sesong, er hun opptatt av verdenscupen. Og mangelen på stafetter er ikke det eneste som frustrerer henne.

Terminlista inneholder nemlig 14 10-kilometere, 10 sprinter, én fellesstart med skibytte, ei tremil, en monsterbakke og en lagsprint. Variasjonen er mindre enn noen gang siden de moderne langrennsøvelsene kom på programmet rundt årtusenskiftet.

Argumentet fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) er at mindre variasjon i programmet skal gjøre langrenn lettere å forstå for TV-publikummet rundt om i verden.

Diggins mener det tvert imot gjør sporten mer fattig.

– Det er veldig kjedelig å ikke ha en eneste 5-kilometer, det er ingen prologer, det er ingen stafetter og bare én lagsprint. Idretten vår er mer enn 10-kilometersløp, fastslår hun.

Diggins stafett

EKTE IDRETTSGLEDE: Slik jubler amerikanske langrennsjenter for en pallplass med stafettsokkene på beina.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Spennende når det er uforutsigbart

Ikke minst tror Diggins at færre øvelser vil gjøre det enda vanskeligere for andre nasjoner enn Norge å hevde seg.

Stafettene har vært en slik mulighet, særlig etter at Norge fra og med sist vinter maks fikk stille med to lag. Sist vinter så man elleville jubelscener fra både tyske og amerikanske jenter som fikk stå på seierspallen.

Diggins påpeker at prologene – som brukte å innlede tourer, men som ikke lenger er på terminlista – var en annen mulighet.

Flere nasjoner på pallen skaper entusiasme.

– Den første gangen jeg vant i verdenscupen kom alle nasjonene til meg og sa det var fantastisk, at var kult. Sport er spennende når det ikke er forutsigbart, når folk som ser på ikke vet hva som kommer til å skje. Hvis noen forteller slutten før du ser filmen, ødelegger det litt, påpeker Diggins, som frykter mange kjedelige filmer til vinteren.

Norge ville ha stafett

Det er langrennskomiteen i FIS som vedtar terminlista. Der er Åge Skinstad Norges representant.

– Vi (Norge) prøvde å få til en stafett, men arrangørene må ha et program som passer til deres fasiliteter og ønsker, forklarte Skinstad til NRK da vedtaket ble fattet i mai.

Laster Instagram-innhold

Siste nytt

 • Ekstraordinært Forbundsting

  Norges Cykleforbund vil avholde et ekstraordinært Forbundsting før sitt ordinære ting 10-11. mars 2018. Det etter at de torsdag kveld mottok et tilstrekkelig antall tilbakemeldinger fra klubber og regioner som krevde dette. Dato og sted er ikke avklart.

 • Tor Odvar Moen er ferdig i Larvik

  Larviks håndballtrener Tor Odvar Moen får ikke fornyet kontrakt. Det melder TV2. Kontrakten hans går ut etter denne sesongen. Det har ikke kommet frem noe begrunnelse for hvorfor kontrakten ikke blir fornyet.

  Tor Oddvar Moen, trener i Larvik
  Foto: John-André Samuelsen / NRK
 • Nå er Norge mestvinnende i Sotsji

  Etter nye russiske utestengelser er Norge nå den nasjonen som står med flest gullmedaljer i Sotsji-OL i 2014. Bobkjører Alexander Zubkov ble fratatt sine to gullmedaljer fredag, og dermed står Russland med 10 gull. Norge tok 11.

  Gullmedalje
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup hopp: Kvalifisering