Dette smerteropet endret Svenssons karriere

ULLEVAAL (NRK): Christian Gamboas kneskade tvang Rosenborg til å dytte Jonas Svensson ned fra midtbanen til høyreback. To år senere debuterte trønderen for Norge – på backplass.

Gamboa

LANGTIDSSKADD: Her har Christian Gamboa fått en vridning i kneet ni minutter ut i andre serierunde mot Aalesund 10. april 2014.

Foto: Delebekk, Bjørn S. / VG

Svensson

IMPONERER: Jonas Svensson.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg har ikke tenkt å bli høyreback på heltid. Det er midtbanen jeg vil spille. Jeg ser på det som et vikariat.

Ordene kom fra Svensson i april 2014.

Den da 21 år gamle indreløperen hadde fått i oppgave å steppe inn for lagkamerat Gamboa, som ødela leddbåndet mot Aalesund i sesongens andre kamp.

Uten dobbel dekning, og med noen måneder igjen til overgangsvinduet åpnet, måtte trener Per Joar Hansen og sportslig leder Erik Hoftun være kreative.

Svensson sto med én omgang fra en treningskamp på høyrebacken, men han nølte likevel ikke med å ta utfordringen.

16 dager etter Gamboas skade spilte Svensson sin første kamp på høyreback fra start.

– Takk og lov for det

– Nei, svarer Svensson på spørsmål om han hadde debutert på Ullevaal hvis Gamboa ikke hadde blitt skadet.

Han tenker seg om.

– Nei, jeg tror ikke det, altså. Det var jo snakk om at han uansett skulle til VM, så man hadde trengt en vikar der. Men hadde gutta på Brakka gjort jobben sin og hentet en høyreback, ville jeg jo ikke stått her i dag. Så takk og lov for det, smiler Svensson til NRK.

Gamboa ble ikke bare skadefri til VM, men han imponerte såpass for overraskelseslaget Costa Rica at West Bromwich snappet ham opp.

Rosenborg var imidlertid så fornøyd med Svensson at han fikk tillit på backplass ut sesongen.

I november tok han den endelige avgjørelsen etter å ha rådført seg med Hoftun, Kåre Ingebrigtsen og agenten: Nå er det kun høyreback som gjelder.

– Tar med deg fotballforståelse

– Han kan bli Norges beste, uttalte daværende assistenttrener Hoftun om posisjonsvalget.

Vegard Heggem, som kanskje har holdt det høyeste toppnivået blant norske høyrebacker, var tidlig ute med å spå Svensson-suksess.

Tore Reginiussen trakk frem at også Tom Høgli hadde en karrierevei via midtbanen til backen.

Svensson

HERJER: Jonas Svensson står med seks målgivende pasninger så langt denne sesongen. Det er tre mer enn i hele fjor. Her har han gjort jobben enkel Christian Gytkjær mot Viking 24. april.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Nordlendingen har ikke et godt svar på om det er en fordel eller ikke, men han beskriver Svensson som en klassespiller.

Selv ser Svensson store plusser med midtbanebagasjen.

– Jeg tror man tar med seg en naturlig ballbehandling og en pasningsfot. Man er vant med å tre opp spisser og utnytte mellomrommet. Jeg har tatt med meg den ballroen og er ganske konstruktiv fra backen. Jeg liker å ha ballen i det oppbyggende spillet sånn at jeg kan finne indreløperen og spissen, sier Svensson.

Trønderen forklarer at du tar med deg fotballforståelse etter å ha vært i trange situasjoner på midtbanen.

Og løpsstyrke, da.

– Du tar jo med deg det også, men det er noe jeg har hatt ganske lenge, gliser Svensson.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • – Utfordring å finne svake sider

  Casper Ruud sier det er en stor fordel å slippe kvalifiseringskampene inn mot US Open. Tirsdag møter nordmannen tyske Jan-Lennard Struff i første runde.

  – Det hjelper helt klart å unngå tre kamper i kvalifiseringen. Det er mye mer gunstig å komme rett inn i hovedturneringen, da får man trent bra og gjort seg så klar som mulig til første kamp. Det er best av fem sett, så det kan bli noen veldig tøffe kamper. Derfor er det viktig å ha overskudd og energi til de kampene. Man må prøve å finspisse formen til den første kampen.

  Casper Ruud, ranket som nummer 54 i verden, fikk en knalltøff trekning i årets turnering. I første runde venter Jan-Lennard Struff, ranket som nummer 35.

  – Det blir helt klart en tøff kamp. Han er høy, server hardt og er god fra grunnlinjen. Han har mange av de gode sidene i spillet, så det blir en utfordring å finne så mange svake sider hos han, sier Ruud.

  Skulle han slå sin tyske motstander tirsdag venter vinneren av oppgjøret mellom John Isner og Guillermo Garcia-Lopez. Isner, ranket som nummer 14 i verden, slo Ruud i tre strake sett i første runde av Wimbledon-turneringen tidligere i sommer. (NTB)

  Casper Ruud i Norge
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Brun og Standli i trøbbel

  Are Strandli og Kristoffer Brun klarte ikke å direktekvalifisere seg til kvartfinale i ro-VM. Den norske lettvektsdobbeltsculleren ble nummer fire i forsøksløpet. Kun de tre raskeste båtene tok seg direkte til VM-kvartfinale i søndagens forsøksheat i østerrikske Linz.

  Brun og Strandli hang godt med halvveis, men begynt å tape mye tid. I mål var de 15 sekunder for sent til å knipe en topp tre-plass. Dermed må den norske duoen ut i oppsamlingsheat. (NTB)

  Brun og Strandli
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Solskjær forsvarer Pogba

  Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær ber Paul Pogba om å ikke endre spillestil, til tross for balltapet i forkant av Crystal Palaces 2–1-mål lørdag. Pogba mistet ballen da gjestene scoret vinnermålet langt inn i overtiden. – Jeg synes han vokste i løpet av kampen. Han vant ballen tilbake i forkant av vårt første mål og spiller noen gode pasninger. Vi vet at han ønsker ballen å motta ballen hele tiden, sier Solskjær ifølge Manchester Evening News.

  – Kanskje vi kunne ha spilt noen flere pasninger slik at de ikke hadde kommet på oss. Men det skjedde og de scoret et fint mål, sa Solskjær etter lørdagens tap. (NTB)

  Manchester United
  Foto: Andrew Yates / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal