Dette skjer i fotball-EM i dag: Tyrkisk trøbbel og nye EM-sveiser

Tyrkia loves drahjelp av et entusiastisk publikum i Baku og i Sveits snakker «alle» om de nye EM-sveisene til to av spillerne.

Euro 2020 - Switzerland Training

BLOND SNAKKIS I SVEITS: Granit Xhaka (bildet) og Manuel Akanji dukket plutselig opp med blond sveis på trening.

Foto: Alberto Lingria / Reuters

Dagens kamper:

15.00: Finland - Russland (NRK1).

18.00: Tyrkia - Wales (NRK1).

21.00: Italia - Sveits (TV 2).

Dagens snakkiser:

 • I Sveits er den store snakkisen, i hvert fall ifølge avisen Blick, hårsveisene til Arsenal-spilleren Granit Xhaka og Manuel Akanji (Borussia Dortmund). Begge har nemlig farget håret blondt før kampen mot Italia. «På treningsområdet i Roma er det bare ett tema tirsdag morgen. Der kvinnene i AS Roma trener, er det for en gangs skyld fokus på frisyrer for menn», skriver avisen.
 • Det er litt mer alvor i EM-dekningen i andre land, som for eksempel Tyrkia. Italia imponerte mange i åpningskampen mot Tyrkia, mens et tafatt tyrkisk lag skuffet stort. Innsatsen var så elendig at både spillere og trener faktisk ba om unnskyldning etter kampen.
 • Nå settes alt inn for å snu skuta før onsdagens oppgjør mot Wales som spilles i Baku i Aserbajdsjan. Der har president Erdogan varslet at han vil være til stede sammen med sin bror Aliyev for å støtte landslaget mot Wales. Tyrkia vil i tillegg kunne dra nytte av en slags hjemmefordel i kampen. Forholdet mellom Aserbajdsjan og Tyrkia, som også deler grense, er nemlig svært godt. Ifølge France 24 selges det tyrkiske supportereffekter overalt før kampen, og fotballforbundet i Aserbajdsjan har allerede lovet full støtte til Tyrkia.
 • Ellers har deler av EM-publikum likt dårlig at spillerne går ned på kne før kampene for å markere sin motstand mot rasisme.
 • Før kampen mellom Russland og Belgia pep publikum på stadion i St. Petersburg mot de belgiske spillerne da de gjorde dette. Årsaken er at mange tolker handlingen som en støtte til Black Lives Matters-bevegelsen i USA. Onsdag møter hardt pressede Russland EM-debutant Finland til et nytt oppgjør i St. Petersburg, men Russlands manager Stanislav Tsjertsjesov vil ikke be fansen om å ikke pipe på spillerne om de går ned på kne. Den finske manageren Markku Kanerva sier at det er opp til spillerne hans å avgjøre om de vil gå ned på kne eller ikke før oppgjøret mot Russland. Det ble også hørt tilløp til piping på Wembley da England møtte Kroatia søndag.
Senol Gunes.

Tyrkias trener Senol Gunes har presset på seg før kampen mot Wales.

Foto: Ozan Kose / AFP

Italia - Sveits

De fleste var fulle av lovord om Italias prestasjoner i åpningskampen i EM, blant annet NRKs ekspertkommentator Carl-Erik Torp.

– Jeg lar meg imponere over dette italienske laget, de ser vanvittig bra ut, sa han om lagets åpningskamp.

Men da møtte de tross alt et svakt Tyrkia.

– Det blir spennende å se om de greier å leve opp til åpningskampen, sier NRKs fotballkommentator Christian Nilssen.

Han synes likevel at det italienske laget så veldig patent ut.

– De er solide bakover, de har en herlig midtbane og en angrepsrekke som leverte i åpningskampen. Selv om det er tidlig i EM, så er Italia i favorittsjiktet, mener han.

Italias stjernekeeper Gianluigi Donnarumma er opptatt av at laget ikke skal undervurdere Sveits.

