Hopp til innhold

Dette skjer i fotball-EM i dag: Tyskland med kniven på strupen før møtet med Ronaldo

I dag skal «dødens gruppe» i aksjon igjen. Det ser skummelt ut for Tyskland som må ta poeng i møte med en brennhet Cristiano Ronaldo, mens Frankrike kan sikre avansement med seier mot Ungarn.

Cristiano Ronaldo

HISTORISK: Cristiano Ronaldo har allerede blitt historisk, men kan han bli EMs toppscorer?

Foto: Alex Pantling / AFP

Dagens kamper:

15.00: Ungarn – Frankrike (TV 2)

18.00: Portugal – Tyskland (NRK)

21.00: Spania – Polen (NRK)

Dagens snakkiser:

  • Ifølge tyske Bild ønsker Tysklands spillere å endre formasjon før kampen mot Portugal, noe trener Joachim Löw egentlig ikke ønsker. Löw sitter på den endelige avgjørelsen, men hva blir den?

  • Ifølge The Times truer Uefa med å flytte finalen fra Wembley til Puskas Arena i Budapest for å kunne avslutte mesterskapet foran fulle tribuner, heller enn å måtte forholde seg til de strenge karantenereglene i England.

  • – Vi vil gjøre det vi må gjøre for å holde landet trygt fra covid-19, det vil åpenbart være vår prioritet, var kommentaren Englands statsminister, Boris Johnson, ga til Sky News fredag ettermiddag.

  • Olivier Giroud ble sittende på benken gjennom hele kampen mot Tyskland. Etter konflikten som oppsto mellom ham og Kylian Mbappé, der spissen kritiserte unggutten for å ikke spille ballen til ham, kan det tyde på at Mbappé er den som prioriteres i lagoppstillingen.

  • Det har vært mye snakk om Ronaldo og Pogba som fjernet synlig brus og øl fra en pressekonferanse. Noen som derimot ikke kommer til å gjøre det samme er England-manager Gareth Southgate. Han mener sponsorer har rett til å gjøre det de er blitt lovet mot pengene sine.

Ungarn – Frankrike

Dagens første kamp spilles på Puskas Arena i Budapest. Arenaen er den eneste som kan fylles til randen under mesterskapet og potensialet for en folkefest er om mulig større enn Kylian Mbappès status i Paris. Publikum så likevel ikke ut til å hjelpe Ungarn mot Portugal, men kanskje de slår til mot Frankrike?

Ungarn tapte 0–3 mot Portugal, og må bryne seg på nok en EM-favoritt når de skal møte Frankrike. Det blir neppe noe lettere.

Det franske lagets midtbanegeneral, Paul Pogba, ble kåret til banen beste spiller etter å ha dominert mot Tyskland. Manchester United-spilleren var involvert i det meste av det offensive fra de blåkledde. Finner han samme form er det nok et knapt dusin ungarere som vil slite.

Vinner franskmennene vil de stå igjen med seks poeng etter de to første kampene og med det være klare for åttendedelsfinalen.

Ekspertens dom:

– Frankrike kommer til å valse over Ungarn. Her stinker det Antoine Griezmann, Kylian Mbappè og Karim Benzema. Men Ungarn er på hjemmebane. De holdt overraskende lenge mot Portugal, sier NRK-ekspert Carl Erik Torp.

Portugal–Tyskland

Dagens storkamp spilles i München. Med en til tider trøblete og tung start for portugiserne i første kamp, smalt det til slutt etter 84 minutter. Etter 1–0-scoringen av Raphaël Guerreiro, handlet det meste om Cristiano Ronaldo som sikret seieren for de regjerende mesterne.

Etter oppgjøret mot Frankrike, der selvmålet til Mats Hummel ble stående som kampens eneste skåring, står Tyskland med null poeng så langt. De tyske ekspertene i avisen Bild gikk langt i å kreve at Tyskland måtte gjøre formasjonsendringer i forsvarsleddet før dagens kamp. Ifølge avisen har de tyske spillerne også diskutert dette. Men det virker ikke å være i landslagstrenerens tanker.

Tyskerne har virkelig noe de må bevise. Så gjenstår det å se om de klarer å komme tilbake på hesten når EM-historiens nybakte toppskårer står på andre siden.

Ekspertens dom:

– Det er en ganske åpen kamp. For Tyskland er dette en ekstremt viktig kamp. De må heve prestasjonen, sier Torp.

– Midtbaneduellene blir det viktige i denne kampen. Tyskland er på hjemmebane, men Portugal er små favoritter.

Spania–Polen

I kveldens siste kamp møtes Spania og Polen på Olympia Stadion i Sevilla.

Allerede før Polens åpningskamp mot Slovakia skal de polske spillerne ha vært utslitte. Den polske journalisten Tomasz Smokowski skal ha uttalt at treneren Paulo Sosa kjørte spillerne for hardt på trening, melder den spanske avisen AS.

Ifølge Smokowski trodde Sousa at et Polen med foten på gasspedalen kunne slå Slovakia. Sousa regnet med tap mot Spania, og så på oppgjøret mot Sverige som nøkkelkampen, men han feilkalkulerte.

Etter en svak start på mesterskapet for Polen, er de det eneste laget uten poeng i gruppe E. Under første kamp så Polen fryktelig baktunge ut, ifølge Torp. En kamp hvor stjernespiss Robert Lewandowski virkelig var alene.

Ekspertens dom:

– Spania er Spania. De hadde nok av sjanser mot Sverige, så de kommer til å få en ganske lik kamp i dag. De er store favoritter, men Polen har Lewandowski. Klarer de å sette ham i noen gode posisjoner vet vi hva han kan finne på. Han er verdens beste spiss, sier Torp.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal