Dette smerteropet endret Svenssons karriere

ULLEVAAL (NRK): Christian Gamboas kneskade tvang Rosenborg til å dytte Jonas Svensson ned fra midtbanen til høyreback. To år senere debuterte trønderen for Norge – på backplass.

Gamboa

LANGTIDSSKADD: Her har Christian Gamboa fått en vridning i kneet ni minutter ut i andre serierunde mot Aalesund 10. april 2014.

Foto: Delebekk, Bjørn S. / VG

Svensson

IMPONERER: Jonas Svensson.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg har ikke tenkt å bli høyreback på heltid. Det er midtbanen jeg vil spille. Jeg ser på det som et vikariat.

Ordene kom fra Svensson i april 2014.

Den da 21 år gamle indreløperen hadde fått i oppgave å steppe inn for lagkamerat Gamboa, som ødela leddbåndet mot Aalesund i sesongens andre kamp.

Uten dobbel dekning, og med noen måneder igjen til overgangsvinduet åpnet, måtte trener Per Joar Hansen og sportslig leder Erik Hoftun være kreative.

Svensson sto med én omgang fra en treningskamp på høyrebacken, men han nølte likevel ikke med å ta utfordringen.

16 dager etter Gamboas skade spilte Svensson sin første kamp på høyreback fra start.

– Takk og lov for det

– Nei, svarer Svensson på spørsmål om han hadde debutert på Ullevaal hvis Gamboa ikke hadde blitt skadet.

Han tenker seg om.

– Nei, jeg tror ikke det, altså. Det var jo snakk om at han uansett skulle til VM, så man hadde trengt en vikar der. Men hadde gutta på Brakka gjort jobben sin og hentet en høyreback, ville jeg jo ikke stått her i dag. Så takk og lov for det, smiler Svensson til NRK.

Gamboa ble ikke bare skadefri til VM, men han imponerte såpass for overraskelseslaget Costa Rica at West Bromwich snappet ham opp.

Rosenborg var imidlertid så fornøyd med Svensson at han fikk tillit på backplass ut sesongen.

I november tok han den endelige avgjørelsen etter å ha rådført seg med Hoftun, Kåre Ingebrigtsen og agenten: Nå er det kun høyreback som gjelder.

– Tar med deg fotballforståelse

– Han kan bli Norges beste, uttalte daværende assistenttrener Hoftun om posisjonsvalget.

Vegard Heggem, som kanskje har holdt det høyeste toppnivået blant norske høyrebacker, var tidlig ute med å spå Svensson-suksess.

Tore Reginiussen trakk frem at også Tom Høgli hadde en karrierevei via midtbanen til backen.

Svensson

HERJER: Jonas Svensson står med seks målgivende pasninger så langt denne sesongen. Det er tre mer enn i hele fjor. Her har han gjort jobben enkel Christian Gytkjær mot Viking 24. april.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Nordlendingen har ikke et godt svar på om det er en fordel eller ikke, men han beskriver Svensson som en klassespiller.

Selv ser Svensson store plusser med midtbanebagasjen.

– Jeg tror man tar med seg en naturlig ballbehandling og en pasningsfot. Man er vant med å tre opp spisser og utnytte mellomrommet. Jeg har tatt med meg den ballroen og er ganske konstruktiv fra backen. Jeg liker å ha ballen i det oppbyggende spillet sånn at jeg kan finne indreløperen og spissen, sier Svensson.

Trønderen forklarer at du tar med deg fotballforståelse etter å ha vært i trange situasjoner på midtbanen.

Og løpsstyrke, da.

– Du tar jo med deg det også, men det er noe jeg har hatt ganske lenge, gliser Svensson.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Thingnes Bø overlegen i skisporet

  I motsetning til de norske skiskytterkvinnene som har slitt med å vinne i Hochfilzen, er de norske herrene vant til å vinne i den østerrikske landsbyen. Og hvorfor skal man bryte det som er en meget god tradisjon? På dagens sprint var det få som kunne måle seg med Johannes Thingnes Bø. Selv med ett bomskudd og en ekstra strafferunde gikk nordmannen raskest av samtlige i skisporet. Han kunne derfor slippe jubelen løs for sin 40. verdenscupseier. Thingnes Bø vinner 7,8 sekunder foran franske Simon Destieux og 14,6 sekunder foran russiske Alexandr Loginov. Tarjei Bø blir nest beste nordmann på en sjetteplass.

  De øvrige norske utøverne plasserte seg slik: Johannes Dale 12, Erlend Bjøntegård 15, Vetle Sjåstad Christiansen 22, Aleksander Fjeld Andersen 33. Dermed får samtllige stille til start på morgendagens fellesstart.

  Skiskytting, herrenes stafett 4x7,5
  Foto: Fredrik Sandberg/tt Nyhetsbyrån / NTB scanpix
 • 2. plass på Landmark Tandrevold

  Med fullt hus på både liggende og stående på dagens sprint i Østerrike tok Ingrid Landmark Tandrevold en knallsterk 2. plass. Hun gikk inn 5.9 sekunder bak dagens vinner Dorothea Wierer.
  – Kjempefornøyd med skytingen. Jeg prøvde å ta Wierer, men sprakk litt på slutten, sier Landmark Tandrevold etter rennet.

  Marte Olsbu Røiseland gikk inn til syvendeplass og Tiril Eckhoff til åttende.

  ingrid tandrevold
  Foto: Geir Olsen / Geir Olsen
 • Nederland videre til finalen

  Dersom Norge vinner over Spania senere idag, møter de Nederland i finalen i håndball-VM på søndag. Det ble klart etter en svært spennende semifinale mellom Russland og Nederland. Lagene fulgte hverandre tett, men i sluttminuttene var det de nederlandske damene som klarte å dra i land seieren 32-33. Dermed kan Norge få sin revansj i finalen, men først må de slå Spania i den andre semifinale som begynner klokken 12.30.

  Håndball VM kvinner Kumamoto Japan
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal