Dette skjer i EM i dag: Takler England presset?

På EMs tredje dag skal blant andre England i aksjon, og Nord-Makedonia står overfor sin aller første mesterskapskamp.

World Cup Qualifiers Europe - Group I - Albania v England

SØKELYS: Harry Kane blir ansett som en av mesterskapets viktigste spillere. Klarer han og resten av det engelske laget å overbevise med det høye forventningspresset.

Foto: Florion Goga / Reuters

Dagens kamper:

15.00: England- Kroatia (TV 2)

18.00: Østerrike – Nord-Makedonia (TV 2)

21.00: Nederland- Ukraina (NRK1)

Dagens snakkis:

 • Christian Eriksen kollapset under kampen mot Finland, men ved hjelp av lagkamerater og leger er han fortsatt i live. Den rystende hendelsen kommer til å prege resten av mesterskapet.
 • Eriksen er våken og har det bra, ifølge Danmarks fotballforbund. Det var grunnen til at danskene valgte å fullføre kampen mot Finland. Han er innlagt på Rigshospitalet, som er et steinkast unna Parken.
Denmark Finland Euro 2020 Soccer

RYSTET: Danske spillere gråt og ba for sin lagkamerat og venn Christian Eriksen lørdag kveld.

Foto: Stuart Franklin / AP

England- Kroatia

Dette er en reprise av VM-semifinalen fra 2018, der Kroatia stoppet engelskmennenes drøm om å endelig nå en mesterskapsfinale igjen.

Søkelyset er som alltid rettet mot England før et mesterskap, og etter et godt VM i 2018, er ikke forventningene mindre til Gareth Southgates menn i år.

Harry Kane ble toppscorer både i VM 2018 og i kvalifiseringen til årets EM. Etter en ny knallsesong i Premier League, er det mye som hviler på Kanes skuldre med tanke på målpoeng.

Hvittrøyene må imidlertid klare seg uten Harry Maguire og Trent Alexander-Arnold, som begge er ute med skader. Maguire forventes å delta senere i mesterskapet.

Kroatia sender mye av den samme troppen som tok seg til en historisk VM-finale sist. Det betyr at kroatene igjen må sette sin lit til veteraner som Luka Modric (35), Dejan Lovren (31), Ivan Perisic (32) og Domagoj Vida (32).

Det snakkes lite om Kroatia før mesterskapet, men engelskmennene skal nok uansett jobbe hardt for å revansjere VM-semifinalen.

Ekspertens dom:

– Det blir en vanvittig god kamp med to gode lag. Det hviler en forbannelse over England i mesterskap, men de er knepne favoritter med nøkkelspillerne Harry Kane, Raheem Sterling og Marcus Rashford, sier NRK-ekspert Melissa Wiik-Kovács.

Østerrike- Nord-Makedonia

Disse lagene har én ting til felles: Verken Østerrike eller Nord-Makedonia har vunnet en kamp i EM tidligere.

Forskjellen er at Østerrike har deltatt to ganger, mens Nord-Makedonia debuterer i mesterskapssammenheng.

Balkan-landet med to millioner innbyggere kvalifiserte seg gjennom Nations League da nasjonalhelten Goran Pandev (37) avgjorde playoff-kampen mot Georgia.

Euro 2020 Playoff Final - Georgia v North Macedonia

LEGENDE: Goran Pandev måtte ta til tårene etter at han hadde sendt Nord-Makedonia til EM.

Foto: Irakli Gedenidze / Reuters

– Pandev er en gallionsfigur i landet sitt, og at han får lov til å delta i et mesterskap i en alder av 37, er en fin avslutning på en eventyrlig karriere, sier V Sport-kommentator Rolf-Otto Eriksen, som har fulgt Pandev gjennom mange år i Serie A.

Hvis Pandev og Nord-Makedonia skal ha noe håp om å ta seg videre fra gruppa, bør de nok ha poeng mot Østerrike.

Ekspertens dom:

– Nord-Makedonia er med for første gang og har veldig lite press på seg. Men de er avhengig av et godt kollektiv, og Goran Pandev blir viktig. Østerrike er favoritter, sier Wiik-Kovács.

Nederland- Ukraina

I søndagens siste kamp får vi et gjensyn med en gammel storhet som faktisk ikke har klart å kvalifisere seg til de to siste mesterskapene (EM 2016 og VM 2018).

Nå har imidlertid Nederland fått frem en ny generasjon med spennende spillere, og mange mener at de oransje kan ta seg langt.

De må imidlertid klare seg uten hærføreren Virgil van Dijk.

Netherlands Georgia Soccer

VIKTIG: Memphis Depay seiler opp som Nederlands største stjerne i mesterskapet.

