NRK Meny
Normal

Digger å lide: – Jeg omfavner smerten

PYEONGCHANG (NRK): Jessica Diggins går til hun ser gult og rosa. Drømmen er at det skal sikre USAs første OL-medalje i kvinnelangrenn.

OLY-2018-PYEONGCHANG-PRESSER

NÅ KAN HUN BLI STJERNE: Foreløpig er Jessica Diggins mer kjent i Norge enn i USA. Det kan snu seg med et godt OL.

Foto: FLORIAN CHOBLET / AFP

– Jeg vet ikke om det er en bra ting, men min største styrke er å kunne grave virkelig dypt og å kunne å lide. Jeg omfavner smerten og går gjennom den.

Jessica Diggins står i et pressekonferanserom og gjør noe hun ikke en så vant til. Hun snakker med en stor flokk amerikanske journalister.

Amerikanske medier har fått opp øynene for at noe har skjedd med amerikansk kvinnelangrenn. Jessica Diggins, Sadie Bjornsen og Sophie Caldwell har alle vunnet verdenscuprenn i vinter.

Det er rett og slett lov å håpe, kanskje til og med forvente, at langrennsløperne bringer hjem edelt olympisk metall. Man liker slikt i USA.

Et bilde på veggen

Diggins snakker på inn- og utpust om både sporten sin og seg selv. Det er mye de amerikanske journalistene fortsatt ikke vet og til dels ikke skjønner, som for eksempel hvorfor noen gidder å drive med en sport som gjør så fryktelig vondt.

– Jeg liker følelsen av å presse meg så langt forbi grensene mine at jeg ikke ser klart. Jeg ser ting i rosa og gult, forklarer hun entusiastisk.

Diggins har en plakat på veggen på pikerommet hjemme i Afton, Minnesota. Det er Bill Koch som henger der. Han tok sølv på OL-tremila i Innsbruck i 1976.

Koch var den første amerikaneren som tok en langrennsmedalje i OL. Han er også den siste. Hittil.

SKI-CROSS-COUNTRY-WORLD

PÅ TOPPEN: Jessica Diggins slo Heidi Weng og alle andre i OL-generalprøven, hennes fjerde verdenscupseier.

Foto: BARBARA GINDL / AFP

Vil vinne

Det har det fremadstormende kvinnelaget planer om å gjøre noe med i løpet av lekene i Pyeongchang.

– Alle små barn forestiller seg hvordan det ville være å vinne en olympisk medalje. Du ville ikke vært her om du ikke gjorde det, jeg vil vinne, sier Diggins, som har bygd stein på stein de siste sesongene.

I 2013 ble hun meget overraskende verdensmester i lagsprint i Val di Fiemme sammen med den store pioneren i amerikansk kvinnelangrenn, Kikkan Randall. To år senere tok hun individuelt VM-sølv på 10-kilometeren i Falun.

I januar 2016 kom den første seieren i verdenscupen. Den fjerde kom i det siste rennet før OL i Pyeongchang, under prøve-VM i Seefeld.

– Mye, mye større

Det gjør at det nå er helt naturlig å nevne Jessica Diggins i samme åndedrag som Charlotte Kalla, Stina Nilsson og Krista Pärmäkoski når man ramser opp utlendinger som kan spolere den norske gullfesten i kvinnelangrenn.

Og det er nå det gjelder hvis de amerikanske jentene vil få sporten sin til å vokse i hjemlandet. Det de levere i verdenscup og verdensmesterskap når ikke frem til amerikanske hjem.

OL er utstillingsvinduet.

– Plutselig har folk som kanskje ikke kjenner til langrenn muligheten til å se og si «hei, hva gjør de, det der er kult!». Det er mer «hype», rampelyset er sterkere, det er flere kameraer. Selv om løpene er de samme som i VM – det er seks løp, løperne er de samme, det er like stor ære å vinne VM som OL – så er OL i USA ansett som mye, mye større, konstaterer Diggins.

Første medaljemulighet kommer lørdag: 15 km fellesstart med skibytte.

Siste nytt

 • NFF støtter Ceferin i UEFA-valget

  NFF og de fem andre nordiske fotballforbundene stiller seg bak nåværende UEFA-president Aleksander Ceferin under neste års presidentvalg i Roma i februar. Avgjørelsen ble tatt under et møte for de nordiske fotballforbundene i Helsingfors i helgen.

  SOCCER-WORLDCUP/CEFERIN
  Foto: Pierre Albouy / Reuters
 • Hodgson raser mot teatralsk Salah

  I kampen mellom Liverpool og Crystal Palace gikk Mohamed Salah over ende i feltet etter nærkontakt med Mamadou Sakho og fikk straffe. Palace-manager Roy Hodgson mener Salah falt lett. – Hvis det var et straffespark så har spillet endret seg til noe ugjenkjennelig.

  Premier League - Crystal Palace v Liverpool
  Foto: John Sibley / Reuters
 • Gasly blir ny Red Bull-fører

  Pierre Gasly erstatter Daniel Ricciardo i Red Bull neste sesong. Det bekrefter Formel 1-laget. Den franske 22-åringen kjører nå for Toro Rosso, som Red Bull eier. Han har en fjerdeplass fra Bahrain som sitt beste løp i karrieren. Ricciardo skal kjøre for Renault neste sesong.

  MOTOR-F1-REDBULL/GASLY
  Foto: Brandon Malone / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
NM fotball: Kolbotn - Klepp
NM fotball: Trondheims-Ørn - Sandviken
NM Fotball: Trondheims-Ørn-Sandviken
Sport i dag