NRK Meny
Normal

Den amerikanske stjernens beskjed til FIS: – En stor feil

Jessica Diggins sier klart ifra hva hun synes om vinterens terminliste. Ikke minst vil hun ha stafettene tilbake.

Jessica Diggins

VIL HA STAFETT: Jessica Diggins vet hvor viktig det er for små langrennsnasjoner å komme på pallen i en stafett.

Foto: GEIRR LARSEN / NRK

– Det er vanskelig å være politisk korrekt.

Slik svarer Jessica Diggins når NRK spør hva den amerikanske stjernen synes om at det ikke er en eneste stafett i verdenscupen i langrenn kommende vinter.

Så kommer det:

– Jeg er en lagspiller, og laget er min familie. Å ta ut et av de mest spennende og meningsfulle løpene er en stor feil, sier 26-åringen fra Minnesota på Skype fra New Zealand.

Der er jenta med fire VM-medaljer i langrenn for å forberede seg til en sesong der hun jakter sin første OL-medalje.

– Kjedelig

Selv om det er OL-sesong, er hun opptatt av verdenscupen. Og mangelen på stafetter er ikke det eneste som frustrerer henne.

Terminlista inneholder nemlig 14 10-kilometere, 10 sprinter, én fellesstart med skibytte, ei tremil, en monsterbakke og en lagsprint. Variasjonen er mindre enn noen gang siden de moderne langrennsøvelsene kom på programmet rundt årtusenskiftet.

Argumentet fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) er at mindre variasjon i programmet skal gjøre langrenn lettere å forstå for TV-publikummet rundt om i verden.

Diggins mener det tvert imot gjør sporten mer fattig.

– Det er veldig kjedelig å ikke ha en eneste 5-kilometer, det er ingen prologer, det er ingen stafetter og bare én lagsprint. Idretten vår er mer enn 10-kilometersløp, fastslår hun.

Diggins stafett

EKTE IDRETTSGLEDE: Slik jubler amerikanske langrennsjenter for en pallplass med stafettsokkene på beina.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Spennende når det er uforutsigbart

Ikke minst tror Diggins at færre øvelser vil gjøre det enda vanskeligere for andre nasjoner enn Norge å hevde seg.

Stafettene har vært en slik mulighet, særlig etter at Norge fra og med sist vinter maks fikk stille med to lag. Sist vinter så man elleville jubelscener fra både tyske og amerikanske jenter som fikk stå på seierspallen.

Diggins påpeker at prologene – som brukte å innlede tourer, men som ikke lenger er på terminlista – var en annen mulighet.

Flere nasjoner på pallen skaper entusiasme.

– Den første gangen jeg vant i verdenscupen kom alle nasjonene til meg og sa det var fantastisk, at var kult. Sport er spennende når det ikke er forutsigbart, når folk som ser på ikke vet hva som kommer til å skje. Hvis noen forteller slutten før du ser filmen, ødelegger det litt, påpeker Diggins, som frykter mange kjedelige filmer til vinteren.

Norge ville ha stafett

Det er langrennskomiteen i FIS som vedtar terminlista. Der er Åge Skinstad Norges representant.

– Vi (Norge) prøvde å få til en stafett, men arrangørene må ha et program som passer til deres fasiliteter og ønsker, forklarte Skinstad til NRK da vedtaket ble fattet i mai.

Laster Instagram-innhold

Siste nytt

 • Japan neste for Iniesta

  Barcelona-legenden Andrés Iniesta, 34-åringen som har vunnet 32 titler for den spanske klubben, avslører at japanske Vissel Kobe blir hans nye arbeidsgiver. På Instagram postet han et bilde med eieren av den japanske klubben og skrev: «På vei til mitt nye hjem med min venn».

  Laster Instagram-innhold
 • Schmeichel VM-klar for Danmark

  Danmarks førstekeeper Kasper Schmeichel er kampklar etter å ha vært ute de siste fire kampene for Premier League-klubben Leicester. Dansken har slitt med en ankelskade. Danmark spiller sin første VM-kamp mot Peru 16. juni i Saransk.

  Denmark Panama Soccer
  Foto: Mads Claus Rasmussen / AP
 • Capitals til NHL-finale

  Washington Capitals er klare for NHL-finale mot Vegas Golden Knights etter 4-0-seieren over Tampa Bay Lightning. Svenske André Burakovsky ble den store helten: – Naturligvis føles det bra å få to mål i en sånn kamp, sier Burakovsky til Aftonbladet.

  Capitals Lightning Hockey
  Foto: Chris O'Meara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live