Foto: Peter Dejong / AP

Ukraina, som nå trenes av legenden Andrij Sjevtsjenko, gikk gjennom EM-kvaliken uten å tape en eneste kamp. Det må sies å være sterkt når gruppen besto av blant andre Portugal og Serbia.

I forkant av EM er det likevel ikke selve laget det ble snakket mest om, men draktene.

Russland reagerte kraftig på en silhuett på brystet av Ukrainas kart som inkluderer Krim-halvøya, samt et slagord som har vært brukt av det ukrainske militæret.

Ukraina inngikk et kompromiss med Uefa om å endre ordlyden fra «Ære til heltene» til «Ære til Ukraina», men kartet samsvarer med grensene som er anerkjent i en FN-resolusjon.

Ekspertens dom:

– Det blir en spennende kamp. Spissene Roman Jaremtsjuk og Andrij Jarmolenko på Ukraina kan skape ting på egen hånd. Nederland er kjent for å ha hurtige overganger og fin fotball. De har spilt 4-3-3 i mange år, men det er uenigheter om den nye formasjonen 5-3-2. Dette er blitt en snakkis, og spørsmålet er hvordan de nederlandske spillerne takler dette, sier Wiik-Kovács.

Siste nytt

 • Thor Helland er død

  Friidrettsprofilen Thor Helland døde natt til 2. august, 84 år gammel. Han løp inn til åttendeplass på 5000 meter i Tokyo-OL i 1964.

  Helland gikk bort mens han var innlagt på Aker sykehus, skriver VG. BUL omtaler dødsfallet i et minneord på Oslo-klubbens nettsider.

  – Det er veldig spesielt at Thor skulle sovne inn midt under OL i Tokyo 57 år senere. Han har betydd enormt mye for BUL og norsk friidrett, sier Rune Stenersen til VG.

  Stenersen var selv aktiv i BUL gjennom mange år. I en periode var han trener sammen med Helland for klubbens mellom- og langdistanseløpere.

  Helland tok i alt tolv NM-gull på 1500, 5000 og 10.000 meter samt terrengløp. Han ble nummer åtte på 5000-meteren i 1964-OL i Tokyo med tiden 13.57,0. USAs gullvinner Bob Schul vant på 13.48,8. Plasseringen var den beste av Norges friidrettsutøvere i lekene.

  Thor Helland og Ron Clarke
  Foto: Jan Greve / NTB
 • Peter Sagan klar for nytt lag

  Stjernerytteren Peter Sagan melder ved årsskiftet overgang til franske TotalEnergies. Slovaken forlater Bora-hansgrohe etter fem sesonger.

  Forrige uke bekreftet Bora-laget at Sagan ikke forlenger kontrakten når den løper ut etter inneværende sesong. Tirsdag kveld kom bekreftelsen på det som var alt annet enn en skjult hemmelighet.

  31-åringen skal de to neste sesongene kjempe om seirer for TotalEnergies, der Edvald Boasson Hagen er på utgående kontrakt.

  – Dette nye eventyret er veldig spennende. Jeg håper å vinne mange løp under nye farger, sier Sagan i en pressemelding.

  Slovaken vant sykkel-VM tre år på rad mellom 2015 og 2017. Han står med tolv etappeseirer i Tour de France, der han har også har vunnet den grønne poengtrøya hele sju ganger. Sagan måtte bryte årets utgave og stå over OL på grunn av knetrøbbel.

  Slovakiske Peter Sagan
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Malmö held liv i meisterligadraumen

  Malmö var på veg mot ein solid siger over Rangers i 3. runde i meisterligaen. Med to mål og ingen baklengs ville utgangspunktet framfor returmøtet i Skottland neste veke vere godt.

  Men Steven Davies' redusering fem minutt på overtid kan vise seg kostbart for svanskane. For med berre 2-1 å gå på, blir oppgåva langt vanskelegare.

  Søren Rieks og Veljko Birmancevic scora to raske for Malmö like etter pause. Jo Inge Berget spela heile kampen for Malmö.

  Men det gjekk betydeleg verre for den danske meister. Midtjylland tapte 0-3 for PSV Eindhoven i Nederland. PSV scora tre mål på 13 minutt i første omgang, og gir danskane eit veldig vanskeleg utgangspunkt i heimekampen.

  Andre kampar i kveld: Sparta Praha - Monaco 0-2, Cluj - Young Boys 1-1, Genk - Shakhktar Dontesk 1-2, Olympiakos - Ludogorets 1-1, Czvena Zvezda - Sheriff Tiraspol 1-1.

  Oscar Lewicki, Scott Arfield
  Foto: Andreas Hillergren / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal