Hopp til innhold

Dette skjer i fotball-EM i dag: Tyrkisk trøbbel og nye EM-sveiser

Tyrkia loves drahjelp av et entusiastisk publikum i Baku og i Sveits snakker «alle» om de nye EM-sveisene til to av spillerne.

Euro 2020 - Switzerland Training

BLOND SNAKKIS I SVEITS: Granit Xhaka (bildet) og Manuel Akanji dukket plutselig opp med blond sveis på trening.

Foto: Alberto Lingria / Reuters

Dagens kamper:

15.00: Finland - Russland (NRK1).

18.00: Tyrkia - Wales (NRK1).

21.00: Italia - Sveits (TV 2).

Dagens snakkiser:

  • I Sveits er den store snakkisen, i hvert fall ifølge avisen Blick, hårsveisene til Arsenal-spilleren Granit Xhaka og Manuel Akanji (Borussia Dortmund). Begge har nemlig farget håret blondt før kampen mot Italia. «På treningsområdet i Roma er det bare ett tema tirsdag morgen. Der kvinnene i AS Roma trener, er det for en gangs skyld fokus på frisyrer for menn», skriver avisen.
  • Det er litt mer alvor i EM-dekningen i andre land, som for eksempel Tyrkia. Italia imponerte mange i åpningskampen mot Tyrkia, mens et tafatt tyrkisk lag skuffet stort. Innsatsen var så elendig at både spillere og trener faktisk ba om unnskyldning etter kampen.
  • Nå settes alt inn for å snu skuta før onsdagens oppgjør mot Wales som spilles i Baku i Aserbajdsjan. Der har president Erdogan varslet at han vil være til stede sammen med sin bror Aliyev for å støtte landslaget mot Wales. Tyrkia vil i tillegg kunne dra nytte av en slags hjemmefordel i kampen. Forholdet mellom Aserbajdsjan og Tyrkia, som også deler grense, er nemlig svært godt. Ifølge France 24 selges det tyrkiske supportereffekter overalt før kampen, og fotballforbundet i Aserbajdsjan har allerede lovet full støtte til Tyrkia.
  • Ellers har deler av EM-publikum likt dårlig at spillerne går ned på kne før kampene for å markere sin motstand mot rasisme.
  • Før kampen mellom Russland og Belgia pep publikum på stadion i St. Petersburg mot de belgiske spillerne da de gjorde dette. Årsaken er at mange tolker handlingen som en støtte til Black Lives Matters-bevegelsen i USA. Onsdag møter hardt pressede Russland EM-debutant Finland til et nytt oppgjør i St. Petersburg, men Russlands manager Stanislav Tsjertsjesov vil ikke be fansen om å ikke pipe på spillerne om de går ned på kne. Den finske manageren Markku Kanerva sier at det er opp til spillerne hans å avgjøre om de vil gå ned på kne eller ikke før oppgjøret mot Russland. Det ble også hørt tilløp til piping på Wembley da England møtte Kroatia søndag.
Senol Gunes.

Tyrkias trener Senol Gunes har presset på seg før kampen mot Wales.

Foto: Ozan Kose / AFP

Italia - Sveits

De fleste var fulle av lovord om Italias prestasjoner i åpningskampen i EM, blant annet NRKs ekspertkommentator Carl-Erik Torp.

– Jeg lar meg imponere over dette italienske laget, de ser vanvittig bra ut, sa han om lagets åpningskamp.

Men da møtte de tross alt et svakt Tyrkia.

– Det blir spennende å se om de greier å leve opp til åpningskampen, sier NRKs fotballkommentator Christian Nilssen.

Han synes likevel at det italienske laget så veldig patent ut.

– De er solide bakover, de har en herlig midtbane og en angrepsrekke som leverte i åpningskampen. Selv om det er tidlig i EM, så er Italia i favorittsjiktet, mener han.

Italias stjernekeeper Gianluigi Donnarumma er opptatt av at laget ikke skal undervurdere Sveits.

– De (Sveits) er et flott lag som spiller god fotball, sier han, ifølge UEFA.com.

– De er også et angripende lag, så vi må følge nøye med i 90 minutter. Vi håper å få en flott kamp og et godt resultat, men vi blir nødt til å holde samme fokus som vi hadde mot Tyrkia.

Bonucci, Chiellini

Giorgio Chiellini og Leonardo Bonucci under kampen mot Tyrkia.

Foto: Thanassis Stavrakis / AP

Finland - Russland

Finland er i sitt første sluttspill i fotball, men i sin første EM-kamp noensinne var det naturlig nok Christian Eriksens dramatiske hjertestans som preget overskriftene. Men Finland vant, selv om det nok var mot et Danmark som hadde tankene et helt annet sted enn på fotballbanen.

Onsdagens kamp i gruppe B mot Russland kan derfor bli en jevn og tøff affære, tror landslagsspiller Joni Kauko.

– Vi har en stor og viktig kamp foran oss, og det samme gjelder for Russland. Jeg tror det blir en veldig jevn kamp. Vi må gi alt som vi gjorde mot Danmark. Det handler om å kjempe til siste sekund, sier han.

Tyrkia - Wales

Tyrkia ble knust i sin åpningskamp mot et imponerende sterkt Italia, mens Wales spilte uavgjort 1-1 mot Sveits i sin åpningskamp.

Nå må tyrkerne vise helt andre takter om de skal ha håp om å komme seg videre fra gruppespillet. I øyeblikket er de eneste lag uten poeng i gruppe A.

Siste nytt

  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal