Hopp til innhold

Drømmer om EM-medalje med Ingebrigtsen-gutta – får blankt nei av treneren

Etter helgas NM-gull fristes Didrik Tønseth til å prioritere EM i terrengløp foran verdenscupen i langrenn på Beitostølen i desember. Men det får han ikke lov til.

Høydesamling med skilandslaget

DILEMMA: Hvis Didrik Tønseth reiser til EM i terrengløp, kan det få konsekvenser for mulighetene i ski-VM.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Jeg er gira på EM, hvis jeg kan få en plass på laget og hvis det ikke ødelegger for mye for langrennssesongen, sier Didrik Tønseth til NRK.

27-åringen fra Trondheim står rett og slett overfor et stort dilemma:

Fredag kjøpte han seg piggsko. Søndag snørte han dem på seg og stilte til start i NM i terrengløp på Bratsberg stadion.

Ti kilometer senere var langrennsløperen norgesmester med klar margin, 26 sekunder foran Senay Fissehatsion og 32 sekunder foran Marius Vedvik.

Fissehatsion vant 10-kilometeren under Oslo maraton i høst. Vedvik var EM-deltaker for Norge på 10.000 meter i Berlin i sommer.

Oslo 20180910.Norges Friidrettsforbund presenterer Erlend Slokvik som ny toppidrettssjef mandag formiddag på Ullevaal stadion i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

ÅPNER FOR TØNSETH: Toppidrettssjef Erlend Slokvik i Norges Friidrettsforbund.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kollisjon

Dermed er Didrik Tønseth en brennhet kandidat til det norske laget til EM i terrengløp, som arrangeres i Tilburg i Nederland 9. desember.

– Når han vinner NM-gull, er han absolutt aktuell, sier toppidrettssjef Erlend Slokvik i Norges Friidrettsforbund, som bekrefter at forbundet allerede er i dialog med Tønseth.

Det er bare ett problem. 9. desember er det også verdenscupstafett i langrenn på Beitostølen. Dagen før er det 30 km skøyting.

– Har du muligheten til å springe i EM, så kan du ikke utelukke det, sier likevel Tønseth.

– Har du snakket med landslagstrener Eirik Myhr Nossum om dette?

– Nei, det er det ingen vits i, han sier bare nei, humrer mannen med to VM-gull og et OL-gull i langrennsstafett for Norge.

Medietreff Langrenn Menn Elite Sprint & Allround

SIER NEI: Landslagstrener i langrenn, Eirik Myhr Nossum, forventer at EM i terrengløp blir noe Didrik Tønseth ser på TV, ikke noe han deltar i.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Fryktelig gambling

NRK gjør det Tønseth ikke selv har gjort, snakker med Eirik Myhr Nossum, og får følgende svar:

– Det sier seg selv hvilket svar han vil få, det er at jeg skal se ham gå på Beitostølen. Så kan vi godt se EM i terrengløp på TV, sier Nossum.

– Hva hvis han likevel drar til EM i terrengløp?

– Det tror jeg ikke han gjør. Han er såpass ambisiøs. Han har lyst til å gå både tremil, femmil og stafett i VM. Det er fryktelig gambling å stå over denne helga på Beitostølen, fastslår Eirik Myhr Nossum.

Laget til EM i terrengløp tas ut 29. november. Tønseths håp er at han allerede før den tid har imponert såpass med ski på beina at han har gjort seg til en klar VM-kandidat i langrenn.

25. november står VM-distansen 15 km klassisk på programmet under verdenscupåpningen i Ruka. I fjor ble Tønseth nummer to i tilsvarende løp.

Pyeongchang, Sør-Korea 20180218.Martin Johnsrud Sundby (t.v.), Didrik Tønseth, Ragnhild Haga, Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen gratulerer hverandre etter gullmedaljen til Norge på 4x10 km stafett for herrer og 4x5 km. stafett for kvinner i Alpensia Cross-Country Skiing Centre under vinter-OL i Pyeongchang. Alle fikk medaljen på dagens seremoni.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

STAFETTMESTER: Didrik Tønseth feirer OL-gull i stafett sammen med Martin Johnsrud Sundby og Marit Bjørgen. Han har også to VM-gull i stafett.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kan gå glipp av EM-medalje

Om Didrik Tønseth takker nei til en EM-plass i terrengløp, er det en potensiell EM-medalje han sier nei til.

Erlend Slokvik bekrefter nemlig at Norge har medaljeambisjoner i lagkonkurransen for herrer.

Hver nasjon kan stille med inntil seks løpere. Norge skal stille med minst fire, og det er de tre beste teller i lagkonkurransen.

– Målet må kanskje være å komme blant de tre norske som blir tellende i lagkonkurransen, bekrefter Tønseth.

Henrik og Filip Ingebrigtsen vil etter all sannsynlighet være Norges sterkeste kort individuelt, med de trenger en sterk tredjemann om det skal bli lagmedalje. Og det blir ikke lillebror Jakob, som skal løpe i juniorklassen.

Aldri løpt fortere

Med en lignende prestasjon som i NM, kunne Tønseth derfor realistisk sett vært tredje beste nordmann. Denne høsten har han nemlig vært i knallform med joggesko på beina.

– Jeg har aldri før løpt så fort som jeg gjør nå. Det skyldes noe så kjedelig som at jeg har fått trent veldig bra, sier Tønseth, som har et sølv på 5000 meter fra junior-NM i friidrett.

– Det er veldig artig at han gjør det så godt i løping, jeg stiller meg bak dem som er imponert. Men vil han gå tre- og femmila i VM, og det vet jeg at han vil, så må han gå på Beitostølen. Jeg har ikke så mange andre løp å se på når de lagene skal tas ut, konstaterer Eirik Myhr Nossum.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal