NRK Meny
Normal

Di Lucas drepende blikk

Danilo di Luca passerte målstreken i går med et blikk som kunne drepe, skriver Ove Eriksen.

Danilo Di Luca var fast i blikket da han vant 4. etappe
Foto: DAMIEN MEYER / AFP

Ingen tilfeldighet at tilnavnet er ”The killer”. Nærmest i transe satte han samtlige til veggs. Giro-vinneren fra 2007 er i storform allerede – men det kan være for tidlig. Siste uke i Giro`n er alltid avgjørende – også er det spørsmålet om styrken på tempo da.

Thomas Lövkvist (25) skrev seg inn i svensk idrettshistorie på den 4.etappen i går.

For første gang siden 1981 kunne en svensk rytter ta på seg ledertrøya. Den forrige var Tommy Prim helt tilbake i 1981. Løvkvist er lagkamerat med Edvald Boasson Hagen i Team Columbia. Også Edvald viste bakke styrke i går.

Columbia tok tilbake trøyen etter at Mark Cavendish mistet den på den 3 etappen. Laget har også Michael Rogers høyt oppe i sammendraget og imponerer i starten av Giro`n.

Lövkvist får problemer

Thomas Løvkvist tar over den rosa ledertrøya

Thomas Løvkvist tar over den rosa ledertrøya

Foto: MARCO TROVATI / AP

Lövkvist får problemer med å beholde den rosa trøya, men han har også den hvite ungdomstrøya og den kan han nok forsvare lenge. Det er for mye forlangt å håpe på at han skal kopiere bedriften til Gøsta Petterson som vant giro`n i 1971 – uten etappeseire.

Avslutningen passet Danilo di Luca (LPR Brakes) perfekt i går. Heller ingen overraskelse at han får følge av Garzelli og Pellizotti på pallen i dette type terreng. LPR står nå med 3 strake etappeseire.

Fire års fravær

Lance Armstrong kom veldig bra fra den første virkelig ”bakke-prøven”. Utrolig sterkt med tanke på 4 års fravær fra dette nivået. Michael Rogers ligger hakk i hel på di Luca og er nok langt sterkere enn ”the killer” på tempo-etappene. Ellers var det ingen store tidsmessige tap for noen av sammenlagt-favoritten. Fortsatt gjelder det å ha is i magen – det er langt fram.

Tøff avslutning

Den 5. Etappen fra San Martino – Alpe di Siusi (Seiser Alm) begynner og avslutter tøft. Fra starten går rytterne rett inn i en 8,2 km lang stigning opp til Passo Rolle (1972 moh) – 5,8% i snitt. Noen vil nok gå her, men neppe noen av de store kanonene.

Så bærer det utfor og kjente steder for langrenn og hopp passeres i Val di Fiemme. Fra toppen av Passo Rolle faller traseen over 1700 høydemeter i løpet av 60 km.

Løypeprofil 5. etappe (ekstern lenke)

Etappen er bare 125 km, men de siste 25 km til Seiser Alm byr på store utfordringer.

Klatringen har et gjennomsnitt på 6,1 % hvor de siste 7 km har snitt på 8,6 prosent.

Brattere og lengre avslutning enn i går. Da tok di Luca ”killerblikket” fram. Det spørs om det holder i dag. Nå går sceneteppet opp for de virkelige klatrerne.

Kart over 5. etappe (ekstern lenke)

Siste nytt

 • Sagosen og PSG med dramatisk tap

  Sander Sagosen slet da Paris Saint-Germain i sluttminuttene tapte 28-29 mot hviterussiske Meshkov Brest i mesterligaen i håndball. Nordmannen hadde sjansen til å gi PSG ledelsen til 29-28, men i stedet ble Petar Djordjic matchvinner i motsatt ende.

  GERMANY HANDBALL CHAMPIONS LEAGUE THW Kiel vs Paris Saint Germain
  Foto: FOCKE STRANGMANN / Epa
 • Sparta sikret seriesølv

  Sparta har seriesølvet i ishockey i boks. Tabellnabo Lillehammer ble slått 4-3 etter forlengning. Lørenskog vant 5-2 over regjerende serie- og norgesmester Stavanger Oilers, mens tabellfirer Frisk Asker tapte 2-3 hjemme mot Stjernen etter forlengning.

  Eliteserien i ishockey: Storhamar - Sparta
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Liverpool herjet med West Ham

  Liverpool er oppe på andreplass på tabellen etter lørdagens nedsabling av West Ham. Scoringer av Emre Can, Roberto Firmino, Mohamed Salah og Sadio Mané gjorde at Michail Antonios nettkjenning ikke ble noe annet enn et trøstemål. Kampen endte 4-1.

  FBL-ENG-PR-LIVERPOOL-WEST HAM
  Foto: OLI SCARFF / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang
OL-magasin