– De (Sveits) er et flott lag som spiller god fotball, sier han, ifølge UEFA.com.

– De er også et angripende lag, så vi må følge nøye med i 90 minutter. Vi håper å få en flott kamp og et godt resultat, men vi blir nødt til å holde samme fokus som vi hadde mot Tyrkia.

Bonucci, Chiellini

Giorgio Chiellini og Leonardo Bonucci under kampen mot Tyrkia.

Foto: Thanassis Stavrakis / AP

Finland - Russland

Finland er i sitt første sluttspill i fotball, men i sin første EM-kamp noensinne var det naturlig nok Christian Eriksens dramatiske hjertestans som preget overskriftene. Men Finland vant, selv om det nok var mot et Danmark som hadde tankene et helt annet sted enn på fotballbanen.

Onsdagens kamp i gruppe B mot Russland kan derfor bli en jevn og tøff affære, tror landslagsspiller Joni Kauko.

– Vi har en stor og viktig kamp foran oss, og det samme gjelder for Russland. Jeg tror det blir en veldig jevn kamp. Vi må gi alt som vi gjorde mot Danmark. Det handler om å kjempe til siste sekund, sier han.

Tyrkia - Wales

Tyrkia ble knust i sin åpningskamp mot et imponerende sterkt Italia, mens Wales spilte uavgjort 1-1 mot Sveits i sin åpningskamp.

Nå må tyrkerne vise helt andre takter om de skal ha håp om å komme seg videre fra gruppespillet. I øyeblikket er de eneste lag uten poeng i gruppe A.

Siste nytt

 • VM-sølv til Fosser

  Orienteringsløper Kasper Fosser tok sølv i U23-VM i Italia. Det var i motbakkeløp at han kun ble slått av spanjolen Daniel Laborda med 13 sekunder.

  Norske Per-Christian ble nest best blant de norske med en 10.-plass.

  Det er ikke mange ukene siden at nevnte Fosser tok VM-gull i orientering. Han har også tatt to VM-sølv tidligere.

  VM-gull til Kasper Fosser i orientering
  Foto: Norges Orienteringsforbund / NTB
 • Klar for tredje strake finale

  Casper Ruud vant semfinalen mot franske Arthur Rinderknech, og er klar for finale i ATP-turneringen i Kitzbühel.

  Dette er hans tredje strake finale i ATP 250-turneringene.

  – Jeg har selvfølgelig begynt å tenke på morgendagen og forsøkt å nullstille. Det er siste kamp på grusen for i år, så jeg håper å avslutte på en god måte. Tre finaler på tre uker er helt utrolig, så jeg skal prøve så godt jeg kan for å vinne i morgen, sier Ruud på pressekonferansen etter kampen.

  I første sett hadde han god kontroll og vant 6-3. Han vant andre sett etter tiebreak, der det endte 9-7.

  Kampen ble utsatt i løpet av dagen, fordi det kom kraftige regnbyger i Østerrike.

  Kampen, som startet litt etter klokken 16, ble stanset klokken 16.30. Ikke før klokken 18.30, om lag to timer etter, kunne kampen gjenopptas.

  I finalen venter Pedro Martinez, som er rangert som nummer 97 i verden.

  Casper Ruud
  Foto: Lukas Huter / AFP
 • Alexander-Arnold forlenget til 2025

  Trent Alexander-Arnold har signert en langtidskontrakt med Liverpool fram til sommeren 2025

  22-åringen er et produkt av klubbens akademi. Siden debuten i oktober 2016 har han spilt 179 kamper for førstelaget.

  Alexander-Arnold gikk glipp av EM for England på grunn av en skade, men backen var tilbake på banen i to treningskamper mot Wacker og Stuttgart i Østerrike sist uke.

  – Det er den eneste klubben jeg egentlig har kjent, så å være her nå og forlenge for å bli her enda lengre, er fantastisk for meg og familien, sier Alexander-Arnold til klubbens nettsider. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Phil Noble / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal