Hopp til innhold

Dette visste du ikke om hoppkometen Tande

KUUSAMO/OSLO (NRK): Hoppkometen Daniel-André Tande kan mer enn å hoppe langt på ski.

Daniel-Andre Tande

NY STJERNE: Daniel-André Tande er på plass i Finland og Kuusamo for årets andre verdenscuphelg.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

21-åringen hoppet seg inn i norske hopphjerter med seier i Klingenthal forrige helg. Og med brakseier, kommer økt oppmerksomhet. Det har Tande allerede fått merke.

SKI-JUMPING-WC-GER

STORT SMIL: Daniel-André Tande gliste bredt etter seieren i Klingenthal.

Foto: ROBERT MICHAEL / Afp

– Det er noe jeg ikke bryr meg så mye om. Skal man føye seg etter hva andre forventer, blir det tungt, så jeg tar det egentlig ganske piano, sier Tande om forventningspresset før rennene i Kuusamo.

– Det blir gøy å sitte igjen på toppen i gul ledertrøye. Jeg var i lignende situasjon i sommer, og taklet det fint da, så tror det går bra nå også.

Visste du?

NRK har forsøkt å bli litt bedre kjent med kometen fra Kongsberg.

– Var du god i hopp som liten?

– Jeg ble som regel mellom nummer tre og seks. Det var mange gode da vi var små, men i store bakker tok jeg noen seirer.

– Hva er du opptatt av bortsett fra skihopping?

– Jeg er spesielt glad i vinteridretter, særlig skiskyting. Men også litt sære idretter som badminton og bordtennis. Og selvfølgelig fotball. Liverpool er favorittlaget. Dessuten er jeg hobbygitarist, og spiller litt på fritiden for å slappe av.

– Hva er favorittbandet ditt?

– AC/DC.

– Hvordan var du på skolen?

– Jeg har aldri vært noe glad i skolen. Jeg spurte foreldrene mine både etter sjuende og 10. klasse om jeg kunne ta et friår, men det fikk jeg ikke. Jeg angrer ikke på det i dag, for da ble jeg fortere ferdig.

God sjåfør

– Hvem skifter dekk på bilen din?

– Toyota i Kongsberg. Men jeg gjorde det selv før jeg fikk bilavtale.

– Hvordan er du som sjåfør?

– Jeg er veldig flink til å følge reglene som står i teoriboka. Men jeg er halvt nordlending, så det kommer litt ut når jeg kjører bil. For eksempel når noen ikke blinker ut av en rundkjøring.

– Hvordan var ditt første kyss?

– Det var ingen «høydare». Det er lenge siden nå og vi var to uerfarne småunger og da kan det gå galt. Vi ble sperret inne i et skap av storesøstrene våre og fikk ikke komme ut før vi hadde kyssa.

Lite opptatt av shopping

– Hva er det mest irriterende du bruker penger på?

– Jeg bruker egentlig penger bare på mat og drivstoff. Det mest irriterende er klær, for det krever så mye å gå og shoppe.

– Hvordan lager man brun saus?

– Kraften fra kjøtt, litt fløte og smake til med salt og pepper. Da blir det bra!

Hopprennet i Kuusamo er utsatt til klokken 18.00 fredag, på grunn av vind.

Daniel-André Tande med to kjempehopp

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal