Dibaba med utrolig verdensrekord: – Er det mulig?

Etiopiske Genzebe Dibaba (24) sjokkerte friidrettsverdenen da hun på sensasjonelt vis slettet den 22 år gamle verdensrekorden på 1500 meter.

Genzebe Dibaba

– Kan hun virkelig komme ned mot 3:50, en nesten umulig tid satt av en kinesisk jente på det beryktede 90-tallet? utbrøt NRKs friidrettskommentator Jann Post da Dibaba stormet ut av siste sving på sin 1500 meter i Monaco.

Sekunder senere passerte den etiopiske 24-åringen mållinjen på tiden 3:50.07.

– Føles utrolig

Med det knuste hun den forrige verdensrekorden til kinesiske Yunxia Qu - satt i 1993 - med hele 39 hundredeler.

– Jeg er veldig glad, sier en smilende Dibaba rett etter løpet.

– Haren gjorde en strålende jobb! Det føles utrolig å være den første utøveren fra Etiopia som setter en verdensrekord på 1500 meter, sier 24-åringen videre.

Enorm avslutning

Mellomdistanseløperen har all grunn til å være fornøyd. Ifølge Post slo hun en rekord man regnet med skulle bli stående i lang tid.

– Dette var en av tidene jeg trodde det var vanskeligst å slå i friidrettsverdenen, og den slår Dibaba etter en enorm avslutning. Er det mulig? kommenterte Post.

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal var i ekstase etter å ha sett Dibabas fantastiske løp.

– Vi får en verdensrekord! Det er ikke overraskende at det er Dibaba som gjør det, men vi trodde hun skulle ha en større sjanse på 5000-meteren, sier Rodal.

Siste nytt

 • Gilmour testet positivt for korona

  Skottlands Billy Gilmour har testet positivt for koronaviruset. Det melder landslaget på sin Twitter.

  Han må derfor sitte ti dager i isolasjon, og mister dermed kampen mot Kroatia torsdag. Skottene må vinne for å kunne ta seg til åttedelsfinale.

  Unggutten ble fredag kåret til kampens beste spiller i 0-0-møtet med England på Wembley.

  Gilmour er den åttende spilleren som har testet positivt for korona i løpet av EM-perioden. Det startet med Sergio Busquets og Diego Llorente i Spanias tropp. Den svenske duoen Dejan Kulusevski og Mattias Svanberg testet også positivt i forkant av EM.

  Senere har også Russlands Andrej Mostovoj, João Cancelo fra Portugal og Slovakias Denis Vavro testet positivt.

  Billy Gilmour
  Foto: Facundo Arrizabalaga / AFP
 • Setter grense på 10.000 tilskuere

  Det blir publikummere på tribunene i OL i Tokyo. Arrangøren bekrefter at det blir satt et tak på 10.000 japanske tilskuere.

  Det er i tråd med hva japanske myndigheter åpnet for i forrige uke.

  Skulle det framover bli økt smitte i Tokyo og andre deler av Japan der OL holder konkurranser, vil det bli aktuelt å la lekene gå bak lukkede dører.

  De koronautsatte lekene varer fra 23. juli til 8. august. En avgjørelse om hvor mange tilskuere som slipper inn på øvelser i Paralympics, er utsatt til 16. juli.

  En gruppe medisinske eksperter anbefalte sist fredag japanske myndigheter å ha et tilskuerfritt OL.

  «Vi mener det mest ideelle er ikke å ha publikum på arenaene. Det vil gi lavest risiko for virusspredning», sto det i rapporten som ble overlevert den lokale arrangøren og regjeringen.

  I forrige uke kom det klare retningslinjer rundt smittevern i OL. Utøvere risikerer å bli kastet ut av lekene om de bryter reglene om bruk av munnbind og daglig testing. (NTB)

  Foto: Rodrigo Reyes Marin / AFP
 • Hovland faller på rankingen

  Den norske golfproffen Viktor Hovland falt fra 13.- til 14.-plass på siste PGA-ranking.

  Nordmannen måtte fredag trekke seg fra US Open etter å ha fått sand i øyet. Han slet med synet som følge av det. Neste planlagte turnering for Hovland er på europatouren i München. Den starter torsdag.

  Listen toppes av den ferske US Open-vinneren, spanske Jon Rahm, som tok seg forbi Dustin Johnston på PGA-listen.

  PGA: U.S. Open - Second Round
  Foto: Michael Madrid / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal