NRK Meny
Normal

Dette tallet vekker oppsikt: – Det er ekstremt lavt

Norge traff på bare 66 prosent av pasningene i 1-0-tapet mot Nederland søndag. Det er langt dårlige enn rivalene i EM-gruppa.

Nederland - Norge under EM fotball kvinner.

SE VIDEO: Pasningsfeilene florerte mot Nederland. Norge traff bare på 194 av 292 pasninger i åpningskampen. Her kan du se noen av de grove bommene.

– Jeg ble nesten positivt overrasket, jeg.

Det er Tom Nordlies første reaksjon når han får høre at Norge kun traff på 66 prosent av pasningene under marerittkvelden i Utrecht.

Han synes pasningsspillet til de norske jentene var så dårlig at han trodde tallet var enda nærmere 50.

– 66 prosent er uansett ekstremt lavt. Og da er alle pasningene fra stopper til stopper og backer med i statistikken, påpeker Nordlie.

Maren Mjelde

KRITISK: Kaptein Maren Mjelde er klar på at pasningsspillet må bli langt bedre til neste kamp.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Et nervøst norsk lag ble tidvis rundspilt av Nederland og tapte fullt fortjent 1–0. Og selv om det var mye som kladdet, var det spesielt synlig at Martin Sjögrens mannskap slet stort med å holde ballen i laget.

Mjelde kritisk til pasningsspillet

Gang på gang bommet de norske spillerne på enkle pasninger og gang på gang fikk nederlenderne ballen i beina i gode posisjoner.

Mens Norge traff på 194 av 292 pasninger, hadde Nederland en pasningsprosent på 79.

Til sammenligning hadde nabo og grupperival Danmark en pasningsprosent på 81 da de vant 1–0 over Belgia senere søndag kveld.

Belgia traff på 77 prosent av pasningene, ifølge statistikken til UEFA.

Etter det norske tapet var flere av de jentene svært kritiske til eget spill – og påpekte at nettopp pasningsspillet var for svakt.

– Vi sparker bort ballen altfor mye og gjør det vanskelig for oss selv. Nederland er ekstremt gode på kontringer, og det får de gjøre hele kampen. Vi kan ikke miste ballen så lett vi gjør, sier kaptein Maren Mjelde.

Komm.: Christian Nilssen og Tom Nordlie.

– Straffes gang på gang

Nordlie tror noe av grunnen til den svake statistikken er at Norge mangler bredde i angrepsspillet.

– Vi klarer ikke å slå to pasninger, vi mister ballen og straffes gang på gang. Det er tur som gjør at vi ikke blir straffet. Defensivt er det helt OK, men vi spiller på oss så mye brudd. Det ser ut som om vi leker gjemsel og gjemmer bort Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg, sier fotballeksperten.

– Ikke noe nytt

Lise Klaveness, NRK-ekspert og tidligere landslagsspiller, mener i likhet med Nordlie at 66 prosent er altfor lavt.

– De var veldig svake i pasningsspillet – spesielt i andre omgang. Vi spiller bort ballen flere ganger når vi skal ha full kontroll. Da blir det urolighet i laget, og da blir pasningsstatistikken dårlig. Dette er dessverre noe Norge har slitt med i mange år, dette er ikke noe nytt, sier Klaveness.

Hun tror ikke de norske jentene er spesielt svake pasningsspillere, men mener det skjer som følge av trøbbel i andre deler av spillet.

– Det ene forsterker det andre, konkluderer Klaveness.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Johaug undertegnet skiavtale

  Therese Johaug har undertegnet en ny avtale med skiprodusenten Fischer. Det bekrefter Johaugs manager, Jørn Ernst, overfor NRK fredag morgen. Kontrakten med Fischer ble satt på vent under Johaugs dopingutestengelse.

  Therese Johaug
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Martinsens VM-sjansar minkar

  Andreas Martinsen hadde ei målgivande pasning då Rockford slo Chocago 4-3 og gjekk til 2. runde i AHL-sluttspelet i natt.

  Det betyr at Martinsen ikkje blir klar til dei første kampane i VM i Danmark, der Norge opnar mot Latvia 5. mai. Men han kan kome inn seinare i VM.

  Andreas Martinsen
  Foto: BRUCE BENNETT / AFP
 • Norsk billettrush til friidretts-EM

  Karsten Warholm ligger får solid støtte fra tribunene når han løper for EM-gull på 400 meter hekk i Berlin i august.

  Foreløpig billettsalg viser nemlig at arrangøren allerede har solgt mer enn 2500 billetter til nordmenn, melder friidrett.no.

  Karsten Warholm og Bislett Games.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag