Hopp til innhold

Dette skjer i EM i dag: Takler England presset?

På EMs tredje dag skal blant andre England i aksjon, og Nord-Makedonia står overfor sin aller første mesterskapskamp.

World Cup Qualifiers Europe - Group I - Albania v England

SØKELYS: Harry Kane blir ansett som en av mesterskapets viktigste spillere. Klarer han og resten av det engelske laget å overbevise med det høye forventningspresset.

Foto: Florion Goga / Reuters

Dagens kamper:

15.00: England- Kroatia (TV 2)

18.00: Østerrike – Nord-Makedonia (TV 2)

21.00: Nederland- Ukraina (NRK1)

Dagens snakkis:

  • Christian Eriksen kollapset under kampen mot Finland, men ved hjelp av lagkamerater og leger er han fortsatt i live. Den rystende hendelsen kommer til å prege resten av mesterskapet.
  • Eriksen er våken og har det bra, ifølge Danmarks fotballforbund. Det var grunnen til at danskene valgte å fullføre kampen mot Finland. Han er innlagt på Rigshospitalet, som er et steinkast unna Parken.
Denmark Finland Euro 2020 Soccer

RYSTET: Danske spillere gråt og ba for sin lagkamerat og venn Christian Eriksen lørdag kveld.

Foto: Stuart Franklin / AP

England- Kroatia

Dette er en reprise av VM-semifinalen fra 2018, der Kroatia stoppet engelskmennenes drøm om å endelig nå en mesterskapsfinale igjen.

Søkelyset er som alltid rettet mot England før et mesterskap, og etter et godt VM i 2018, er ikke forventningene mindre til Gareth Southgates menn i år.

Harry Kane ble toppscorer både i VM 2018 og i kvalifiseringen til årets EM. Etter en ny knallsesong i Premier League, er det mye som hviler på Kanes skuldre med tanke på målpoeng.

Hvittrøyene må imidlertid klare seg uten Harry Maguire og Trent Alexander-Arnold, som begge er ute med skader. Maguire forventes å delta senere i mesterskapet.

Kroatia sender mye av den samme troppen som tok seg til en historisk VM-finale sist. Det betyr at kroatene igjen må sette sin lit til veteraner som Luka Modric (35), Dejan Lovren (31), Ivan Perisic (32) og Domagoj Vida (32).

Det snakkes lite om Kroatia før mesterskapet, men engelskmennene skal nok uansett jobbe hardt for å revansjere VM-semifinalen.

Ekspertens dom:

– Det blir en vanvittig god kamp med to gode lag. Det hviler en forbannelse over England i mesterskap, men de er knepne favoritter med nøkkelspillerne Harry Kane, Raheem Sterling og Marcus Rashford, sier NRK-ekspert Melissa Wiik-Kovács.

Østerrike- Nord-Makedonia

Disse lagene har én ting til felles: Verken Østerrike eller Nord-Makedonia har vunnet en kamp i EM tidligere.

Forskjellen er at Østerrike har deltatt to ganger, mens Nord-Makedonia debuterer i mesterskapssammenheng.

Balkan-landet med to millioner innbyggere kvalifiserte seg gjennom Nations League da nasjonalhelten Goran Pandev (37) avgjorde playoff-kampen mot Georgia.

Euro 2020 Playoff Final - Georgia v North Macedonia

LEGENDE: Goran Pandev måtte ta til tårene etter at han hadde sendt Nord-Makedonia til EM.

Foto: Irakli Gedenidze / Reuters

– Pandev er en gallionsfigur i landet sitt, og at han får lov til å delta i et mesterskap i en alder av 37, er en fin avslutning på en eventyrlig karriere, sier V Sport-kommentator Rolf-Otto Eriksen, som har fulgt Pandev gjennom mange år i Serie A.

Hvis Pandev og Nord-Makedonia skal ha noe håp om å ta seg videre fra gruppa, bør de nok ha poeng mot Østerrike.

Ekspertens dom:

– Nord-Makedonia er med for første gang og har veldig lite press på seg. Men de er avhengig av et godt kollektiv, og Goran Pandev blir viktig. Østerrike er favoritter, sier Wiik-Kovács.

Nederland- Ukraina

I søndagens siste kamp får vi et gjensyn med en gammel storhet som faktisk ikke har klart å kvalifisere seg til de to siste mesterskapene (EM 2016 og VM 2018).

Nå har imidlertid Nederland fått frem en ny generasjon med spennende spillere, og mange mener at de oransje kan ta seg langt.

De må imidlertid klare seg uten hærføreren Virgil van Dijk.

Netherlands Georgia Soccer

VIKTIG: Memphis Depay seiler opp som Nederlands største stjerne i mesterskapet.

Foto: Peter Dejong / AP

Ukraina, som nå trenes av legenden Andrij Sjevtsjenko, gikk gjennom EM-kvaliken uten å tape en eneste kamp. Det må sies å være sterkt når gruppen besto av blant andre Portugal og Serbia.

I forkant av EM er det likevel ikke selve laget det ble snakket mest om, men draktene.

Russland reagerte kraftig på en silhuett på brystet av Ukrainas kart som inkluderer Krim-halvøya, samt et slagord som har vært brukt av det ukrainske militæret.

Ukraina inngikk et kompromiss med Uefa om å endre ordlyden fra «Ære til heltene» til «Ære til Ukraina», men kartet samsvarer med grensene som er anerkjent i en FN-resolusjon.

Ekspertens dom:

– Det blir en spennende kamp. Spissene Roman Jaremtsjuk og Andrij Jarmolenko på Ukraina kan skape ting på egen hånd. Nederland er kjent for å ha hurtige overganger og fin fotball. De har spilt 4-3-3 i mange år, men det er uenigheter om den nye formasjonen 5-3-2. Dette er blitt en snakkis, og spørsmålet er hvordan de nederlandske spillerne takler dette, sier Wiik-Kovács.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal