NRK Meny
Normal

Dette venter Ødegaard i Heerenveen

Martin Ødegaard presenteres som Heerenveen-spiller tirsdag. NRK-ekspert mener 18-åringen har valgt rett – unggutten kommer til en klubb som satser på talenter.

Martin Ødegaard aksjon for Real Madrid

TIL NEDERLAND: Heerenveen har innkalt til pressekonferanse. Temaet er Martin Ødegaard.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Dette er en klubb som passer Ødegaard ekstremt bra, mener NRK-ekspert Tom Nordlie.

Tirsdag formiddag ble Martin Ødegaard presentert som Heerenveen-spiller. Et låneopphold har ligget i kortene denne sesongen. Drammenseren har fått lite spilletid for Real Madrids A-lag etter overgangen fra Strømsgodset i 2015.

Etter mye frem og tilbake falt valget på Heerenveen – en anerkjent klubb som kjemper helt i toppen av æresdivisjonen.

Morten Thorsby

BLIR LAGKOMPISER: Morten Thorsby får norsk lagkompis.

Foto: Olaf Kraak / AFP

Men hva venter 18-åringen i den nederlandske klubben?

Blir yngst på et svært ungt lag

Ødegaard blir på ingen måte det eneste unge talentet i Heerenveen. Han blir yngst, men klubben har en gjennomsnittsalder på 23,1 år. I den siste kampen var det kun tre i startoppstillingen over 25 år.

Christian Grindheim spilte i Heerenveen fra 2008 til 2011. Vålerenga-spilleren klubben passer godt til Ødegaard siden de satser mye på unge spillere, men tror ikke nederlenderne har lovet ham spilletid.

Christian Grindheim

BRA: Christian Grindheim tror Martin Ødegaard har gjort et godt klubbvalg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Han får nok ikke spille mye om han er ræva hele tiden. At han vil få muligheten er det ingen tvil om og jeg tipper han er mer enn klar nok til å ta vare på den, forteller Grindheim til NRK.

Vålerenga-spilleren mener nederlandsk fotball, som liker individualister, vil passe Ødegaard godt, og at nordmannen vil få en bedre kamphverdag enn i Norge.

– Topplagene i Nederland er bedre enn topplagene i Norge. Slik som Rosenborg var i fjor hadde de nok kunnet hevde seg i toppen de også, selv om de ikke hadde vært på Ajax, PSV og Feyenoords nivå. De hadde vært rett bak der, forklarer Grindheim.

Gir den nye lagkompisen tidsfrist

En rekke norske spillere har vært i klubben. I dag finner vi Morten Thorsby i A-stallen og Dennis Johnsen på ungdomslaget.

Thorsby skal hjelpe Ødegaard utenfor banen. Heerenveen-spilleren ser frem til å være mye med sin nye lagkamerat og hjelper kanskje 18-åringen med å lære seg nederlandsk.

– Det var ikke veldig vanskelig. Jeg tror ikke det bare er jeg som synes det, men sikkert veldig mange andre norske spillere også har lært det ganske raskt. Jeg gir ham syv måneder. Hvis han får det til på syv burde han være fornøyd, forteller Thorsby til NRK.

Nordmannen mener æresdivisjonen passer bra for unge, tekniske spillere som Ødegaard.

– Martin er en veldig anvendelig spiller. Han har veldig lett for å komme fort inn i ting. Det kommer ikke til å bli noe problem, sier Thorsby til NRK.

Klaas Jan Huntelaar

TIDLIGERE STJERNE: Heerenveen har både hatt store verdenstjerner og norske profiler i klubben. Her er Klaas Jan Huntelaar og Daniel Berg Hestad.

Foto: Fred Ernst / AP

Blir blant de største profilene

Heerenveen ligger på en sterk fjerdeplass i ligaen etter 17 spilte kamper, men laget er på ingen måte stjernespekket.

Ødegaard blir trolig lagets største profil – sammen med blant andre svenske Sam Larsson som den siste tiden har blitt linket til Ajax. Storavisa De Telegraaf virker nesten forbløffet over at Heerenveen har klart å lokke nordmannen til klubben.

– SC Heerenveen står bak det største stuntet på overgangsmarkedet denne vinteren, skriver De Telegraaf i en artikkel om låneoppholdet.

Morten Thorsby og Martin Ødegaard

KJENNER HVERANDRE: Morten Thorsby og Martin Ødegaard kjenner hverandre godt fra før. Her er de to avbildet på en landslagssamling tidligere.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Opptatt av spisskompetanse

Til tross for at klubben kanskje mangler de helt store stjernene, mener Morten Thorsby at klubben er svært profesjonell.

– Det er en klubb som er veldig flinke til å ta vare på unge spillere. Det har jeg også fått erfare. Jeg har fått masse tillit og føler jeg er i en fin utvikling. Jeg er utrolig fornøyd, sier Thorsby til NRK.

Men får Ødegaard en plass i startoppstillingen fra første stund? Tom Nordlie mener dét er et «must» for nordmannen.

– Det blir særdeles viktig at han får spilletid. Treneren kan nok ikke love spilletid, men de låner ikke en spiller sånn at han skal sitte på benken. Han må levere – og skulle han ikke spille fast er det selvsagt et steg tilbake, sier Nordlie.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Tiger Woods friskmeldt

  Etter å ha vært ute med en ryggskade siden februar tidligere i år er nå Tiger Woods endelig friskmeldt av legene.

  Når 41-åringen vil være tilbake på golfbanen er likevel uvisst, skriver ESPN.

  Tiger Woods Golf
  Foto: Kamran Jebreili / AP
 • Uavgjort i Leicester

  Leicester utlikna ti minutt før slutt og spela 1-1 mot West Bromwich i Premier League i kveld. Nacer Chadli gav WBA leiinga midt i andre omgang, og det var Riyad Mahrez som utlikna for heimelaget.

  Leicester er dermed framleis på tredje siste plass i ligaen.

  Riyad Mahrez
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
 • Bakelants ute av intensiven

  Den belgiske sykkelprofilen Jan Bakelants, som brakk to ryggvirvler og sju ribbein i en stygg velt nylig, er på bedringens vei.

  Mandag ble 31-åringen flyttet ut av intensivavdelingen, tre dager etter at han gjennomgikk en ryggoperasjon.

  Han fikk skadene da han veltet stygt i en utforkjøring under Giro di Lombardia nylig.

  Jan Bakelants
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal